Natural cycles och sånt

Efter den senaste veckornas rapportering om preventivmedelsappen Natural Cycles har frågan kommit om vad jag anser om alltihop. Så här skrev en anonym läsare:

Är det inte dags att ta ansvar för vad du väljer att sponsras av och åtminstone komma med nån form av uttalande angående Natural Cycles. Tänker att du bör vara intresserad av att behålla lite trovärdighet?

Jag har använt NC i drygt två år – i hela 1 1/2 år innan jag överhuvudtaget hade något samarbete med dem.  Har man som mig provat varenda preventivmedel på marknaden med dåligt eller ofta katastrofal resultat – ja då är NC är en räddning! Jag är känslig för hormoner (och har av läkare blivit avrådd att ta dem pgav bröstcancer i släkten) och andra hormonfria preventivmedel har funkat väldigt dåligt för mig. Så vad ska kvinnor i min sits göra då?  Berätta det för mig! Och förklara hur i hela friden det är fel att prata om en produkt jag själv använder?

Betyder det att NC är något för alla? Nej. Det finns inget preventivmedel som passar för alla. För att använda NC måste man följa deras rekommendationer. Du ska vara över 18 år och leva i ett stadigt förhållande. Och du ska inte ha problem med att hålla rutiner eftersom det krävs noggrannhet när du sköter temperaturtagningarna. Lever du ett oregelbundet liv med flera partners eller har en oregelbunden menscykeln skulle jag definitivt välja andra alternativ. Detsamma skulle jag för övrigt säga till någon som äter p-piller, då det även där är viktigt att tabletterna tas regelbundet för att få ett fungerande skydd.

Så för att bevara kommentaren jag fick: Anledningen till att jag samarbetar med NC är för att det är en preventivmedelsapp som är certifierad av EU och som jag själv använder. Och eftersom endast 0,3 procent av mina läsare är under 18 år och den största läsargruppen (hela 76,1 procent) är mellan 25-44 känner jag mig trygg med att jag inte gör reklam för NC till unga kvinnor som inte är dess tänkta målgrupp.

Med det sagt tycker jag att det är bra att barnmorskor rapporterar in dessa fall till läkemedelsverket. Ju fler som använder ett preventivmedel – desto fler oönskade graviditeter med just den metoden kommer tyvärr som en bieffekt. Samma faktum gäller för alla preventivmedel. Men säkert finns det utrymme att bli bättre och tydligare i kommunikationen kring hur man använder NC och så hoppas jag blir fallet.

Tills vidare fortsätter jag använda NC och känner mig trygg med det beslutet. Så nu vet ni.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

61 kommentarer på “Natural cycles och sånt”

 1. Vill inte heller använda hormoner och dessutom är NC för mig det enda preventivmedlet (förutom att enbart använda kondom) där både jag och min partner kan ha samma ansvar att det sköts. Jag mäter temp, han lägger in i appen och har koll på röda och gröna dagar. Så tack för att du informerade om det så vi kunde hitta en metod som funkar för oss!

 2. Vet du vad Clara, appen är ett fint alternativ och du har inte gjort något fel.
  Det är allas egna ansvar att välja det alternativ som passar för dem själva (vilket jag tycker du klargjort) och om de absolut inte kan ta ”risken” att bli gravida då ska de inte använda appen. Inget sätt är hundra procentigt. Min mamma sa en sak till mig när jag var yngre (för att få oss att avstå) som hon faktiskt har alldeles rätt i även om det är lite kontroversiellt. Är du inte redo eller villig att skaffa barn så ska du kanske inte ha den sortens sex. Hon vet vad hon pratar om, för min lillebror är född trots både spiral och kondom. Inte anmälde hon vare sig kondomföretagwt eller leverantören av spiral till läkemedelsverket. Dessutom är barn en gåva, och visst kanske inte det passar in i en viss tid i livet men då får man acceptera att ens väg tog en liten oväntad sväng. Eller ta andra hårda beslut.

  Det är bra att du informerar om val vi tjejer har. Vi måste prata om sånt som är viktigt och ger oss tjejer valfrihet.

