• Annonssamarbete Clas Ohlson •

Juleljus i trädgårdenEftersom vi bor på landet med få grannar blir det ruskigt mörkt på vintern. Tittar man ut genom rutan är allting kompakt svart. Därför är det så härligt när julbelysningen kommer upp och jag kan se ut i en vinterträdgården som känns inbjudande och levande.

När Clas Ohlson ville att jag skulle visa hur man kan dekorera med slingor från deras julsortiment blev jag överlycklig –  äntligen fick jag gå loss totalt i min trädgård!

Jag gillar som sagt mycket ljus i trädgården. Men för att det fortfarande ska kännas stilrent och inte allt för “amerikanskt” väljer jag slingor i en och samma färgton. Tycker varmvita är vackrast.

Runt verandan har jag hängt en elva meter lång LED-ljusslinga med små vita bollar. I pilträdet hänger ljusnät.

Vid farstubron har jag virat en liten ljusslinga i en jul-en. Nu lyser den välkomnande och jag kan bara föreställa mig hur fint det kommer bli när enen täcks av snö.

Häng gärna slingorna på mer än buskar och träd – som på husfasaden för att ge den liv. Jag fäste slingan runt verandan och ner vid fasaden genom att sätta små spikar som jag hakade fast den tvinnade slingan i. Superlätt att plocka upp och ner.

Precis som med belysning inomhus är det fint att placera lamporna i olika nivåer så att det känns mer spännande. I våra bollpilar har jag hängt flera stora ljusnät – tycker att ljusnäten är bättre i träd och buskar än vad slingor är eftersom de ger en maffigare effekt. I syrenerna bredvid bollpilen har jag hängt likadana nät – fast där räckte det med ett nät till varje buske.

Häng inte bara julbelysningen för att det ska vara fint för förbipasserande och grannar. Se till att du kan se dem inifrån också!

Har du inte lämpliga träd att hänga slingorna i tycker jag att dessa dekorationsträd med LED-ljus är fantastiska. Träden finns i olika storlekar och varianter – det stora trädet har runda lampor som sprider ett mjukt sken. De fästs i marken med järnpinnar så de klarar även att stå där det blåser litegrann.

Jag har placerat ut mina ljusträd nere på gräsmattan mot åkern till – där det annars brukar vara väldigt mörkt.

Mina bästa knep för en lyckad ljussättning av vinterträdgården

 1. Välj gärna en enhetlig färg på slingorna.
 2. Arbeta med belysning i olika höjder och former. På runda träd, toppiga buskar, längs raka trädstammar eller husets fasad. Tänk högt, lågt, smalt och brett.
 3. Installera någon form av skymningsrelä till belysningen  – det sparar ström. Jag har valt den här varianten som jag tycker är toppenbra. Då tänds lamporna i skymningen och släcks när det blir ljust. Man kan också tidsinställa den så att belysningen släcks mitt i natten när man ändå sover.
 4. För att nå högt upp med slingorna – använd en trappstege och en lång pinne/kvastskaft av trä. Jag spikar in två spikar längst ut på pinnen. Spikarna bildar en klyka som gör att jag kan nå längre och utan problem hänga upp slingorna i tre meter höga träd.
 5. Har du inte möjlighet att köpa ljusslingor till en hel trädgård – satsa allt krut på ett ställe hellre än att sprida ut slingorna lite överallt. Ett vackert äppelträd täckt i några rejäla ljusnät är en prydnad för hela gården och det ger en större effekt än att hänga någon enenstaka slinga i en buske här och där.
 6. Kontrollera att ljusslingorna och skarvsladdarna är hela och tål utomhusbruk. Jag använder mig av detta grenuttagsset. Leta efter en CE-märkning som betyder att slingan uppfyller EUs säkerhetskrav. Samt texten IP44 vilket innebär att slingan klarar av att placeras på marken utomhus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Juleljus i trädgården”

 1. Underbart vackert! Kör du även på batterier eller är allt sladdburet? Har du då elkontakter på utsidan av huset eller hur har du pluggat i dem?

  Tack för en bra blogg!

 2. Hjälp vad märklig texten blev när min adblocker var aktiverad, all text som var länkad föll liksom bort (vet att annonsörer möjliggör bloggen och respekterar det, men jag har ett köpstoppsår och har därför valt att försöka avskärma mig så mycket som möjligt från reklam). Trodde först att du hade råkat publicera ett utkast utan länkar 😮 Men vilka jättefina bilder, stämningsfulla!

 3. Riktigt fint! Håller med om att det blir finast när man håller sig till en färg, gärna just varmvitt. Så vackert!

 4. Mycket fint! Bor själv (tyvärr) i lägenhet, men kanske ska göra nåt åt balkongeländet i år…

 5. Älskar inlägget!! Vilken stämning. Ska slå till på ett träd tror jag. Vi har byggt nytt och inte hunnit plantera något ännu ???

 6. Vad mysigt! Nu bor jag i höghus så kan inte dekorera en hel trädgård sådär fint.. men en liten ljusslinga till balkongen skulle inte sitta fel 🙂

 7. Åh vad inspirerande, fantastiskt fina bilder och man blir ju så sugen på att pynta trädgården! Verkligen ett bra och genomarbetat reklaminlägg! Du är bäst!

 8. Superfint och inspirerande! Har själv satt upp ljusslingor i äppelträdet för första gången nånsin och det blev så bra 🙂
  En liten kommentar ang. IP44 dock. Bara för att det står IP44 betyder det inte att den är lämplig att ha utomhus. IP-klassningen anger hur tät prylen är men den kan fortfarande vara gjord av material som inte tål t.ex. UV-ljus och därför inte klarar av att vara utomhus någon längre stund. Det kan vara värt att dubbelkolla att den är avsedd för utomhusbruk, förhoppningsvis står det i produkttexten eller på förpackningen. Annars kan man kontakta företagets kundtjänst.

 9. Var på Classe för två veckor sedan. Fick då lära mig att de röda sladdarna jag köpt för utomhusbruk inte är bra på vintern. Så blev nya svarta men med 4 uttag i grenkontakten.

  När det gäller lampor instämmer jag att det ska vara varmvita. Jag utnyttjar min tvättlina på vintern för en slinga o sen har jag ett nät ner från balkongen ?

 10. Jättefint dekorerat!
  Förra året köpte jag det största ljusnätet jag kunde hitta och kom glatt hem med mitt fina inköp. Min man bröt ihop i ett apgarv när han frågade vart jag skulle hänga det och jag svarade helt seriöst “jag tänkte i tallen där”
  Vi har en jättefin tall på framsidan men insåg inte riktigt hur STOR tallen är och att ljusnätet trots sin storlek blev snarare som en liten fyrkant på tallen. ??
  Blev lite tilt i huvudet med det här med ögonmått 😉

 11. En något sen kommentar, men gillade samarbetet och ville bara säga att det blev en tur till Clas Ohlsson efter detta. Nu lyser mina äppelträd så fint i vintermörkret!