Ska inte en stadsbo kunna ta lite skit?

Jag njuter på landsbygden, med fingrarna i jorden

Erica njuter tydligen i storstans avgaser och slammer.

I veckans poddavsnitt är på mitt allra retigaste humör. Det börjar med att BLOK, Bloggläsarombudskvinnan ifrågasätter min roll som glesbygdens ädla riddare.  Sen hävdar Erica att jag generaliserar för grovt kring städer och stadsbor! Nya poddavsnittet handlar om kampen (och roliga skillnader) mellan stad och land.

Själv tycker jag att stadsbon ska kunna ta lite skit i debatten. Vad tycker du?

Fotnot: Lennart Jähkel är född norrlänning. Tvärt emot vad jag upprört hävdar i programmet är han född och uppvuxen i Piteå, senare Sundsvall.

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Prenumerera gärna på podden så missar du inga avsnitt! Om du ändå gjort det så finns alla samlade här med senaste högst upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Ska inte en stadsbo kunna ta lite skit?”

 1. Promena gärna på podden? Det hade jag gärna gjort den hade gått att ladda ned men det går väl inte? Jag har inte wifi i skogen och kontantkort på mobilen…

  1. Hej Monica,
   hoppas det här svaret kan hjälpa dig:
   Du kan alltså lyssna genom att trycka på playknappen här ovanför (gissar att det är så du gör i dag och då lyssnar du via Acast).

   Många som lyssnar på poddar gör det genom en app i sin telefon, till exempel apparna Acast eller Podcaster (iTunes).

   I till exempel appen Podcaster kan man välja att prenumerera på vår podd. Som lyssnare får man då ett meddelande när vi lägger ut ett nytt avsnitt, även extraavsnitt.
   Alla avsnitt hamnar i en lista efter varandra så att du som lyssnare får en bra överblick över poddavsnitten.
   Jag prenumererar såklart på En Underbar Pod och testade just att slå av wifi. När jag sen klickade på vårt senaste avsnitt kunde jag höra våra avsnitt ändå. På samma sätt fungerar det när jag lyssnar i Acast-appen utan wifi.

   Vet inte hur du har det riktigt med telefon och dator. Kanske knepigt med kontantkort. Men du kan förstås lyssna på podden via Acast på en dator, det är alltså vad du gör när du trycker igång den här på bloggen.

   Hoppas att du kan lyssna i fortsättningen!

  2. I Acast-appen trycker du enkelt download. Jag har massa nedladdade poddar, perfekt till vårpromenaden.
   Förutom det avsnittet när E och C var ute och gick då kände jag mig förföljd när jag hörde deras steg haha!

 2. Oj det är inte ofta jag blir förbannad när jag lyssnar på en podd! Och detta inte i rollen som sårad stadsbo! Jag har själv bott i centrala Umeå o bor nu i en by på vischan några mil från Skelleftå o tio mil till Umeå. Jag tycker du Erica förringar å det grövsta skillnaderna mellan att bo i stan och på landet! Att vi är förfördelade när det gäller service är ju bara att konstatera o ibland går det lite väl långt när bb läggs ned o gravida uppmanas gå kurs i att föda i bilen. Fördelarna att bo i en stad är uppenbara med all service o det är lätt att träffa kompisar. Men hoppsan ni glömde visst att man blir förgiftad av dålig luft, stressad av alla ljud o ljus o det är ofta fruktansvärt dyrt att bo så man tvingas in i jobbkarusellen. Och konsumtionskarusellen för att roa sig lite, ja men precis som marknadskrafterna vill o även de flesta politiker låter det som. Det gör mig arg att livet i stan hela tiden lyfts fram som norm när själva LIVET finns på landet! Här sjuder det av aktiva doers- människor; hästfolk, självhushållare o bybor! Jag njuter av frisk luft varje dag, en stjärnklar himmel som inte störs av gatulykter, tystnad o gott om plats för odlingar och djur o skogen runt hörnet. Jag förstår att tex musikermänniskor kanske helst bor i en stad, där det är nära till kulturliv. För mig är livet i stan ett låtsasliv! Och det här med att Bullerbyn inte finns längre, att mjölkgårdar är stora gårdar fulla med teknik o att skogen huggs ned med jättemaskiner, visst det är en del av sanningen av livet på landet. Men bara en del o inget att lyfta fram som om det vore det självklara på sikt. Bara för att man skövlar skogen i Sverige med effektiva maskiner o det bara finns några procent riktig skog kvar idag är ju den korkade företeelsen inget att lyfta fram när man pratar om livet på landet tycker jag. Det är väl nåt att kämpa för en förändring i så fall mot ett mer nyanserat skogsbruk. Och småbruk med mindre antal djur o självhushållning finns faktiskt, även om politiken vill stordrift, så där behöver jobbas politiskt o hämta inspiration utanför landets gränser. Tycker att du Clara gör ett toppen- jobb som förebild när det gäller att visa på alternativt leverne! Att folk sen blir avundsjuka o sura för att de själva kanske inte har samma driv, så kan det ju vara. Men toppen för de som blir inspirerade till att tänka bortom normen o även får tummen ur!