  Jag håller inte alltid med dig om precis allt du skriver men jag accepterar att människor har olika åsikter och det är ok. Och du gör ett jätteviktigt arbete. Tack för en väldigt bra blogg!

  1. Jag håller med Petra! Jag är själv inte jätteförtjust i idén av NC, men alla gör ju som de vill och det är ett fritt land – och det är det som är det viktiga! Jag förstår inte sådana här kommentarer om att Clara skulle ha ett särskilt ansvar för alla sina läsare. Hon tar ansvar för sig själv och sina egna åsikter och min uppfattning är att hon aldrig lägger upp något hon inte står för – det får väl räcka! De som inte gillar det får söka sig till någon annan blogg! Kör i vind Clara!

 3. Har precis börjat med NC och är så taggad! Känns så grymt att få lära mig saker om min egen kropp samtidigt som det hjälper mig och min man att veta när det är safe 🙂

  1. Min gynekolog säger att kondom, tampong och receptfria salvor mot svamp är anledningen till att så många kvinnor lider av problem i underlivet. Personligen mår min snippa bättre sen jag slutade med detta.

   1. Det låter ju extremt konstigt. Snarare mannens sperma som skapar problem i underlivet pga olika phvärden. Antingen missförstod du din barnmorska eller så har hon ingen koll. Med kondom slipper du sperman i dig, och slipper därför problem med konstig lukt eller kliande pga sperman. Sen kan ju folk vara känsliga mot latex och få problem pga det, men det är en annan sak och då finns det andra kondomer.

    1. Min gyn har sagt samma sak när jag gick och pratade med dem strax efter gymnasiet. Kondom utan glidmedel kan ge stora besvär, så kan även tamponger. Vissa kondomer har lite glidmedel på sig redan, andra är torra och det kan vara skadligt. Jag hade problem med torrt underliv på den tiden men det löste sig när jag och min dåvarande ökade glidmedelsdosen samt att jag slutade ha trosskydd och slutade sova i trosor. Det var tydligen jättevanligt att unga tjejer hade problem med torrhet pga kondom och trosskydd…

  2. Jag är i skrivande stund gravid trots att jag använde kondom. Folk i debatten om NC verkar missa att ofrivilliga graviditeter sker med alla preventivmetoder.

   1. När jag berättade för barnmorskor att vi använder kondom som preventivmedel läxade hon upp mig och sa att man bara skulle använda det om man kunde tänka sig att bli gravid när som helst.

    Precis som NC kräver kondom mycket disciplin. Det är lätt hänt i studen att ma hoppas över kondom för att det är lite krångligt eller kanske man fått slut. Par som använder kondom blir ofta gravida, gissnings just pga slarv. Det är med andra ord rätt likt NC: säkert i teorin men leder till graviditet i praktiken.

    Tycker alla ni som förespråkar kondom ska kolla upp det lite, folk blandat ihop det. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot sjukdomar och därför är det fantastiskt, men som skydd mot graviditeter är det inte toppen nej.

    Sen är jag vuxen och noggrant lagt och nöjd med kondomer, slarvar aldrig. Precis som en del NC användare antar jag.

    1. Jag blev gravid med kondom. Därför skulle jag aldrig använda vare sig det eller NC i en fast relation.

    2. Alltså, det där förstår jag mig verkligen inte på, “lätt hänt i stunden”, kan man inte styra sina drifter liksom. Kondom är ju supersäkert om den används rätt.

    3. Rätt använt är kondomer ett bra alternativ, det går att säga “folk använder dem inte rätt och därför är de inte säkra” om alla preventivmedel. Aldrig hört om en barnmorska som sagt att det är oansvarsfullt att bara använda kondom innan. Vi har använt kondom i 10 år med min partner, och då har vi verkligen inte varit i ett läge där barn hade varit önskat. En gång har en kondom gått sönder (ja, vi kollar alltid att de är hela efteråt) och då tog jag dagen efter piller. Javist, hormonellt och eventuellt med ordentliga biverkningar, men bättre än abort. Vi har då aldrig heller råkat ut för en situation där en kondom skulle vara för krånglig, ifall det är slut på kondomer har vi avstått från samlag och haft det roligt ändå.

