Hur får du så mycket gjort?

Jag tycker alltid som det låter som att du får så mycket gjort när du är hemma med barnen. Du går upp vid nio och börjar inreda verandan… Är era barn väldigt självgående eller delar du och Jakob upp dagen? Eller hur gör ni? Jag är så nyfiken för jag tycker jag hinner så lite när jag är hemma med min tvååring.

Jag fick en fråga i kommentarsfältet som jag tänkte besvara.  Men jag vet egentligen inte om jag får så mycket gjort när jag är hemma med barnen.  Saken är den att jag bloggar om vad vi gör – inte vad vi inte hunnit med. Och kanske ger det intrycket att jag hinner massor.  Fast jag måste erkänna att det är en enorm skillnad på den här sommaren jämfört med förra. Jag är lite chockad över hur mycket lättare allting känns. Med en sexåring och en treåring har vi äntligen lämnat den mest intensiva småbarnsfasen bakom oss.

Barn är ju såklart väldigt olika – men Bertil har varit världens lättsammaste unge. Som ettåring kunde han sitta ensam i sängen och leka i timmar. Vi barnsäkrare ingenting – alltså inte ens en trappgrind när han var liten. För han var helt enkelt inte ett barn som behövde sånt. Under bebistiden var han var nöjd med att ligga bredvid på golvet när jag höll på med olika projekt. Folke har varit betydligt vildare och gjort mer “hyss” men han har ju haft en ansvarsfull storebror som hållit koll på honom. Och barnen bråkar väldigt sällan (peppar peppar) och kan därför leka bra ihop utan att vi måste hålla oss i närheten.

Men tillbaka till frågan. Hur får man saker gjorda med småbarn hemma? Jag vet inte hur andra gör men så här gör jag:

 1. Våra barn är väldigt fria. De får gå in och ut som de vill, dra fram alla kuddar och täcken och bygga koja, eller riva ut alla pysselgrejer och börja klippa och klistra. Det är väldigt lite som är förbjudet i min bok och så länge de  håller sams och roar sig får de hållas. Och det har gjort dem ganska självgående.
 2. Våra barn får självklart sitta vid skärmen – det blir 1-3 timmar per dag uppdelat på kortare stunder. Och då passar jag på att göra det jag vill göra.
 3. Folke sover forfarande middag en timme varje dag.
 4. Vi äter fil och mackor till lunch. Ska man laga två mål mat om dagen får man inte göra annat än att diska.
 5. Vi har ofta kompisar till barnen hos oss och då roar de sig ännu bättre.
 6. Jag lever i en hyfsat jämställd relation där vi turas om att ta ansvar för barnen. Det är superviktigt. Nu på sommaren är det jag som tar ett större ansvar eftersom att Jakob inte har någon semester utan arbetar med jordbruket. Å andra sidan är han ju hemma på gården så han finns hela tiden i närheten.
 7. Jag prioriterar städning och ordning väldigt lågt. Först gör jag roliga saker. Sedan gör jag tråkiga saker på tiden som blir kvar. Gör jag sakerna i omvänd ordning kommer jag aldrig till det där roliga på listan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

78 kommentarer på “Hur får du så mycket gjort?”

 1. Herrejösses vad mycket skärm. Brukar barn titta så mycket? Våra tittar 1 timme två dagar i veckan.

  1. Redan innan det fanns datorer och telefoner i hemmen tittade nog barnen betydligt mer än vad dina barn gör Åsa. Barnprogrammen på SVT1 på 80-talet var då mellan 30-60 minuter. Och nån gång i veckan blev det ju en film också så runt 6-10 timmar i veckan. Och sen kom ju nintendo. Då blev det kanske 10 timmar till i veckan. Beroende på vilket väder det var 🙂
   Och när jag fick min första dator ska vi inte en fundera över hur mycket skärmtid det blev…..

  2. Bara Sommarlov är ju en timme varje morgon och det antar jag att både dina barn och även du själv såg på när du var liten.
   Dessutom är det rätt trist att i en lång och tipsande text så fokuserar du direkt på att skriva en trist kommentar som inte kan vara tänkt att ge något annat än dåligt samvete till Clara.
   Behöver du känna dig duktig som mamma så föreslår jag att du kollar med folk i din omgivning vad just du gör bra i dun mammaroll istället för att höja dig själv genom att trycka ner andra.
   Tack Clara för alltid lika sköna och tankeväckande inlägg, ska också börja fokusera på det roliga först.

