• Annonssamarbete Imse Vimse •

BYT BORT ENGÅNGSARTIKLARNA

Många av de saker vi idag ser som engångsartiklar var för inte länge sedan sånt man återanvände. Som liten hade både jag och min syster tygblöjor och det betraktades som någonting helt normalt eftersom engångsblöjor var så hiskeligt dyrt.

Idag har de flesta engångsblöjor och våtservetter för att rengöra barnen utan att ens reflekterat över att det finns alternativ.  Men till våra söner har vi inte använt våtservetter. Istället har vi haft tvättlappar av frotté eller flanell som man tvättar efter användning. Båda barnen har också haft tygblöjor första tiden (även om vi var mycket duktigare på att använda det till Bertil än till Folke).

Men inte bara barnens hygienartiklar går att ersätta med hållbara alternativ. Istället för bomullspads som används en gång och sedan slängs bort kan man använda rengöringspads av tyg. Jag tycker att det är smidigt att köpa två förpackningar och ha dem hängande bredvid varandra. Jag lägger alla pads i en påse och varje gång jag använt en så lägger jag den i den andra påsen. När den är full så tvättar jag hela påsen och börjar om.

Jag har ju skrivit om menskopp fler gånger och hur fantastiskt det är. Men vad många inte vet är att det också finns tygbindor. Jag brukar kombinera dem med menskopp när jag blöder mer.

Att göra förändringar som dessa är absolut inte svårt. Men jag ska vara ärlig och säga att det kräver lite tillvänjning eftersom man är så van att göra som man alltid har gjort. Innan du vet hur du ska göra kanske det verkar krångligt – men min upplevelse är att det ändå går fort att lära sig de nya rutinerna.

Imse vimse är en superbra webbshop som bland annat säljer tygbindorblöjoroch rengöringspads och de har flera bra guider för hur man kommer igång med användandet. Dessutom ett smidigt startpaket med tygbindor så att man enkelt kan prova! Och att byta från engångsartiklar till återanvändbart är inte bara ett miljömässigt bra alternativ – utan också snällt mot plånboken. På sikt sparar du mycket pengar på att byta ut förbrukningsvarorna till återanvändningsbara sådana.

Läs mer på Imse Vimse om hur du kommer igång! Hur det funkar med tvätt, förvaring och hur mycket du behöver ha hemma av respektive produkt för att få vardagen att funka smidigt. Och vill du testa att köpa hem något så har du 20% rabatt fram till och med den 10 december om du uppger koden underbaraclara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

69 kommentarer på “BYT BORT ENGÅNGSARTIKLARNA”

 1. När jag fick min dotter lärde min mamma mig att tvätta henne under kranen när hon bajsat, det mesta tar man ju ändå bort med framdelen på blöjan när man tar av den. Funkade fint för oss i alla fall.

  1. Ja, så gjorde vi också så fort barnen blev så stora att de orkade hålla upp huvudet själv – in under kranen för snabb tvätt av rumpan. Otroligt smidigt och enkelt och mycket snällare mot huden än att gnugga med servetter. Men när man är på stan eller ute bland folk tycker jag att tvättlappar i tyg är otroligt bra.

  2. På bb lärde vi oss att tvätta bebisrumpan under kran. Vi har aldrig använt savetter till annat än när vi varit på resande fot eller i stan å så. På dagis (i Finland) där jag tidigare jobbat tvättade vi alla bajsrumpor under vattenkran. Aldrig vi skulle ha använt våtsavetter för att tvätta. Då skulle vi ha fått arga föräldrar på oss.

 2. Bra inlägg!

  Har använt tygbindor och pass sedan 2015 och inte ångrat mig någon gång. Rekommenderar starkt! (Köpte bindorna från ImseVimse)

  Sydde dock mina pads av gamla velourbarnkläder. Enkelt och miljövänligt 😉

 3. Clara! Det här är för mig ett av dina bästa samarbeten någonsin. Så viktigt! Och hade ingen jäkla aning om rengöringspads i tyg? Låter som en superbra grej. Wow. Snyggt.

 4. Kul att du slår ett slag för tygbindor! det är nog min bästa upptäckt, otroligt sköna att använda och så går det att hitta i så fina mönster och färger. Nästan så att jag längtar till varje mens haha..

 5. tack!! använder både lite tygblöjor och även bindor. prövade det efter min första förlossning för ja tror inte min hud gillade binda dygnet runt så länge som under avslaget.. är så nöjd med tygbindor!