     Risken med NC i mitt tycke är att det är enklare att göra fel. Ens kroppstemperatur varierar med sömncykeln, alkoholintag kvällen innan kan ha en effekt, en påbörjande flunssa man inte är medveten om än, mätfel, dåliga batterier på termometern osv. Super att de rekommenderar att det bara är för de som är i ett fast förhållande och som kan tänka sig få barn, men är själv lärare i högstadium och kan sååååå tänka mig hur unga personer tisslar och tasslar om hur behändigt det är och man behöver inte köpa kondomer och hela biten om barn glöms bort.

     1. Hej Erica, absolut varierar kroppstemperaturen efter sådana situationer, men det tar appen med i beräkningen och ger fler röda dagar, så bara man anger det är inte dålig sömn eller alkoholintag ett problem. Appen ger fler röda dagar ju mindre information du ger den. Ger du den bara informationen, är det du skriver inget problem. Hoppar man över att mäta eller skriva in datan, då blir det problem, precis som om du hoppar över ett p-piller, en kondom eller ett minipiller.

      NC ska absolut inte användas om man är under 18, så dina högstadieelever ska absolut inte prova det. Helst skulle NC rekommenderas till folk över 25, då man slutat med det värsta festandet och ofta har mer rutiner i livet.

    4. Kondom är säkrare än många minipiller om man använder dem rätt. Det kräver lite men mycket mindre än NFP. Din barnmorska sa faktiskt något idiotiskt om hon inte först hörde sig för om hur ni faktiskt använder kondomer, använde ni det varje gång och hade bra koll på storlek och utgångsdatum så är det verkligen inte någon rysk roulett. Det är ett väldigt säkert skydd. Jag har tyvärr också råkat ut för den typen av barnmorska och jag önskar i efterhand att jag skulle ha hört mig av till hennes chef. Vi har använt kondom och fått två planerade barn när vi själva önskat det och däremellan inga graviditeter. Jag har aldrig varit med om någon förstörd kondom med någon partner men min man en gång med en tidigare partner. Om kondomen går sönder så är risken bara stor om man faktiskt är i sin fertila period.

     NFP skulle aldrig funka för mig, jag är alldeles för förvirrad. Jag hade dock om jag använt det enbart kunnat tänka mig en kombination av flera metoder och inte bara en som med NC samt enbart ihop med avhållsamhet från vaginalt penetrationssex vid ägglossning. Om man kombinerar kondom och NFP så minskar tillförlitligheten för båda skydden eftersom man får sämre rutin på kondom om man bara använder det ibland och lägre säkerhet för NFP om man har vaginalt penetrationssex även med skydd.

     1. Vad barnmorskan säkert tar med i beräkningen är slarv. Det är därför kondom fungerar dåligt för många i ett långtidsperspektiv. Och slarv vid sex är mänskligt och har funnits i alla tider och är definitivt en viktig faktor att ta med om man beräknar ett preventivmedels säkerhet.

 4. Jag har själv funderat på att börja med NC, främst för att jag helst skulle vilja vara så hormonfri som det bara går. Däremot har jag oregelbunden mens och har svårt med rutiner. Jag lever i en stadig relation men har lätt för att slarva, därav har jag spiral nu och tidigare hade jag p-stav. NC är nog inget för mig tyvärr, det skulle vara alldeles för riskabelt och jag har alltid haft oregelbunden mens.

 5. Och jag vill säga tack för att du skrivit om NC på bloggen. För mig är hormoner inget alternativ så jag är jätteglad över att ha hittat till NC via din blogg.

 6. Jag tycker det är spännande med nya preventivmedel som törs gå utanför de invanda, gamla hormon-ramarna, jag hoppas det ska komma ut fler på marknaden och då också riktat till de med snopp. För som du säger: inget preventivmedel är det bästa för alla, vi är ju så himla olika! Det inkluderar ju också att det alltid finns en risk att preventivmedlet, vilket det än är, inte funkar just den gången just för de personerna.

