Mamma till en sexåring

rrpreggout 143

Idag fyller Bertil år och jag blir mamma till en sexåring. Sex känns så märkligt stort. Inget småbarn längre. Snart börjar han förskoleklass. Hur många minnen har man från sin tid som treåring? Eller ens fyraåring? Men sexåring – från den tiden minns jag ju hur mycket som helst. Nu kommer jag alltså ha ett barn som kommer minnas hur mycket som helst av den här tiden. Läskig känsla på något vis. Det är ännu viktigare att göra rätt.

bb 348-2

Jag minns precis hur det var när han kom till oss även om jag har försökt förtränga den fruktansvärda förlossningen. Men han var världens enklaste, lättsammaste bebis som bara sov och var nöjd och hängde med överallt.

IMG_2627

Och sedan har han bara fortsatt på det sättet. Bertil är en riktig liten farbror som är väldigt klok och eftertänksam. En otroligt trygg och snäll storebror. Kan nog räkna på egna handen de bråk han haft med Folke. När det blir för stojigt eller skrikigt sätter han sig i lotus och mediterar en liten stund.

Jag drömde om att få två döttrar. Med en kär storasyster men ingen bror har jag alltid känt mig närmre flickor än pojkar. Men jag tror att man får det man behöver. Och idag är jag så oerhört tacksam att jag fick just två fina söner. Som har lärt mig hur snäll, mjuk och ömtålig man kan vara. Trots att man gillar att leka pirat, skjuta med leksakspistol eller vara ett monster. Det är fantastiskt att ha fått vara mamma i sex hela år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Mamma till en sexåring”

 1. Så himla fint skrivet! Det där med att önska döttrar, men få fantastiska söner känner jag igen mig i.
  Man får det man behöver som du så klokt säger.

 2. Ååå jag började följa din blogg precis när Bertil föddes. Jag väntade då mitt första barn som är fött i maj samma år. Tänk så snabbt tiden går! Nu har jag 3 flickor. Alla är sina egna små personligheter och temperament. Det är roligt att vara deras mamma varje dag även fast de gnabbas ibland.

 3. Grattis på födelsedagen Bertil! Va fint du beskriver ditt barn. Hur är Folke? Är de lika varandra eller totalt olika energier?

 4. Så fint skrivet. Min lilla tös fyller 12 år i sommar. Det är också på något sätt en sådan ålder som känns lite skrämmande. Då kommer de första betygsvåndorna. Men alla åldrar har sina fördelar med nackdelar. Man fortsätter att älska dem villkorslöst oavsett. Det är väl det bästa av allt. Grattis till sex magiska år.

 5. Första inlägget jag läste på din blogg var det när du berättade att ni väntade Bertil. Vill minnas att det var med den bilden på dig i svart klänning vid rönnbären. Har läst vartenda inlägg sedan dess (och grät när du la ut första bilden på Bertil och kallade honom för ert lilla smultron). Har inte egna barn men det är så fint att på avstånd få följa dina!

 6. Grattis Bertil och grattis till 6 år som mamma! Jag tycker så mycket om det du skriver om föräldraskap. Det är så vettigt och tryggt jämt.

 7. Fint du skriver! Det är magiskt med barnen och se hur de växer upp och blir precis som de ska. Jag har en flicka på 12 och en pojke på 7 och de är verkligen som de ska vara. Sig själva. Det är ljuvligt.

  Grattis till Bertil!

 8. Grattis Bertil! På tisdag fyller min äldsta fem år. Förstår ingenting. Han föddes ju nyss.

 9. Fint skrivet! Och var tacksam för att dina barn knappt bråkar med varandra. Mina två barn (som är 7 och 5 är världens finaste barn men deras ständiga bråkande gör mig så ledsen och uppgiven emellanåt.)

 10. Har läst din blogg länge men minns inte att vi har två så jämngamla barn, din stora och min lilla. Jag har också en syster och hade nog blivit väldigt glad för en dotter men två killar blev det, och inte var jag förvånad heller. Min sexåring mediterar inte direkt om det vankas bråk med brorsan…men han är kramgo som få och riktigt levnadsglad. Stort grattis till både Bertil och dig idag, till sex år tillsammans.

 11. Åh, att han sätter sig i lotusställning när det blir för stimmigt runt omkring❤️.
  Det märks i hur du berättar om din familj att du “lever och andas genus” om en nu kan säga så. Vilken ynnest för dina barn att få växa upp i den miljön. Tack för att du är med och bidrar till att fostra (gillar inte det uttrycket men hittar inget annat) våra pojkar till att bli mjuka, fina, fria individer. Stor kram❤️

 12. Gratulerar till Bertil och till dig som mamma!

  På bilden (i det nyare inlägget) i kökssoffan jämte sin pappa ser Bertil ut att fylla 10, 12 år. Så fin bild!

 13. Hej Clara,

  Helt underbart skrivet.
  Min “lilla” pojk fyller också 6 år i April.
  Det är super läskigt.
  Jag vill ju kunna trösta och skydda mina barn mot allt ont.
  Tack för detta inlägg.

  Kramar från en 2 barns mor.

 14. Mycket fin text och vackra foton på er fina kille!
  Grattis Bertil (namne med min farbror som är världens lugnaste person)! Kanske kommer med namnet 😉
  Jag önskade först en son och sedan en till, och så blev det. (Men skulle jag skaffa en tredje skulle det vara fint med en dotter. Men det ska vi inte.)
  Mina killar (7 och 4) leker med lego, leksaksvapen, bilar, bollar, Pokémon, brottas, slåss, svär, skriker, kramas, pysslar, går på dans och you name it. Jag och min man har inte ivrat något av detta, men jag har försökt ivra docklek, dockvagnar/docksängar och mjukisdjur -dvs det jag lekte med som liten. Jag ivrar också sällskapsspel och böcker (som de båda älskar).

 15. Jag önskade mig också två döttrar! Men för mig handlade det mest om att jag själv alltid längtade efter en syster och önskade det åt min stora tjej. Min tvåa blev en liten kille och så kär jag är i honom! Han har många mjuka kvaliteter (men gillar också allt som har med monster och dinosaurier och sånt att göra) och jag oroar mig mycket för hur jag ska kunna hjälpa honom att bevara dessa i en hård värld.

 16. Tänk att få uppleva föräldraskapet, så stort, vackert och omtumlande. Har också en liten pojke. Trodde det skulle bli jätte konstigt att få en liten grabb, vad gör man med en sådan liksom… Men det är ju bara underbart. Han är en mycket känslig och intagande person som ger oss så mycket av allt.

 17. Vad fint du skriver! Jag önskade mig också döttrar, har skämts som en hund över min besvikelse och funderat mycket över på varför. Tror också att jag tänkt att jag skulle vara närmre flickor, “pojkar försvinner när de blir större” osv. Nu väntar jag min tredje son och är inte besviken längre, utan har lärt mig hur nära, innerlig och varm relationen med mina barn är, oavsett kön 🙂

 18. Så underbart fint beskrivet. Du sätter verkligen ord på det jag känner, i det sista stycket.
  Är det okej att jag citerar dig i min blogg, med detta stycke (och hänvisar till din blogg och detta inlägg såklart)?

  Kram Fanny

 19. Hej Clara och grattis Bertil!
  Dammsugare heter det i sydligaste Skåne osse.
  Hav en fin dag!
  Jonna

 20. Vilka minnen som dyker upp av att se det här inlägget och tänk va snabbt tiden går. Jag minns när jag läste om att Bertil hade kommit, hur noga du var med att inte berätta könet och hur bra jag tyckte att det var av dig. Du är sann inspiration! Tack.