Vikten av vila

Semester får mig alltid att tänka på vikten av vila för att kunna vara kreativ. Vikten av att sätta något på paus, för att ge utrymme till annat att växa.

Jag har haft sådana perioder som varit extra viktiga för mig. Som fött spännande livsförändringar. En sådan var när jag var sjukskriven för utmattning. Det var då podden föddes. Och tanken att börja arbeta med Erica igen. Att jag och Annakarin skulle starta Miss Clarity. Att det var läge för ett eget kontor i stan. Att jag skulle flytta bloggen från Amelia och göra om hela min affärsmodell. Vilken JÄKLA tur att jag blev sjukskriven just då och fick chansen att tänka!

Långa sommarlov är också superviktiga. Att ge mig själv möjlighet till distans. Mellanrum som öppnar för nya tankar. Jag är mitt uppe i en sådan paus just nu. Har jobbat på halvfart sedan årsskiftet – och sedan Ulf föddes är det ännu mindre. Och det har gett mig massa bra insikter. För vad spelar det för roll om man rusar fram, om man sprungit vilse? Man måste stanna upp, se sig omkring och ta ut riktningen med jämna mellanrum.

Det här försöker jag trösta mig med just nu när alla mina favoritpoddar tagit sommarlov. Det är tråkigt för mig. Men härligt att längta. Och så vet jag att poddarna är tillbaka med massa ny bra energi till hösten. Efter att ha fått lite avbrott i det ständiga levererandet. Risken är ju annars att saker bara går på tomgång.

Det kluriga är hur man gör något liknande med bloggen? För medan säsongsuppehåll känns helt rimligt och rätt i poddvärlden är det ju otänkbart när man bloggar. Samtidigt ÄR sommaren redan en form av bloggpaus. För att bloggandet går så lätt! Skulle kunna spotta ur mig tre inlägg om dagen med tanke på allt fint och mysigt som händer varje dag. Försöker dock hitta en bra mellanväg. Och bevara alla nya tankar jag får, i det pirriga, kravlösa idéstadiet. Inte börja förverkliga på en gång.

Paus. Mellanrum. Avbrott. Det är den växtmån som kreativiteten bäst blomstrar i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Vikten av vila”

 1. Kanske handlar det inte om att man skall göra mycket eller lite, kanske handlar det om var man hittar glädjen! Jag har en klänsla av att man också kan “spara på saker” så dom aldrig blir förverkligade! En del går i gång på att smida planer, andra gör det genom att göra det genast. Vi är alla olika och tur är väl det.
  Själv spottar jag mer än gärna ur mig 3 inlägg om dagen utan att blinka, oftast året om men det är för att jag finner en glädje i det!
  //Berith

 2. Har just kommit hem från en semester i ett litet torp på Öland där vi valde att hänga i stugan en hel del och bara pilla navel. Intressant hur tankarna och idéerna kommer när inget stör. Hemma nu och försöker bromsa så jag inte tappar mindsetet.

 3. Kommer osökt att tänka på Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar”! Ett hett boktips!

  Alla Tomas sommar- och vinterprat är också värda att lyssna på!

 4. Själv blir jag stressad av alla sommarprat som jag ska hinna med, men har å andra sidan inte gått på semester än 🙂 men vill tipsa om Brita och Parisas podd som jag tror sänder hela sommaren. Mkt bra och fylld med tips på serier och böcker.

  1. Sommar- och vinterprat kan en sprida ut över lång tid… själv lyssnar jag gärna på dem under promenader året om, under dammsugning och diskning el när jag har svårt att sova…och när jag kör bil…har alltid ett helt gäng nerladdade i telefonen så jag kan lyssna när som helst…på så sätt behöver jag aldrig känna nån stress…

 5. Håller med till 100 %! Jag har bloggat i över 15 år och tycker att man får se på bloggandet på samma sätt som du så vackert beskrev äktenskapet för många år sedan (minns inte exakt hur du skrev, men ungefär så här: “först kom några goda år, sedan kom några sämre och så blev det bättre igen”). Bloggen har ups and downs och viloperioder precis som alla andra! SKÖNT.

 6. Hej Clara! Har du någon bloggstrategi? Tex hur du funderar på affärsplaner framåt? Tänker du några månader, ett år, eller bara här och nu? Jag menar inget kritiskt, utan tycker det är spännande att ta del av hur det fungerar. Kram ❤️

 7. Jag tycker din blogg genomsyras av somrig vila just nu! Alldeles lagom blandning av lite “bilddagbok” och små recept.

  Nu är ju du och jag jämngamla (ok, du ÄR ett halvår äldre, och således med mellanstadielogik aningens coolare och mer världsvan) men jag känner så igen mig i pausandet just nu. Jag har i några dagar nu varit hemma sjuk, men det verkar minst lika mkt vara mentalt. Alla tankar bara stod still och jag lät det vara så. Troligen har de behövt stå still innan men inte fått tid.

  Så jag har landat i en massa insikter. Inte de stora, livsomvälvande besluten – de har jag tagit under de senaste åren med skilsmässa, nytt jobb osv – utan nu är det vardagen. Mat, husdjur, hobbies. Allt sånt börjar nu förändras fast egentligen bara gå tillbaka till det jag alltid vetat och gillat. Nu tar jag mig bort från mitt utforskande, som blev just lite vilset, och hittar mer min dagliga stig.

  Det var tankarna du väckte hos mig. Tack flr en fin blogg 🙂

 8. Efter en vinter och vår som höll på att bryta ner mig totalt, har jag nu pausat livet 3,5 vecka på Öland. Semester med fem småbarn är egentligen inte semester, men att få lämna hemmet i några veckor och leva husvagnsliv har fått mig att stressa ner inombords. Nu är vi påväg hem igen och jag känner att livsglädjen börjar komma tillbaka sakta igen.

 9. Det du skriver är så viktigt. Jag tror att vi behöver ta hjälp av människor omkring oss, som påminner oss om det. Inte bara genom sina ord, utan som också hjälper oss att bereda plats för vilan. För det är lätt att bara köra på, när det är roligt och stimulerande. Men för att kunna ge ut, behöver vi också få ta in och ta emot.

 10. Jag njuter så av dina sommarbilder från Västerbotten, Clara! Så vackert och inspirerande! Och myggen syns ju inte på bild…
  Jag förstår att det kan vara svårt att vara helledig i ditt jobb och bara du själv kan veta hur mycket eller lite du ska göra. Även om du ”bara” bloggat en gång i veckan hade jag njutit av dina bilder.
  Lena

 11. Jag har tyckt mycket om dina temaveckor på bloggen, så jag hoppas att idésamlandet innehåller någon temaidé. Du hade ju en röd temavecka, kanske kan det komma en grön? Med bilder på växter och trädgård, tankar om miljön och klimatet, gröna kläder och grejer i ditt hem…
  Jag skulle också tycka om fler ”bakom kulisserna”-inlägg. Hur ser processen ut när ni skapar klänningarna till Miss Clarity? Från första idén till färdig produkt. Vad är din strategi kring sponsring och reklam (jag vet att du skrivit om det förr, men jag tycker det är väldigt intressant så jag läser gärna mer)? Hur ser det ut när du skapar ett blogginlägg? Lite bilder på riggade kamerastativ, stileben från ”vid sidan av” och så där.