  Jag är lite nyfiken (och detta kanske är en alldeles för privat fråga, all respekt om du inte vill svara!): sterilisering är inte ett alternativ? Jag har uppfattat det som att det inte är aktuellt med fler barn (sånt kan ju givetvis ändras), och i så fall verkar det vara en otroligt smidig lösning som vilkendera part som helst i förhållandet kan genomgå.

 7. Har folk klagat om detta OCKSÅ? Tar det aldrig slut med gnäll? Varför kan man inte tänka “Oj, det där verkar inte vara något för mig – jag tror jag tar ett annat alternativ” Istället för Oj, det där verkar inte vara bra, jag tror jag kräks på någon som har haft en åsikt eller kommentar om detta och trycker ner den människan för den har fel och jag har rätt och jag bara måste få utlopp för min bitterhet, ångest, bekräftelsebehov och frustration över att inte kunna tänka själv”.
  För var enda produkt i hela världen gäller att den inte passar alla, det är inte ett måste att sprida avsky, förmaningar, ifrågasättande och allmänt dålig stämning av orsaken att Någon använder Något – och finner det fungerande.
  Jösses…

  1. Haha! Jag tänker också precis samma. När jag läste Claras post tänkte jag; hojja, stackars Clara, att hon orkar med alla dessa klagomål på precis allt! En eloge till dig Clara! Du har den bästa bloggen 😊

  2. Fast herregud, det är väl inget konstigt i att folk undrar hurförespråkare för ett varumärke ställer sig när varumärket hamnar i blåsväder, skert ännu mer när det gäller så “personliga” förespråkare som bloggar. Det ifrågasättandet sker ju för alla företag. Klart skillnad på HUR frågan ställs, men jag tycker inte att det är konstigt att den dyker upp – hur ställer sig Clara till det aktuella ifrågasättandet av NC. Och hon svarar väldigt bra. Men som företag och annonskanal får man faktiskt vara beredd på frågor. Allt ifrågasättande är inte likställt med gnäll.

   1. Nej, det är absolut inget fel med ett ifrågasättande, undringar och funderingar. Det jag reagerar på är elakheter, slakt av annans personliga åsikt och nedvärdering bara-för-att. Det finns nyansskillnader. Och det blir lite märkligt när man angriper Clara personligen för att hon samarbetar med ett företag som tillverkat en produkt som inte passar just Mig.

 8. Jag använder också nc och är väldigt nöjd. Har mest röda dagar eftersom jag är lite dålig på att mäta ibland, men då tar appen det säkra före det osäkra. 3 år av användande utan problem.

 9. det här är prick det svaret jag väntat på skulle komma efter alla kritiserade frågor till bloggare som valt samarbeten med NC. tack för att du besvarar!

  jag använde NC i drygt ett år, men appen hade svårt att hitta min cykel och det var därför inte ett optimalt sätt för mig att skydda mot graviditet. för mig var inte NC det bästa alternativet – men det innebär inte att det är dåligt för alla andra. herregud, alla preventivmedel är ju högst individuella.

  så om jag är förvånad över att oönskade graviditeter skett på NC? prick lika lite förvånad som att oönskade graviditeter skett på både p-piller, p-stav och kondom.

 10. Jag tycker att NC är ett jättebra alternativ om en inte vill äta hormoner och om spiral inte funkar, men skulle inte använda det i fall en graviditet skulle innebära stora problem. I vårt fall planerar vi inga fler barn men om ett skulle komma till oss skulle det vara lika välkommet som de två vi redan har ✨ Gillar också att det hjälper mig hålla bättre koll på min kropp, på normal temperatur, mens och ägglossning. Mycket nöjd ✨ Jag tänker också att du inte har nåt särskilt ansvar för dina läsare utan att alla har ett eget ansvar i vad de väljer för alternativ gällande preventivmedel. Har missat ”senaste veckans rapportering om NC” som du refererar till men funderar över varför kvinnlig sexualitet ska fortsätta vara ett sådant tabu?

 11. Well spoken, Clara!

  Jag tycker att det är TOPPENBRA att fler alternativ kommer ut på marknaden. Jag argumenterade för den saken i början men nu ids jag inte längre. Jag har inte själv testat NC men jag är ändå tacksam för att det satsas på alternativ till det som, tyvärr idag är en kvinnosaksfråga i mångt och mycket.

