Sju jädrans bra snåltips från mina läsare!

Wow! Så många snåla smarta tips ni läsare har delat med er av! Frågade efter era tricks under min temavecka “Snålveckan” och har fått in hundratals bra idéer. Har själv testat en del av dem redan och är så glad för ert engagemang – genom att dela sådana här husmorsknep kan vi hjälpa varandra. Stort tack för alla kommentarer! Här är sju snåla knep jag själv fastnade för direkt!

1, Disktrasor i lin. Flera läsare tipsade om det. Kul – jag gillar oblekt lin eftersom det nöter relativt lite på miljön.

2, Halvera mera! Trasor, disksvampar, bomullsrondeller med mera. Det mesta bruksmaterial går att dela på mitten. Hälften så dyrt och dubbelt så miljövänligt – smarta tips från läsarna Louise och Susanne! Själv använder jag menskopp, tygbindor och tvättlappar av tyg som går att använda om och om igen.

3, Gå till botten av tuben! Klipp upp förpackningar av smink, tandkräm, lotion och andra produkter som är flytande och gärna gömmer sig i botten av förpackningen. Lisa, Helena och Veronica använder saxen för att slippa slänga krämer och annat i onödan. Superenkelt!

4, Låt bilen stå – din nya sport! Om du är tävlingsmänniska kan det vara kul att utmana din partner, en träningskompis eller kanske grannen på att gå, cykla eller kanske sparka dig fram mer i vardagen. I stället för att ta bilen till återvinningen, mataffären och gymmet – använd dina egna ben och spara på klimatet. Tack för tipset Harriet!

5. Låna verktyg av varann. Här finns mycket pengar att spara! Sen vi flyttade till byn händer det då och då att jag och grannarna lånar saker av varandra. En såg, en slipmaskin eller en högtryckstvätt. Det är helt enkelt för långt och tidsödande att ta bilen och köra in till stan och frågan är om jag ens behöver en egen högtryckstvätt. Flera läsare är inne på att låna ut mer saker till varandra.

6, Olivolja som sminkborttagning.  Ida tipsar om att olivolja är en bra sminkborttagare. Både billigare och mer naturlig en en vanlig cleanser. Signaturen “En annan Clara” har använt rapsolja för att ta bort mascara i tio år och tycker att det funkar toppen!

7,  Spara på vattnet. I Sverige är det självklart att använda vatten av högsta kvalitet till allt. Lika fint vatten som vi dricker, spolar vi ner i toaletten och vattnar gräsmattan med. Rent vatten kostar nästan inget här hos oss men jag tror att vi kommer behöva lära oss att tänka mer sparsamt framöver. På somrarna kan man samla regnvatten i en tunna under stupröret för att vattna i trädgårdslandet. Läsaren Frida går steget längre och sparar vatten från middagsbordet till sina krukväxter.

Det roligaste och mest oväntade tipset kommer från Marre och Ida som gör sin egen deo! Här är Idas recept: blanda lika delar kokosolja, bikarbonat och potatismjöl/ majsstärkelse. Häll i någon burk, jag använder utdiskade gamla vaselinburkar. Det stelnar efter ett tag men blir mjukt så man kan stryka under armarna om man värmer med fingrarna. Är väldigt drygt.

Tack Ida och ni andra för alla snåla, smarta och fantasifulla tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Sju jädrans bra snåltips från mina läsare!”

   1. Gjorde också deo förut men får utslag av den, tyvärr. Samma med min syster. Hört att det inte är helt ovanligt. Men toppen för alla som det funkar för!

