• Annonssamarbete med Nøstebarn •

Att klä sig för kyla

På vinterhalvåret försöker jag vara noga med att ha bra kläder till barnen. Det ska vara skönt under overallen och inte kännas klumpigt. Det ska värma –  men får samtidigt inte bli för varmt.  Vi vuxna är ju vana att klä av och på oss själva och snabbt reglera värmen. Men barn är inte lika snabba på det – och ofta börjar de koka när det blir för varmt. Jag minns med fasa hur jag som liten hatade att gå i affärer på vintern. Det kändes som att vara inlåst i en bastu.

Nåväl –  ull är toppen närmast huden eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen när det pendlar mellan varmt och kallt.

Nøstebarn är ett märke jag länge gillat och när pojkarna var små hade vi fina bebisset därifrån. Kläderna görs av obehandlad ull. Det betyder att plaggen är fria från från all kemisk behandling som ull vanligtvis utsätts för. Det finns alltså inga skadliga ämnen i kläderna.

Dessutom är det faktiskt bara obehandlad ull som har kvar alla ullens goda egenskaper. Bland annat gör det naturligt höga fettinnehållet i ullen att kläderna blir smutsavstötande och håller sig fräscha längre.

Som en bonus är designen underbar! Jag älskar att det är rejält, unisex, lekvänligt och skönt. Inte minst byxorna är toppen! Den här modellen kallades förresten för kalasbyxa när jag var liten. Fler som kommer ihåg det namnet?

Obehandlad ull formar sig extra bra efter barnens kropp och är klifria (en av mina söner är jättekänslig mot plagg som känns minsta stickiga). På bilden har Folke på sig resårstickade byxor, luvjacka i ullfleece, randig tröja och fodrad fleecemössa. I skorna har han gråa ullstrumpor.

Bertil har på sig knapptröja, resårstickade byxor, rätstickad tjocktröja, fodrad ullfleecemössa, grå ullstrumpor och gul halsduk.

Jag har också fått hem och testat detta sköna set i ullsilke. Långkalsonger och tröja som är perfekta som mysigt hemmaset eller under kläderna kalla dagar  – men också funkar fint som underställ när man tränar. Jag som svettas kraftigt har svårt för att motionera i syntetkläder som direkt börjar lukta. Ull är mycket bättre och extra viktigt på vintern då man samtidigt behöver hålla sig varm.

Tycker också mycket om den ribbade yllekjolen med hög midja som värmer väldigt skönt. Den gula grovstickade sjalen och mössan piffar till en dova ytterkläder.

Nøstebarn är ett norskt klädmärke som levererar till Sverige! De producerar med respekt för människa och natur. Bor du i Stockholm har du tur för fram till jul finns deras pop up-shop i Skrapan. Gå in där och hitta kläder till barnen och dig själv – eller klappar till nära och kära! Ni andra kan såklart följa Nøstebarn på instagram och Facebook. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

43 kommentarer på “Att klä sig för kyla”

 1. Mine 4 barnebarn har alle brukt Nøstebarn sine produkter fra de var nyfødte. Vokser med barna og kan brukes lenge. Kan sterkt anbefales!!

  1. Alltså halsduken och mössan. Lite trött här idag. 😂 Nog för att tröjan också är fin. 😊

 2. Hej! Vilket fint inlägg, du gör verkligen samarbetena så smakfulla, man vill köpa allt som du gör reklam för!! =) Så nu måste jag fråga varifrån stövlarna är? Kom precis hem efter att letat just vinterstövlar, allt känns fult och fejk.
  Så vintrig fin ny header du fixat med!!

 3. Åh jag ÄLSKAR nöstebarn. Lyllos dig som får göra samarbete med dem 😉 Vi klär barnet i ull höst -vinter-vår och älskar den rejäla och omhuldande känslan. Önskar att hennes kläder var mina kläder, hehe!

