Gyllenbruna fish cakes och ett gott ris tillhör mina bästa middagstips.

Nu ska ni få mitt supersmarriga recept på thailändska fiskbiffar/fish cakes. Ja, det är kanske inte direkt helt thailändskt det här receptet – men inspirerat av det i alla fall. Enkelt och snabbt att göra. Dock är det inga absolut exakta måttangivelser eftersom jag brukar höfta. Receptet är för ca 4 portioner.

Thailändska fish cakes

Portioner

4

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

 • Laxfiléer

 • 1 Ägg

 • 3 Vitlöksklyftor

 • 1 lime (saft och skal)

 • Några matskedar fisksås

 • Färsk ingefära, stor som en tumme ungefär

 • Chilipulver (eller grön chilipasta om du har)

 • Salt

 • 1 kruka färsk koriander

 • Någon matsked maizena

 • Ris, kokosflingor och sötsur sås till servering.

Gör så här

 • Lägg fyra halvtinade laxfileer i en matberedare. Knäck över ett ägg, finhacka vitlöksklyftorna. Riv det yttersta gröna skalet av en lime och använde det i smeten tillsammans med saften. Droppa över fisksås och hacka ner en bit färsk ingefära. Dofta över lite chilipeppar och salt. Och klipp ner en kruka koriander. Kör sedan mixern tills allting blandats ordentligt. Dofta då över lite maizenamjöl så att smeten “tar ihop” och kör den en ytterligare några sekunder.
 • Provstek en klick smet i en stekpanna med smör för att känna att den är lagom kryddad. Addera annars mer kryddor efter tycke och smak. Använd sedan två matskedar för att forma klickar av smet i stekpannan. Platta till dem lätt så att det blir biffar. Stek någon/några minuter på varje sida.
 • Servera med sötsur sås och kokosris. Det är helt vanligt ris som pimpats med rostad kokos. Rosta kokosflarnen i en stekpanna utan fett, tills de får färg och börja dofta. Blanda ner i det färdigkokta riset strax innan servering.

Tips! Snabba laxbiffar