Syrensocker

Innan de sista syrenerna blommar ut passar jag på att göra syrensocker. Gott att använda i efterrätter och när man bakar. Nu är syrenerna överblommade för länge sedan i södra delarna av Sverige – men samma sak kan man göra med alla ätliga, doftande blommor. Rosensocker är till exempel helt fantastiskt.

Det finns några olika sätt att göra syrensocker på. Men jag brukar lägga de nyplockade blommorna i lager med socker mellan sig och sedan får de stå så några dagar. Vill man kan man sedan sila bort blommorna – eller så mixar man det i en matberedare och häller tillbaka i burken igen. Förvaras torrt och mörkt tills det är dags att använda!

Så gör du rosensocker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer på “Syrensocker”

  1. Syrensocker, aldrig hört talas om! Eftersom de har så stark lukt har jag fått för mig att de kanske är giftiga .kul att höra att de till och med är ätbara ?

    1. Som barn brukade vi suga på baksidan av blommorna för att få ut sen söta lilla nektaren (säkert pistillen också). Jättesomrigt och gott!

  2. Längre söderut så är det läge för lavendelsocker nu. Samma princip som för syrensocker. Tack för påminnelsen Clara!