Podd: Ett helt avsnitt om kärlek

Olika bilder som visar olika sorters kärlek, bröllopsbild på Clara och Jacob som håller varandra i handen och lekfullt lutar sig som i dans. Bilder på Clara och Erica som pussas. Ur En Underbar Pod.

Äntligen! Här kommer poddavsnittet om kärlek och relationer! Många lyssnare har önskat att vi ska prata om just den där kärleken, äktenskap och vad som får relationer att hålla. Erica tog med mig till en hjärtlig plats och vi blev själva förvånade över vilken väg samtalet sen tog. Ett avsnitt om svartsjuka, självrannsakan, ömhet och annat som ryms i en parrelation. Här kan du se bilder från när jag och Jacob gifte oss 2008 och när Erica gifte sig med sin man Peter 2002.

Som vanligt tycker jag och Erica olika när det bränner till. Kompiskärleken håller för det. Frågan är hur olika värderingar man kan ha inom ett äktenskap?

Den låt vi nämner i veckans avsnitt är Staffan Hellstrands Kärlek och hat.

Musiken du hör är som vanligt Olov Antonssons Himlen över Hedlunda.

Alla våra avsnitt finns samlade här på bloggen med senaste först. Ett tips för dig som inte vill missa några avsnitt är att prenumerera på En Underbar Pod i din poddapp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Podd: Ett helt avsnitt om kärlek”

 1. Ååh vad spännande, ska definitivt sätta lurarna i öronen och lyssna snarast möjligt! ♥

  Mysiga bilder förresten! Vill bara passa på och tipsa om ett inlägg med en massa bröllopstips, som kan spara såväl plånboken som planeten ♥ Finns på min blogg! (Sök på bröllop)

  Kram

 2. Tack för ett väldigt givande och målande avsnitt, det är så otroligt givande att få ta del av era erfarenheter och perspektiv. Jag har precis börjat lyssna på er podd och har fastnat för den.
  Ni är en toppen duo 🙂

 3. Skrattade rakt ut när du sa att du inte vill ha nån som “är använd”. Skulle aldrig erkänna det för min partner men känner instinktivt likadant.

  1. Vilken hiskelig tur att vi som är “använda” kan hitta en partner som är mer vidsynt än så 😉 Och jag är så glad att jag inte behövde bli kvar i dåliga förhållanden bara för att undvika att gå vidare som förbrukad.

 4. Tack för roligt avsnitt! Roligt att höra er ta er an livets viktigaste på många sätt. Saknade dock en fördjupning av varför du tycker att det är ovärdigt att ha flörtat/haft sex med många innan sin nuvarande relation? Personligen tänker jag nog inte generellt på det på alls det sättet, så blev lite nyfiken på hur du menar?

  1. Jag tänker att Clara inte är någon expert utan berättar om sin känsla utifrån vad hon har varit med om. Jag har inga ex och inte min sambo, och kan tänka att det måste kännas väldigt märkligt. Men gissningsvis om jag eller klara olyckligt skulle hamna i den situationen skulle man ändra sig? Eller inte. Men menar bara arr Claras liv inte är en guide i hur man borde leva.

 5. Åh, så roligt att se bilder från ditt bröllop! Jag såg dem för några år sen när jag under en sjukskrivning läste mig baklänges genom hela din blogg. Din brudkrona med tyllen under inspirerade mig när jag själv gifte mig förra hösten, jag hade en likande variant! Jag ville ha min mammas brudkrona som min farmor gjort, men ville inte ha nån slöja och har kort hår. Bara kronan såg ensam ut, men lite tyll gjorde underverk! Så tack för inspirationen!