  3. När jag var liten på nittiotalet så var en timme bolibompa på kvällen, ibland tv på morgonen (speciellt på helgerna för då kunde vi gå upp själva och ta en yoghurt och mamma och pappa slapp släpa sig upp. När vi var ungefär 6 & 4 skulle jag gissa). Filmkväll på fredagen. Kanske något program här och där. Och lite datorspel som underhållning. Tror det skulle jämna ut sig som 3-4 timmar om dagen? Och vi hann med att leka massa ute, leka med dockor, läsa, pyssla och massa annat kul i barndomen. När man inte har jobb/skola/skolan slutar tidigt och innan man får massa läxor är inte 3 timmar på en dag lika mycket som det känns för oss nu när man ska få plats med allt de få timmarna man har efter jobbet.

  4. Var inte det här en väldigt onödig och dömande kommentar? Bra för er att det funkar med en timme två dagar i veckan, men om andra väljer att låta barnen titta mer är det väl ändå upp till dom.

  5. Mina tittar tex. noll till sex timmar om dagen, beroende på väder och omständigheter. Kanske två timmar i snitt. Om man med “skärm” även menar spel, som Toca Bocas alla “town-spel” (som är som att leka med dockskåp, supermysiga spel) så kan man ju variera väldigt. Mina barn leker dessutom alltid ihop med paddan. (Och blir osams, och löser det sedan.) Det är ju dessutom väldigt skönt för dem att få slappa och se film nån timme på kvällen efter dagens bus, eller om det regnar.

  6. Nej, det är inte mycket skärmtid. Våra barn tittar en regnig lördag kanske 3 timmar och då räknar jag in både tv och Ipad. Vänta bara tills de börjar skolan, då sitter de desto mer tid framför en skärm..

  7. Förlåt men måste bara kommentera detta… Denna ständiga moralpanik över hur mycket skärmtid barn ska ha. Jag är tidig 90-talist, uppvuxen med mobilen i handen, lärde mig allt om kropp och knopp genom diverse hemsidor skapade ändamålsenligt för ungdomar. Jag minns fortfarande pirret i magen när en jämnårig tjej skrev sms om att hon gärna ville hänga med mig. Så kär jag var! När jag fyllde 12 började jag fundera på om jag kanske var lesbisk och internet låg inte långt borta för att söka svaren. Jaha! Se där! Ett forum! För homosexuella! Där träffade jag min första flickvän. Många är de som jag lärt känna via nätet. Jag vet inte vem jag skulle vara utan all min skärmtid. Varken idag eller då.

   Det. Är. En. Annan. Tid. Nu.

  8. Det var inte alls meningen att moralisera. Alla familjer gör som de tycker är bäst, det var bara en reaktion som jag fick spontant. Jag upplever att mina barn blir helt uppslukade av skärmen och inte kan slita sig därifrån. Vi har ingen TV och min man och jag tittar bara någon enstaka gång på något program på Play. Eftersom inte vi tittar så mycket så känns det naturligt att inte heller barnen gör det. Visst finns det undantag då de får titta lite mer på film, men jag upplever att de blir väldigt uppe i varv efteråt och har svårt att slappna av. Men mina barn är 2 och 5 år, så klart blir det mer dator när de kan läsa och själva söka information.

 2. Idag har mina barn tittat på sommarlov 1h på morgonen. På kvällen såg vi en Astrid Lindgren film på 1,5h. 2,5 h fick de lätt ihop. Där emellan har de lekt med kompisar hela dagen.

 3. Vi har en snart fyraåring och märker oxå hur mycket mer man får gjort nu än tidigare. Han hjälper till på tomten eller leker själv eller med nåt grannbarn. Han får hålla på med det mesta och det är inte så mycket regler. Vi bor i Norge så här är det alltid mackor till lunch haha.

 4. Så underbart att städa sist och äta fil och mackor! Tips jag kommer att ta med mig! Tack! / Mamma till Klara, 5 och Elsa, 2.