 6. Vilket bra inlägg! Har använt tygblöjor till fyra ungar och tygbindor själv i över 15 år. Även mina döttrar tycker att tygbindor är ett alternativ, vilket gör mig stolt.

  Och tack för rabatten, passade på att komplettera min uppsättning trosskydd. Några är faktisk utslitna…

 7. Menskopp och tygbindor – vilken revolution (även fast det är “gammalt”), så smidigt och enkelt! Och återanvändningsbara pads – det har sparat många slantar kan jag säga!

 8. Bra! Har själv några grejer från imsevimse, bland annat amningsinlägg – behagligt med tyg mot bröstet istället för kliande plast och papper.

 9. Tygbindor är verkligen toppen, använde nattbindorna efter förlossningen och de funkade tusen gånger bättre än engångs. Extra plus för att det aldrig blev så där varmt och börja klia så som det lätt bli med engångsbindor.

  Använder också tygblöjor och är inne på andra barnet med våra 👍

 10. Mer tvätt påverkar dock miljön även om man själv spar pengar tänker jag men i jämförelse blir det kanske ändå bättre för miljön?

  1. Hej Mie!
   Engångsprodukter kommer generellt aldrig vara bättre för miljön, förutsatt att flergångsprod används flera gånger. Uppv av varmvatten till tvätt är försumbar med jämförelse med den energi som går åt för att tillverka cellulosa, plast, tryck, transport samt SOPHÄMTNING och (ineffektiv) förbränning av våta blöjor och bindor. Tygbindan/blöjans resursåtgång kan slås ut på tiotals år. Allt gott, ha en trevlig kväll!

 11. Hej
  Helt ärligt tack… Jag har tänkt så många ggr att göra detta men blir aldrig av… Och jag blir glad att du skriver att det krävs lite omtänk från att göra som man alltid har gjort. Gör att istället för att få dåligt samvete och stoppa huvudet i sanden som jag brukar för jag inte orkar byta och fixa allt så känner jag nu att man kan ju börja med en sak i taget och vänja sig vid det nya och bättre. Istället för att man alltid ska göra allt direkt.

 12. Så bra och viktigt inlägg! Har använt menskopp i många år och älskar den. Tygblöjor kändes tyvärr inte aktuellt för oss som inte har egen tvättmaskin men jag älskar Imse Vimses mjuka tvättlappar och använder ett gäng av deras stora fyrkantiga vikblöjor som kräktrasa, tunn sommarfilt, solskydd till vagnen etc etc etc. Funkar hur bra som helst.

 13. Du har de bästa annonssamarbetena! Hur tur får man ha… Satt och surfade på IMSEVIMSE och funderade på att ge tygisar en ny chans nu med andra barnet, plus ville ha tygbindor. Tog en funderarpaus och surfade in här. Blev liksom julafton direkt! 😀 Älskar många av dina samarbeten och hoppas du tjänar riktigt bra på dem, det är du och den här bloggen värd!

 14. När mina barn var små så använde jag bla hemmagjorda tvättlappar. Några av de gamla frottehanddukarna som inte var så representativa längre fick gå till det. De behövde ju inte va så snygga. Lite overlocksöm eller trestegssicksack så blev det toppen. De slits aldrig ut. Enkel snabb hållbar lösning. Man skulle kunna göra lika dant med gamla t-shirts och flanell skjortor till rengöringspads. Allt måste inte se perfekt ut för att fylla en funktion på bästa sätt. Vi är lite för bekväma och ytligt fixerade idag för att låta det praktiska gå före. Engångs grejorna är alldeles för billiga idag också. Mer återbruk. 😊

 15. Jag vill slå ett slag för babypotting! Har nästan aldrig en bajsblöja med min 10 mån. Jag gör mest rutinpotting (efter sömn o mat) men märker också när hon börjar krysta. Forskning visar att bebisar lär sig hålla avföringen i ändtarmen bättre om de får möjlighet att öva. Även mindre risk för förstoppning då hon verkligen tömmer (bajsar ca en gång per dag). Rekommenderar boken bebis på pottan och radioprogrammet kropp och själs avsnitt om det för den intresserade.

  1. Kul att du skriver om det! Hade aldrig hört om det för något år sedan men så berättade en kompis och jag blev så sjukt fascinerad. Om ett par månader får vi vår första bebis och då har vi tänkt att prova detta. Verkar ju fantastiskt bra både för bebisens kropp men också för miljön och ekonomin.