 6. Men alltså det där med att inte vilja vara med någon som varit med hela trakten är helt okej! Så länge åsikten om att “Ha haft ett liv” gäller både män och kvinnor är det väl okej? Jag skulle absolut inte vara intresserad av en kvinnokarl. Hade jag varit man skulle jag inte heller velat ha en kvinnlig motsvarighet. Jag och min sambo har ungefär samma bakgrund, varit med ungefär lika många, dejtat ganska likt. Jag tror ingen av oss känt att det vore rätt om jag t ex varit oskuld och han haft tvåhundratrettioåtta engångsligg om året. Vi hade inte mötts på en grund där vi förstått varandra. Jag tycker det är ett dåligt täcken om man varit med “för många”, för enligt mina värderingar tyder det på ett osunt bekräftelsebehov och svårigheter att hålla fast vid relationer, vilket inte är vad jag söker i en partner. Det betyder inte att det inte finns andar där ute med andra värderingar som skulle älska någon som har fler engångsligg i bagaget än ören på banken.

  Jätteintressant poddinslag! Alltså så himla roligt att lyssna på! Är själv i en relation och jag tror att den fungerar eftersom vi inte slåss om vem det är mest synd om. Vi tar hand om varandra och somnar aldrig oense. Vi är inte svartsjuka och vi sätter av tid ihop trots att vi för tillfället har det jobbigt med att min sambo jobbar borta varannan vecka. Tror att en relation kommer långt om man bygger den på ärlighet och stöd istället för romantik. Vi har åsikten att vi väljer varandra, varenda dag. Det är inget som bara rullar på. Vi gör ett aktivt val att vara med varandra och att ha den här relationen. 🙂 Vi firar fyra år som sambos i sommar, och firade 10 år som bästa vänner förra sommaren. Hoppas på 20 år som gifta i framtiden 😉

 7. Nästan alla pratar om vikten av egen tid och frihet i förhållanden. Det är också det vanligaste rådet från äldre kvinnor. Jag håller absolut med men skulle vilja höra fler tips om hur man får gemensam tid. Särskilt med barn. Den egna tiden kan vi lösa men den gemensamma tiden är svårare att få till. Hur gör ni? Eller gör alla fantastiskt roliga familjesaker med barn hela tiden? Jag tycker att det är svårt att göra familjeaktiviteter som är givande för alla utan att bli utbränd på kuppen.

 8. Jag har lyssnat på väldigt mycket poddar i mina dagar, men er podd är favoriten! Ni två tillsammans är en sån härlig duo. Varje avsnitt känns så välproddat och genomtänkt. Om andra poddar ofta känns som valfritt dåligt program från tv6 så känns er podd som bbc’s planet earth. Haha! Gud vilken konstig jämförelse det blev. Men ni är something else, det tycker jag verkligen!

 9. Ok jag måste bara nyansera lite.

  Det härligaste sexet jag upplevt är med män som har haft sex med många olika kvinnor. Så bagage kan vara ett riktigt +

  Livslång kärleksrelation där två människor håller ihop i vått och torrt anses vara den vackraste relationen och eftersträvansvärt i vårt samhälle. Det är norm och de allra flesta utgår från att hålla ihop i tvåsamhet så länge som möjligt är det bästa. Tror det finns ganska många exempel på det motsatta.

 10. Hej Clara,

  Vad skönt det var att höra att du och Jakob pratat om att det vore helt rimligt att man kan “bli kär i andra” under sin relation, någonting som känns så skamligt och tavu för mig som kommer på mig själv med att dagdrömma och fantisera om andra, om något annat. Jag har varit i min relation under 6 års tid, och han är min första. Jag har alltid varit så rädd för att tänka kritiska tankar om honom, haft tankar kring om det är grönare på andra sidan, ifall jag borde testa mig fram. Hela relationen har varit präglad utav otroligt mycket kärlek, men också utav mycket skam ifrån min sida, då mina tankar känns onormala, taskiga och fel. Jag har gått hos psykolog vid föera tillfällen då jag upplever att kycket utav min ångest präglas kring min relation till pojkvännen. Mycket tankar som att “tänk om jag inte är kär, tänk om jag egentligen aldrig har varit det, tänk om jag blir kär i någon annan” och så vidare. Oh det händer att jag tänker mycket på andra, till och med blir något besatt av att gå och dagdrömma, vilket ju bara är tankar och ingenting jag skulle vilja egentigen. Ändå skäms jag. Har pratat med min pojkvän om allt detta och han tycker inte att jag gör eller tänker fel, utan ser väldigt öppet på det hela. Jag blir så stressad över allt vad har med relationer att göra, triggas så fort någon gjort slut, då man talar om vad man inte bör tänka och göra i relationer, om känslomässig otrohet, om att man ska vara kär på ett särskilt sätt och så vidare. Jag har en bild utav hur jag vill leva, ganska öppet och odramatiskt, men eftersom att jag kan känna mig så ensam i det, tvivlar jag på om jag är rätt eller fel. Kan du eller någon annan relatera?

