Experiment

Sportlovstid är pysseltid. Sexåringen är besatt av experiment av alla de slag. Häromdagen gjorde vi “slajm” av potatismjöl och vatten. Väldigt roligt att sitta och kladda med.

Sedan har vi gjort gummiägg. Man lägger ett rått helt ägg i vinäger i tre dagar. Sedan får man ett ägg utan skal men med en gummiliknande yta. Mycket uppskattade experiment.

Min främsta sportlovssysselsättning är att kolla alla nio säsonger av amerikanska The Office. Hade ingen aning om att den var så rolig! Älskade ju den brittiska varianten men förutsatte fördomsfullt att den amerikanska skulle vara usel eftersom så mycket amerikans humor är så överdriven och usel. Men tji fick jag. Och nu har jag bara två säsonger kvar. Sorgligt tomt när det tar slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Experiment”

 1. Jag avskyr när serier tar slut. Också när en ser dem i realtid så att en måste vänta en vecka mellan avsnitten. Aaah, det bara kliar i mig!

 2. Det bästa mina barn vet är experiment. Har vi inget som jag är involverad i så hittar de på ett själva. Därför har vi numer regler kring experimenten. Som att man inte får ha vattenexperiment i sitt rum. Man får inte spola ner annat än vatten i handfatet och lagom mängd toapapper i toaletten när experimentet är klart. 🙂
  Något som senaste tiden varit jättekul är att experimentera med att hitta på egna recept, micra degen och se om det blev ätbart. Sällan blir det ju det när barnen varit i farten men roligt har de iallafall 🙂

 3. Okej här kommer ett experiment till alla med den här sortens barn: maizena-tricket! Blanda maizena och vatten (googla proportioner) så får du en eh “vätska” som blir stenhård när den utsätts för yttre tryck men rinnande så fort trycket släpper. Helt otroligt!!

 4. Hur gör du för att få till tid att läsa, se på serier o filmer? Såååå tacksam för tips då jag saknar detta o inte får till det sedan jag blev mor.

 5. När jag satt i dag i min kompis 17 00 tals torp tänkte jag på dig. Det måste vara såhär det är att sitta å ficka med dig i ditt hus ljuvligt med nostalgi!

 6. Vill tipsa om riktigt bra projekt, som pågått ett par år, och som inrymmer experiment och utmaningar av olika slag. Tänkt för skolklasser, men vem som helst kan läsa och inspireras. Ta en titt på: http://motnyahojder.com/

 7. Att försiktigt lägga gem på vatten så att de flyter på ytspänningen, och sedan droppa i en droppe diskmedel så att de störtdyker gjorde vi som små.

 8. Do you have a microwave oven? If you do, buy a cheap bar of opaque soap (not the nice glycerin ones) and put it in the microwave oven for five minutes on full power and let the children watch through the glass door. The soap will expand to about five times its original size and become lacy – like honeycomb. I don’t know what it proves but it entertains my children.

 9. My husband (a scientist) says boil broccoli and then save the green broccoli water. Put it in a dish then add drops of vinegar until the water turns red

  1. Ännu häftigare ät att använda rödkålsspad. Det kan skifta färg från rödrosa till lila till blått till grönt och till gult (fast då måste man ha i natriumhydroxid/kaustiksoda och det är definitivt inget för barn). De andra färgerna kan man få fram med ättika och bikarbonat (ev.lite maskindiskmedel också, men då blir det ju inte ätligt).

 10. Jag är precis nu inne på min tredje omgång av the Office! Ääälskar humorn och skådespeleriet är outstanding!

 11. Hej Clara!
  Du har så fina pelargonier alltid, skulle inte du kunna göra ett blogginlägg om hur du gör? Riktigt från grunden liksom, du skriver ju ibland om vinterförvaring etc. men när är rätt tid att ta fram dem och sätta undan dem och hur beskär man dem bäst(gärna med bild)?
  Tack för en mysig blogg!
  Med vänlig hälsning
  En nybörjar-odlare i lägenhet 😉