 5. Det känns bra att du inser och medger att det gör skillnad på hur mycket man hinner som vuxen har ett samband med om man har livliga eller lugna barn. Med två sjövilda småbarn som våra får vi just ingenting gjort, även om vi lever ungefär som ni i övrigt. Men det är ju bara att gilla läget??

 6. Jättebra råd! Du är så himla klok. Har ett barn som är jämngammalt med Folke, vi brukar dock försöka med max en timme sammanlagd skärmtid per dag, känns bäst i magen.

 7. Tack! Jag är också en av de som förundrats ( och känt viss avundsjuka) har två 7 och 4, 7 åringen själv är inga problemen men de två tillsammans är inte att tänka på att lämna ensamma. De kan leka fint för att sekunden senare ryka ihop, har redan börjat ångra att jag tog långledigt i sommar för det är konflikter konstant!!!! Sedan bor vi såklart annorlunda än er, en hel del trafik och nära sjö och hav vilket kräver uppsikt av ett annat slag även om jag i andras ögon är nästan Ses som dålig förälder för att jag kan låta äldsta vara ute i skogen själv med en kompis en timme ( vilket vi fick ångra i vintras då de tog en sväng på isen – vilket de absolut inte fick göra)
  Sen har jag såklart märkt att din stora verkligen verkar super lugn och lättsam min äldsta dotter är precis motsatsen så det är natrurlugtvis viss skillnad. Men tack för tipset om fil, det gör naturligtvis enorm skillnad, i synnerhet när de blir så stora att de kan fixa själva. Tack för din blogg den är så fin!

 8. Befriande och härlig inställning till tiden och vad som är viktigt! Det ska jag försöka applicera mer på mitt eget liv. Tack 🙂

 9. Interesant å lese om hvordan du gjør og mange bra tips. Spesielt det med maten under sommeren, skal man lage både lunch og middag suger det utrolig mye kraft og tid. Jeg forsøker også å varve det å ha fullt fokus på barna for eksempel under vår felles frokost eller en utflukt, og det å kunne legge meg på sofaen med et magasin og si til den største på 4 år at nå vil jeg hvile og han får leke selv. Tror det er bra at barn også lærer seg at voksne har behov for hvile og ordne ting i huset eller drive med en hobby.

 10. Hej clara! Jag blir så himla glad av ditt svar,kan inte riktigt förklara varför bara….
  Antar att det är skönt att höra att “även du” är mänsklig och liksom inte bjuder ungarna på nobelmiddag varje dag. Själv är jag inne i en lååång period,där jag känner mig så himla värdelös som förälder. Jag sitter nästan varje kväll med en klump i magen , för att dagen sällan blir som jag skulle ha velat. Känns som barnen inte gör annat än bråkar med varann,och trotsar oss. Dom är 1,5år,3år och 4,5år gamla. Jag är hemma med dom på heltid,och har varit det sen äldsta föddes, och jag älskar det verkligen, men nu känns jag fruktansvärt sliten….

  1. Wow vad duktig du är som klarar av att vara hemma på heltid med tre så små barn och som gjort det under så lång tid, såå imponerad! Mammasamvetet bråkar lätt och hårt med en men jag är säker på att du tar hand om dem alla tre på bästa sätt!

  2. Jag har inga barn men har precis haft en lång konversation med min mamma (jag är 29) om hur fantastisk min uppväxt har varit, och hur stolt jag är över att ha henne som förälder. Vi pratade även mycket om det konstanta dåliga samvetet alla (de flesta iallafall) föräldrar känner och jag försökte verkligen, en gång för alla, att berätta för henne att jag är hundra procent medveten att hon alltid gjorde så gott hon kunde.

   Om du tänker tillbaka på din uppväxt med dina föräldrar så tror och hoppas jag att du får en liten gnutta hopp om över vilken fantastisk mamma du verkar vara som har tagit långledigt för att umgås med dina bar.
   Stor kram!