 1. Angående punkt 6, har använt kokosolja i flera år, funkar bra på allt från läppstift till mascara. Man kan ju även klippa sönder handdukar i mindre bitar och ha som tussar till sminkborttagning, som sedan går att tvättas. Och så smörjer jag in ansiktet med kokosoljan kalla dagar när man ska vara utomhus, ger ett bra skydd…använder det iof till hela kroppen som lotion ibland 🙂

 2. När våra ungar var små sparade vi och våra vänner massor med pengar genom att regelbundet byta leksaker med varandra. Vi var fem familjer med i “bytespoolen”. Vi packade ihop det de inte var intresserade av längre, och någon annan fick en hel låda (större eller mindre) med “nya” leksaker! Efter en tid fick man tillbaks någon/några av sina gamla leksaker, och upplevde återseendets glädje! Plötsligt var den gamla leksaken ny och spännande igen, tills man tröttnat/växt ifrån den för gott. Då kanske det fanns ett nytt litet syskon, en kusin till någon eller en granne som blev glad för en ny leksak, eller också hamnade det på loppis. Många leksaker håller väldigt länge, eller kan enkelt lagas, göras om lite eller piffas upp. Vi turades om att köpa något nytt ibland när det ändå till sist gick sönder, ofta då på loppis/second hand. Nu gör mina vuxna barn likadant med sina små, och de byter även kläder med varandra. Min man och jag lånar/lånar ut böcker till vänner, och även verktyg, takboxar, tält och allt möjligt som man inte använder hela tiden. En familj prenumererar på en fototidning, en annan på tidningen Hälsa, en tredje har tidningen Hund-sport. Vi byter med varandra och alla har flera tidningar att läsa men betalar för en. Vi är även med i en bil-pool, funkar hur bra som helst. Och vi samåker för att storhandla och uträtta ärenden. Behoven och nödvändigheten är uppfinningarnas moder!

 3. Vilka bra tips!! Gillar mascaraborttagningen med rapsolja! Ska testa redan ikväll. Hittade även i veckan tips på billig mat på bloggen “portionen under tian”, man sparar tusenlappar på att inte äta kött! Andra saker vi gör för att spara är att bjuda hem folk istället för att gå ut och träffas, billigt och mycket trevligt. Vi har inte heller en massa tv-kanaler och jag klipper både mig och min man. Ja d blir många tusenlappar i slutänden…! 🙂 Tack för en bra blogg!

 4. Hej Clara! Detta har inget med själva inlägget att göra egentligen. Men det är så att jag och min sambo går i hustankar och nu har jag fastnat för ett renoveringsobjekt. Tyvärr verkar alla vara så negativa till att vi är intresserade av hus (vi är ändå snart 26) och då framför allt med renoveringsbehov? Får en massa ”goda råd” hela tiden som gör att tanken på att ens köpa bostad blir skitläskig… Vi har också börjat prata om barn. Och då tänker jag på er som renoverat massor och haft små barn hemma. Hur har det gått? Är det okej att leva i renoveringskaos med småbarn? Hur gör man? Är jag galen som faktiskt vill ha ett renoveringsobjekt? Priset är förstås också en faktor eftersom ett ”färdigt” hus skulle kosta oss ca 1,5 miljon till. Vilket vi absolut inte känner för! Hoppas du kan berätta lite om hur det var för er! Tack för förhand, och tack för världens bästa blogg (och böcker, bästa inspiratonen i världen är ju din första bok!)! Kram

  1. Det är klart det går, vi skrev på för hus och upptäckte graviditet samma vecka. Nu snart 5 år senare har vi ett skapligt iordninggjort stort hus (för en bråkdel vad ett i toppskick hade kostat oss) och ytterligare barn. Folk tyckte att vi var galna, och det var vi, men vi har löst det på vårt sätt.
   Tips:
   1. Gör färdigt den yta ni värdesätter mest först så ni har någonstans att vila.
   2. Gör olika delar i olika etapper. Ta paus ibland, man måste leva också annars blir det inget roligt.
   3. Var realistiska. Multiplicera allt med 3, eller varför inte 5? Tror du en vecka tänk istället 3, eller 5.
   4. Bestäm vem som gör vad och vad ni har för förväntningar på renoveringen och varandra. Är ni quick and dirty eller kan ni spendera flera månader på att leta rätt handtag till en varsamt renoverad dörr?
   5. Fundera på hur mycket tid och kunskap ni har och behöver. Om båda jobbar heltid kommer renoveringen ta lång tid om ni ska göra allt själva. Vad vill ni köpa in? Ska någon ta tjänstledig på deltid ett tag för att hålla fart i projektet? (Obs, kan påverka sgi inför föräldrapenning)

   Lycka till!

