Det är orden som gör julen

Julböcker bland annat Johans jul och Pettsson och Findus.

Visst – dofter, smaker och musik hör julen till. Men det som verkligen gör julen är väl ändå orden? Böckerna man läser för att skapa julstämning varje år. Raderna man vill återvända till och illustrationerna som liksom låser upp ens barndomsminnen…så känner i alla fall jag.

Pysselbok med ett uppslag av julpyssel, ovanpå ligger blå pappfåglar med prassliga vingar av silkespapper med guldtext på. Ur En Underbar Pod.

I dagens avsnitt av En Underbar Pod pratar jag och Erica om vilka böcker vi återvänder till vid jul och ger våra bästa lästips för en härligare december.

Julböcker upplagda på bord med titlar som Ibland kommer vintern om natten och Jul i vårt hus. Ur En Underbar pod.

Jag är förstås också oerhört nyfiken på vilka böcker ni kan tipsa om för julstämning? Både romaner och barnböcker gills. Känner att jag behöver lite nytt att läsa här framöver.

Här får ni också den i podden utlovade skissen från min julbok – på hur man gör gammaldags flätade pappershjärtan till granen.

Tryck på den gula rutan för att höra nya avsnittet – som också är det näst sista avsnittet för den här säsongen.

Musiken i podden heter Himlen över Hedlunda och är gjord av Olov Antonsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Det är orden som gör julen”

 1. Jag fick böckerna om Morfar Prosten och hans barnbarn när jag var liten som jag älskade! I åtminstone en av dem firar de jul hemma hos morfar prosten och beskrivningarna om allt pynt i prästgården..julkrubban, änglaspelet. Ryser av välbehag! För att inte tala om böckerna om barnen i bullerbyn – de tog jag som mått på hur man skulle fira. Och Ilon Wiklands illustrationer till Madicken…

 2. Det finns en jättefin bilderbok med Selma Lagerlöfs Den heliga natten, med helt magiska bilder av Ilon Wikland. Den vill jag läsa varje jul, och vill ingen lyssna läser jag den för mig själv.

 3. Hej! Älskar ”Ibland kommer vintern om natten” av Karin Stjernholm Ræder. Den är så vacker och poetisk! Vet att jag som barn tyckte att den var långsam, men nu som vuxen har jag insett hur fantastisk den är! Perfekt för att komma i stämning.
  Sen så klart Mauri Kunnas ”Hemma hos jultomten”. Den läste min pappa varje julafton och jag letade tokiga upptåg i de fansastiska bilderna. Försöker få samma tradition med mina barn! Har ännu inte hunnit lyssna på podden så jag ser fram emot att höra era!

  1. Åh så kul att du också har läst Ibland kommer vintern om natten! Hoppas du inte tycker att jag läser för fort nu när du lyssnar…

 4. Granen av Tove Jansson. När Mumintrollen som egentligen ligger och sover över vintern är vakna och alldeles förvirrade över det här med Julen. Vem är den och varför är alla så upprörda och stressade över att den kommer?

 5. Jag älskar också Granen av Tove Jansson – så humoristisk och fin på samma gång! Sedan tycker jag att “a Christmas Carol” (“En julsaga”?) av Charles Dickens sprider en så ofantligt fin känsla kring vad julen egentligen handlar om.

 6. Hemma hos jultomten, Mauri Kunnas
  Mamma Mu och Kråkan firar jul
  Pettson får julbesök.
  Pelle Svanslös firar jul
  Sagolik Jul – en samling med julsånger, julgodis, julpyssel och några berättelser.
  För mig är självklart Astrid Lindgrens julböcker men barnet tycker tyvärr inte så mycket om de.

  Jag har lånat ca 20 st på biblioteket. Läste också att nån lånade 24 och hade som egen kalender…

 7. Faktiskt en ny bok som jag läste för första gången förra året.. och igen nu. Jul i det lilla bagerit av Jenny Colgan. Bomull för hjärtat.

 8. En favorit som jag läser för mina barn varje jul är “Docka som kunde önska” av Rumer Godden. En jättemysig bok som handlar om en föräldralös flicka som längtar efter en docka (och efter en mormor) och en docka som längtar efter en liten flicka. Fantastiska bilder och en empatisk berättelse om längtan och önskningar. LÄS DEN!