 4. Skriver under på at Nøstebarn er fantastisk! Veldig populært og mye brukt merke her i Norge. Slitesterkt så arves gjerne. Klærne er utformet så de passer lenge.

  1. Jag förstår dig! Vill tipsa om att köpa second hand, tex i gruppen “ylle & silke” på Facebook -en otroligt mysig och fin grupp!
   Första året är det dyrt med inköpen men kommande år kan du finansiera årets nya (eller beg) inköp med försäljning från förra säsongens. Otroligt bra andra hands-värde! Vi som använder bara ull tycker att vi ändå sparar pengar, för vi köper inte vår/höst/vinterplagg utan bara skalar av / lägger till ull till alla årstider.

  2. Jag startade en ny webbshop förra veckan där jag säljer bland annat ull, och vill bara säga att det finns fantastiska märken som också erbjuder ekologisk, obehandlad ull men som är billigare än Nöstebarn. Nöstebarn är typ Rolls-Roycen i sammanhanget, men även Cosilana, Disana och Engel är fantastisk kvalitet, bara till ett bättre pris. Om du vill titta in hos mig är adressen ylletochrutan.se, men det finns även ett par andra återförsäljare av dessa märken i Sverige. 🙂 Älskar ull och som Karin skriver, andrahandsvärdet är toppen i Facebookgrupper för ull och silke. Går ibland även fynda på second hand.

 5. Fint! Och bra för miljön. Synd att jag aldrig skulle få barnen sådana brallor, troligen inte heller tröjor och strumpor… Jag skulle ha njutit mer av att klä dem som jag ville när de var små.

 6. Jag kan berätta att enligt språktidningen jag läser, är kalasbyxan död – R.I.P. Har ett mycket specifikt minne av att ha knuffat ned min späde lillebror för trappan på 70-talet när han hade lila kalasbyxor på sig. Eftersom det såg så hemskt ut när han voltade i luften, bestämde jag mig då för att aldrig göra om det, åtminstone inte när han hade kalasbyxor på sig.
  Lena

 7. Har letat en massor på sidan, kanske missat pga feberhjärna, men vart kommer ullen i från? Känns som en väldigt viktig fråga, då mulesing ju förekommer (särskilt när det handlar om just merino)

  1. Ullen är från nya zeeland, och kommer från merinolamm korsat med dorsetfår för att göra huden mera motståndsduktig emot paraciter. Därmed behövs inte mulesing. Jag älskar nöstebarn, och stickar mycket i deras garner.

  2. Emma:

   Även om fåren inte har blivit utsatta för “mulesing” finns det andra aspekter som inte alls är trevliga med den globala ullindustrin (enligt Djurens Rätt och Naturskyddsföreningen):

   – Merinofåren är avlade av människan för att producera oerhörda mängder ull. Förutom att ha väldigt mycket päls har de avlats för att ha överflödig hud (då blir det ju mer yta för pälsen att växa på), vilket ger plågsamma hudproblem. De ursprungliga fåren hade samma typ av päls som getter; ett merinofår kan ha en ullmängd på sin kropp som väger 30 kg. Kolla på en bild av ett merinofår och försök föreställa dig lidandet av att se ut som de gör, särskilt i ett varmt klimat.
   – Klippningen stressar fåren och i en undersökning som gjorts av PETA blir många får brutalt misshandlade under klippningen. En klippare får betalt i volym och kan klippa 35 får i timmen, vilket leder till en hårdhänt behandling och får med allvarliga skador och skärsår.
   – När fåren inte längre producerar tillräckligt med ull skickas de till slakt till länder som Förenade Arabmeriten, Kuwait, Saudiarabien, Jordanien… Fåren packas ihop på fartyg och resan pågår i flera veckor. På vägen dör många får av svält, törst, infektioner, skador eller att de trampas ihjäl. Resorna är rena djurplågeriet. Bara under 2008 dog nära 35 000 får ombord. Väl framme kan avlastningen ta 11 dagar och sedan transporteras de till slakteriet där de ofta slaktas utan bedövning. Dessutom är det vanligt att fåren misshandlas av personalen vid in/utlastning.
   – Visst kan man tycka att det inte är helt klimatsmart att importera ull från andra sidan jordklotet samtidigt som man inte tar tillvara på köttet på samma ställe – det har historiska orsaker att Australien och Nya Zeeland kopplat greppet om världsmarknaden på just ull – men det finns också andra negativa följdverkningar. För att industrin ska vara lönsam krävs nämligen miljontals får. Bara på Nya Zeeland finns 40 miljoner, i Australien det dubbla. Detta leder till att mark skövlas och att miljontals får trampar ner känsliga marker.