   1. Klockrena tips! En sak som jag vill addera till listan är: ät kvällsmat ihop. Det var en sak vi tog fasta på när vi renoverade som mest, för att ge tid till relationen. En kvällsmat, det ger tid att ventilera dagen eller det man tänker på och tar bort känslan av att vara osynlig inför varandra.

  2. Tror att det är viktigt att ni vet hur just ni fungerar. Ingen annan kan tala om för er hur ni kommer reagera och om ni kommer renovera sönder ert förhållande eller växa av det. Själv skulle jag aldrig ta mig an ett renoveringsobjekt under småbarnsåren. Tittade på ett hus med fantastisk potential men som:
   1) behövde mögelsaneras
   2) dräneras om
   3) byta alla ytskikt
   4) renovera alla våtrum
   5) renovera kök
   5) var jättedyrt
   Insåg då att vi inte ville leva i et renoveringsobjekt de kommande 5-10 åren och lägga alla pengar på huset och inte ha möjlighet att resa
   Vi sporras helt enkelt inte så mycket av själv resan fram till färdigt hus utan snarare slutresultatets har valt ett hus med en kortare lista på saker att renovera. Kan ju tillägga att både jag och min man är ingenjörer och har hyfsat goda kontakter inom bygg.

   1. Tack för råden!! Uppskattar det verkligen! Kände bara att jag behövde en motvikt till alla ”goda råd” och negativitet… Tack!

 5. Jag sparar brödpåsar och fruktpåsar. Funkar perfekt till mellanmålsmackan till jobbet. Använder dem några gånger innan jag slänger dem.
  Och så sparar jag soyaburkarna om jag köper sushi, perfekt till picknickarna om en vill ha lite mjölk till kaffet!

 6. Håller helt med Em. Spara rotdelen från purjon och salladslöken i ett glas med lite vatten, efter ett par veckor kan man skörda igen! Funkar även bra med ananas, morot och palsternacka men då blir det mest snygg krukväxt av det.
  Köper man kryddor i kruka kan man få dem att växa igen med, gräslök och basilika tycker jag är lättast att få nya blad på.
  Vi har just planterat vitlöksklyftor och skördat vårt första vitlöksgräs. SÅ gott! Och billigt eftersom det var klyftor som börjat skrumpna ihop alldeles 🙂

 7. Gillar halvera mera. Delar alltid maskindiskmedels-
  tabletterna. Blir lika rent med en halva.

 8. Hej! Många finurliga och roliga tips!

  Det jag saknar är däremot tips om ”hård” ekonomi. Att klippa tvättsvampar är jättebra (Yay, konsumera mindre i onödan!) men ska man tala om saker som gör riktig skillnad i ekonomin, ffa på lång sikt, så är det ju att ta tag i allt det tråkiga och kanske svåra, men som kan göra stor skillnad i ditt liv. Våga förhandla med banken om din låneränta även om du känner dig i obekväm (alla ser väl hur stora miljardvinster de gör varje kvartal?), för över ditt kortsiktiga sparande till nischbanker som ger ränta på pengarna och där du ändå kommer åt dem direkt (att ha pengar liggande på storbankernas nollräntekonton bidrar till att ditt kapital faktiskt minskar i takt med inflationen varje år), se över din pension och om du eventuellt kan/ska pensionsspara privat. Det kanske är tråkiga saker och inte vad du brukar skriva om, men med tanke på hur stor skillnad det gör i människors ekonomi (och därmed frihet) så tycker jag att det borde finnas med! Du kanske kan gå ihop med någon och skriva ett riktigt bra och roligt inlägg om privatekonomi? Älskar din blogg och ditt sätt att skriva på, du kanske kan hitta någon rolig vinkel på det som inspirerar fler kvinnor att ta tag även i de ”tråkiga” delarna?

  1. Vilken bra grej att ta upp.

   Jag är all for hela begreppet med många bäckar små men tyvärr är det ju inte alltid det som får störst effekt så det är väl super att försöka trycka på sådant som gör lite större skillnad.

