Kul fram till jul

Nu börjar den allra bästa tiden på året för mig. Julfixartiden. Folk som säger att man inte ska börja för tidigt vet inte vad de pratar om. Den 24 december är ju en trevlig parantes – men det är tiden fram tills dess som jag älskar mest och vill frossa i. Och veckorna efteråt förstås. Man får inte plocka bort julen för tidigt! Här är de saker jag tycker är extra kul fram till jul – som får mig att älska denna årstid!

Se på julkalendern tillsammans hela familjen. Till och med Melker är peppad!

Plocka fram allt ärvt och loppisfyndat pynt och placera ut i huset.

Sitta i den blå gryningen och äta frukost med tända ljus och julstjärnor i varje fönster.

Elda massor i vedspisen.

Gå kalla vinterpromenader och få äppelröda kinder

Fylla hela huset med väldoftande saker. Apelsiner med nejlikor, hyacinter och granris.

Se på gulliga luciatåg och julavslutningar.

Premiäråka skidor

Ta in en adventsgran och tutta på helt brandfarliga ljus.

Ta sparken för att hämta och lämna på förskolan

Baka med barnen en vanlig onsdag.

Slå in paketen man samlat på sig under sommaren och hösten (jag köper julklappar året om).

Spontanbjudahem kompisar på julfika

Samt äta hemlagade julköttbullar och rödbetssallad hur ofta som helst.

Så underbart det ska bli – det blir kul fram till jul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Kul fram till jul”

 1. Jag håller på att städa i ordning huset och rensa ur lite grejer – till helgen plockar jag fram julen. (Julgardiner satte jag upp redan i söndags men jag längtar så mycket efter resten!) Däremot plockar jag undan mycket redan på nyårsdagen – men ljusstakar, stjärnor och lite annat har jag kvar några veckor till. Och nu är jag så sugen på Lussekatter och pepparkakor – men det är maken som bakar och han har inte fått feeling ännu…

 2. För varje år som går växer sig julfirandet sig allt starkare hos mig. Och jag vill också börja tidigt, själv julafton är i sig inte allt utan det är dagarna innan och allt annat runtomkring. I år startar vi tidigt för att vara vi, till första advent ska vi baka och pynta. Jag längtar!

 3. Jag tycker också allra bäst om tiden innan jul. Jag började adventsfixa i några fönster redan förra veckan. Tomtarna brukar jag spara att ta fram till någon vecka innan jul, men änglar, ljus, stjärnor m.m. kommer vara klara till nästa helg. Jag städar dock bort det mesta under första veckan i januari.

 4. Åh vad jag gillar hur du skriver om julen. Jag börjar längta av att läsa.
  Men jag vill gärna höra dig och Erika prata om julförväntan i podden, jag vill lära mig mer om hur man bygger upp en förväntan hos både mig själv men mest hos den fyraårige sonen.
  När de stora barnen var små så såg jag alltid fram emot julen, och det gjorde dom också. Men den var alltid förknippad med besvikelser, vi är en familj i snöröjarbranchen – och hur mycket förstör inte ett snöväder på julafton liksom… Sen när vi skiljde oss så försvann lusten helt.
  Nu är jag gift igen och har berikats med en liten pojk som är fyra år nu, och dessutom har jag fått barnbarn. Jag vill återerövra julen, och sprida det roliga till dom små.
  Tänk att få höra er prata om detta när jag står på gymet och lyssnar på er en tidig morgon. Det vore guld!!

  1. Anna, det är klart vi vill hjälpa dig att återerövra julen!

   Imorgon kommer ett avsnitt där vi svarar på massor av lyssnarfrågor men det innehåller också ett adventsdoftande te med bland annat kryddnejlikor och kardemumma.

   När december drar igång axlar vi upp med bland annat ord, fraser, röster och annat som skapar jul. Rakt in i örat. Njääe, nu avslöjar jag inget mer… ; )

 5. För att ytterligare förlänga det trevliga inför jul införde jag för några år sedan ”nollte advent” Alltså söndagen innan den första, som ett extra tillfälle att tjuvstarta med glögg & pepparkakor 🙂

  1. Var det inte Lotta Kühlhorn som presenterade det begreppet i sin julpysselbok som kom för ett par år sedan? Jag gillar också idén!

  2. För ett par år sedan introducerade min mamma en mycket bra högtid för mig som gillar julen extra mycket – Novent. Nedräkningen till Advent! Då får man jula på bäst man vill hela november 🙂

 6. Blir så glad av att se Bertil med både luciakrona och stjärngossestjärna. När jag var i hans ålder vägrade jag att vara med i luciatåget om inte jag fick ha både stjärna och krona på mig. Minns att alla tyckte jag var så omständlig och lite märklig. Jag har skämts lite över det minnet, men att se Bertil i samma outfit som jag en gång krävde får mig att känna mig stolt ändå. Klart att en unge vill och ska få ha det som hen tycker är finast!

 7. Jaaa äntligen någon som känner som jag! Julafton är skön!! men det är alla dessa härliga dagar innan julafton som gör julen till den bästa tid på året! Jag kommer att läsa din blogg värje dag ock glädja mig till at blive inspirerad! många hälsningar från Danmark!

 8. Åh vad jag tycker om dina julinlägg! Det får ner mig på jorden just nu och jag påminns om vad jag har runt och framför mig vilket behövs just nu. Baka en vanlig vardag efter förskolan och stanna upp, ibland behövs ju påminnelser kring sådant. Tack! Önskar er en fin adventstid! /Jessika ????

 9. Åh vad jag längtar, och i smyg längtar jag efter julskinka fast jag inte äter kött… Har fortfarande inte hittat något bra alternativ till julskinka… Buhu!

 10. Det är en mysig tid nu som väntar. Jag har positiva känslor för julen. Det kan dock smärta mig så att det finns så många som sitter ensamma. Vi brukar bjuda hem någon ensam när det finns behov. Det kan också smärta mig att jag dras med i hetsen kring julklappar. Har tre barn och jag vill naturligtvis ge dem julklappar. Men kan någon ge mig råd och tips hur jag ska kunna “vända” på vanan att måsta köpa så mycket. Jag vill egentligen bara slippa det och bara få vara i den stämningen som julen är utan att jaga presenter…

  1. Hej Ingela! Bloggarna Minimalisterna har skrivit om knep för att minska på klappberget, googla dem! Lycka till!

 11. “tutta på helt branfarliga ljus” haha!!
  Sååå fina, ljuvliga, gammeldagsa, varma, mysiga, vemodiga, vackra, ovanliga och jätteunderbara bilder Clara!!

 12. ååååååh rödbetssallad på skinkmacka eller köttbullsmacka… Bor i London men det är alltid tradition. Kan INTE leva utan. och varför skulle man!

 13. Åh, vilket underbart inlägg! Har tittat på bilderna flera gånger om redan.
  Vi har tjuvstartat nu i november och sett på Sunes Jul på svtplay tillsammans hela familjen. Supermysigt!

 14. Vilka härliga saker att se fram emot och njuta av! Jag har kommit in helt i jultänket men måste ta det försiktigt då maken är väldigt mycket antijul. Det är han som plockar ner jullådorna från vinden så jag kan inte börja för tidigt.