Thailändska fish cakes

Gyllenbruna fish cakes och ett gott ris tillhör mina bästa middagstips.

Nu ska ni få mitt supersmarriga recept på thailändska fiskbiffar/fish cakes. Ja, det är kanske inte direkt helt thailändskt det här receptet – men inspirerat av det i alla fall. Enkelt och snabbt att göra. Dock är det inga absolut exakta måttangivelser eftersom jag brukar höfta. Receptet är för ca 4 portioner.

Du behöver (4 portioner):

4 Laxfiléer

1 Ägg

3 Vitlöksklyftor

1 lime (saft och skal)

Några matskedar fisksås

Färsk ingefära, stor som en tumme ungefär

Chilipulver (eller grön chilipasta om du har)

Salt

1 kruka färsk koriander

Någon matsked maizena

Ris, kokosflingor och sötsur sås till servering.

Så här gör du för att laga fish cakes:

Lägg fyra halvtinade laxfileer i en matberedare. Knäck över ett ägg, finhacka vitlöksklyftorna. Riv det yttersta gröna skalet av en lime och använde det i smeten tillsammans med saften. Droppa över fisksås och hacka ner en bit färsk ingefära. Dofta över lite chilipeppar och salt. Och klipp ner en kruka koriander. Kör sedan mixern tills allting blandats ordentligt. Dofta då över lite maizenamjöl så att smeten “tar ihop” och kör den en ytterligare några sekunder.

Provstek en klick smet i en stekpanna med smör för att känna att den är lagom kryddad. Addera annars mer kryddor efter tycke och smak. Använd sedan två matskedar för att forma klickar av smet i stekpannan. Platta till dem lätt så att det blir biffar. Stek någon/några minuter på varje sida.

Servera med sötsur sås och kokosris. Det är helt vanligt ris som pimpats med rostad kokos. Rosta kokosflarnen i en stekpanna utan fett, tills de får färg och börja dofta. Blanda ner i det färdigkokta riset strax innan servering.

Tips! Snabba laxbiffar 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Thailändska fish cakes”

  1. Åh det är det nya i världen, folk benämner portionsbitarna som säljs som fileer och räknar en portionsbit file som en file. Det är alltså snarare en halv laxfile om du köper en hel sida.

  2. Åh, slarvigt av mig. Menar precis som Hanna skriver de där portionsförpackade laxbitarna man köper frysta. Typ 140 gram styck om jag inte minns fel

  1. Åh, du kan göra det på vit fisk också. Sej eller kolja om det går bättre hem hos familjen =)

 1. Kör i lite röd curry också och det är inte långt från “originalet”. Älskar fishcakes, både hemma och i Thailand.

 2. Blev så sugen att jag gjorde dessa idag 🙂
  Gjorde dem färdiga innan jag la dem i pannan och vände biffarna “panerade” dem i sesamfrö innan de gick i.
  Gott både i smak och att det blev lite “knäckigt”

 3. Supergott! Tack för tipset, det gick hem fint!
  Istället för kokosflingor körde jag hälften vatten och hälften kokosmjölk när jag kokade riset. Blir mumsigt värre.

 4. Fiskbiffar blir ju oftast torra och sega när man kör allting i mixern. Ett tips för saftiga och möra fiskbiffar är att sjuda fileerna i 10 min först, så de blir typ som kokta. Sedan mosar man alla ingredienser tillsammans med fisken med en gaffel, strunta i mixern. Resultatet blir fantastiska saftiga fiskbiffar! Kram!

 5. Att laxbiffar är mums det visste jag, men kokosris…jisses så gott!! Det kommer jag definitivt laga fler gånger. Att blanda i kokosmjölk som någon skrev tidigare tillsammans med kokosflingorna gör säkert det hela ännu ännu godare 🙂