   Förstår att folk inte vill ha kliande, svensk ull närmast kroppen, men man kan fråga sig om det verkligen är värt fårens lidande och miljöförstöring för att vi ska ha sköna ullplagg.

 8. Så viktigt med funktionella kläder som är bekväma. Hatar att frysa och har önskat mig ett underställ i merinoull i julklapp! 🙂

 9. Vi sa kalasbyxor när jag var liten men då var det strumpbyxor, alltså med hel fot, och det verkar det inte vara som Bertil och Folke har. Kalasbyxorna var ofta lite stickiga, obekväma och hängde i grenen…😀
  Jag är född på 60-talet.

  1. Ja är det kalasbyxor så är det ju strumpbyxor. Men jag tycker att det verkar konstigt att klä sina barn i genus neutrala kläder tom flickkläder när man själv som mamma är väldigt feminin och inte alls genusneutral uteseendemässigt. Men var och en får ju bestämma själv hur ens barn ska se ut och känna sig.

   1. Jag skulle säga att de flesta vuxna är betydligt mer könsneutrala i sina kläder än barn. Ser sällan vuxna karlar med biltryck och superhjältar på kläderna – eller vuxna kvinnor i tiara och prinsesskjolar. Förstår faktiskt inte alls din analys.

    1. Jaha det var ju en annan åsikt. Biltryck och princesskjolar är väl barnkläder eller? Jag menade inget illa. Jag tycker att du har en underbar blogg och jättefin klädstil.

 10. Har du hört teorierna om ordet kalasbyxor?
  Felöversättning pantyhose -> partyhose -> kalasbyxa.

 11. Fantastiskt fina!! Tyvärr väldigt dyrt, ett set med byxor, tröja, kofta och mössa skulle gå på flera tusen till mina tre barn. Andrahands grupperna på fb tar också sådana överpriser för ullkläder. Det är en supertrend i Stockholm, speciellt på söder. Tacka vet jag second hand, där finns ull till bra priser! 😉

 12. Jag blev tipsad om dessa kläder på grund av att jag har så lätt att få urinvägsinfektioner! Bra att ha varm, torr och giftfritt allra närmast kroppen.

 13. Alltså kalasbyxor😆vilka minnen! Undrar varför man kallade dem det? Har en fråga om ditt underställ; är det tajt eller stretchigt? Formligen avskyr när fillingarna är för tajt för ändalykten😖

 14. Wow! Så himla fina kläder! Skulle kunna köpa precis allt…
  Men en kanske lite dum fråga till dig eller någon av läsarna… Varför behandlas ull om man nu förlorar alla fina egenskaper? Och exakt vad görs i den behandlingen?

  1. Ull behandlas för att det ska klia mindre. Och för att man ska kunna tvätta det i maskin utan att det tovar ihop sig. Tex.

 15. Älskar ull men Nöstebarn är tyvärr för dyrt nu efter skilsmässan. Men jag köpte på mig ull så det heter duga när jag bodde i Lofoten över sommaren. Bästa bästa nu när vi bor i Sveriges mörkaste och blåsigaste plats vintertid (klotet kom hit till och med för något år sen för att prata om vår mörka himmel, knäppt med tanke på att jag bor längst åt sydöst. Man kan lyssna här om man vill: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=6235636).