Vad en kvinna kan vara

I modersrollen finns en känsla av otillräcklighet nedlagd. Allt man missar. Allt man inte lyckas med. Rädslan för att på något sätt inte rusta barnen rätt för det liv som väntar. Jag väljer att tänka på allt som jag ger. På kvinnodagen tänker jag på vad jag lär mina söner om att vara kvinna och mamma.

Mina söner får se att en mamma kan driva ett företag och vara familjeförsörjare. En mamma kan resa bort själv – men hon kommer tillbaka. En mamma kan vara chef och bestämma. En mamma kan ta tid för sig själv och sina vänner. En mamma kan gråta och vara trött. Hon är ingen superhjälte och man måste vara rädd om henne. En mamma kan sätta gränser när människor i hennes omgivning inte behandlar henne snällt. En mamma kan ligga på soffan en hel söndag istället för att jaga dammråttor. En mamma kan bli galen av ilska – men hon lugnar sig sedan. En mamma kan hugga ved och skotta snö och köra bil jättelångt. En mamma kan säga “Nej jag kan inte komma just nu. Nu vill jag sitta och dricka kaffe och ha det lugnt och skönt”. En mamma kan vara dum och säga förlåt. En mamma kan vara rädd och orolig. En mamma vill ha pussar och kramar. En mamma kan ha håriga ben. En mamma kan älska villkorslöst och en mamma finns alltid där. Och barnen kommer alltid först.

På internationella kvinnodagen tänker jag att den viktigaste insatsen för ett jämställt samhälle är att ändra på hur vi uppfostrar pojkar. Där har Jakob som pojkpappa störst ansvar. Vilken slags manlighet visar han prov på. Vad är han för förebild?

Men jag har också ett ansvar. Jag är den kvinnliga förebilden i deras liv. Och en dag väljer mina söner kanske att leva med en kvinna. Då har jag visat dem en bredare, färgstarkare palett av vad en sådan kan få lov att vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Vad en kvinna kan vara”

 1. Hej uppe i norr! Underbart skrivet av dig Underbara Clara! Läser din blogg varje dag och får positiva inputs för dagen. Ha en fin dag med dina pojkar.

 2. Av någon anledning så börjar gråta när jag läser det första stycket. Liksom. Av igenkäning. Och lättnad.

 3. Bra skrivet! Jag tycker också det är så himla viktigt att vi ändrar synen på egenskaper som anses typiskt kvinnliga, som t ex att vara känslig, försiktig, inkännande osv. jämfört med “manlig” bossighet, risktagande, bufflighet och “styrka”. OBS menar inte att alla kvinnor är så här eller måste vara, men är trött på att kvinnor stämplas som svaga och mesiga när detta i själva verket är väldigt bra egenskaper. Tänk om fler män var mer empatiska, hjälpsamma och ödmjuka i både jobb och relationer.

 4. Vilken fin text! Jag har ocksa en son, och en till pa vag, och jag tanker ofta pa hur de ska fa en sa bred bild som mojligt av vad kvinnor – och man – kan vara.

 5. Det är klart att vi i nuvarande generationer måste ändra vårt sätt att vara och leva så det genomsyrar kommande generationers synsätt. Det är enda sättet att uppnå jämlikhet. Ett långsamt sipprande av förändring genom generationer.

 6. Jag blir lite tårögd. Sådär så det kittlar i nästippen. Så viktigt innehåll och så fint skrivet. Tack!

 7. Bra! Heia!

  Ang det med å si “grattis med dagen” på kvinnedagen, i dag var jeg på et seminar med flere av Norges fremste kjønnsforskere, og absolutt alle innledet med å si “gratulerer med dagen!”. Så kanskje er klimaet forskjellig i Norge og Sverige?Forøvrig et veldig spennende seminar, om høyrepopulisme, kvinnesyn og feminisme.

 8. Är SÅ glad att du tar upp detta med pojkuppfostran, varför pratar det ALDRIG om det? De gånger jag tar upp det skruvar det första på sig som att jag sagt nött väldigt olägligt. Det är kanske jobbigt att ta till sig att våldsverkare en gång varit oskyldiga barn, oxh att det där oskyldiga barnet nånstans hade en eller flera föräldrar som brast i sin uppfostran.

 9. Också mamma till pojkar, men 5-åring sa häromdagen att han ville ge mig en peng för att jag var så duktig. På vaddå? Frågade jag? På att säga till när nån gör fel. Du borde bli domare, sa han.
  Oklart huruvida detta ska tolkas men man blir sedd på sätt man inte alltid föreställer sig själv.

 10. Så himla fint och sant och bra! Man måste inte leva upp till ett perfekt ideal som innebär att man aldrig får vara ledsen/trött mm. Så viktigt att istället visa sina barn att man kan lyssna på sina behov och att det är okej <3

 11. Fint skrivet – tårframkallande.
  Idag tänker jag också med sorg på de barn som har en mamma som inte alls räcker till, kommer tillbaka, säger förlåt, håller sig inom vuxenansvaret och vuxengränsen.
  Jag tänker på min egen barndom/ungdom som präglades av mammas alkoholism. På kärlek som inte alltid får ett svar i form av trygghet. Många är de kvinnor som också sviker sina barn – av olika anledningar. Vi måste även våga tala om och försöka hjälpa dem.
  Alkoholnormen är en sådan sak där jag tagit ställning för att vara 100 procent trygg gentemot mina flickor. Jag bryter mot något som var min destruktiva uppväxt för att ge dem något bättre. Det gör mig inte felfri på något sätt. Men förhoppningsvis ger det en bra bild av hur en kvinna och mamma kan vara när barnen på riktigt kommer först – inte beroendet.
  Kram Clara och tack för allt du gör för kvinnor i det här landet!

 12. Fast det handlar inte om vem de väljer att bli ihop med, det handlar ju om alla människor de möter i livet. Ger man sina barn en syn att alla människor har samma värde och rättigheter så har man gjort ett bra jobb!

  1. Jag skulle ändå säga att som kvinna spelar det otroligt stor roll om mannen man är ihop med har en nyanserad bild av kvinnor, just ser oss som människor i första hand. Att man ska behandla alla människor bra är för mig en helt annan fråga.

 13. Du är bara så himla vettig! Världen behöver fler powerladies och kvinns som väljer och vågar ta steget att leva på det sätt som de själva vill. Fundamentalt för framtiden för alla våra kön.

  Tack för att du skriver och för att du är du!

 14. Bästa jag läst på länge Clara. Just haft flera dagar med mamma kan bli arg och ledsen och dum men säger förlåt. Så behövde läsa en text precis som den här idag. Tack!