Det är fint att kunna ändra sig

 • Det är roligt att rensa fisk
 • Stuvade makaroner är visst inte längre svinäckligt
 • Filip och Fredrik (som jag avfärdat som trötta mediemän utan att egentligen alls ha koll på dem) är ju inte alls tråkiga utan väldigt roliga. Älskar deras podcast och lyssnar ikapp på gamla avsnitt från 2014
 • Jag kan visst somna fast jag är hungrig. Det är till och med lite skönt
 • Ensam är inte stark
 • Jag har läst alla bloggkommentarer och varenda studie jag kommit över och är inte längre rädd för att ge fluortandkräm för barn till mina barn. (Men du som med anledning av min flourrädsla skickade massa handskrivna brev och kort till min son och sa vilken usel mamma han hade – det är inte din förtjänst att jag ändrar mig. Du förtjänar en påse bajs.)
 • Jag tycker om att sova borta
 • Converse klär jag faktiskt i
 • Amerikanska The Office är inte sämre än den brittiska. Den kanske till och med är bättre. I alla fall säsong 1, 3, 4 och 5.
 • Det vore visst roligt att vara gravid någon gång igen.
 • Spiskummin är inte så dumt i maten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Det är fint att kunna ändra sig”

 1. Vad glad jag blir att du låter dina barn ha fluortandkräm nu! Jag har ju verkligen inte med det att göra, men det känns skönt att du har läst på och, som du säger, det är så fint att kunna ändra sig! Men herreminje vad en sådan människa verkligen förtjänar en stor påse bajs. Usch att det hände dig.

  Men… Stuvade makaroner? Menar du att jag borde prova det igen? Det var ju bara 20 år sedan jag bestämde att det var vidrigt (jag var 12)!

 2. Fortsatt att sprida information om fluortandkräm, så slipper jag kanske dra ut trasiga tänder på treåringar.
  Spiskummin är jättegott till kikärtor.
  Men rensa fisk?
  Förmodligen roligare än att dra ut tänder iallafall.

 3. “Jag kan verkligen inte förstå varför man skulle vilja skaffa barn med långa mellanrum, vill man inte få det där med småbarn gjort liksom?!” Sa jag för några år sen, nu har jag en nästan-tonåring som är rörande gullig storebror till en liten 5-månaders?

 4. Instead, be like bamboo. Bend, but do not break. Be deeply rooted, yet flexible. Spring back after experiencing adversity.

 5. Precis, är så skönt att man kan ändra sig! Tyder både på prestigelöshet och personlig utveckling tycker jag.

 6. Bästa med att vara vuxen- att man kan släppa prestigen och kan ändra sig. Förut var det så viktigt att hålla kvar och stå upp för mina åsikter att jag knappt lyssnade på andras infallsvinklar. Blir så mycket snålare liv då. 🙂

   1. När min dotter var 3 år så åt hon bara “stuvet” och älskade det. Hon ville stuva all pasta. Stuvad spagetti med köttfärssås… mmmmm.
    Nu äter hon bara stuvade makaroner men det är fortfarande favoriträtten. ?

 7. Älskar att ändra mig och att det är så lätt!! Blir dock sur när folk ska gnugga in i ansiktet på en vad man sagt innan eller köra en “vad var det jag sa…?!” med anklagande röst.. grr. Älskar också Filip och Fredrik 🙂

  1. Exakt! Det är ju precis anledningen till att man så sällan VILL ändra på sig. “Vad var det jag sa” är svenskans mest förhatliga uttryck

 8. Och det där med kaffe då? Jag vill minnas att du skrivit att du inte gillar det, men nu bloggar du om att du dricker det mest hela tiden? 🙂

 9. Hhahhaha mitt hatuttryck är när någon säger; Bättre än inget ! Det låter alltid som att välja mellan pest eller kolera. Ändra mig i denna ålder nix tror ej. Men härligt inlägg! Du är inspirerande!

 10. Jag upplever, här och där i dina inlägg, att du läst på lite kring kost, fasta och tarmfloran? (Kanske jag läser in för mycket, inte omöjligt) Jag är jätteintresserad av sånt, kanske du vill dela med dig av dina tankar, erfarenheter och observationer?

 11. Modigt och fint! Något våra politiker borde ta efter… de har för mycket prestige och tjatar bara vidare på samma spår. (Gott med spiskummin förresten, tycker den är viktig för att få till tacosmak!)

 12. Vad är det du säger?? Är det sant att någon har skrivit brev till din son om att du är en dålig mamma??? Det var tjyvens det vidrigaste jag har hört den här veckan bortsett från torkan i Afrika. Usch! Finns det ingen som helst värdighet kvar??