  Mvh Johanna

  1. Hej Johanna! Jag känner igen mig på pricken! Jag hade exakt samma oro som du beskriver när jag var yngre (är 36 nu och har levt med min man sedan jag var 20). Numera har jag sedan länge landat i att jag alltid kommer att vilja vara med min man och välja honom framför alla. Tiden har helt enkelt visat det! Därför har jag taggat ner rejält och ser det som naturligt att tankar och känslor kommer och går. Fortfarande har jag ibland samvetskval när fantiserar om andra, så “får” man ju inte göra, men jag tänker att jag kan råda över mina handlingar (har aldrig varit otrogen och skulle heller aldrig vara) men ej mina tankar och känslor. Min man och jag har pratat många gånger om detta och precis som din pojkvän är/har han varit väldigt chill och icke-skuldbeläggande, det har hjälpt 🙂 Dagdröm på säger jag! Det är ingen fara. Det är bara tankar och det kommer inte sabba din relation till din pojkvän så länge ni är öppna med varandra (till en viss gräns såklart, poängen med fantasier är ju att de är privata). Var inte orolig, det ordnar sig <3

 11. Hahah! Jag håller med dig Clara. Det är jätte avtändande om nån kille ligger med massa tjejer. Jag skulle aldrig bli ihop med en sån. Sen tycker jag också att om man ligger med otroligt många tjejer så är det ofta så att man kan en speciell livsstil. Det är ju ofta Paradise Hotel-snubbar som tycker att man ska betygsätta sex och tjejer, som är högljudda och almänt pinsamma.

 12. Mycket intressant avsnitt, lyssnade två ggr. Kom fram många kloka saker om förhållanden. Som att samarbeta/ha samma riktning i förhållandet, respektera varandra, hitta gemensamma lösningar, att
  olikheter är bra vad gäller somligt, att man då kompletterar varandra medan likheter behövs på annat för att fungera i vardagen, att man bör ge varandra utrymme, att även tänka på hur man själv är gentemot sin partner för att kunna ändra sitt eget agerande om man inte är så kul/lätt att leva med. Men jag vill tillägga att det i vissa relationer är det omvända som behövs – visserligen kan man bara ändra sig själv, inte på någon annan, men om man blir uppmärksam på att man själv är en givare (olika grader såsom; rimligt, serviceminded, curlig) men partnern en tagare – då bör man ändra sitt beteende mot partnern och kräva att även hen tar sitt ansvar i relationen. Eller lämna. Man är två om en relation.

  Även Claras råd att försöka se hos partnern det man först uppskattade och det man ser att andra ser, är ett gott råd tror jag. Även att visa att man ser och bryr sig om sin partner.

  Clara, jag tror att jag förstår hur du menar; att killar (i ditt fall) som haft (för) många kärleksrelationer/sexpartners känns oseriösa och opålitliga och det är inte en attraktiv egenskap när man söker en livspartner. Jag tycker att du satte ord på det jag – och säkert många fler – känner vad gäller både det och att man i en stadig kärleksrelation värdesätter pålitlighet, trygghet och en vi mot världen/teamkänsla högre än romantik/passion. (Även om man vill ha något i kärleksrelationen som man inte får någon annanstans.)
  Så skönt att höra någon säga det!