I modersrollen finns en kÀnsla av otillrÀcklighet nedlagd. Allt man missar. Allt man inte lyckas med. RÀdslan för att pÄ nÄgot sÀtt inte rusta barnen rÀtt för det liv som vÀntar. Jag vÀljer att tÀnka pÄ allt som jag ger. PÄ kvinnodagen tÀnker jag pÄ vad jag lÀr mina söner om att vara kvinna och mamma.

Mina söner fĂ„r se att en mamma kan driva ett företag och vara familjeförsörjare. En mamma kan resa bort sjĂ€lv – men hon kommer tillbaka. En mamma kan vara chef och bestĂ€mma. En mamma kan ta tid för sig sjĂ€lv och sina vĂ€nner. En mamma kan grĂ„ta och vara trött. Hon Ă€r ingen superhjĂ€lte och man mĂ„ste vara rĂ€dd om henne. En mamma kan sĂ€tta grĂ€nser nĂ€r mĂ€nniskor i hennes omgivning inte behandlar henne snĂ€llt. En mamma kan ligga pĂ„ soffan en hel söndag istĂ€llet för att jaga dammrĂ„ttor. En mamma kan bli galen av ilska – men hon lugnar sig sedan. En mamma kan hugga ved och skotta snö och köra bil jĂ€ttelĂ„ngt. En mamma kan sĂ€ga “Nej jag kan inte komma just nu. Nu vill jag sitta och dricka kaffe och ha det lugnt och skönt”. En mamma kan vara dum och sĂ€ga förlĂ„t. En mamma kan vara rĂ€dd och orolig. En mamma vill ha pussar och kramar. En mamma kan ha hĂ„riga ben. En mamma kan Ă€lska villkorslöst och en mamma finns alltid dĂ€r. Och barnen kommer alltid först.

PÄ internationella kvinnodagen tÀnker jag att den viktigaste insatsen för ett jÀmstÀllt samhÀlle Àr att Àndra pÄ hur vi uppfostrar pojkar. DÀr har Jakob som pojkpappa störst ansvar. Vilken slags manlighet visar han prov pÄ. Vad Àr han för förebild?

Men jag har ocksÄ ett ansvar. Jag Àr den kvinnliga förebilden i deras liv. Och en dag vÀljer mina söner kanske att leva med en kvinna. DÄ har jag visat dem en bredare, fÀrgstarkare palett av vad en sÄdan kan fÄ lov att vara.