
Brittisk ”fish and chips” är ju inte helt olika de svenska fiskpinnarna. Man kan säga att detta recept på fish and chips/fiskpinnar är något av en hybrid – och barnen älskar dem! Jag gör mina på egenfiskad abborre och sik – men torsk, sej eller gädda funkar för all del fint.

Ja dubbelpanerar fisken i både mjöl och sedan panko. Det blir ännu mer krispigt än ströbröd. Och krisp är lika med gott. Såklart.

Här får du värsta bästa receptet. Och gör gärna små fiskpinnar. Det brukar gå hem hos barnen. Jag serverar fisken med potatisklyftor i ugnen.
Fiskpinnar/fish and chips
Portioner
ca 4- 6 portioner
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
- Till fisken
700 g fisk
2 ägg
3 dl panko
2 dl vetemjöl
Olja att steka i
Salt
- Till remouladsåsen
2 dl creme fraische
1 msk majonäs
3 msk bostongurka
Salt och peppar
Gör så här
- Tina fisken om den är fryst. Skär den i fiskpinnestora bitar. Vispa upp äggen lätt. Doppa fiskfileerna i ägg, sedan i mjöl, sedan i ägg igen och sedan i panko. Lägg på en tallrik. Stek sedan några filéer åt gången i rejält mer olja på hög värme. 2-5 minuter beroende på fiskens tjocklek. Lägg inte i all fisk på en gång för då blir pannan kall.
- Låt fisken köras in i ugnen med potatisen någon minut innan servering, så att den blir varm.
- Blanda ingredienserna och servera såsen. Klipp eventuellt i lite dill eller persilja också.
- Njut fisken med klyftpotatis, remouladesås, sallad och citronklyftor. Och ps – ibland är det lättare att få småungarna att äta om de dessutom får spruta på ketchup!
14 svar
Det ser väldigt gott ut
Gott! Men engelsk fish ’n’ chips är friterad så vitt jag vet – och serveras inte med remouladsås 😉 Men gott ser det ut!
Jo men tartar sauce brukar man få till och det är väldigt likt remoulad om inte annat!
Jag brukar göra på samma sätt fast med tofu, så blir det lakto-ovo vegvänligt, och så kryddar jag ägget med lite chipotle för att få lite mer smak.
Majonnäs! (Inte majonäs.)
Tack!!! 🙂 Trots att jag är lite språkpolis så har jag aldrig nånsin reflekterat över stavningen på majonnäs!! 🙂 Nu fick jag lära mig nåt nytt!
Och fraiche, inte fraische. Förlåt, kan inte låta bli!
Detta är så gott och vi äter det ofta här hemma! Ibland brukar jag variera mig lite och använda skivor av kyckling som jag har marinerat i vitlök och chili. Då är det förstås inte särskilt gott med remouladsås till utan jag brukar ersätta bostongurkan med en vitlöksklyfta och några droppar citronsaft. Jag har själv inga barn, men småsyskon som är överförtjusta i min ”McDonalds kyckling”. Jag vet dock inte vad jag tycker om det namnet.
Åh nu blev jag superhungrig! Lagom till lunch också.. ? ^^
Kram
Emma
Tack för tipset! Det låter riktigt gott.
O så gott! Till helgen får det bli fish and chips! Måste ju ha lite variation på fredagsmyset, det blir en hel del tacos hemma 🙂
Vad gott, detta ska jag prova! Jag, som aldrig lagar mat, gjorde valborgslunch åt min sambos familj, efter bl.a. dina recept på kokta ägg med romröra, och lax- och äppelröra på tunnbröd. Blev jättegott och uppskattat! 🙂
Men åh vad kul att det blev lyckat =)
Glöm inte vinägern! Mycket gott till fish’n’chips