Hjortronfeber

Jag har mer än en vecka kvar av min semester så jag tog igår barnen och åkte upp till min mormors hus utanför Jokkmokk. Ja, mormor är gammal och lite dement så hon bor inte i huset längre (bara när vi kommer dit och ställer iordning allt). Så det är mer som en sommarstuga. Och jag ÄLSKAR att vara här uppe. Axlarna sjunker ner, pulsen sänks och jag känner mig bara så himla ledig. Min pappa följde med också så nu är vi här ett par dagar och bara plockar bär, fiskar och spelar yatzy.

Det är ett enormt hjortonår i år. Sist jag såg så här mycket bär var för typ 10-12 år sedan. Myrarna är helt röda och bären stora som små jordgubbar. Kolla bara ovan!

Älskar att dra med mig barnen ut och plocka. Visst kan de knorra litegrann över att traska över blötmyrar. Men så plötsligt hittar de en tuva bär, börjar leka och glömmer tiden. Vi följde ofta med och plockade bär när vi var små – mamma och pappa och mormor och morfar var mycket ute i skogen. Det känns så rejält på något vis. Och som en sak jag vill att mina barn också ska få med sig.

Jag körde motorbåt ut till den bästa hjortronmyren.

Sedan körde morfar och Folke värmde handen i hans stora.

Nu är det bara att rensa och paketera. Kommer kännas så fint när vi på julafton serverar mandelmusslor med grädde och vår egen hjortronsylt. Det är tradition både i min släkt och Jakobs.

Bad Bertil ta en bild av mig och detta är vad han lyckades med på första försöket. Sjukt nöjd unge tänker nu bli fotograf. Utöver yogalärare och bonde som han redan planerat för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Hjortronfeber”

 1. Oj! Vilken hjortronmyr…härligt. Så tror jag inte att det ser ut här på myrarna, har faktiskt inte kollat på allvar än i år. Vi var också mycket i skogen med familjen och jag har fört det vidare till mina barn 🙂

 2. Snygg komposition fick han till, Bertil! Hälsa honom det! Och fina bilder överhuvudtaget. Vad är det för effekt du använt? De ser ju lite gamla ut! 🙂

 3. Åh vad underbart med hemmagjord hjortronsylt! Det är ju så himla gott…men tyvärr supersvårt för oss vanliga människor att få tag på bären…!

  1. Vanliga människor?? Jag tror att jag är en hyfsat vanlig människa trots att jag har hjortron i närheten! ?

 4. Älskar sättet du aktiverar dina barn på!! De får hjälpa till med hushållssysslorna helt enkelt och blir förnöjsamma i det.
  Blir galen på barn som bara klagar på att allt är tråååkigt och det enda som duger är kalas och Leos lekland…. Tror man gör barnen en stor tjänst genom att lära dem hitta små glädjeämnen i vardagen. Livet är ju liksom inte Leos lekland hela tiden… Du är en bra förebild Clara!

 5. Jag tycker att det känns så läskigt att ge mig ut på myrar. Bortsett från det skulle jag gärna plocka bär och göra egen sylt. Det låter så gott.

 6. Åh va gott med hjortron! Det är verkligen något jag kan sakna. När jag är på besök i Sverige brukar jag försöka äta så mycket hjortronsylt som möjligt ?
  Jättefina bilder, älskar färgerna! Och Bertil fick ju till en riktigt bra bild. Hoppas ni får fortsatt härliga dagar! Och passa på att njuta av de sista semsterdagarna ?

 7. Jag bor i allra sydligaste Skåne och i vår familj har vi som tradition att äta hjortron till ris a la Maltan på julen. Min farfar kom från Kalix, så det är honom vi kan tacka för den traditionen. Att det sen blir köpesylt får vi ta eftersom det inte växer hjortron här nere ?

 8. Härligt med så mycket hjortron!! <3
  Minns att jag avskydde att plocka hjortron som barn, eftersom de smakade blä… Men nu uppskattar man det allt! ^^
  kram
  Emma

 9. Åh hjorton är såå gott! Eller hjortonsylt rättare sagt ? Vad gör du med bären? Kan man göra hjortronpaj?
  Kram

 10. Du gör så att min längtan efter Norrbotten skriker i bröstet! Boendes i Skåne, men tillbringat mycket tid i Luleå hos mormor och morfar, så längtar jag dit, till skogar, snö, is och ljusa nätter. Är det någon som flyttat norrut? Skulle så gärna våga men det är långt från familj, långt från vänner (fast det kan man ju hitta fler av!) och så är det det där med jobb….

 11. Så himla underbart!! Älskar dessa blogginlägg. själv bor jag i Varberg , också fint men är så sugen på att semestra norröver nu!! Kram

 12. Åhh jag brukade följa med familjen ut och plocka hjortron när jag var liten (Pajala) uppskattade inte det då, mycket mygg och det var jobbigt att rensa. Men nu vill jag sååå gärna åka upp och plocka. Vilken rikedom.

 13. Jävlar vad mycket hjortron!! Vi har en liten hjortronmyr i närheten ( bor i södra Sverige) och jag tyckte vi hade ett bra hjortronår. Vilken fick nästan ihop en turkiskyoghurtburk ?
  Appropå att aktivera barn så jag har städat i hönshuset och grävt ur en kompost idag på förmiddagen med min fyraåring – han var helnöjd.
  Du har inspirerat mig i föräldraskapet.

 14. ÅH! Hjortron!! Så GOTT och sådana barndomsminnen från min uppväxt utanför Ö-vik. Så tråkigt nu att inte kunna plocka då jag bor i södra Sverige numer. Blir riktigt avis!

 15. Så vackra bilder, så goda bär. Fint att ni kan ta med mormor och vara tillsammans i huset!

 16. Samlargenen i mig går igång av bilderna. 🙂 Jag har dock plockade de hjortron jag behöver, nu står blåbär på tur att plockas. Känner mig så rik med hjortron, hallon, jordgubbar, vinbär, lingon och blåbär i frysen.

 17. Jag bor i Motala (Östergötland) men min mamma och den sidan av släkten är från Lappland (Sorsele, Lycksele, Vilhelmina). Vi äter också mandelmusslor med grädde och hjortron på julafton! Hade ingen aning om att andra familjer hade denna tradition 🙂

 18. Haha… Bonde och yogalärare… Är Bertil väldigt pappig just nu? 🙂 Förövrigt en väldigt fin inlägg 🙂

 19. Sensommar och tidig höst med bärplockning är en sådan härlig tid på året. Jag och barnen plockar mest blåbär och lingon – men min man är mycket ute på hjortronmyrarna. Hallon, vinbär och ibland lite krusbär plockar vi också – men det är inte lika roligt. En frys utan egenplockade bär som räcker hela året skulle kännas så fattigt. Dessutom är det så härligt att vara ute och plocka.

 20. Skogens gull. I Norge pleier vi å spise Moltekrem eller Hjortronkrem til dessert på julaften. En av de beste desserter som finns.

 21. Hej Clara! Jag har en helt annan fråga, rörande loppis! Vart finns det bra loppisar i Vindeln området som har öppet måndagar? 🙂

 22. Jag dööör! Vad hjortron! Som är så gott. Dock i princip ensam i familjn om att gilla det men nu fick jag lust att göra ett kok..