  Hittade en kort beskrivning på nätet:
  http://mimmikort.blogspot.se/2012/12/basta-julsagan-dockan-som-kunde-onska.html

 9. Apropå prylar, som tex böcker, hur gör du som gillar att loppisfynda för att inte få för mycket saker hemma? Jag är också loppisfantast men känner samtidigt att för mycket saker skäl energi. Det ska organiseras, underhållas och hållas rent. Hur tänker du och Erika om prylar? Jag önskar mig ett “prylprat” i podden. Love you! Puss/Sara

 10. Mattis och Marie om vintern
  Titta det snöar Madicken
  Jul i Bullerbyn
  Morfar prosten, såklart!! När han eldar upp sina ögonbryn å Anton förtvivlat letar efter dem!! 😂

 11. Så himla mysigt avsnitt! Min bästa julstämningsbok är Jul i Bullerbyn. Lika mysig nu som vuxen som när jag var barn. Längtar tills nästa jul när min då 2årige son förhoppningsvis också uppskattar den!

 12. Ja visst gör böckerna Julen. Jag har inga små barn men återvänder gärna till de riktigt gamla sagorna jag läste eller hörde som barn. Men jag vill gärna tipsa om en bok Du borde läsa för sina barn. Den heter “I Rävens Spår – en äventyrssaga” och utspelar sig förvisso inte under vintern men är ändå fantastiskt bra.

 13. Så länge jag kan minnas har mamma läst boken Pelle och Anna-Elisabets julafton för mig och min bror varje julafton. Så otroligt fint julsaga om barnen som tjuvkikar på nissarna som fixar julstämning i huset.
  Nu när jag inte längre firar jul hemma alltid, så får mamma lösa högt över telefon istället.

  1. Ida,
   blir glad när jag läser det här och tänker att din kommentar tydligt visar hur vi både behåller traditioner och förnyar dem (högt över telefon). Eller rättare sagt tar hjälp av nya vägar för att behålla det gamla vi älskar.

   Heja mamman – hur lång är boken förresten?

   1. Ja visst är det underbart! Det är fint att ha kvar en del traditioner trots att man inte alltid är på plats.
    Boken har enligt internetz 37 sidor, precis lagom för högläsning 🙂

 14. Tack för en fin blogg och pod! Du tipsade en gång för länge sedan om filmer/serier på svt play.(Den goda viljan, Tre kärlekar mfl) Om du kan och vill så får du gärna tipsa om lite julfilmer/serier. Det kanske du redan gjort och jag har missat.
  Tack på förhand!
  Mvh
  Charlotte

 15. Astrid Lindgrens julefortellinger! For eksempel Jul i Bakkebygrenda (Bullerbyn), fortellingen om Madicken og nabogutten som ikke har penger til å feire jul, og jul i Lønneberget. Men jeg er enda mer knyttet til filmatiseringene, de må jeg se hver jul :)))

  Superkoselig avsnitt som alltid. Takk <3

 16. Nu frångår jag frågan djärvt, och slänger fram ett musikaliskt tips istället, på musik som får mig att känna julstämnings-pirr. Det är Tchaikovsky’s Nine Sacred Pieces, alltså änglasång deluxe.

  Ang. böcker vet jag inte riktigt. Tänker på Viktor Rydbergs dikt om tomten.
  Fint att läsa andras tips här i kommentarsfältet!

 17. Ett roman-förslag. Fannie Flagg’s “En röd liten fågel i juletid”. En bok som får mig att tänka på allt positivt runt mig. 🙏🏻💞

 18. Lars och Urban – faster los hemlighet av Eva Dahlgren. Den är en av mina favoritbarnböcker sedan jag var mindre och har högläsning för min pojkvän varje kväll i den. (Pluggar till svensklärare i umeå och måste träna på att läsa högt, så det är perfekt att läsa barnböcker för en partner!

 19. “Pelle Svanslös och julklappstjuvarna” av Gösta Knutsson (jättefina illustrationer – vem gillar inte katter i 50-talskostymer?) och “Julgröten” av Sven Nordqvist (kunde sitta och titta på detaljerna i bilderna hur länge som helst) var mina favvojulböcker som barn.