   1. Hej Emmelie, roligt att du vill testa babypottning. Rekommenderar det! Vi rutinpottade våra tvillingar från ca 11 mån, vilket hjälpte dem bli på det klara med sina toarutiner. När de var strax över två år hade de så bra rutiner att vi tog bort dagblöjan, och slapp därmed nästan ett års blöjkostnader och meck jämfört med många av deras jämnåriga kompisar. Rutinpottningen gjorde också att antalet bajsblöjor minskade till typ noll även när de hade blöjor. Gillar imse vimses all in one blöjor, praktisk storleksjustering och fina mönster. Trevlig kväll!

   2. Hej! Har också testat EC eller baby potting eller vad man nu vill kalla det. Gjorde detta i kombination med tygblöjor. Bästa jag gjort. I stort sett inga bajsblöjor efter sex månader, blöjfri under dagen gott och väl före två års ålder och på natten strax efter. Det enda som ställde till det var när vi började på förskola eftersom de inte verkade särskilt intresserade av att gå på toaletten med ett blöjbarn, vilket förstörde alla toarutiner under en period.

    1. Jag har också kört ec med mina 🙂 började vid 6 månader med äldsta och vid fyra veckor med yngsta. Båda var helt torra vid 18 månader men stora fick ha kvar reservblöjan tills hon fyllde två, som säkerhet på förskolan. Yngsta började fsk först när han var 23 så då var han blöjfri sen länge. På fsk har de först sett helt förskräckta ut när vi kommit med våra barn och sagt att de går på pottan, men sen har de bara varit positiva och tyckt att det är så smidigt, när barnen nyss börjat fick de gå på pottan när de andra bytte blöja.

     Älskar verkligen ec och det är så himla smidigt 🙂 har aldrig upplevt nån sån där panikartad bajskatastrof utan de har gått på allmänna toaletter (ink flygplanstoaletter) från första början. Våga pröva! Mysigt att sitta och läsa högt när barnen är på pottan också 🙂

  2. Intressant det ni skriver. Här i Finland går alla barn 10 mån.+ på rutinpotta på dagis. Före vila, före man går ut, efter vila osv. 3-5ggr på en dagisdag sitter alla barn på pottan. I samband med wc bestyr så går det fint fint att alla sitter en stund. Nåt dagis som jag jobbat på har haft en potta för varje barn. Det är faktiskt ganska fin stund, när alla barn sitter där på pottan. En liten sång, en sagostund osv går perfekt att ha när alla sitter uppradade. Det man behöver vara lyhörd för är om alla är bekväma med det. En del barn vägrar sitta ner på pottan osv. Den dagen nåt barn lyckas kissa eller bajsa i pottan för första gången är det roligt.

 16. JDet enda jag använder pads till är nagellacksborttagning och de starka ämnena vill inte reningsverken att man tvättar ut i vattnet, de vill att man slänger det i vanliga soporna. Så då funkar inte pads som man tvättar.

  1. Tips: det finns nagellackborttagningmedel på burk med en indränkt svamp med hål i som du doppar ner fingret i, vrider om och när du tar upp fingret är nagellacket borta! Både miljövänligare och smidigare än pads och burken håller länge enligt min erfarenhet!

 17. Vilken bra idé med tygbindor! Har jag aldrig tänkt på. Jag använder annars menskopp men tygbindor låter som ett bra komplement. Tack för tips!

 18. Älskar detta! Funderar på att köpa pads att ha till sminkborttagning, men blir de verkligen rena i tvätten? Eller blir det mascara- och foundationfläckar på dem efter tvätt? Jag antar att de på din bild är nya?:)

 19. Hade tygblöjor nästan jämt mina 2 pojkar när de var små på 90 talet. Och vi var många som hade det då! Men det bästa var att de var torra långt före 2 årsdagen. Det händer aldrig nuförtiden, jag jobbar på en småbarnsavdelning.

  1. Så är det nog. Personalen blev helt perplexa när vi sa att vår dotter redan var helt blöjfri när vi skolade in henne. De kunde ju inte veta att hon babypottats och haft tygblöjor. Jag önskar så att jag känt till detta när hennes syskon var små. Har även bytt till flergångs gällande mycket annat i hushållet, med mkt gott resultat.

 20. Blev riktigt inspirerad nu. Tack för väldigt bra och konkreta tips, jag tror nyckeln till framgång för återbruk och en mer hållbar utveckling att göra det superenkelt att lära sig och ta steget.

