• Inlägget är ett annonssamarbete med Landskrona stad •

Cykla på Ven

Ni vet när man ska få uppleva något man längtat efter i flera år?! Då känns det som att det riktigt spritter i kroppen! Ja, så var det med Ven för mig. Dag två under mitt Landskronabesök skulle jag få cykla på Ven och jag kände mig som en åttaåring dagen innan julafton.  Men när vi vaknade på morgonen blåste isvindar och regnet öste ner när vi tog båten ut från hamnen i Landskrona. Inte optimalt cykelväder…

Men snart klarnade det upp litegrann och slutade regna. En liten bit från hamnen hyrde vi varsin cykel och drog iväg rakt över ön. Vi stannade bland annat till vid Tycho Brahe- museet (han bodde och var verksam på ön under 1500-talet). Vi fick en guidad tur i museet och renässansträdgården de försökt återskapa.

Runt Brahes slott Uranieborg fanns nämligen en fantastisk botanisk trädgård för länge sedan. Här odlades både frukter och örter – och många av dem användes i Brahes alkemiska medicinexperiment.

En otroligt vacker trädgård – och min favoritgrej var hörnan med gifgita växer. Fick Harry Potter-vibbar och stor lust att tillverka någon slags häxbrygd.

Ven är en väldigt speciell ö med sitt alldeles egna mikroklimat. Ön ligger som en hög platå mitt ute i havet mellan Danmark och Sverige. I maj är den extra vacker med sina illande gula rapsfält och att cykla runt ön är verkligen det idealiska färdmedlet. Eftersom man kan hyra både cykelkärror och tandemcyklar kan barnen enkelt hänga med.  Så jag planerar att återvända hit med familjen nästa sommar!

Älskar att det på Ven finns mysiga små stopp överallt. Loppisar, gårdsbutiker och cafeer. Allt hade inte öppnat för säsongen när vi var där i maj men under sommaren håller det öppet. Men bara att cykla titta på alla söta hus och trädgårdar ger en rejäl inspirationsdos.

Vi hälsade på i keramikverkstaden och butiken Cassiopeia som drivs av keramikern Anna Molin.

Här fyndade jag massor av fint porslin jag kan få användning för till min nästa bok.

Vi blev också bjudna på sockerkaka med whiskey (en oväntat god kombination). Så himla mysig miljö som gjorde mig alldeles lugn.

Sedan cyklade vi vidare och besökte guldsmeden Malin Ljung. Och här gick jag och Anna bananas och provade vartenda smycke i butiken. Jag är ju inte så mycket för smycken i vanliga fall men här ville jag ha allt jag såg. Malin är en sådan färgstark, varm och sprudlande människa med fantastiska smycken. Hade jag gift mig idag hade hon lätt fått designa min ring!

Vi kikade in i hennes ateljé där smyckena blir till och hon visade oss hur hon arbetar. Jag är så tacksam för alla dessa roliga möten jag får vara med om i mitt jobb!

Lunchen åt vi på Pumpan café & restaurang. Och förlåt för alla mina superlativ i dessa inlägg men jag menar vartenda ett: vilket otrooooligt mysigt ställe. Supergod mat och varma, vänliga ägare.

I deras trädgård vill man ju gärna sitta och fika en ljummen sommardag!

När vi kalasat färdigt på den goda pizzan cyklade vi vidare runt ön.

Och jag kan bara konstatera att hit kommer jag åka fler gånger! Och tänka sig – jag fick se Alice Lyttkens gamla gård också – så resan blev verkligen komplett! (Bilden överst i inlägget med mig och min cykel är beviset. I den vita gården med röda knutar bodde hon!)

Vill du besöka Ven? Färjor avgår flera gånger dagligen från Landskrona. I hamnen på Ven finns cyklar att hyra och det är det bästa sättet att ta sig runt ön. Vill du övernatta finns både camping, vandrarhem och hotell att tillgå. Läs mer på Visit Landskrona

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Cykla på Ven”

 1. Jag älskar Ven ❤ jag är ju skåning bosatt i Umeå sedan studentlivet och i början när jag åkte ner över sommaren hade min pappa och jag som tradition att cykla på Ven varje sommar. Har sedan även blivit ett ställe dit jag har tagit mina påhälsande norrlänningar på utflykt. Blir så sugen att åka dit igen nu när jag såg dina bilder! Nu är det ett tag sedan jag var där men vad tror du om småbarnsvänlighet? Såg du möjligtvis om man kan hyra utrustning för att transportera runt de små på cykelsits eller kärra? Numera har vi ju 2 ickecyklande småttisar att kånka runt på ❤

  1. Så fint att du trivdes på Ven! Det är ett av mina favoritställen i Sverige 🙂 Skånsklandsbygdsidyll, hav och vackra vyer över både natur och stad!