  3. Åh gud vad jag känner med dig. Förstår att det är härligt också till och från men förstår verkligen att det är jobbigt också. Har varit hemma med min 1åring i 1, 5 år och då är det bara vi. Ändå är det slitsamt ibland. Att då ha 2 till som dessutom bråkar med varandra och testar er vuxna måste vara dränerande på energi. Man får ju aldrig vara ledig när man är hemma liksom. Får du någon avlastning? Hjälps ni åt? Ska de börja förskola snart? Om du inte ser någon ljusning kanske du/ni kan söka er till föräldracentrum som brukar finnas i de flesta kommuner, de brukar vara riktigt bra på att ge stöd och många familjer söker sig dit. Tror säkert att du är en jättebra mamma. Bara det att man reflekterar över sig själv gör ju att man vill göra sitt bästa och då gör man oftast bra. Så heja på, och ska man tro Clara m.fl. här så blir det ju lättare med tiden. Men viktigt att du får vila nu också så du får må bra, man kan ju inte alltid vänta och hoppas på framtiden. Hoppas det blir bättre för dig!

 11. Jag tycker faktiskt att det både blir lättare och svårare att få något gjort med barnen hemma. Mina är 6 och 9 år och även om de roar sig själva ganska mycket kommer de ofta och vill att vi ska vara med och spela spel eller pussla.
  Å andra sidan kan de vara ensamma hemma ett par timmar själva vilket gör saker enklare när jag ska göra ärenden om jag är ensam med dem, som jag är denna och nästa vecka.
  Tyvärr fungerar inte fil och mackor här… de äter 4-5 mackor vid mellanmålet även om de äter stora portioner till lunch.
  Men jag tar oftast rester eller mer lättlagad mat till lunch tex varmkorv med bröd.

 12. Hej Clara
  Tack snälla för ditt svar! Det var jag som ställde frågan. Ska ta till mig alla tips 🙂
  Ha en fortsatt fin sommar!
  Varma hälsningar,
  Mia

 13. Åh, bra tips, vi gör typ likadant. Låter barnen härja bäst de vill eller leka med grannar, käkar fil till lunch, har en del skärmtid osv. Jag tyckte allt blev ENORMT mycket lättare förra året då vår trea fyllde tre – plötsligt kände man sig “fri” igen (de andra var då 5 och 7). Nu har vi en pyttebebis igen och plötsligt är det lite krångligare att hinna det man vill…

 14. Tack för inlägget! Toppen ju! Påminner mig om hur jag vill ha det här hemma och gjorde mig så glad. Jag nålar sjutton upp listan på väggen. Inget mer tråkigt städhets först. Ha en fin dag!

 15. Vilken bra inställning! Mina barn är större nu men vi försökte göra ungefär samma. Har dock lagat mycket mat men det har det blivit ändring på – kör också mackor och fil på lunchen för att slippa stå i köket hela tiden. Skärmtid har jag inga problem med, våra barn har och kommer att ha ett annat liv där än vad vi har haft. Tack <3

 16. Tackar för det! En sak är viktigt, tycker jag: ni har två stycken. Jag har bara en och det är liksom jag som får stå för underhållningen… Och så har ni trädgård förstås. I övrigt ser det alltid mycket nystädat ut på dina foton, kan inte riktigt föreställa mig att du inte prioriterar ordning…. hälsar!

 17. Sjukt bra! Håller med, vi tänker väldigt lika här. Det gåe inte att instagramma vacker inredning från vårt hem en ledig dag liksom. Det måste få bli kaos så jag själv får göra nåt skojsigt haha 🙂 its a win win!

 18. Jag har tänkt samma sak och som någon sa så är det skillnad på barn. Vår 2 åring sover max 30min på dagen om ens det och hon är full av bus, storebror som är 4 har lite annan personlighet men inte heller han kan sitta och se en film utan att få myror i brallan. Vi jobbar båda heltid och hinner INGENTING på helgerna. Förutom att ta barnen till simning och rugbyträning samt greja mat, leka i parken etc. Åka till tippen kan man max lyckas med…

  1. Alltså, i mina öron låter det som att ni hinner massor: hänga med barnen i lekparken, skjutsa till 2 (!) aktiviteter och ändå fixad mat och sånt. Det är ju jättebra grejat! Heja er!

   1. Åh tackar. Vi ‘fuskar’ genom att äta lunch på nåt matställe den ena dagen, barnen gillat det, vi slipper laga mat & diska och barnen får öva på att äta på restaurang och att beställa (i alla fall 4-åringen…).

