Podd: Vad är det för skillnad på att uppfostra tjejer och killar?

Clara med sina söner Bertil och Folke i famnen.

Hur tänker jag om uppfostran som mamma till två killar? Hur tänker Erica som har två döttrar? Vi har fått många lyssnarfrågor om barn och här i höstens andra poddavsnitt om föräldraskap pratar vi om likheter och skillnader i hur vi vuxna uppfostrar barn beroende på vilket kön de har.

Ett avsnitt om att kämpa för att vara konsekvent – och sen oroa sig för att ha varit för hård.

Om det knepiga med att uppmuntra barn att försvara sig.

Om att förklara varför en mamma vill göra sig fin.

Och så den eviga frågan om hur man får små troll att städa…

Erica med sina döttrar Isa och Maria på en utflykt, de sitter på ett berg och fikar. Ur En Underbar Pod.

Erica med döttrarna Isa och Maria.

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Här är höstens tidigare avsnitt om föräldraskap. Prenumerera gärna på En Underbar Pod i valfri poddapp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Podd: Vad är det för skillnad på att uppfostra tjejer och killar?”

 1. Tack för att vi får lyssna på era härliga snack! Jag har haft en period med mycket trötthet och stundtals hopplöshet, mitt uppe i livet med tre små. De promenader som du och Erika brukar dela med mig är en sådan guldstund och jag kommer alltid hem lite gladare, piggare eller mer “förstådd”. Hoppas att ni kommer vilja och kunna fortsätta med er podd länge..

  Men jag har en fråga. Ett avsnitt som berörde olika personligheter (?) där ni först pratar om personen som är grå, aldrig har en åsikt eller går på i olika frågor.. men sedan vänder det till att den personen måste ta livet lite “läytare” och inte gå igång så i alla frågor. Om du/ni kan sätta fingret på vilket avsnitt det var så snälla – berätta! Vill minnas att jag berördes myclet av det!

  Hoppas du har en fantastisk dag! Här håller jag två barn hemma med mig och bebis pga 9 magsjuka barn på förskolan.. ?

   1. Tack för svar, men det var inte det! Detta var mer mellan kompisar, lite mer vardagligt. Har lyssnat om massor med avsnitt (trevligt iofs) men inget resultat än. Klickar det till så länka igen, söker än!

    Kontentan och det jag vill referera till var alltså att den där tråkmånsen som aldrig för ifrån eller var/verkade missnöjd kanske var lite mer tillfreds..

 2. Hej
  En kompis till mig har två barn ett av varje. En dag kom killen hem från dagis och var jätteledsen. Ingen hade kommenterat hans nya fina byxor medan hans syster alltid fick beröm för sina kläder…

 3. Hej!
  Jag har precis lyssnat på servicepersonal vi minns och jag tycker det var så kul att Erika varit i Delsbo då jag kommer därifrån, hon satte nästan dialekten dessutom!
  Tack för att ni gör en jättebra pod, inget , hög igenkänningsfaktor och skrattar ofta högt!

  1. Ah, kul! Då kanske du till och med vet vilket butiksbiträde det var jag träffade! Hälsa gärna om du har vägarna förbi ?

 4. Superinteressant! Jeg jobber på en institusjon for ungdom som av ulike grunner ikke kan bo hjemme. Har ofte tenkt på hvor mye mer naturlig det faller seg å gi fysisk omsorg og nærhet til jentene som bor der. Det har nok noe med størrelse å gjøre, mens jentene ofte er på samme høyde/vekt (eller mindre) som oss ansatte, er mange 17 år gamle gutter 1.90 cm høye muskelbunter. Men de er jo akkurat like små og store inni seg!

  Likt for alle som bor der er at de har hatt vanskelige opplevelser i livet og ofte kan ha vanskelige følelser/tanker. Men mens jentene (noen, ikke alle) søker trøst og samtaler når de er lei seg, gjør guttene nesten aldri det. De viser det oftest med å trekke seg inn i seg selv eller bli sinte. Og det er jo ikke rart, når de som gutter ikke har lært og blitt gitt rom til å uttrykke følelser.

  Så heia dere, som tar dette på alvor med barna deres! Tenk hvor mye bedre alle skulle få det om patriarkatet knuste! Også de som ikke identifiserer seg som verken gutt eller jente.

  1. Kaja, vilken tur att du jobbar med de unga du berättar om. Du verkar ha bra koll på dina tankar och vilket bemötande det leder till!

 5. Åh detta var ett av mina absoluta favoritavsnitt! ❤️ Jag älskar er podd och gillar verkligen de där ni både GÖR och PRATAR men detta kändes viktigt och klokt! Många tankar väcktes och jag känner mig stärkt som ”pojkmamma”, det behöver inte vara svårt att uppfostra söner till bra människor, man behöver bara vara lite medveten.
  Tack! 🙏🏻

 6. Vill börja med att säga att jag älskar er podd! Gick för någon dag tillbaka och lyssnade på några gamla avsnitt, bland annat det med pepparkakshuset. I inledningen var Ericas dotter med och jag måste bara säga vilken naturbegåvning till radiopratare! Märks vilka gener hon fått. Fantastiskt!
  Hade varit roligt i advent att höra om minnen från tidigare jular, barndomsminnen eller senare. Tabbar och sånt som inte blev som det skulle eller något särskilt minne som ni minns med lite extra värme. Blir alltid glad av att lyssna på er, brukar använda podden för att liva upp tråkiga sysslor som disk. Aldrig är det så roligt att diska som på tisdagar!

  1. Hej Ellen,
   jag ska hälsa Maria som säkert blir stolt! Glad att du hänger med oss i diskandet 🙂

 7. Superfantastiskt avsnitt! Clara du påminner om min kusin från 70 talet på landet. Ja tänk om man hade haft barn.Hur hade man varit ?!