Svar på poddfrågor och om fördelen med att prenumerera

Senaste tiden har fler och fler valt att lyssna på En Underbar Pod som jag gör ihop med Erica. Det är vi förstås tacksamma och glada för!

Då och då får jag frågor kring podden, jag svarar så ofta jag hinner och här har jag nu samlat svar på några av de vanligaste frågorna. Och så vill jag gärna be er som tycker om podden att lämna en recension i Itunes ifall ni har möjlighet <3

Hur gör jag gör att lyssna på podden?

Du som läser bloggen kan lyssna här hos mig. Varje gång vi lägger ut ett nytt avsnitt bäddar vi in ljudet i blogginlägget. Du trycker bara på den gula playknappen som visas i blogginlägget. Här under kan du kika på senaste poddavsnittet så förstår du vad jag menar.

De flesta som lyssnar på podd gör det genom en  poddapp som man laddar ner till sin mobil. En Underbar Pod skapas i Acasts app där jag och Erica då och då också lägger in bilder som hör till avsnitten. Väljer du Acast app får du alltså både ljud och bild. Många lyssnar också i iTunes app Podcaster men det finns en massa olika poddappar att välja bland.
Du kan välja att prenumerera på En Underbar Pod genom din poddapp och får då alla nya avsnitt automatiskt.

Om du vill fördjupa dig mer i poddappar kolla gärna in bloggaren Teknifik.

Jag trycker på playknappen – varför fungerar det inte?

Den här frågan är svårare att svara på för det kan bero på många saker kring din dator, vilken typ av mobil du har, tillgång på nät och annat. Men lyssnare har själva berättat att det hjälpte dem att:
– Byta webbläsare i sin dator. Det verkar som att till exempel Google chrome funkar bättre än Explorer, i alla fall för en del.
– Släng den poddapp du laddat ner och ladda ner den på nytt.
– Testa att byta poddapp.
– Ibland har lyssnare haft svårt att lyssna när de har många appar öppna samtidigt. På till exempel iPhone kan du bli kvitt problemet genom att dubbelklicka på runda hemknappen och då dyker alla appar du har igång upp på displayen. Svajpa uppåt för att kasta dem och rensa. Sen kan du försöka starta poddavsnittet igen.
– Några lyssnare med iPhone 5 har haft svårt att trycka på gula playknappen. Det löste sig när lyssnarna bara vände sin telefon mellan liggande och stående läge, då kom de åt knappen bättre.

Kan jag höra podden utan wifi?
Ja, genom att ladda ner avsnittet till din mobil/dator. När du prenumererar på podden så görs en automatisk nedladdning. Som prenumerant ser du nya avsnitt först av alla och kan höra dem i din mobil även om du sitter i en buss eller är ute i motionsspåret.

Varför hittar jag inte det senaste avsnittet?
Här på bloggen lägger vi alltid ut nya avsnitt natten mellan måndag och tisdag (senast tisdag morgon). Här finns allt om podden samlat med senaste inlägg först.

Om du letar avsnitt i din egen poddapp i mobilen kan det ibland vara några timmars fördröjning. Härom veckan var det strul i appen Podcaster (som Erica berättat om tidigare här på bloggen). Men prenumeranter märkte inget av det. Så verkar det ofta vara. Att den som prenumererar via sin poddapp får nya avsnitt även när det strular tekniskt på andra sätt.
Prenumerera är mitt bästa råd!

Hur gör jag för att prenumerera?
Du kan prenumerera genom den poddapp du lyssnar i. I till exempel appen Podcaster (iTunes) söker du bara upp En Underbar Pod, här finns en ruta med lila text där det står “Prenumerera”.

Varför berättar du saker i podden som du inte skriver på bloggen?
Blogg och podd kan ge olika saker. Tidigare gjorde jag en hel del radio ihop med Erica (P4 Pikant, Husmorsskolan i P1, Sommar i P1 osv) och har längtat tillbaka till det talade ordet. Att ha ett samtal ger en annan dimension än ett blogginlägg. Nyanser hörs tydligare, nyanser som det skrivna ordet inte kan komma åt.
Vissa saker funkar bäst skriva andra att säga. När jag skulle berätta om min depression var det lättare att få berätta med min röst och få hjälp av Ericas frågor. Många har skrivit att de tycker det är kul att höra min och mina barns dialekt och hur jag skrattar högt i podden. Det är svårt att asgarva i skrift. I samtalen kan jag också få direkt motstånd och bli retad av Erica.

Måste det vara reklam i avsnitten?
Ja. Vi lägger båda ner mycket arbetstid på avsnitten. Erica jobbar ungefär två dagar i veckan med podden och då är det rimligt att få betalt.

Får du betalt när du är med i andra podcasts?
Nej. När jag är intervjuad som gäst får jag inte betalt.  När jag skrev till antologin ”Saker jag velat veta när jag var femton” var jag med i ett poddavsnitt som hör till antolgoin. Ibland gör jag och Erica besök hos andra poddare som samtidigt besöker oss som Pappapodden med Nisse och Manne och Mediespanarna. Man får inte betalt för att gästa varandras poddar men tanken är att locka nya lyssnare som i förlängningen kan betyda mer annonser/sponsorer.