  Ofta gnälls det över att det inte finns alternativ och när det sedan kom ett så gnälldes det istället över det. Pust. Inget passar alla men fantastiskt att det kommit ett som passar många! Kanske just denna leder till något annat som passar en annan grupp bättre.. Utveckling!!

  Det enda som gnager hos mig är att det får heta “preventivmedel”. I mitt huvud betyder det att det ska skydda från oönskad graviditet. Inte att jag ska behöva aktivt göra något annat (ta på en kondom tex) eller avstå sex för att det ska skydda mig. Då är det inget preventivmedel utan snarare en “kroppsläsare” tänker jag. Det blir lite bakvänt i mitt huvud.

  Kanske faller sig ordet preventivmedel naturligare för någon annan som vill dela med sig av sin tankebana?

  1. Jag kör NC. Jag kallar det preventivmetod, inte preventivmedel. Det är ett metodiskt sätt att ha koll på min fertilitet.

 12. NC fantastisk i din position. Min likaså.
  Nej det är inte för alla. Men ska vi seriöst inte hellre ta ut vår ilska på att kvinnor proppas fulla med hormoner som för många leder till depression eller blodproppar.
  Kondom är great förresten. Jag väljer NC eller kondom över piller varje dag!

 13. Om man bestämt sig för att inte ha (fler) barn så kan faktiskt mannen knyta åt sina spermie-ledare (heter det så?)! Det är dessutom ett ingrepp som inte ens kräver operation OCH det går att ångra sig och ”knyta upp”! Förvånad att vi inte diskuterar detta mer och sätter press på männen…. varför ska kvinnan jämt vara ansvarig för preventivmedel? Och ja, han får fortfarande utlösning om nu någon man skulle använda det som argument 🙂

  1. Det är ett ingrepp men får att återkalla om man ångrar sig. Men att sterilisera sig kan ju både man o kvinna göra om man är färdig med barnafödande. Man kan få vara naturlig utan hormoner som bara förstör sexlusten!

  2. Det är en operation men en väldigt liten en som inte kräver sövning. Det går ibland att återställa men inte alltid och det rekommenderas enbart om man inte vill ha fler barn så man bör vara säker på att man vill sterilisera sig. Mitt råd är att den person i förhållandet som är säker på att hen inte vill ha barn steriliserar sig, kvinnlig sterilisering har blivit en mycket mindre operation även det så är det kvinnan som inte vill ha barn är det bättre att hon gör det. Jag har övervägt det själv om jag fortfarande inte vill ha fler barn om 5 år.

 14. Jag har också bröstcancer i släkten och tog därför ett blodprov för att se om jag också bar på genen som redan inneburit att fyra nära släktingar fått cancer. Jag hade inte genen och firade med tårta 🙂 Hade jag haft genen hade det inneburit tätare kontroller och valet att operera bort vissa delar. Kanske vet du redan om du bär på genen, kanske vill du inte veta, men om detta mot förmodan är första gången du hör talas om att man kan testa det så vill jag bara berätta att man kan det.

  Tack för en bra blogg!

 15. Bra svar på tal! Det jag tycker människor glömmer i debatten om NC är att inget preventivmedel är 100%. Det enda som är 100% mot oönskad graviditet är avhållsamhet. Men det är klart, det är bättre att proppa i folk hormoner än att hitta andra vägar att skydda sig med….. (obs ironi)

 16. Jag mår också dåligt av hormoner. Fick inte till NC pga väldigt oregelbunden cykel, men vill gärna Rekommendera andra att prova cervixpessar om ni letar hormonfria alternativ.
  Gläds med alla som hittat nåt som passar dem, för det är inte lätt.