  2. Hej Ulrika,

   Vens cykeluthyrning erbjuder olika barnvänliga cykelalternativ. Det finns cykelkärror med barnsitsar som man kan hänga på sin egen cykel, vanliga barnsitsar och påhängscyklar. Kika in på deras hemsida venscykeluthyrning.se för mer information.

   Varmt välkommen till Ven!
   Sara, Landskrona stad

  3. Hej!
   Vi cyklade på Ven med våra småttingar nu i början av juni. Min dotter är 3 år och lillpojken 9månader. Vi hyrde en täckt cykelkärra där de båda kunde sitta och till lillkillen fick vi låna en spädbarnsinsats. Fanns även andra varianter. Rekommenderar dock att ta med egna hjälmar (finns hjälmar att låna men inte alltid i alla storlekar).

   Mvh / Ida

  4. Det finns både cyklar med barnsits samt släpkärror med barnsitsar i. Även 2 sitsar finns i vissa kärror.
   Har ni mellanstora barn så finns det en “halvcykel” som sitter påhängd på vuxencykeln. Så att barnet trampar själv och håller i sitt eget styre.

  5. Släng iväg ett mail till mig så kan du få hyra våra två cyklar, en med cykelsits och en till där vi har vår Thule cykelvagn med plats för ett barn. Vagnen kan också användas som barnvagn. Vi bor två minuters promenad från Venterminalen. mikaela.ahlm@gmail.com

 2. Så fint att du trivdes på Ven! Det är ett av mina favoritställen i Sverige 🙂 Skånsklandsbygdsidyll, hav och vackra vyer över både natur och stad!

 3. Vad roligt att du gillade Ven 🙂 Har varit så många gånger men det är alltid lika mysigt. Fika vid kyrkan ovanför Kyrkbacken är favoriten, och sedan glida ner för backen med cykeln för glass + dopp. <3

 4. Åh så fine tips. Jeg bor vanligvis i Malmø, og har definitivt Ven på listen over steder jeg skal besøke i nørområdet.

 5. Älskar Ven! Cassiopeia och Pumpan är mina absoluta måsten på ön. Har massor av Annas trädgårdskeramik.

 6. Härligt! Har inte varit på Ven på många år men vi har pratat länge om att besöka det igen. Tror också det går båtar från Köpenhamn – det har gjort förr i alla fall! Vill man besöka ett mer udda ställe i Öresund kan jag rekommendera Saltholm 🙂 Dock får man ta med egen mat osv dit.

 7. Hej Clara, tack för ditt reportage. Jag förstår dig, man kan inte nog beskriva hur underbart det är på denna ö. Precis lagom stor för en endagarstur. Cykla runt på ön, är att rekommendera, här finns så många pärlor att besöka. Samtidigt finns vägar som leder till avskildhet. “Kärleksstigen” rekommenderas. ? Badmöjligheter finns klart runt hela ön, med speciella badstränder i Bäckviken, Norreborg och Kyrkbacken. De ev Landskronabor som inte varit på Hven, åk in och ta era vänner med er! Ett besök på Hven är en lisa för själen.

 8. Ven är underbart. Bilden överst i inlägget med dig och cykeln är lite annorlunda med tanke på benen men kul=)

 9. Hej Clara, så fina bilder och mysigt inlägg! Får jag fråga vart din fina klänning på första bilden kommer ifrån? Den ser ut som precis det jag är på jakt efter.

  Kram Miranda

  1. Tack ☺️ Den kommer från mitt och Annakarins klädmärke Miss Clarity – slutsåld just nu men kommer i nytt fint mönster i september

 10. Hej!
  Inte meningen att språkfascista mig men nu har jag sett samma misstag ett par gånger så tänkte att det kanske ändå kunde vara upplysande att nämna att “superlativ” ju är den sista komparationsgraden, alltså den sista nivån vi böjer våra adjektiv i. Det kan alltså vara t.ex. “bäst”, “snyggast”, “underbarast” men det kan inte vara “otroligt mysigt” eller “fantastiskt”. Det är helt enkelt inga superlativ. Jag har sett samma felaktiga användning av ordet i andra sammanhang också, det verkar vara en vanlig missuppfattning, och nu kunde jag inte låta bli att påpeka det. Hoppas att du inte tar illa upp 🙂

 11. Så himla kul att läsa om ön där jag varit så många gånger under min uppväxt. Älskar Ven! Nu bor vi två minuters promenad från Venterminalen och jag räknar med att det blir en och annan spontanutflykt i sommar. Roligt att läsa ditt fina reportage med helt fantastiska bilder!

  Om någon vill hyra cyklar + Thule cykelvagn så släng iväg ett mail till mig, mikaela.ahlm@gmail.com.