Varför pratar ni så lite om Erica?
Därför att hon som är producent bestämmer. Ofta klipper hon mer i sitt eget prat än i mitt, det säger hon själv i ett poddavsnitt som vi gjorde nyligen som helt handlade om henne. Här kan du höra det.

Blir du sur på Erica när hon gör karaktären Bloggläsarombudskvinnan och pressar dig?
Ja, ibland. Men det tänker jag aldrig erkänna.

Var finns gamla avsnitt?
Här på bloggen (senaste först så scrolla) och i poddapparna som du kan ladda ner finns gamla avsnitt samlade.

Kommer ni fortsätta podda varje vecka?
Vi kommer alltid behöva ha semester då och då, i alla fall över sommaren och julen.

Vad har ni för utrustning?
Vi använder en mikrofon som heter Shure MV88. En liten stereomikrofon som man kopplar in i ladduttaget på mobilen, hälsar Erica. Hon redigerar i ett program som heter Reaper och sen publicerar vi genom Acast.

En Underbar Pod kommer på tisdag. Det läskigaste vi gjort hittills. Räkna med kalla kårar och vi lägger ut det här på bloggen i vargtimman.

Du som inte tryckt på gula playknappen än kan göra det nu för att höra senaste avsnittet från i tisdags. Hoppas du får en bra lyssnarstund!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Svar på poddfrågor och om fördelen med att prenumerera”

 1. Jag har i och för sig bara hunnit till avsnitt 26 i podden, men – reklam? Vad finns det för reklam i podden? Om den förekommer i de tjugosex första avsnitten så har jag helt missat den, haha!

  1. Jag med i så fall! Det enda jag kan komma på är besöket på kebabstället och sen artisten Olov Antonsson såklart. Funderade just häromdagen på hur podden är lönsam egentligen.

   1. Hej,
    Vi har återkommande reklam då och då. Reklamen ligger ungefär som en kappa utanpå podden, den kan plockas in och ut och bytas på alla avsnitt från vecka till vecka. Det är Acast som håller i det. Ibland är det mycket, ibland som nu. Det betyder också att avsnitt som tidigare haft en “kappa av reklam” nu är utan. Det här med reklamen är en fråga som lyssnare har undrat över. Men när man hör den förstås 😉

    Trevlig helg!

 2. Lyssnar på alla avsnitt. Tycker så mycket om tonen i podden och skulle kunna hänga med er en hel dag! Så märkligt att det är sådär med nyanser. Det stämmer verkligen att nyanser kommer fram så mycket tydligare i podden. Det jag uppskattar i dina texter- att du kan vara rak och tydlig- finns kvar i podden men det får också en lättsammare sida, och det är kul att följa dina resonemang kring olika saker. Kanske är det självdistansen som hörs mer i en podcast? Tror inte självdistans behövs (eller passar) lika bra i skrivet format. Kram och trevlig helg!

 3. Jag är så himla glad över att ni startade er pod! Tidigare har jag inte fastnat för någon särskild pod men eran ligger mig varmt om hjärtat. När jag lyssnar på er så känns det ofta som att jag är med i ert samtal, att jag sitter med vid bordet och liksom deltar. Ibland har jag kommit på migsjälv med att vilja kommentera vissa saker som ni pratar om, såsom man gör när man sitter med andra och pratar – Ja så levande är er pod! Bara så att ni vet, ni har en “tredje kompis” med er i samtalen! En som ni varken hör eller ser 😉

  Tack för allt ni bjuder på! <3

 4. Jag älskar er pod! O jag tyckte att Erica faktiskt låtit bli att klippa bort lite mer av sig själv i förra avsnittet :-). Snyggaste o proffsigaste podden, självklart ska ni ha betalt för det!!!

 5. Jag är sjukt glad för din skull att podden är ett medium som passar dig men jag gillar verkligen inte att lyssna på poddar så det är tråkigt att missa en hel del matnyttigt. Men jag kan leva med det, det är du som ska göra som du vill. Skönt att du fått hjälp med din depression. För mig lossnade allt först när jag fick hjälp av psykolog som på något sätt lyckades hitta rätt knappar.

 6. Vill bara säga att jag verkligen uppskattar podden! Har bara lyssnat ett tag men tycker verkligen att den har något speciellt! Jag lyssnar massor på poddar men er känns så annorlunda på något sätt… vill säga att den känns fräschare men det är nog inte det jag menar. Tror jag menar att den känns äkta, genuin men ändå planerad. Älskar att ni alltid håller på med något istället för att bara sitta i ett poddrum och snacka. Känns mycket mer som att man “är med” då, och det skiljer er så mycket från alla andra poddar som bara är snack.

  Ja, det var vad jag ville säga. TACK för en superbra podd! <3

 7. När jag vill bli lämnad ifred på våren:
  1 (ja, jag älskar hörlurar+ solglas),
  2 på bussen/tåget/t-banan: en bra bok,
  3 blunda och sola/vila på stället

  /Linn i Stockholm <3 Tack för podden