 20. Åh vilket mysigt avsnitt! Vilken stämning jag fick och längtan till Sverige blev väldigt stark.. vilken tur att jag reser dit över nyår😊
  Min pappa skickade två julböcker till mig i år som han och mamma lästa för oss när vi var barn. En heter Tomtefars julklapp av Mauri och Tarja Kunnas. En jättegätlig bok om lille Nisse som försöker komma på den bästa julklappen till tomtefar. Underbara bilder också! Den gavs ut 1988 så jag vet inte om den går att få tag på..
  Annars tycker jag Astrid Lindgren alltid är härligt att läsa. Jag har en bok med alla hennes julberättelser, där man kan läsa om när Emil, Madicken, Pippi och alla andra firar jul. Den ligger jag och läser för barnen och blir alltid väldigt rörd

 21. Pettson får julbesök är given. Och Titta Madicken, det snöar!
  Jag bäddar ner mig o läser på kvällen och bara myser av bilderna och orden.

 22. Läser för mina barn En förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson. Det är en julsaga i 24 kapitel som hittills varit väldigt fängslande, svårt att med bara ett kapitel per kväll 😊
  Utspelar sig i förortsmiljö och magiska skogar. Blir också en bra ingång kring prat om att fly från kriget, hur bra vi har det här, att alltid hjälpa andra om man kan osv

 23. “Tjoho, nu är det jul!” av Ulf Nilsson & Emma Adbåge, samt Jeanette Wintersons novellsamling “Juldagar: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar”!

 24. Jag hittade “ibland kommer vintern om natten” på 2hand för 2 veckor sen. Samma kväll var alla aonens pyjamasar i tvätten så han sov i sin tomtedräkt, i vårt nyjulpyntade sovrum. När vi vaknade på morgonen hade det kommit 20 cm snö. Alltså, kalla mig gärna barnlig men jag fick fjärilar i hela kroppen och ja.. magi ♡♡

  1. Låter magiskt helt klart! Hoppas ni får njuta lika mycket av boken som jag har gjort 🙂

 25. Jag älskar Julgröten av Sven Nordqvist. Fantastiskt detaljrikt och roligt illustrerad barnbok som jag läst hur många gånger som helst.

 26. “Tomtens underbara gåva” är en bilderbok av Lars Carlson med text av Krister Green.
  Den är spännande, vacker, språkklurig, lite gammaldags och lite snyftig med ett lyckligt slut naturligtvis.

 27. Tomten, Räven och Tomten, Jul i Stallet med ritningar av Harald Wiberg och Jul i Bullerbyn (ritningar av Ilon Wikland) Kajsa Kavat hjälpar mormor

 28. En gammaldags jul av Ingrid Elf är ett nytt fynd för i år om en kille som får vattenkoppor och får tillbringa tiden fram till jul hos gammelmormor. De stöper ljus, gör klenäter mm och så är det ett kapitel för var dag som en kalender/nedräkning till julen. Handfasta recept ingår och en inblick i svunna tider och traditioner. Både jag och barnen njuter av att kura ihop oss i soffan och läsa högt ❤️

 29. Lilla huset på prärien-böckerna av Laura Ingals Wilder . I flera av dem firas jul.
  Varje vinter läser jag särskilt den som heter Den långa vintern. Det var vinter det.

 30. Ett äventyr i Stockholm! Tänk att nån mer än jag faktiskt har läst den. Nu var det förstås länge sedan men pappa har den säkert kvar nånstans. En riktigt fin berättelse!

 31. God Jul av Jonas Karlsson. Ingen myspysjul utan ett julpyntande i kommunhuset som urartar ….. ja, den måste läsas 🙂

 32. Vilket roligt tema! Har just plockat fram mina favoritjulböcker och börjat läsa för barnen. Har inte lyssnat på podden än så kanske (och borde!) dessa böcker nämnts; Petter och Lottas jul av Elsa Beskow är så fin.
  Snickare Anderssons jul av Alf Prøysen
  Tomteboken av Rolf Lidberg
  När Bäckhultarn för till stan av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist och så den i sammanhanget helt orealistiska Babar och jultomten… Alla fina på sitt sätt😊