 13. Vad fint, och vad glad jag blir. Det är bra att kunna ändra sig. Ska nog reflektera över mig själv och vad jag har/bör ändra tankar om…

 14. Hur kan man skicka ett brev till din son och skriva att du är en dålig mamma, jag blir på riktigt rädd för mänskligheten när jag hör sånt. Stor kram till dig Klara ❤️ Du är fantastisk!

 15. Haha, fluortandkrämen! Det ska jag säga till min man. Han har sagt att han slutade läsa din blogg efter det inlägget “man kan inte bara skriva något sådant, baserat på en forskare med tämligen knepigt rykte, och sedan inte svara när alla vettiga kommentarer från tandläkare och forskare strömmar in”. Men, nu så, nu kan han börja läsa igen!

 16. Så befriende. Og viktig for alle. Livet er ikke statisk, vi endrer oss.
  Du har et grep om denne teksten som både er tankevekkende og humoristisk. Takk !
  (og visst er ikke skole det viktigste når 17 åringen er utmattet, visst kan man strikke og tegne isteden, og se film og le og gråte sammen).

 17. Clara, du är verkligen underbar! 🙂 Stort grattis till alla fina och roliga nyheter som dykt upp här under de senaste dagarna. Väl förtjänt med dessa framgångar!

 18. Det där med fluor tycker jag är så knepigt. Nu har jag inte barn ännu så vet inte hur jag gör i den situationen men för egen del så kan jag inte använda fluor. Gjorde såklart det i 28 år men testade att använda fluorfritt av den anledning att min hy är så otroligt känslig att jag är röd i mitten av ansiktet och får jobbiga och onda utslag (Perioral Dermatit). Speciellt kring munnen har jag alltid fått små vita prickar. Så testade och inom några dagar hade utlsgen kring munnen försvunnit och även den stickande känslan i mun och på läppar. Detta är nu två år sedan och mina tänder är hur bra som helst. Ingen karies eller hål. Nu äter jag dock inte godis eller dricker läsk överhuvudtaget. Min tandläkare tycker det är märkligt men fluor funkar inte för mig. Har testat igen och får direkt ont i munnen och utslag kring läpparna. Min pojkvän kan inte ens pussa på mig efter att han borstat sina för det irriterar direkt. Någon som har en idé om detta?

  1. Kolla om tandkrämen innehåller SLS. Håll dig borta från det. Sedan, jag har rosacea och har provat allt receptfritt på apotek, bara milda krämer, ätit cycliner i 6 mån etc. Sedan fick jag en burk med kådsalva (40% kåda resten rapsolja och bivax). Fantastisk resultat! Kanske det kan hjälpa dig? Sjukdomarna är liknande. Jag smörjer in på kvällen (den är lite gulaktig) och huden har blivit fantastisk. Kåda är tydligen antibakteriell har jag fått lära mig. I LOVE IT!

 19. Jag är en sådan som alltid läser men sällan kommenterar, men här måste jag bara inflika någonting! Efter ett tag i Norge anammade jag deras uttryck “att ombestämma sig”. Det är inte att ångra sig eller ta tillbaka något och har då en lite mindre negativ klang, man har bara bestämt sig för någonting annat än tidigare (måhända att det är motsatsen- det är oviktigt). Ombestämma sig får man göra precis hur mycket man vill och har ingenting med ånger att göra, perfekt!

 20. Vad använder ni för tandkräm då? Vill gärna ha en som är naturlig och inte innehåller andra tveksamheter, våran son spottar ju inte ut heller så då känns det extra viktigt.

  1. Hej! Tandläkare här. Jag brukar rekommendera zendium barntandkräm. Den är fri från natrium laurylsulfat som kan vara irriterande för slemhinnorna. Kingfisher har 2 varianter med fluor, en med fänkålssmak som har 1000 ppm fluor vilket är lämpligt för små barn och en med mintsmak med 1450 ppm, lämpligt för större barn och vuxna. Öva på att spotta. Lycka till 🙂

 21. Jag har ändrat inställning till kyrkan, och det är mycket tack vare dig! Jag hittade till din blogg för många år sedan när du skrivit en krönika om att Jesus behövde få mer plats i skolan. På den här tiden kände jag aversion mot allt som hade med kyrka och tro att göra, men jag letade mig in på din blogg för att fortsätta läsa i syfte att liksom “gotta mig i att irriteras”. Det visade sig dock att jag inte irriterades alls, utan fastnade helt för din blogg. Och någonstans i mig såddes ett frö till att vara mer öppensinnad angående kyrka och tro, vilket i sin tur ledde till att jag några år senare var mottaglig för att ta till mig innehållet i en föreläsning om kyrkan i samhället. Så plötsligt en dag finner jag mig själv skriva under blanketten om återinträde i svenska kyrkan! Och om två månader döps vår nyfödde son. Det känns så himla härligt och befriande att ha ändrat inställning i den här frågan. Tack Clara för hjälpen! 🙂

