Hur man sätter upp tavlor utan att göra fula hål

Nu ska ni få lära att sätta upp tavlor utan att få fula hål. För det vill man ju inte ha i sina sprillans nya tapeter. Jag som flyttar runt grejer på väggarna hela tiden har lärt mig det ultimata tricket: en knappnål! Ja, ni hörde rätt. En nål orkar hålla upp förvånansvärt tunga tavlor om man bara bankar in den ordentligt (går dock inte i betongväggar). Nålen ska ha en ganska skarp lutning uppåt och bankas in till 2/3 minst. Hålen efter nålen blir pyttesmå och nästan omöjliga att upptäcka i efterhand.

De flesta tavlor i mitt hus är fastspikade med nålar. Det är bara de allra tyngsta gamla tavlorna med enorma ramar som blir för tunga.

Har du redan spikhål i väggen som du vill dölja? På en ljus tapet – använd lite vetemjöl att pilla igen hålet med så brukar det trollas bort för ögat. På en mörkmurrig tapet är det bättre att istället försiktigt trycka in lite kakao i hålet.

Vill du skruva upp en hylla utan fula märken i tapeten? Skär upp en flik i tapeten – med formen av ett V. Vik försiktigt bak fliken och fäst skruven där fliken suttit. Den dag du vill skruva ner hyllan igen sätter du lite tapetklister på fliken och viker ner och limmar fast den mot väggen. Vips blir det osynligt! Eller i alla fall mindre synligt än ett stort gapande hål.

Är väggen lite fnasig och ful efter borrhålet kan du slipa försiktigt med ett sandpapper och spackla igen hålet innan det tapetseras över igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Hur man sätter upp tavlor utan att göra fula hål”

 1. Jeg har også god erfaring med knappenåler. 1 for lette ting, 2 for litt
  tyngre ting og 3 for tunge ting. Holder fantastisk bra.
  Du har en spennende blogg som jeg følger hver dag.

 2. Wow! Tack för tipset Clara. Har dragit mig för att spika upp tavelkrokar i mina sprillans nya tapeter.

  Men, är det normala knappnålar du använder, eller tunna eller grova?

 3. Just nu önskar jag verkligen att jag orkat byta väggarna när jag köpte huset. Gammal kåk som sist renoverats på 50-60-tal & fått varenda vägg klädd i nån variant av porös board/treetex. Att slipa innan omtapetsering = dammoln om man råkar komma igenom & fullständigt hopplöst att sätta upp saker utan rejäla spikar. Eller se till att hitta på reglarna om man ska sätta upp nåt tyngre, tex TVn.

 4. Det här är ju genialiskt! Men böjer sig inte knappnålen när man hamrar? Är det någon särskild sorts nålar? (Ser att andra frågat, men jagvill ju veta!)

 5. Wow superbra tips! En liten fråga bara, när du säger att de ska bankas in uppåt, menar du uppåt mot taket då?

 6. Åh, vilket bra inlägg!!!!! Har faktiskt tänkt på det i din blogg, “undrar hur Clara gör för att det ska se ok ut när hon flyttar runt tavlor/hyllor, hon kanske tapetserar oftare??” Men såklart hade du bästaknepet för detta! Har själv tänkt mycket på detta gällande mina egna väggar o vill egentligen bo nånstans med mer “rough” väggar som en inte behöver bry sig så mkt om, men nu kanske jag kan tänka om lite!

 7. Hej clara!
  En fråga som inte alls har med inlägget att göra: jag lever med en man som just nu är inne i en utmattningsdepression (dock ej proffessionellt diagnostiserad ännu). Hur kan jag stötta honom bäst? Depressionen tär extremt mycket på förhållandet, han blir väldigt fokuserad på sig själv och sina beskymmer och tycker att allt som hör till familjelivet är extremt tungt. Vi har en son på ett år och jag orkar inte ta hand om alla själv! Har du några tips, eller iaf tankar som kan hjälpa mig att sätta mig in i hans situation? Han väntar på att få profesionell behandlig men jag kan känna mig väldigt ensam i att hantera detta från “andra sidan”.

  1. Jag är inte Clara men har varit i en liknande situation som din man. Jag tror att det bästa tipset jag kan ge dig är att försöka gå igenom vilka stressmoment han faktiskt har. Kanske kan du underlätta för honom i något som känns betungande för honom men lättare för dig. Tänker kanske ffa mindre saker, såsom att betala räkningar, sortera strumpor eller se till att bilen är tankad. Min erfarenhet är att många gånger är stressen över att veta att man har ansvar stor och ligger ofta kvar över en även när energidepåerna är mycket små. Därför kan det kanske ge honom mer energi att vara pappa. Sen tror jag att det är viktigt att du också kan kommunicera dina behov, du är också viktigt, du ska också hålla i längden.

   Sen tänker jag att många som för utmattningsdepression har mycket höga krav på sig själv och svårt att koppla av och vila – det är många gånger anledningen att det gick överstyr. Min partner tog lätt för givet att jag visste att han förstod att jag behövde vila, men mina inre röster sa ju hela tiden till mig “det är feeeeel” så jag var beroende av att min omgivning uppmuntrade mig till att vila, påminde mig om att jag behövde det, att jag var bra precis så som jag var, älskvärd och så.