 19. Bra och rimligt inlägg! Modigt att du törs dela med dig av saker som skärmtid och att inte lägga 10 timmar per dag på att laga gourmetmat till frukost, lunch och middag!

  Härlig blogg

 20. Spännande att läsa om hur andra gör. Jag har en 3,5 åring och en 1,5åring. Min lilla har noll konsekvensanalys och henne kan man inte lämna ensam mer än några sekunder. Sedan hittar jag henne klättrandes på ett högt bord, insodd med en sladd runt halsen, med munnen full av sten och jord eller viftandes med någon lång spetsig pinne. Helt livsfarlig. Jag får cirka noll gjort när hon är vaken och det är frustrerande. Jag och min man behöver dela upp oss (en tar barnen och den andra fixar) om vi ska få något gjort. Hade jag bara haft min stora som är lugn (alltid varit) och kan leka själv i låååånga stunder hade det nog varit en annan sak men nu. Well. Ja, jag längtar till den lilla blir lite mer pålitlig helt enkelt.

  1. Hahaha! Förlåt för fniss, men det var en väldigt målande beskrivning av vad som skulle kunna vara min 1,5-åring. Så jag förstår precis. Jag tänker att det blir bättre. Snart!

 21. Bra! Kan tillägga att det finns en del länder där det är standard att äta kall mat i alla fall en måltid om dagen (tycker ibland att det är så himla hypat att man MÅSTE laga mat flera gånger om dagen, annars är man värdelös förälder). I Danmark där jag bor äter alla rågbröd antingen till lunch eller kvällsmat, oftast lunch. Till det kan man ta lite kokta ägg, kall kokt potatis i skivor, en burk makrill i tomatsås, färdigskivat pålägg… eller varför inte nån “röra” som Clara har gjort recept om tidigare här på bloggen. Tycker mig minnas nån bönröra med chili tex. Laga en större sats så räcker det till några dagar. Kanske nån grönsak till det och så är måltiden komplett 🙂

 22. Hej Clara! Så skönt med ett svar på hur du gör! Ska passa på att vända på saker och göra det roliga först!! Har också upplevt att jag oftast inte hinner till det roliga annars! Heja heja!

 23. Jag vet inte vad det var som riktigt fick mig att känna glädje över detta inlägg men det gjorde jag. Jag är en sån som rent intellektuellt vet att man visar upp det roligaste, finaste, dråpligaste etc etc i sociala medier och jag tänker ofta att livet är så mkt mer som man inte får se. Men i detta inlägg så blir jag påmind om att min bild av dig inte är hela sanningen och det uppskattar jag. Jag älskar att få bekräftat att personer är så mkt mer än det man först/oftast ser. Hjälper mig att påminna mig om att vi alla är det!

 24. Fast efter dagens inlägg om massvis med målande blir jag verkligen nyfiken på riktigt, visst hade du barnpassning???? Har massvis med målarprojekt jag skulle vilja göra men det är typisk sak som inte går att göra och ha ansvar för två samtidigt. Att avbrytas var 5 min i måleri för, toabesök, hjälp av olika slag konflikter mm är ju väldigt opraktiskt när man målar

 25. Mina barn är stora nu men ditt inlägg skickade tillbaka mig ca 20 år i tiden 🙂 Mindes mina höga krav på att “göra rätt”. Ung mamma dessutom.. Det blev lättare när jag släppte kraven och ibland sov vi längre än barnen på helgen och idag skrattar sönerna när de minns att de åt överblivet fredagsmys till helgfrukost – framför barn-tv. Min äldsta hade mycket frihet och upptäckte skogen tillsammans med kompisarna som 6-åring. Idag är han en friluftsmänniska uti fingerspetsarna med vandring som det största intresset. Det jag vill förmedla är att som förälder slappna av – det ordnar sig ändå. Regler och rutiner får våra barn automatiskt från dagis och skola så om det är lite friare på helger och lov så är ingen skada skedd. Våra barn skadas inte av att se på tv mm en regnig dag – var istället tacksam för att du inte är mamma i Syrien och måste bekymra dig över andra saker än skärmtid eller fil till lunch. Även om det inte går att jämföra men det kan ge lite perspektiv. Ni alla är fantastiska mammor med fantastiska barn och vi kan alltid få tips och lära av varandra. Trevlig sommar 🙂

  1. Tack för att du förmedlar bilder från ‘andra sidan’ . Känns ibland som en bara gör fel eller inte tillräckligt. Svårt att hitta lugnet. Men då hjälper kommentarer som dina . Och Claras blogg.

