Brittisk “fish and chips” är ju inte helt olika de svenska fiskpinnarna. Man kan säga att detta recept på fish and chips/fiskpinnar är något av en hybrid – och barnen älskar dem! Jag gör mina på egenfiskad abborre och sik – men torsk, sej eller gädda funkar för all del fint.

Ja dubbelpanerar fisken i både mjöl och sedan panko. Det blir ännu mer krispigt än ströbröd. Och krisp är lika med gott. Såklart.

Här får du värsta bästa receptet. Och gör gärna små fiskpinnar. Det brukar gå hem hos barnen. Jag serverar fisken med potatisklyftor i ugnen.

Du behöver:

700 g fisk

2 ägg

3 dl panko

2 dl vetemjöl

Olja att steka i

Salt

Gör så här:

Tina fisken om den är fryst. Skär den i fiskpinnestora bitar. Vispa upp äggen lätt. Doppa fiskfileerna i ägg, sedan i mjöl, sedan i ägg igen och sedan i panko. Lägg på en tallrik. Stek sedan några filéer åt gången i rejält mer olja på hög värme. 2-5 minuter beroende på fiskens tjocklek. Lägg inte i all fisk på en gång för då blir pannan kall.

Låt fisken köras in i ugnen med potatisen någon minut innan servering, så att den blir varm.

Njut fisken med klyftpotatis, remouladesås, sallad och citronklyftor. Och ps – ibland är det lättare att få småungarna att äta om de dessutom får spruta på ketchup!

Remouladesås:

2 dl creme fraische

1 msk majonäs

3 msk bostongurka

Salt och peppar

Gör så här:

Blanda ingredienserna och servera såsen. Klipp eventuellt i lite dill eller persilja också.

Thailändska fishcakes