  Har precis beställt pads nu, tack så mycket för ett väldigt handfast och bra tips. <3

 21. Använde Imse Vimses amningsinlägg och tyckte de var tusen gånger bättre än prassliga och svettiga engångsinlägg. Jättebra grej. På 90-talet hade jag ett fåtal av deras tygbindor men de var ganska dyra så jag sydde egna med någon typ av galon i. Lite skumt kanske såhär i efterhand men funktionen var bra. Sedan bodde jag inneboende och ville inte krångla med tvätt så då la jag av och övergick till vanliga engångsbindor som jag har använt sedan dess med något kortare avbrott för menskopp. Det här inlägget fick mig att komma ihåg att hela mensgrejen var mindre ofräsch och känslan mot huden mkt bättre med tygbindor. Kanske skulle testa igen nu när jag har egen tvättmaskin…

 22. Hej Clara,
  tack för ett bra och relevant inlägg, jag undrar lite hur det funkar rent praktiskt, jag har testat tygbindor och skulle gärna använda tygblöjor till mitt första barn, men min rutin med bindorna funkade inte så bra. Jag undrar hur man gör rent praktiskt, säg att man byter inlägg 3-4 ggr per dag, vad ska man förvara/göra av de använda inläggen? I tidigare fall blötla jag de, vilket blev ofräscht, för att samla ihop några inlägg för tvätt (vill ju helst ha en full maskin vid tvätt), men att låta blod torka in gör att det lätt lämnar fläckar på inläggen och får de att se ofräscha ut snabbare. Likadant om man är på stan och ska byta inlägg då vill man inte gå runt med intorkat blod eller blött inlägg i väskan, men man kan så klart använda en påse. Som sagt jag har prövat för jag är intresserad av att få det att funka, men har inte fått till det riktigt undrar om du eller någon annan i forumet kan förklara mer. Tack för en bra blogg!

  1. Åh jag undrar samma! Så om någon vill berätta hur de gör med förvaring av använda bindor/blöjor och tvätt så skriv gärna!

  2. Imse vimse verkar ha wet bags som man kan köpa. Kollar man längst ner på sidan har de också länkar till en guide hur man gör med både tygblöjor och dito bindor.

  3. Med tygbindor har man inget inlägg utan man tar av hela bindan likadant som med engångs och knäpper ihop den till ett litet kuvert med blodet inåt. Jag brukade nog lägga bindan så i väskan men vill man så kan man såklart ha en liten påse eller Imse Vimses wetbag med sig för ändamålet. Sedan blötlägger man bindorna innan tvätt om man vill ha dem så fläckfria som möjligt, finns ju galltvål och olivtvål också som är supereffektivt på den typen av fläckar. Personligen har jag inga problem med kvarstående bleka blodfläckar efter tvätt men om man inte gillar det så finns det svarta tygbindor nu såg jag. Imse Vimse har ännu mer tips än ovanstående på sin hemsida, mina erfarenheter är 20 år gamla men nu har jag lagt en beställning 🙂

  4. Vad jag gjort under de några åren jag haft tygbindor är som följande. Har en korg med hål i sidorna och med lock i badrummet i ett skåp som jag lägger de använda bindorna i (oknäppta och luftigt). De får torka ut och så tvättar jag alla vid slutet på mensen eller ifall jag börjar ha slut på bindor att använda mitt i. Jag har aldrig märkt någon lukt och min man har inte heller det. Är jag ute/på jobb har jag en wetbag i handväskan där det ryms några rena och några smutsiga bindor i varsin avdelning, viker ihop och knäpper fast bindan efter användning och lägger i påsen. När jag kommer hem slänger jag dem i korgen.

   När jag skall tvätta lägger jag alla bindor i tvättmaskinen, ställer in en förtvätt/extra sköljning och i tvättmedelsfacket lägger jag i vanligt tvättmedel och något oxiderande tvättmedel (typ vanish oxi action eller liknande). Tvättar på kallt eller 30 grader (varmt/hett vatten fixerar blodfläckar) och hänger sedan upp och torka. Har aldrig haft problem med fläckar, är man rädd för det eller vill man köra på hett vatten kan man välja bindor i mörka färger. Bakterietillväxt är jag inte heller orolig för eftersom bindorna inte är fuktiga, svettiga och unkiga medan man använder dem utan för bort fukten från underlivet effektivt, de torkar ut rätt så snabbt efter användning och förvaras torrt efter tvätt. Är man rädd kan man säkert köra en het tvätt emellanåt.

