• Annonssamarbete WWF •

Det går att rädda haven

Jag har ett par hjärtefrågor som jag brinner för och en av dem är frågor som rör klimatet – inte minst haven som idag är starkt hotade. Överfiske, kringdrivande plastavfall och ökade temperaturer påverkar livet i haven och på land. Dör haven dör vi! Förra veckan startade jag en insamling till WWF för att vara med och rädda haven. Jag satte målet 75000 kronor och donerade 10 000 kronor ur egen ficka. Nu är vi uppe i 33 900 kronor och jag är så sjukt glad för att ni är med och skänker. Blir så rörd av alla bidrag – stora som små som gör skillnad på vägen.

Ibland får jag frågan om vad man egentligen ska skänka till när det finns så många behjärtansvärda ändamål? Ska man skänka till människor eller miljön?  Ja det kan ju kännas som en relevant fråga – men varför ställa dessa saker mot varann? Jag tänker att allting hänger ihop. Fattiga personer drabbas hårdast av klimatförändringar och miljöproblem – så självklart hjälper man också människor genom att hjälpa klimatet! Men det viktigaste är ju att man gör något istället för att skeptiskt stå och titta på när andra engagerar sig.

Jag såg en gång en bild på en dykare bredvid en vithaj och texten  “Här simmar ett rovdjur ansvarigt för miljoner dödsfall varje år. Bredvid simmar en fredlig vithaj”. Träffsäkert och smärtsamt. Och på en utställning jag nyligen besökte kunde man lyfta på en lucka för att få beskåda världens farligaste djur. När jag lyfte på luckan fick jag se min egen spegelbild.

Vi människor ligger bakom problemen med världshaven. Det fina är att vi också ligger bakom lösningen på problemen. Vi har makt att förändra det här – men självklart behövs pengar! WWF arbetar för att hjälpa haven på traven – genom att återskapa viktiga kustzoner, stoppa tjuvfisket och destruktiva
fiskemetoder. Etablera marina skyddade områden, minska utsläpp och övergödning samt skydda
hotade arter.

Skänk gärna en slant till min insamling och var med och förändra till det bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Det går att rädda haven”

  1. Hej! En kompis tipsade om den här fiffiga grejjen som säljs på apotek – nämligen en mojäng som avlägsnar farliga rester från mediciner som kissas ut i toaletten. Kom att tänka på det då jag först läste ditt inlägg om hav, och i ett senare om antidepressiva.

    https://www.pcure.se/sv/vanliga-fragor

  2. Vad glad jag blir att du Clara har valt att ta upp den här frågan. Den är så oerhört viktig och då det är det alltid bra att kloka människor som du som når ut till många höjer rösten och sprider ordet 🙂 God jul på dig!

  3. Tack för initiativet, nu fick jag tummen ur! Djur och natur ligger mig varmt om hjärtat så iår har WWF samt Uppsala Katthem fått varsin julklapp från mig.

  4. Clara, jag tycker det är SÅ bra att du skriver brinnande inlägg om miljö och klimat. Tack! Du är i en unik position för det är många som lyssnar till och influeras av dig. Världen behöver att sådana som du ryter ifrån! Hoppas på fler inlägg som detta i 2018! 😌