Trettondagsfirande

r036A6815

Trettondagsafton och vi bjöd hem våra vänner Elina och Joel och deras barn. 29 minusgrader ute – men varmt och gott inne. Efter all omständlig julmat och stabbig husmanskost skrotade jag idén jag hade om en trerätters middag och bestämde mig i sista stund för att istället göra min fantastiska (om jag får säga det själv) pizza. Dukade dock med silverbestick, nymanglad linneduk och kristallglasen. Lite får man ju bju till.

r036A6827

De röda, ombonade nyanserna värmer på något vis lite extra dessa kalla dagar.

r036A6843

Till efterrätt gjorde jag dagisefterrätten nummer ett nämligen marängsviss (eller maräng-swish som det hette på dagis). Vad kan gå fel då? Hur gott som helst ju och en så himla mysig kväll.

Barnen som vänt på dygnet under jullovet stannade uppe hela kvällen. Vid elvatiden började vi sakna Folke och upptäckte att han gått upp och bäddat ner sig i sin säng och somnat. Av sig själv. Så slapp vi det besväret.  Gästerna åkte precis och nu kryper jag till kojs med dubbla täcken och tjocksockar på fötterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Trettondagsfirande”

 1. Vilken mysig kväll ni verkar haft och som alltid; vilka fantastiskt stämningsfulla foton!

  Jag har ett önskeinlägg efter ha läst detta inlägg, kan du inte göra ett inlägg om hur man bäst manglar linnedukar? (eller andra stora tygstycken för den delen). Jag har fyndat linnedukar på lokala loppisen för 50:-/st (rena rånet!) och har en kallmangel i tvättstugan, men kan för mitt liv inte fatta hur man ska få till det bra.

  Ha en härlig helg nu i kylan!

  1. Hej Linn!
   Jag kommer just från källaren efter ha manglat 2 linnedukar. Det är verkligen inte lätt att få dom släta och blanka.
   Först måste dom vara stänkta så dom är ordentligt fuktiga och lägg dom i plastpåse.
   Jag viker dom i 4 som man viker lakan.
   Enklast går det i en mangel med fasta valsar. Har du en stenmangel blir dom snyggast men då får man rulla upp dom på valsen och Linda in med mangelduk på slutet.
   Om det blir små veck så är det enklast att stryka ut dom medan duken är fuktig.
   Häng duken att torka, jag hänger dom över en byxhängare.
   Lycka till Christina

   1. Tack snälla Christina för din utförliga beskrivning! Jag har då sannerligen inte kommit i närheten av att göra rätt i mina vilda gissningar! Nu ska det bli fina dukar (efter lite övning…). Tack igen!
    /Linn

 2. Jag vill bara upplysa om att det heter maräng-swish för helt vanliga 30-åringar också! (Fast mina vänner brukar iof säga att jag har barnasinnet kvar och att det gör mig till en bättre pedagog.)

  Heja maräng-swishen!

 3. Hej Clara! Jag blev lite ledsen när jag läste ditt inlägg. Jag hade också velat ha en fin bjudning igår med vänner och tagit till vara den sista helgaftonen i jul. Men så blev det inte. Det är så fint när vänner möts, vad mer kan vara viktigt. Idag har vi så vackra hem men om vi inte får dela det med andra människor är det inte mycket värt. Än är inte helgen slut, kanske vi får till ett kalas. Det är min bön.
  Tack för ett fint år och ta hand om varandra!
  Maria

 4. Jag använder alltid ditt recept på pizza och håller med om att den blir fantastiskt god!

 5. Så mysigt!
  När städar du ut julen Clara? Här togs det röda bort dagen före nyår samma med tomtar för att få lite nyårsfint. Men gran, stjärnor och alla ljusstakar är kvar och alla fina julblommor och grupper.

  Kram! ???

  1. Jag tar bort det till Tjugondag Knut – tycker att det är så himla mysigt =) Kram

 6. Här har barnen ocksa vänt pa dygnet. Vi vuxna med och vant oss vid att ha barnen runt omkring oss sent. Häromkvällen satt vi uppe med gäster som skulle sova över och hade sa trevligt att vi inte märkte att klockan tickade pa. En bra bit efter 23.00 kommer 5-aringen och säger med bestämd röst: “Nej men nu far du faktiskt komma och hjälpa mig med att borsta tänderna. Jag maste ga och lägga mig men jag vill inte fa hal i tänderna ju!” ?