 26. Halleluja Clara för fil och smörgås till lunch! Vi gör allt oftare så. Det är ju en helt galen ambition att äta två lagade mål mat om dagen.

 27. Tack för tipsen! Skönt men även underligt att man i land måste läsa hur andra har det för att inse hur man själv har det. Och själv har man ju också tips på hur man får det att funka:
  – vi varvar familjetid med “ensamtid”, dvs att tex maken tar barnen och jag klipper gräsmattan osv.
  – mackor och fil i all ära, men jag vill ha varm mat som mättar mer, och nej vi orkar inte heller laga mat två gånger per dag. Så vi gör alltid mycket middag på kvällen, och lunchen är alltid rester från gårdagen. Behöver man ev “fylla ut” en rest som blev aningens liten blir det omelett, eller knäckebröd till. Och korv med bröd har vi alltid hemma.
  – vår son , snart 4, är oerhört aktiv och har alltid varit, han övar vi på att leka vissa stunder själv och att varva ner med nådde tittande/spelande/högläsning samt “egenläsning”.

  1. Kände också lite så när jag läste alla kommentarer. Kände mig plötsligt ensam i att äta två lagade mål mat varje dag.
   Vi är nu en familj på 6 personer men kommer ändå fortsätta att göra mycket middag så det räcker till lunch dagen därpå. Trodde många gjorde så. Självklart äter vi risgrynsgröt eller mackor till mat ibland vi med. Så petigt är det inte.

   1. Här är en familj till som inte klarar sig på fil och mackor istället för lagad mat (tyvärr måste jag ju säga, för tipset var ju super). Våra barn (snart 3 och 5) är stora i maten, men samtidigt smala som stickor och väldigt fysiskt aktiva – frukostmat funkar helt enkelt inte till annat än frukost. Men vi löser det så att vi gör extra mycket middag och värmer rester till lunch. Stå och laga ny mat från grunden två gånger om dagen är det väl få som gör, utan de flesta äter ju rester? Våra barn gillar tack och lov nyttig “snabbmat” (makrill, rökt lax, pasta med feta och (burk)pesto etc) så vi behöver inte rulla köttbullar varje dag. 🙂

 28. Haha, her i Norge spiser vi brød/smörgås til frokost, lunsj og kveldsmat; aldri at noen mener man et dårlige foreldre for det! ?
  Heller omvendt; “VARM lunsj?? Det blir jo to middager om dagen? Det er jo ikke sunt!” får man høre om man har varm lunsj/middagsrester til lunsj… 😉

 29. Å vad glad jag blir att höra att ni äter fil och mackor till lunch. Tack, vad skönt! Det ska vi också göra oftare!

 30. Slås av: hur väl vi än vet att så mycket i sociala medier är yta hur glada folk ändå blir när personer skriver om sin oglamorösa vardag (i kontrast till vackra bilder). Att läsa en inredningsblogg är för mig som att läsa ett inredningsmagasin. Det är uppenbart att fotona som är tagna är arrangerade och inte speglar verkligheten. Att man sedan väljer att skriva vad som sker så att säga bakom kulisserna är kanske modigt men samtidigt (åter)skapar man ju själv bilden av det perfekta, välstädade hemmet. Vet inte om någon förstår alls hur jag menar här men för mig är det så tydligt att det man ser är en välpolerad yta, inte verkligheten. Menar inte att kritisera inlägget utan reflekterar mest kring reaktionerna.

 31. Vi lever väl ganska likt deta i vår familj men med ett ojämnlikt förhållande, jag drar hela lasset med hemmet och barnen pga makens kroniska sjukdomar. Känns som att jag hela tiden städar och lagar mat eller handlar eller nattar barn. Vet inte vad jag ska göra åt det.
  Och barnen har alltid krävt enormt med närhet, även 7åringen än idag. Jag axlar väl det genom att acceptera min lott. Vara tacksam för make och barn som de är och acceptera mitt arbete.
  Visst är det surt att aldrig kunna vara ledig eller ha råd att resa eller liknande.

