Stiltje och vila

r036A5766

För varje dag av denna ledighet sjunker jag djupare i slöhet och trötthet. Hjärnan har varvat ner så mycket att den knappt alls fungerar för tillfället. Jag vill och orkar inte göra något om dagarna. Det är mitt bästa vilotecken. Då vet jag att jag kommit ner i varv. Jag vet också att det är precis det här sinnestillståndet som gör att jag kan bli peppad igen. När jag har haft det alldeles för långtråkigt ett tag börjar jag längta efter stimulans.

Det märks att barnen börjar bli större för de kan faktiskt roa sig själva ganska mycket. Bertil lyfter Folke ur spjälsängen på morgonen och de går själva ner i köket och stökar på med sitt så vi får sova till åtta i alla fall. Och jag kan smyga till mig en stunds lästid varje dag, och hinner plöja några julklappsböcker. Det gör hela skillnaden.

Barnen och jag är hemma ända till den 10e januari och det känns fint att inte hasta igång med vardagen igen bara för att nyåret passerat. Och julpyntet får såklart hänga till Tjugondag Knut. Dels för att det är fint – men i år är det också nödvändigt då landets största inredningstidning ska komma hit och fota julreportage. Känns väldigt hedrande och roligt faktiskt. Hojtar när det kommer i butik. Dröjer av förklarliga skäl ett helt år dock.

Vikten av vila

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Stiltje och vila”

 1. Jag tror att man behöver den där slöheten och tröttheten som du skriver om – när man inte vill och inte orkar göra så mycket. Någonstans där tror jag att ens bästa idéer och den inspiration man behöver kan komma fram, när man tillåter sig själv att göra ingenting och bara vara. God fortsättning på det nya året!

 2. Så välbehövligt!
  Här blev det inget direkt ledigt i jul och nyår, men vi ska snart ha ledigt och åka till fjälls en vecka 🙂 En underbar slags semester tycker vi. Man blir såååå skönt trött av all frisk luft och rörelse 🙂
  Här har julen städats undan… För både maken och dottern fyller år här nu och då brukar jag ha återställt hemmet igen.
  Och man gör ju som man vill tack o lov:)
  Ja, hojta till till jul när reportaget kommer :))
  Ha en fin kväll!

 3. Åh vilket inspirerande inlägg! Jag har också totalt lyckats ta jullov med mina 3 barn och har svårt att ta tag i det mesta vad prestige och fokus heter. Donar lite, njuter av inne och ute och är mest sugen på att äta julgodis just nu.. Så ja, tack för den lilla påminnelsen att det liksom händer när man vilar, lite mer jullov och det här med att prestera kan vänta i en vecka.

 4. Har inget med inlägget att göra men vill bara säga: min dotter, snart8år, fick boken LAGA av oss i julklapp och att hon idag planerat och lagat middagen åt oss med endast lite hjälp från oss. Så stolt och glad hon var! Och så glada och stolta vi blev av att se henne styra och ställa, smaka av med djupt allvar, lägga upp och sen servera en mycket god spagetti och köttfärssås. Tack så mycket för en fin bok!/Lova

 5. Låter som fina dagar! Tipsa gärna om dina julklappsböcker! Du brukar ge så bra boktips!
  Tack och kram

 6. Ja det är så skönt och välbehövligt med den där slöheten. Och så otroligt skönt att sätta igång sen! Här är enda smolket i bägaren att barnen håller på att klösa ögonen ur varandra. Men lyckligtvis blir det fritids imorgon, och jag ska städa ut hela julen bums och köpa tulpaner! Så trött på tomterött, längtar efter ljusa pasteller och rena ytor. Nu börjar våren!
  PS. Vad kul med inredningsreportaget, grattis!

 7. Vad härligt att ha en sådan vilotid. Här kommer också julpyntet vara uppe ett tag till. Känner mig inte ett dugg trött på det.

 8. Bra Clara! Läste nyligen en krönika som känns närliggande. Jobbar vi ihjäl oss? Varför? Om målet är att tjäna mest pengar, men vi ändå är för slutkörda för att orka använda dem… nä, fram för att ta det lugnt tycker jag. Precis som du har jag valt bort bolån för miljoner… vi bor i en aningen för liten hyreslägenhet utan nån vidare lyx, men det har gjort att vi har kunnat vara hemma flera år med barnen till exempel. “Tänk på pensionen!!” ropar många. Javisst. Men tänk gärna på nuvarande livet också tycker jag. Känns dumt att stressa igenom det. Krönikan: http://www.dalademokraten.se/kultur/david-jonstad-vi-jobbar-ihjal-oss-pa-alla-fronter