 17. Tycker du är så redig som bemöter dom här sur-järparna på ett så konstruktivt sätt!
  Jag uppskattar din blogg för att du är så transparant med reklam och att du bara gör reklam för sådant du verkligen gillar.
  Jag har själv funderat på NC och jag får en kännsla (foliehatts-varning) av att smutskastningen av appen kommer från läkemedelslobbyn.
  Jag gick på p-piller från att jag var 16 och mådde skit och helvete vid varje mens, fick oväntat en godartad tumör i huvudet och fick i samband med de omedelbart sluta med pillren på läkarens rekommendation.
  Tumör typen är ganska vanlig men växer inte alltid till – Dock har man sett ett samband mellan tillväxt och hormoner …
  Började med nya p-piller men mådde skit med dom också. Nu är jag utan och slipper i viss mån döds pms. En sak som är säker är iaf att jag inte kommer använda hormonbetingade p-medel igen.

 18. Tycker det är synd att så få har provat pessar. Ett så bra preventivmedel men typ ingen känner till det. Men det är alltså hormonfritt, och till skillnad från kondom är preventivgelen är bra för fittan, man behöver inte sätta i det i samband med sexet och det känns inte. Och tycker man att det känns för osäkert med kondom eller pessar kan man ju kombinera dem för i princip 100%-igt skydd 😊

 19. Clara – du har inte ansvar för var och ens preventiv-metoder. Jag tycker du svarat jättebra! För övrigt tycker jag att det är en bra diskussion här. Jag är 60+ och kan inte längre bli gravid (ja det är skönt men också lite, lite sorgligt) och lever i en fast relation. Om, om, om jag fram över skulle ha sex med någon ny man (vill jag inte, vill behålla den jag har!) skulle jag alltid använda kondom. Det enda sättet att skydda sig mot könssjukdomar. För vem f*n vill ha något av den skiten?

 20. TIPS till kvinnor och män som har bestämt sig för att inte skaffa fler barn eller är emot abort: Sterilisering. Både män o kvinnor kan göra ingreppet, det är billigt och 100% säkert samt hormonfritt. Obs! Det är en definitiv operation man kan alltså inte ångra sig om man gjort ingreppet. Bäst för oss som blivit lite till åren och inte vill ha fler barn.

  1. Superbra. Min mamma gjorde det, och min bästa vän gjorde det. Har man fått det antal barn man är nöjd med eller inte vill ha barn osv är det absolut det bästa sättet.

  2. Jag har velat göra det länge men när det äntligen blev gratis här (10 000 var det inte värt) träffade jag ändå en läkare som inte alls tyckte det var nån bra idé. Jag var 31 och utan barn, vill aldrig ha några.

   Jag gick med på att testa hormonspiral istället och tycker faktiskt det är ganska trevligt att slippa mensen…

   Har dock ingen fast relation, men den jag ligger med mest och jag är iaf överens om att använda kondom om vi ligger med andra än varandra. Och jag tror inte nån av oss ligger med nån annan för tillfället ändå.

 21. Sjukt bra skrivet! Exakt vad jag tänker varje gång jag läser denna diskussion.

  Du är så klok och genomtänkt. Kvinnor och barnmorskor och läkare behöver alla ta sitt ansvar i preventivmedelsrådgivning och val av desamma. Allt det du skriver här står dessutom tydligt på Natural Cycles hemsida: för vilka åldrar det är lämpligt, att regelbundna vanor krävs, hur man ska göra vid ex skiftarbete osv.

  Självklart ökar andelen graviditeter med andelen användare. Saklig information om för- och nackdelar ska finnas.

  Lyssna också på dem som inte mått bra av p-piller, p-stav osv! De behöver fungerande lösningar! Döm ingen som försöker finna alternativ; stötta och informera istället!!