 32. Intressant inlägg! 🙂 Jag har själv inga barn (än) men något som min mamma alltid berättar är hur lyxigt det är att bo på landet när man har barn. Hon säger alltid “ja, vi kunde ju bara öppna dörren och släppa ut er utan att behöva oroa oss för att ni skulle springa ut på vägen eller bli bortrövade ;)”. Precis som mina föräldrar behöver du inte heller lägga tid på att hela tiden “vakta” barnen utan kan låta dem springa fritt. Det tror jag också är en faktor som spelar in! 🙂

  1. Vi bor inte på landet och inte i hus och vårt barn och grannarnas springer fritt. Dels har de ju massa kompisar i trappuppgången och behöver inte gå ut på ngn gata för att hälsa på. Inga lekdejter här, utan bara att gå hem till kompisen och ringa på även när du är tre år. Sedan leker de på gården. Samma sak där, bara ut och leka och föräldrar tittar från fönster eller är ute beroende på barnens ålder. Dick behöver ju inte föräldrar till barn från åtta familjer passa, utan turas om. Barnen äter även hos varandra och har filmkvällar hos varandra så vi föräldrar turas om att ta en promenad eller äta en pizza på kvarterskrogen…Perfekt. Våra kompisar som bor i hus på landet kan släppa ut sina barn på deras egen tomt, men för att träffa kompisar behöver de alltid gå med vuxen pga bilvägar och då måste lekträffar organiseras av föräldrarna. Typ en månad inna tydligen. Så nej, vare sig hus eller landet är nödvändigt.

 33. Br tips! Vi har under perioder kört fil och macka till kvällsmat i veckorna. Då blir det ingen matlagning alls, eftersom de äter den på dagis… har räddat många vardagskvällar. Då hinner man något litet mer än att äta och sova.

  Vänta tills nästa sommar Clara! Min yngsta son är snart fyra år, och den här sommaren är hittills fantastisk! Så mycket enklare än tidigare! Ska livet med barn vara så här enkelt nu ett tag??

 34. Jag tycker du har en sund inställning Clara. Barnen ska få vara så fria som det är möjligt utifrån den miljö man är i. Hos mig springer barnen i området in och ut genom vår ytterdörr hela dagarna på sommaren. Ibland spelar TV-spel ihop, ibland hoppar de studsmatt och andra gånger leker de med leksakerna i sonens rum. Skärmtiden jämnas ut över veckan. Inget att orda om.

  Städning finns det alltid tid till, en annan gång ;).

  Jag gillar din stil!

 35. Haha ja ingen är övermänsklig och klarar av att vara en supermamma och samtidigt hinna med att vara sig själv. Skönt att se. Har själv en 14månaders hemma 🙂

 36. I min familj har vi valt att vara restriktiva med skärmtiden. Detta på grund av de VÄLDIGA konflikter som blossar upp när telefon/platta/tv ska slås av. Har en 3-årig med mycket spring i benen och bergfast vilja.

 37. Vilka bra tips och tankar! Försöker att följa ungefär samma tänk som du, men lunchtipset var bra. Annars har man ju kökstjänst jämt ju! Vi kör dock matlåda åt barnet och fil och macka åt oss men huvudsaken man slipper laga 2 ggr. Tack för att du bidrar till att sänka kraven man känner!

 38. Underbara Clara, jag älskar filmjölk men äter det till frukost… kan man liksom äta det till lunch också? Vad äter du till frukost och övriga i familjen?

 39. Tack!! Fil och mackor till lunch, världens bästa. Har än så länge bara bebis hemma men laga två mål per dag tar så oändligt mycket tid från resten av livet! Ska lugna oss på den fronten nu!

 40. Härligt att höra hur småbarntiden förflyter i dag . Junchen bör ju bli ett lagar mål ordentligt mat t , för att orka med dagens lek .filoch smörgås är nog bra som mellis .Disks får man ju göra i alla fall när dagen är slut ??

  1. Du tror att barn i övriga världen inte leker? Är ju typ bara sverige och finland där man äter lagad mat till lunch.