  1. Haha, åh älskar denna kommentar! Glad att vi kan göra dig “förbannad” och engagerad =) Det gillar jag. Och jag håller med dig att vi generaliserar å det grövsta i programmet . Själv kände jag mig som en riktig retsticka när vi spelade in 😉

  2. Härligt rutet Johanna!

   Håller med dig om att livet i en stad helt klart har sina nackdelar och att livet på landsbygden, och även på mindre orter, har sina fördelar. Däremot håller jag inte med om att människor i städerna lever låtsasliv. Tycker vi människor är rätt lika varandra vare sig vi bor på landet eller i stan. Vi jobbar, äter, tittar på film, kramas, bråkar och gör det som hör livet till. På riktigt. Både på landet och i städer.

   När jag själv växte upp på landet störde det mig att jag då och då fick frågor som antydde att landsbygden låg efter i utveckling på alla plan. Det var därför tanken om teknik inom skogs- och jordbruket kom upp. Javissst är Clara toppen!!

   1. Självklart ur ett socialt perspektiv är det riktiga liv i stan! Och stadslivet är ju oftast normen men själv känner jag mig mer levande med jord under naglarna, älgar utanför knuten o eld i vedspisen,, En del människor som växt upp på landet verkar föredra stadsliv, själv har jag växt upp strax utanför en storstad o tycker det är stencoolt att bo på landet! Tack för svar o en rolig podd! 🙂

 3. Jag tycker att det finns både skillnader och likheter mellan att bo på landet och i central storstad. Som Erica påpekar så är vi alla ändå människor som har mycket gemensamt i våra liv.

  Det finns fördelar och nackdelar med respektive boende. Vet inte vad som gör det men (som med mycket annat) verkar som att en del helst vill ha det som de vuxit upp med, medan andra vill ha det motsatta. Beror väl en hel del på om det var mest positiv eller negativ erfarenhet man gjorde…

  Det kan generaliseras om hur det är att bo på landet respektive centralt – och det är just generalisering, stämmer inte in på allt och alla. Men behövs för att tydliggöra ibland.
  Att som Clara tydliggöra fördelar med det boende hon valt, är väl fint tänker jag. Att inte fördomar om landet (och ibland Norrland) får stå oemotsagda. Jag bor också i norra Norrland, kan tilläggas.

  Jag tycker inte att det finns ett rätt eller fel angående var man bör bo, vad som skulle vara bäst. Det är som med det mesta; det som är rätt för en är fel för en annan. Och det kan också variera över tid för en person vad som passar bäst.

  Sen är det ju viktigt att tydligt klargöra om det är ens personliga åsikt/vad man själv föredrar. Är ju skillnad på det och att uttrycka en åsikt som att det är fakta, det enda rätta valet för alla.

  Det är väl en mognadssak att kunna förstå, acceptera och respektera att vi människor har olika behov och inte försöka övertala de som inte har samma åsikt om att de skulle ha fel. Så länge man inte skadar någon, så är valet fritt. Tänker jag rent allmänt.

 4. Jag tycker att det är väldigt viktigt att skilja på dem som gör val och dom som inte har möjlighet att göra val. Liberaler skulle inte hålla med mig eftersom dom tror att alla kan göra val och att ryggsäcken med olika kapital, klass och normer inte alls existerar. Men för mig existerar den i allra högsta grad.

  Jag tycker för övrigt inte att någon ska behöva ta någon skit oavsett vad de har valt eller inte valt att leva. Ska vi kunna leva både på landet och i stan måste vi börja formulera problemen på ett klokt sätt samt lyssna på varandra på ett inkännande sätt.

  1. Jag förstår inte varför folk ska behöva försvara sina val och icke-val.
   Varför ska någon behöva ta skit överhuvudtaget? Stadsbo eller ej?

  2. Jag håller med er som skriver att man inte ska behöva ta skit, oavsett var man bor.
   Tycker att du belyser en viktig aspekt att det inte heller är så enkelt att det handlar om val alltid. Mycket riktigt spelar t.ex. ekonomiska möjligheter en stor roll.