 22. Så bra skrivet!

  Jag var hos gyn förra veckan och fick frågan om jag tar p-piller. “Nej, jag kör Natural Cycles” svarade jag utan att tveka. Hon blev stel och frågade sedan hur det fungerade. Hon hade läst på nyheterna och visste inte. Så jag förklarade. Jag har kört NC i ett halvår och det har gått toppen. Men som jag sa till min gyn, så fungerar det bara bra om man är en väldigt noggrann person, (man måste mäta temperaturen minst hälften av veckans dagar men helst varje dag), ha regelbunden sömn (inga sömnbesvär eller oregelbundna tider så att ma t ex sover 4h en natt och 8 en annan), dricker alkohol ofta (det påverkar sömn och temperatur) och följa instruktionerna. Det står inte “undvik sex” som tidningen skrev, utan “använd skydd” om man närmar sig ägglossning. Har man inte skydd, alltså kondom, vid ägglossning, är det inte appens fel, precis som det inte är p-pillrets fel om man glömt ta det en dag för det står tydligt i bruksbeskrivningen att en missad tablett innebär en hel vecka oskyddad. Följer man inte anvisningarna är ingen preventivmetod säker. NC är inget preventivmedel, det är en preventivmetod, ett fantastiskt verktyg för oss kvinnor att lära känna våra kroppar och ta kontroll över dem. Det kan användas antingen för att undvika eller att öka chanserna för en graviditet. För mig handlar NC om kontroll. Det är jättehäftigt att veta exakt vilken dag mensen kommer, exakt när man har ägglossning (i början blir man tillsagt att ta ägglossningstest så appen kan dubbelkolla om den hittat rätt) eller se hur temperaturkurvan förändras genom månaden. Innan NC trodde jag att alla människor hade 37,2 i temperatur. Nu veta jag att min temperatur går från 36,20-36,80 varje månad, men aldrig upp till 37 grader. Om jag har 37,2 grader har jag feber.

  NC är inte felfritt, men det är inget preventivmedel. Jag har vänner som blivit gravida trots p-piller/minipiller och av spruckna kondomer. Trots det så hör jag ingen skrika om att förbjuda minipiller, trots den höga risken att göra fel. Och p-piller rekommenderas varmt överallt, trots kopplingen till cancer och hjärtproblem. Det är lätt att vara rädd för någonting man inte känner till, att tro att någonting vanligt är bra bara för att det är vanligt.

  Jag är glad att du gör reklam för NC och att du skriver om det, inte för att jag tycker alla ska använda det (för det ska absolut inte alla göra!) utan för att det ger en tankeställare till alla dem som tror att kondom eller hormoner är det enda alternativet. NC är en fantastisk väg att känna sin egen kropp och det utmanar synen på vad preventivmetoder ska vara.

 23. Det verkar som ett helt fantastiskt alternativ, önskar att det funnits tidigare.
  Jag har praktiserat metoden i 17 år, dock utan en app till hjälp. Det säger ju sig självt att appen i sig inte är ett preventivmedel, det är en hjälp att kunna sin kropp och därigenom kunna lita på säkra perioder.
  Det är så typiskt att det ska bli ett mindre ramaskri, jag har ALDRIG träffat en enda barnmorska som kunnat föreslå ett hormonfrtt preventivmedel, man blir nästan behandlad lite nedlåtande över att man ens frågar om sådant.
  Har mött så många som får problem av hormoner så det borde vara självklart att kunna välja ett annat alternativ. Heja Clara😀

  1. What? Jag fick pröva pessar när jag var typ 23. Och fick kopparspiral när jag var typ 25, utan att ha fått barn innan. Utan hormoner!

 24. Inser att jag hör till Claras äldre läsare, men kanske kan mina erfarenheter ändå utgöra ett bidrag.
  I början på 80-talet kom boken “Naturlig födelsekontroll” (tror författaren hette Margret Nafziger). Principerna var helt desamma som för NC, men utan app. Tyckte det lät bra och körde igång med att lära känna min kropp. Trots en synnerligen oregelbunden mens så har metoden fungerat ypperligt under 30 år (nu kan jag inte längre bli gravid). Givetvis måste man vara noggrann, men å andra sidan slipper man andra problem. Både kroppstemperaturens och slidsekretets förändringar under menstruationscykeln observerades och noterades. Efter några år kunde jag, trots oregelbundenhet, säga exakt vilken dag jag skulle få mens enbart utifrån slidsekretets struktur. Genom åren har jag knappt vågat prata om metoden eftersom ”säkra perioder” fått så skamfilat rykte – man har blivit sedd som lätt dum när man lyft fram den. För oss har den emellertid fungerat mycket väl. Något man snart märker är att lusten är som störst just i närheten av ägglossning. Vill man kan man ju använda barriärmetoder (kondom, pessar) just då som en komplettering.

