Innan de sista syrenerna blommar ut passar jag pĂ„ att göra syrensocker. Gott att anvĂ€nda i efterrĂ€tter och nĂ€r man bakar. Nu Ă€r syrenerna överblommade för lĂ€nge sedan i södra delarna av Sverige – men samma sak kan man göra med alla Ă€tliga, doftande blommor. Rosensocker Ă€r till exempel helt fantastiskt.

Det finns nĂ„gra olika sĂ€tt att göra syrensocker pĂ„. Men jag brukar lĂ€gga de nyplockade blommorna i lager med socker mellan sig och sedan fĂ„r de stĂ„ sĂ„ nĂ„gra dagar. Vill man kan man sedan sila bort blommorna – eller sĂ„ mixar man det i en matberedare och hĂ€ller tillbaka i burken igen. Förvaras torrt och mörkt tills det Ă€r dags att anvĂ€nda!

SÄ gör du rosensocker!