 5. Så bra avsnitt! Känner mig tacksam som har möjlighet att bo både i Sveriges vackraste stad och ute på landet när helst jag önskar ^^ <3
  kram
  Emma

 6. Usch jag har fått så mycket skit när jag praktiserat ute i landet för att jag kommer från stockholm, så att jag faktiskt drar mig för att flytta även om jag egentligen nog vill bo på landet och det dessutom är absolut livsnödvändigt för min sambo. . Måttligt kul att vara 21 och ha varit på en arbetsplats i typ en vecka som praktikant och sen är det lantis-tanter som tycker att man ska sättas på plats ordenligt bara för att man är från stan, så man inte risker att tro att man är något . Är också alltid extremt försiktig för att inte råka säga något som kan tolkas fel i närheten av min pojkväns familj, men jävlar vad snabbt det går ibland för dem att hugga när det blir något missöförsånd. Blä, tycker stockholmshatet är så tråkigt, men vi flyttar nog till landet såsmåning om ändå. Det går väl över när folk lär känna en bättre.

  Men visst förstår jag att den synen på landsbyden är ett större problem. Jag tror bara att hatet (som det ju ändå faktiskt ofta är) kan vara destruktivt, om än ofta motiverat. Jag vet att många från stan är dryga gentemot människor som bor på landet men det är ändå tråkigt att dömas på förhand.

  1. Det gjorde mig illa berörd att läsa hur du blivit behandlad – fått ta skit bara grundat på varifrån du kommer (storstad). Det påminner ju dessutom om när en del behandlar människor illa enbart grundat på hudfärg, sexuell läggning m.m.

   Fördomar kan man ju lätt ha men man behöver ju verkligen inte agera efter dem utan försöka ge folk en ärlig chans.

  2. Har samma erfarenheter och det är enormt tråkigt. Jag är uppvuxen i Luleå men bor nu i Stockholm och KAN inte flytta till landet inom de närmaste 15 åren, både p.g.a jobb och familjesituation. Jag får alltså bara hacka i mig att mina barn måste trängas i en liten liten lägenhet under hela sin uppväxt, att vi troligen inte kan ha några djur eller odla vår egen potatis. Det är som det är.
   Men Stockholmshatet puh: jag har ju åkt hem med olika Stockholms-pojkvänner under åren och de ska ofta “plattas till” av nån anledning. Der är som att folk på landet utgår från att Stockholmare är dryga och ska tåla lite skit. Jag tog tex. med min nya pojkvän på en stor fest där alla kände alla men han inte kände någon utom mig, omedelbart blev han kallad “nollåttan” av folk han inte kände och blev lite “skämtsamt” utsatt på olika nedlåtande sätt, folk var liksom så provocerade av hans blotta existens och skulle börja diskutera hur dåligt allting är i Stockholm. Han tog rätt illa vid sig av att behöva “ta lite skit” eftersom han är väldens snällaste och mest socialt kompetenta person. Man bor väl där man bor av nån anledning, landet och stan har båda för och nackdelar, men ingen ska väl behöva “ta skit” för sina livsval?

 7. Underbart som alltid! Nästa gång hoppas jag på mindre brus… ? /En som (oxå?) undviker köpcentrum

 8. Alltså, ni underbara människor!
  Guu vad jag skulle älska att sitta ned och fika med er, ni känns så jordnära och så okonstlade i er pod. Och så underbara funderingar ni har.
  Älskar er pod!

  Tusen tack för att ni bjuder på er själva!

 9. Hej! Är det någon mer som har problem med att lyssna på podden över mobilen? När jag trycker play går reklamen igång men efter det blir det tyst.. Och förblir tyst. Har testat både här på bloggen och direkt via acast hemsida. Kan lyssna på andra poddar därifrån men inte den här 🙁 Inget avsnitt av en underbar pod går. Nån som haft samma problem och löst det?:) hur?:) jag har en Sony z3.

  1. Hej Ylva,
   Så skumt det här låter!
   Har ingen aning om vad det kan bero på. Kanske hjälper det att kasta appen och installera den på nytt (fast det ska du egentligen inte behöva)?

 10. Men nu måste jag säga att visst, det är väl många som bor i förorter som inte kan välja och bor trångt tex, och det är definitivt saker som måste förbättras. Men det finns mycket bra i förorter, här har vi både landet och stan! Och vissa har valt förorten. Vi har rymligt radhus utan insyn och med trädgård och kan plocka svamp utanför knuten. Ute i fin natur på ett par minuter. Och samtidigt kollektivtrafik in till stan, massa service och kultur i närheten, massa vänner och aktiviteter för barnen, nära till skolan. Se där, fördelar från båda sidor! Och här snackar vi områden som får all skit. Folk drar sig för att hälsa på för att de tror vi bor i något betongghetto där en blir rånad dagligen.