Att anlägga en mormorsrabatt

Vem drömmer inte om en romantiska rabatt med mormorsblommor? Det har i alla fall jag drömt om i många år. För två somrar sedan anlade jag med hjälp av Gunnel Carlsson en rabatt vid vårt hus – i en serie avsnitt jag gjorde för Go’kväll. Flera har bett om bilder på hur den rabatten ser ut nu. Förra sommaren såg den ganska erbarmlig ut – då växterna höll på att etablera sig.  I år har den äntligen börjat växa upp. Blomningen är riklig men fortfarande är ju alla perenner väldigt små

Rosorna har blommat intensivt sedan mitten av juli. Och fortfarande finns många knoppar kvar.

Längs stegen i mitten har Klematisen försiktigt börja klättra upp.

Ulleternellerna trivs och på eget bevåg har jag trängt ner lite lågväxande ljusrosa brudslöja i rabatten mellan Salvian och Nepetan.

Malvan, Floxen och Prästkragarna är vackra tillsammans.

Otroligt fin färgkombination. Smultronplantorna runt rabatten är populära – barnen står jämt dubbelvikta och letar bär.

Här är en förteckning över plantorna som finns i rabatten. Rabatten är åtta meter lång och två meter djup så det gick åt rätt så många växter. Min önskan var att plantera en rabatt med klassiska mormorsblommor, så som rosor, flox, astilbe och löjtnantshjärtan. En rabatt som passar tidsmässigt med vårt trettiotalshus.

Om några år när rabatten är ännu mer uppvuxen kan jag dela på perennerna och använda dem för att anlägga fler planteringar kring huset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Att anlägga en mormorsrabatt”

  1. Vad otroligt vackert det blir! Ska spara detta och ha som inspiration. Kanske snor hela idén rakt av ?

  2. Oj så fin rabatt och härligt stål men som byggnadsingenjör får jag lite panik av växtlighet intill huset ? Rötterna drar till sig/binder fukt (man måste ju t o m vattna) och leder i längden till för hög fukthalt i husgrunden, risk för strukturella skador, mögel mm. Förlåt för negativa ord!! Det är av omtanke, lovar. Vi var själva tvungna att ta bort ett fantastiskt träd i vår trädgård som stod för nära huset vilket visade sig i både mögel och sprickor på insidan av källaren efter några år. Sörjer det fortfarande :'(

    1. Vi har lämnat en spalt närmast husgrunden =) husgrunden är av betong och källaren är inte inredd under

  3. Superfint!! Vad smart och snyggt med en gammal stege för klematisen att klättra på, liksom annorlunda än spaljé men med samma funktion. Jag smyger också in smultron och annat ätbart till barnen i mina perennrabatter 🙂
    Bästa hälsningar,
    /Annelie