 22. Hej.
  Tack för en fin blogg, kollar alltid.
  Blev arg när jag läste om den människan som skrev brev till din son!!? Skulle vara intressant om hen skrev och förklarade sig, hur hen tänkte där?! Hen är alltså bäst i världen, vet mest och har alltid rätt, tror hen… det är den där sortens “människor” som skrämmer mig. Men skulle trolljägarna komma och konfrontera dom, blir det väl som i TV programmet, gråt å förlåt, visste inte att jag skrev till riktiga människor, typ.. Suck, det är synd om människan..
  Ser fram emot kommande inlägg av dig.
  Kram och ha en bra dag/ Anneli

  PS. Skönt att kunna “ombästämma sig” : ) DS

 23. När jag läser om personen som skickat brev till din son blir jag så ledsen! Och arg och rädd. Vad är det som händer? Jag tycker det visar på ett beteende som blivit så vanligt. Man lyssnar inte och respekterar inte varandra. Debatten är så polariserad och svartvit att den ofta nästan dör. Jag är själv flouranhängare och efter allt jag läst är jag övertygad om att det är bäst med flourtandkräm för barn. MEN det betyder ju absolut inte att de som gör andra val är onda, eller stygga eller dåliga människor. Det betyder inte heller att de är dumma i huvudet. De har dragit andra slutsatser än jag. Jag kan ju berätta om hur jag tänker och vad jag bygger det på, men jag bör bara göra det om de undrar och alltid på ett respektfullt sätt. Om vi inte kan lyssna och faktiskt respektera de som tycker och väljer annorlunda kommer vi ju aldrig kunna förstå varandra.

  Själv tänker jag som du – så härligt att ändra sig! Det är bland det häftigaste jag vet när jag varit helt övertygad om något och så får någon annans resonemang mig att fundera och ifrågasätta min ståndpunkt och jag upptäcker att jag ändrar mig! Det är väl en härlig känsla!

  1. Jag håller fulkständigt med dig Joppan! Jag blev också arg, rädd och ledsen då jag läste att en skrivit till Claras son (bara en sån sak, att vända sig till sonen och klaga på mamman! Horribelt!)

   Du har så rätt i att andras åsikter grundar sig i andra slutsatser och att man ska respektera varandra. Med respekt för varandra kommer man långt i kommunikation.

 24. Skicka brev till dina barn…..herregud! Polisanmäl är min första känsla. Alla med nytaget pass har lämnat fingeravtryck…..
  Sån e jag, jag vill ANMÄLA folk just nu för det får vara någon jävla ordning på hur man beter sig mot sina medmänniskor.

  Suck!

 25. Tack för intressant inlägg! Jag tycker själv att jag skulle behöva ändra mig på flera punkter som t ex att teknik (dator, fota, Iphone, m.m.) är så himla komplicerat och framförallt så tråkigt att klockorna stannar. Nu när jag har en tioåring som kämpar med sin matematik och tycker det är så trist, är det som ett eko till mig själv. Jag menar inte att alla kan börja gilla allt, men tänk om “min sanning om mig själv” dvs att jag “hatar sifferarbete” skulle kunna visa sig vara föränderlig? När skolan inte riktigt inbjöd till detta kunde jag ju själv bli/få en ny inställning till detta som vuxen.

  Kommer från en släkt i en mindre stad där mamma/mormor alltid tyckt som de tyckt och alla liksom bestämt sig i förväg för vad de ska tycka om allting. Detta krockade för mig när jag flyttade till Stockholm och mötte många “öppna” människor som sade: “Vi testar!” om saker. Det provocerade mig oerhört ibland vilket resulterade i att jag blev tvärt emot, lite som du skriver.
  Med tiden lärde jag mig vara mer öppen och i alla fall testa, men på flera områden skulle denna min grundinställning behöva ändras. Du har delat ganska mycket av sånt tidigare, (ta betalt, teknik, foto, säga ifrån, ordna saker, samarbeta m.m. ) tacksamt nog, och det har jag alltid uppskattat.
  Jag lovar dig att en Claras teknik/entreprenör-skola på nätet skulle bli en hit… 😉 Varför inte utveckla idén, du som är en sådan doer just nu.

  kram!

 26. Förresten: Det märks att det är ett helt annat sken i dig som lyser igenom sen du började med medicineringen ? Kul att se!

 27. Haha, undra när jag kommer tycka att det visst vore lite roligt att va gravid igen! Men dina barn är ju också lite äldre än mina, så jag har tid på mig resonerar jag ?