 23. Bästa sammarbetet på länge! Ingen aning om att det fanns trosskydd i tyg?!?! Köpte precis två paket. Äääälskat menskopp pga ekonomiskt och bra för miljön men också för att det innebär att skyddet aldrig kan “ta slut”. Så bra detta!!

 24. Har använt tyblöjor till 3 av mina fem barn. När jag fick tvillingar använde jag tygblöja till den ena för de blev så mycket tvätt. Tyvärr blev jag lat och sladdisen fick köpeblöjor. Klokt att återanvända. Måste köpa tygbindor till min dotter.

 25. Intressant inlägg. När jag läste om tygbindor blev jag påmind om de bindor min mamma virkat och vi båda använde och som jag tyckte var såå äckligt. Blev så glad när engångsbindorna kom en revolution. Blev förvånad att tygbindor finns och används idag. Mina minnen av både tygbindor och tygblöjor är dåliga, jag kommer ihåg hur illa det luktade. De tygblöjor jag fick i gåva när våra barn föddes använde jag som kräktrasor och som underlägg på skötbordet och i barnsängen. Jag är förvånad över att föräldrarna idag låter barnen ha blöjor till de är så stora. Det blir dyrt och äckligt när stora ungar skiter ner sig. Förstår inte varför potträning är så omodernt. Skönt för barnet att vara torrt och slippa blöjor och bekvämt för föräldrarna och förskolepersonalen.

  1. Hej Lisa! Jag blir lite nyfiken på hur ni hanterade blöjor/bindor. Jag har haft tygblöjor till båda mina barn och använder själv tygbindor och har aldrig haft problem med dålig lukt.

 26. Det känns som att det svåraste att byta bort skulle vara de tunnaste trosskydden – finns det bra ersättare?

  1. Japp! Jag använder Imses minsta storlek på tygbinda som trosskydd. Fast nu såg jag på hemsidan att de kallas trosskydd. Jag köpte mina för tio år sedan, tror de hette tygbinda strl small då eller nåt 🙂

 27. Ja tygbindor är bäst! Hade problem med svamp förut men ej sen jag bytte till tyg. Så stor skillnad! Tycker ej det är krångligt att tvätta heller, förut la jag i blöt innan men nu struntar jag i det och kör bara direkt i maskin

 28. Vilket bra inlägg! Köpte pads och trosskydd i tyg direkt! Bindor känner jag mig inte redo för, men lite är bättre än inget tänker jag :).

 29. Tygbindor och menskopp använder jag.

  Försökte med tygblöjor till dottern och hade även trasor av tyg till blöjbytena. Men trasorna åkte efter en svår period av magsjuka och tygblöjor fick jag aldrig till någon rutin på alls. Med sonen blir det engångsblöjor hela vägen och faktiskt inte ett stygn av dåligt samvete som jag hade med dottern. Vi använder engångstrasor att torka med men inte våtservetter annat än i blöjväskan.

  Jag var säker att mitt pottande av bajs med dottern skulle leda till tidigare blöjavslut men vid 10 månader totalvägrade hon bajsa på pottan eller toan bara över en natt och jag kunde inte ens övertyga henne att prova förrän hon var 2,5 år igen och sedan blev hon blöjfri strax före tre år. Det skedde bara för att jag lurade henne att det inte fanns blöjor som passade henne längre efter hon kissat igenom några gånger. Då bestämde vi att hon skulle sluta till sommaren. Första halvvarma dagen på våren skulle hon inte ha någon blöja och det gick inte att förhandla om det, hon slutade på några dagar utan vidare problem. Skönt att det gick till sist men erfarenheten gjorde att jag inte ens försökt potta sonen. Till sommaren ska vi göra första försöket att vara utan blöjor med honom dock, han blir två år i slutet av den. Jag märker att det finns potential för han har slutat att småkissa nu.

 30. Åh sådana bindor ska jag införskaffa när mensen kommer tillbaka! Fick barn för några månader sen.
  Tygblöjor hade varit toppen men svårt när det inte finns tvättmöjlighet i lägenheten 🙁

  1. Ett tips: Med mitt första barn bodde vi högst upp utan hiss och utan tvättmaskin. Dvs tvättstuga en gång i veckan. Vi satte upp några korta tvättlinor i badrummet och lufttorkade blöjorna (kissblöjor luktar inget när de torkat och bajsblöjorna sköljde vi upp lite hastigt under vattenkranen). När blöjorna torkat kunde de förvaras luktfritt i tvättkorg. Våra samsades med övrig tvätt, man kan ju ha en egen till blöjorna om man är känslig. Allt ska ju ändå i maskin sen… Man får i och för sig köpa på sig ett skapligt lager för att det ska räcka en vecka 🙂 Till vårt andra barn hade vi tvättmaskin i lgh men vi föredrog att torka blöjorna ändå för att kunna tvätta mer sällan.