 25. Vet du, problemet är inte att du använder NC eller att du inte mått bra av andra p-medel. Problemet är att du som bloggare/influencer gör reklam för ett preventivmedel/preventivmetod. Diskussionen blir så konstig när sjukvården ifrågasätts. De barnmorskor/sjuksköterskor/läkare som arbetar inom offentlig vård i Sverige är INTE köpta av läkemedelsindustrin. De har däremot flera års yrkesutbildning och ett ansvar gentemot sina patienter att ge råd baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Du, Clara, är å andra sidan sponsrad av NC = du får betalt för att rekommendera metoden.

  Argumentation av typen “det funkar för mig – därför är det bra” är helt enkelt inte tillräckligt tillförlitlig för att man skall grunda ett beslut om p-medel på det, och det är just den modell NC valt för att sälja in sig med, vilket jag tycker är högst tvivelaktigt. Det kan väl vara okej när det handlar om smink/mode/inredning men inte p-medel. Eller människors hälsa överlag. Med all respekt för ditt yrke som influencer tycker jag att du kan vara lite mer ödmjuk inför legitimerad vårdpersonals åsikter och kanske fundera ett varv till på vad som är rimligt för dig att marknadsföra i din livsstilsblogg.

  1. Upplever inte det hon skriver som ifrågasättande, någonstans stod det ju att det är bra att vårdanställda rapporterar in till myndigheterna.

   Känns som en fråga där det blivit missförstånd/felaktig användning kring en grej och då måste vården reagera. Bra. Tonåringar ska inte hålla på med sånt här tycker jag. Sen förstår nog alla vuxna kvinnor att det här inte funkar på samma sätt som en spiral tex. Tycker Clara skriver tydligt om NC, att det inte funkar för vem som helst och inte i vilken ålder som helst men att det kan vara en alternativ för oss som mår dåligt av hormoner.

  2. Jag arbetar på barnakuten i en mellanstor svensk stad och här ränner läkemedelsbolagens representanter ut och in och ska sälja in sina senaste läkemedel. Summorna inom läkemedelsbranschen är enorma! En mycket lukrativ business.

 26. Kondomer fungerar utmärkt om man inte tål P-piller men kondomer glöms lätt bort i debatten. Av någon anledning verkar folk tycka det är krångligt att trä på en kondom eftersom det blir ett avbrott i sex-akten, då måste de har otroligt passionerat sex varje gång om de inte klarar av trettio sekunders avbrott.
  Tål man inte gummi är det en annan sak men annars skulle jag välja kondom alla gånger istället för NC som verkar ge otroligt osäkert resultat.

   1. Då ser jag inget behov av NC alls om man inte försöker bli gravid. Men jag har ju aldrig använt NC så vad vet jag 🙂

    1. Jo, för du kan skippa kondomen när du inte kan bli gravid. Poängen är att lära känna sin kropp väl och det har man glädje och nytta av på många sätt.

 27. Ser inget problem med nc, snarare är det kanske lite problem med problemhanteringen kring att flera kvinnor har blivit gravida. Att säga att det är kvinnornas egna fel räcker inte och om det nu är något som nc också står bakom så undrar man lite kring deras syn på utveckling.

 28. Tycker inte du behöver försvara sitt användande, alla gör som de vill. Det jag tycker är viktigt är att titta på “faktiskt användande”. Natural cycles har i praktiken ett mycket bra skydd- dvs om man använder det helt perfekt funkar det. MEN det är uppenbart svårt att använda den perfekt. Precis som P-piller som du påpekar. Därför är alternativ som kopparspiral, hormnonstav eller hormonspiral bra, för de är svåra att göra fel med. Sedan har de andra nackdelar, men just ur synvinkeln risk för oönskad alternativ är de bra.
  En annan poäng som många läkare påpekar nu är också att hormoner får lite dåligt rykte; gulkroppshormon, som man har höga halter av när man är gravid, men som också finns i P-piller minskar risk för livmoderhalscancer. Ja. Det är en djungel, men det är inte så lätt som att hormoner=dåligt.
  (PS: jag tar inga hormonpreparat heller, pga av blodproppar i släkten +hjärtfel och migrän som inte är bra kombo med hormoner). Hade gärna satt in en hormonspiral annars.)