   En annan jobbig grej mellan mig och min partner är att han också är en prestationsinriktad, typ som pratar mycket och entusiastiskt om sina förehavanden i livet. Det kunde också göra att jag kände mig dum som bara vila.

   Innan när jag mådde som absolut sämst (kanske är där dim partner är nu) hade jag otroligt dåligt minne, jag fick problem med att uttrycka mig språkligt, började stamma och förstod inte vad min omgivning sa. Om din partner är där – visa förståelse. Börjar han t.ex leta efter ord eller stamma, tänk att han är som ett litet barn och vänta in att han för säga det han vill. Prata lugnt och tydligt med honom.

   Men som sagt, var rädd om dig också! Det är inte alltid lätt att ha med en sjuk människa att göra och du är ingen professionell utan en helt vanlig människa som älskar honom. Då får man göra fel, ha egna behov och ställa krav på tillvaron.

   Hoppas verkligen att han blir bättre snart ❤

   1. Stort tack för att du tog dig tid att svara så utförligt! Tar med mig så mycket! Kram ❤️

  2. Jag har varit i en liknande situation och det är väldigt viktigt att ge möjlighet till egentid och ta bort en del stressmoment, MEN och detta är ett stort MEN, din partner är trots allt också förälder och partner till dig och några grejer i den kategorin bör man faktiskt ställa krav om. Här är mitt misstag för i slutändan blev jag också utbränd. Hitta en balans där du samtidigt hjälper och samtidigt ställer rimliga krav för annars går det lätt åt h-vete med både förhållande och ditt mående och jag har sett andra än oss där resultatet blivit skilsmässa och två människor med ganska grava svårigheter i vardagen som nu dessutom måste försöka ta hand om sina barn ensamma delar av tiden. Om din man inte orkar med dina rimliga krav måste du försöka få honom att söka hjälp. Det är inte alltid lätt (jag lyckades inte med min man men han mår bättre på egen hand sedan 2 år tillbaka) men samtidigt måste det någonstans finnas en gräns hur länge man får försöka själv om man inte vill söka hjälp. Personligen räddades jag nog från en värre krasch än jag fick för att jag sökte hjälp relativt tidigt och att jag i ett senare skede fick hjälp med psykologkontakt som verkligen hjälpte med att släppa en del av mina värsta tankemönster. Medicin är lösningen för vissa men även andra lösningar kan vara jättebra i sig själv eller i kombination med medicin. Tyvärr upplever jag att vården är lite fixerad vid medicin som lösning så vill man inte sådan får man tyvärr kämpa en del och det är inte så lätt när man inte mår så bra. Knäppt, det borde ju vara något de förstod att en trasig människa kanske inte orkar ta reda på alla alternativ och för- och nackdelar vid olika behandlingar och de borde hjälpa en fatta det bästa valet för individen.

 8. Åh vilket bra tips med att skära ett V i tapeten! 😀 Det där med nålarna har jag kört med förut och det funkar super! Ska absolut börja skära V:n framöver 🙂 Tack för tips! Kram Sarah

 9. Ett annat bra sätt att hänga tavlor utan att få en massa spikhål är att använda en sk galleriskena. Skruvas upp under taket och sedan är det bara att hänga upp med tunn lina och krok. Perfekt när man har betongväggar och vill ha en tavelvägg

 10. Men takk for et bra husmorknep. Det skal jeg ta med videre. Elsker også tapeter, og har fasktisk ikke hengt opp noe på dem nettopp for at jeg ikke vill ødelegge dem.

 11. Efter att jag läst inlägget var jag på Erikshjälpen och köpte mig en tavla för 15 kr. Letade upp en nål i sylådan och petade in den i väggen, blev SÅ bra! I vanliga fall hade tavlan blivit liggande i evigheter i väntan på att “hitta rätt ställe” nu blev det av direkt och platsen blev mitt i prick!

 12. Hej Clara! Detta är helt orelaterat men kom att tänka på dig när jag gick i byta-bank-tankar. Är det inte så att du har Jak som bank? Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om det och ungefär hur det fungerar, samt varför ni valde den framför “vanliga” banker? Jag gjorde lite efterforskning och lärde mig att vanliga banker trollar fram pengar ur intet varje gång dom beviljar lån! Detta är givetvis helt galet och ohållbart. Men jag har förstått det som att Jak fungerar på ett annat mer hållbart sätt? Det skulle vara väldigt tacksamt om du ville skriva om detta 🙂

 13. Jag testade men det var helt omöjligt att få in nålarna? Vi bor i ett uråldrigt trähus men det var tvärnit även med hammare..

 14. Superbra tips! För den som har ett Clas Ohlsson i närheten vill jag tipsa om att det finns tavelupphängning med kardborreband och tejp som är superbra! Blir inga hål. Det enda minuset är priset. Kul när man kan hänga tavlor på kakel också.

 15. Till vit vägg tycker jag att vit tandkräm döljer spikhål väldigt bra, även större spik- eller skruvhål. Testa på en undanskymd plats först om du oroar dig för att det inte ska funka.