 31. Jag har köpt rengöringspads från Imse Vimse och tycker dom är toppen! Mitt enda “problem” är att dom blivit missfärgade av mascaran (vattenfast) och färgen försvinner inte trots tvätt i 60 grader. Tvivlar inte på att dom är rena efter tvätten men det vore trevligt om dom såg rena ut också 🙂 Någon som har något tips på hur man får bort färgen eller är det bara något man får leva med?

   1. Nej det har jag inte, tack för tipset! 🙂 Gnuggar man bara på det innan man kör dom i tvättmaskinen?

 32. UNDERBART att du delar med dig av denna rabatt! Har funderat ett bra tag på att börja använda tygbindor och nu äntligen slog jag till! TACK CLARA <3

 33. Använde också tygblöjor till mina fem barn då dom var små. Ett otroligt resursslöseri med dagens blöjindustrin. Och klippte sönder gamla frottéhanddukar och använde som tvättlappar. Såg också att du börjat använda ullkläder till dina barn, det gläder mig. Ull är outstanding och blir som en andra hud med enbart positiva egenskaper. Vad många glömmer är att små barn, nyfödda och uppemot två år alltid bör ha mössa på, då är det naturligtvis allra bäst med en tunn i ull. Ullen andas. Nu pratar jag om ren 100 % ull och inte blandad med polyamid. Det betyder att den är liksom doppad i plast och då förlorar ullen sina viktiga egenskaper. Ett jättebra inlägg. Tack.

 34. Jag använder ENJO pads. Jag har noll koll på hur de framställs, men de är super hållbara och inget rengöringsmedel behövs, bara vatten. Jag tvättar ur padsen genast med olivtvål och låter dem torka luftigt redo för användning igen. Jag städar också hushållet med ENJOs trasor och moppar och jag har inte skurat golvet eller tvättat fönster med annat än kallt vatten de senaste 10 åren. Tallsåpa, klor (för akut magsjuka o dyl) och olivtvål är de städmedel som finns i vårt hushåll.
  Hälsosamt för människa och miljön att ta bort kemikalier i vardagen.

 35. Superbra inlägg! Har användt menskopp i snart 12 år och tygbindor som backup i några år nu och kunde inte vara nöjdare. Har tyvärr så riklig blödning att en menskopp de värsta dagarna inte ger skydd för mera än några timmar, och då är det skönt att ha en binda för säkerhets skull.

  Engångsbindor torkar ut min hud samtidigt som det blir svettigt och äckligt, min erfarenhet är att de luktar mycket värre än tygbindorna också. De senaste undersökningarna här i Finland har också visat att många kvinnor får hud- och slemhinneproblem av bindor och tamponger. Ja i all sin korthet, ingenting jag vill lägga mot den känsliga huden där nere!

  Nästa (svåra) projekt blir sedan att övertala mannen till tygblöjor ifall vi får barn i något skede….

 36. Superbra info😊
  Här själv använt menskopp i över 1 år nu och det var som en ny värld att slippa gå med dessa bindor som satt snett och allt annat obehag de tillförde. En underbar sak😘
  Sen pratade jag och en bekant om virkade bomullspads en dag. Nästa vecka hade hon tillverkat sådana till mig som jag nu kan använda om och om igen😊 man är glad man kan göra det lilla❤ tack för alla klokheter!!!

 37. Vi har förvisso använt engångsblöjor till båda barnen, men de har fått sitta på pottan från ca 10 mån. Båda var blöjfria vid drygt 1,5 år och med god marginal innan förskolestarten. Hade menskopp innan barnen men inte skaffat någon ny (behöver ju ny strl) men har tvekat sedan andra förlossningen. Tänkt på tygbindor länge då jag inte gillar engångsvarianten. Ska banne mig slå till nu!

 38. Jag använder tygblöjor från Poops och tvättlappar i tyg från Imse Vimse till dottern, har inte ångrat mig en enda gång. Jag visste inte att det fanns tvättbara rengöringspads och tygbindor från Imse Vimse, det måste jag införskaffa. har länge använt riviga små handdukar istället för bomullsrondeller som slängs. Vilket bra tips!