 33. Apropå er julstökbok från 80-talet så bara måste jag nämna Anna och Fanny Bergenströms Vinterns goda ting – fastän den varken är skönlitterär eller barnbok. Den är från mitten av -90-talet men underbart tidlös. Totalt obligatorisk för julstämning för mej – så till den grad att jag inser att jag tycks kunna en hel del formuleringar ur boken utantill 🙂
  Gunhild Selins Marias lilla åsna samt del 2 Åsnan och barnet är jättefina barnberättelser om Jesu födelse (för att nämna sådant som inte redan nämnts, jag menar, ingen jul utan Astrid Lindgrens julberättelser….)
  I fjol råkade jag läsa Bortom stjärnan av Elisabet Nemert. Inte direkt julstämningsskapande kanske, men en historisk roman om tiden kring Jesu födelse (titeln syftar på betlehemsstjärnan).
  Och så har vi förstås skildringen av julfirande och julpjäsuppsättningar i Noel Streatfeilds Balettskorna – en helt underbar barnbok om de dansande flickorna Fossil. <3

 34. Jag är en sånär som tycker det är hemskt att tjuvstarta julen. Det har inget med stress att göra, jag var likadan när jag var liten och inte hade så mycket julbestyr. För mig handlar det om att jag vill ha den magiska känslan kvar på julafton, liksom spara den till det rätta tillfället. En del av grejen med jul är att man ska hinna längta efter den. Och när folk runt omkring börjar med julen för tidigt stjäl det magin från de dagar som jag vill ska vara speciella.
  Spelar man julsånger redan i november har man ju hunnit tröttna på dem när det är dax att njuta av dem.
  Jag har nog helt enkelt mindre julnjutarkänslor än er som vill dra igång julen tidigt, och då vill jag inte att de känslorna ska vara förbrukade när julen väl kommer.

  1. Hej Hanna,
   jag har en vän som resonerar som du. Hon blir så besviken när folk börjar plocka ner julsakerna redan den 27:e – “julen har ju precis börjat” brukar hon hojta och dessutom brukar hon bjuda på julfika så sent som möjligt för att demonstrera att julen fortfarande lever efter nyår 🙂

 35. Vad mysigt avsnitt! Tänk, jag som älskar att läsa har ändå inte haft en tanke på att man skulle kunna ha böcker som man återkommer till om jularna. Det är ju en jättebra och stämningshöjande idé! Många bra förslag här bland kommentarerna. Böckerna om Narnia har ingen nämt så jag gör det. Bara för att det är vinter och magi och den har gått som jullovsföljetong.

 36. Apropå flätade julhjärtan tycker man det blir för hårt och skört i papper kan man göra dom i ullfilt/hobbyfilt eller tyg som man först stryker på vliselin på baksidan för stabilitet och för att hindra att det remsar sig.

 37. Tack för att ni sprider julstämning ända bort till mig här i Sydney! Det blir min tredje jul här i år och jag kan inte vänja mig vid jul mitt i sommar och värme. Och tack för en fin trevlig podd. Jag gillar alla avsnitt men extra mycket de om jul (just nu) och föräldraskap. Jag har inte lyckats läsa så mycket de senaste 4-5 åren, sedan jag fick barn men uppskattar alla boktips med jultema 🙂

 38. Er podd är så himla mysig! Jag lyssnar ofta på den till och från jobbet, det känns som om man sitter där tillsammans med er. Å med tanke på att ni fysiskt finns bara på andra sidan Kvarken så gör ju det så mycket mera nära. Tack för en bra podd!

 39. Tack för ett underbart julmysigt avsnitt! Vi har även i min familj haft som tradition med högläsning av julböcker med start i slutet på november och sedan alla dagar fram till jul. Då samlades alla böcker med tema julen ihop och ställdes på en speciell plats och sedan fick jag och min bror välja ut en bok varje dag som skulle läsas ur. Ibland en bilderbok och ibland kapitelbok. En bok som uppskattades väldigt var Sunes jul. Precis som Sunes julkalender fast i bokformat. Åh vad vi skrattade när den lästes.

 40. Läs boken outlander istället. TV-serien är väl okej, men gillar du blandningen mellan naturtroget, mörkt och humoristiskt är Outlander verkligen serien för dig.