
Hemmagjord pizza
Portioner
2 stora pizzor
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
- Till degen
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 msk olivolja
10 dl vetemjöl
- Till tomatsåsen
En vitlöksklyfta
En hel gul lök
En burk champinjoner, 300 gram
Krossade tomater, 500 gram
Oregano, dragon, basilika
Salt och peppar
+ valfri pizza-topping).
Gör så här
- Blanda ut jästen i det ljumma vattnet. Häll därefter ner honung, salt, mjölk och olja.
- Blanda sedan i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
- Lägg den att jäsa under en bakduk på en varm plats. Gärna 30-40 minuter.
- Plocka fram en stekpanna och smält en stor klick smör.
- Hacka en klyfta vitlök och en hel gullöken och fräs i pannan.
- Krydda med oregano, dragon och basilika och låt deras smak kultiveras i smöret.
- Hacka därefter i champinjonerna och låter dem också stekas.
- Blanda slutligen ner de krossade tomaterna och smakar av med lite salt och peppar.
- När degen jäst färdigt delas den i tre delar och bakas ut med kavel och läggs på en plåt. Bred den ljumma tomatsåsen över pizzan och strö på valfri topping. Till exempel oliver eller ananasbitar. Riv slutligen osten och strö generöst över pizzan. Grädda i 10-15 minuter på 250 grader.


15 svar
Clara, du är SÅ fin. Jag älskar din blogg!
Ååh, Clara, vilket underbart luftigt ljust kök ni ser ut att ha!! å jättetjusigt förkläde du har också!!
Tänk så fin du är i ditt förkläde.
Kunde varit omslaget till din kokbok;)
det är sá otroligt gott med självgjord pizza! det ska jag göra oftare den här sommaren..
Intressant med honung i degen. Lånar nog det här receptet. Vi gör pizza nästan varje söndag och testar olika degrecept. Började med att det är mat som 2-årige sonen kan hjälpa till med (blanda, kavla, lägga på topping). Nu fortsätter vi för att det är gott även om sonen försöker sno det mesta av toppingen innan pizzan hamnar i ugnen…
Åh Pepp! Nu ska jag också bjuda på pizzaparty. *Gräver i skafferiet*
Ska definitivt testa degen. Mina bottnar brukar tendera att falla sönder då jag vill ha mycket grönsaker på pizzan, kanske denna kan fungera!
Jättefint kök ni har där!
Mmm, det lät ju hur gott som helst! Låter som om det hittills varit en fin-fin helg?
Vi åkte och köpte en ny säng tills vi flyttar igår, har aldrig haft dubbelsäng eftersom vi bott så litet så det kommer nog att kännas som värsta lyxen!
Efter det tog vi oss en tur upp till vårt hus och betraktade ddet i all sin prakt i solens sken. Hur ljuvligt som helst!
Idag ska vi ut till havet och grilla, det du! 😉
Ha en skön söndag, kära vän!
Kramar från de 8-9 mil söderut!
fina! vilket fint kök och det är himla gott med hemgjord pizza!
åh vad gott med hemmagjord pizza!! och jag älskar ditt söta förkläde! 🙂
Mums! Pizza är verkligen en favorit & du var underbart fin i ditt blommiga förkläde! 🙂
This pizza looks so delicious !^^
Här är två råd för en riktigt god pizza:
– baka ut pizzan på bakplåtspapper. lägg sedan över den på en varm plåt(förvärm plåten i ugnen). Då gräddas pizzan underifrån.
– osten ska man lägga på efter tomatsåsen, under pizzatoppingen!
Lovar att din pizza kommer att bli ännu bättre än innan!
Vi bakade pizza efter ditt recept igår, min sambo och jag. Han sa att att det var den godaste pizza han ätit, och han är kräsen ska du veta! Fantastiskt gott blev det! Kram!
Jag gör alltid rå pizzasås, alltså blandar ingredienserna kallt och river då löken och vitlök. Sjukt smidigt! Tack mamma för tipset! Mamma och pappas sätt att laga mat har präglat mycket vilket märks vid gemensam matlagning…