 9. Den deon har jag använt ett tag också, den slår alla köpedeos med hästlängder! Många av mina t-shirts blev förstörda i armhålorna efter ett tag förr av aluminium och annat kul som bor i köpedeo, men den egna sparar både kläder och hud! Fungerar bättre också, både som antiperspirant och doftneutraliserare. Jag har inte ens räknat på pris, den är så överlägsen så jag använder den ändå.

  1. ah, jag visste inte att det var aluminium som missfärgade kläderna. Trodde det var svett som missfärgade.

   Aluminiumklorhydrat (som används i deo) är för övrigt en för stor molekyl för att ta sig genom huden så den är väl dock inte direkt farlig för människan på det sättet. Men du kanske syftade på något annat ämne som var dåligt för huden?

   Själv har jag börjat använda mountain fresh sedan några månader tillbaka och tycker den funkar oväntat bra

  1. Olivolja är kanske inte det bästa egentligen, men jag använder för att det är vad jag alltid har hemma. Sen tror jag inte att det spelar så stor roll för huden om man ändå bara ska ta bort smink och sen tvätta bort det. Men mandelolja borde jag kanske testa någon gång🙂

 10. Hur gör man egen deo? är intresserad av att prova, hur förvarar ni den, i en burk, på flaska, stryker ni med fingrarna? hur gör ni?

  1. Jag bara mosar ihop ingridienserna i en liten burk. Gör hellre en liten sats än en större. Kanske en matsked av varje. När jag använder det tar jag en ärt-storlek med rena fingrar o delar på två och läggen en halv klick i varje armhåla och smetar ut. Är det kallt och deon lite hård lägger jag klicken i armhålan och håller ned armen i någon sekund tills deon smält och brer sedan ut den med fingrarna som vanligt 🙂

   1. Och just det! Jag förvarar burken i badrumsskåpet.

    Vill dock påpeka att när en går över ifrån en vanlig deo till en mer “naturlig” så kan armhålorna lukta apa i början. Men den hemmagjorda deon kan nog hjälp mot detta. Jag avvänjde mina armhålor utan någon deo alls i en vecka innan jag börja min hemmagjorda variant så kan inte garantera att den hjälper mot avvänjings-stadiet.

  2. Clara skrev av hur man gör egen deo i inlägget, man blandar bara lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse/ potatismjöl. Jag har två tomma och urdiskade vaselinburkar som jag brukar förvara deon i. Den stelnar efter ett tag men blir mjuk när man tar lite på fingret och stryker under armarna. Så gör jag i alla fall🙂

 11. Den deon har jag gjort nu i några år och det är verkligen den bästa deo jag har provat! Se dock upp för fettfläckar om man har för tajta kläder.

 12. Kan tipsa om ytterligare en grej – byta ut rakhyveln som köps i mataffären mot en säkerhetshyvel som köps hos en barberare. Det är visserligen en stor engångskostnad, men sedan kostar rakbladen typ en femma styck jämfört med Gilette och liknande blad som kostar ca 40kr styck. Dessutom är de bara ett litet rakblad i enbart metall, medan de andra är stora åbäken i plast med märkliga fuktgivare osv. Dvs mindre skräp!
  Det går säkert att hitta säkerhetshyvlar på loppis också, så blir det ännu billigare.

 13. I hälsokostbutiker kan man köpa en mineral, formad som en deostick i plastfodral. Den är otroligt dryg och räcker flera år, även vid daglig användning. Den är väldigt effektiv även vid ganska svår svettning och det bästa av allt är att den är doftfri!
  Finns i flera märken och brukar oftast kallas deo-sten.

 14. Säkerhetshyvel lät spännande men hur fungerar de till intimrakning?

  Mitt spartips är att jag har gjort egna pads av en mjuk handduk. Jag har klippt rundlar med ett dricksglas som mall och sedan har jag sicksackat runt varje pad tre gånger. De fungerar utmärkt att rengöra ögonen med och är lätta att tvätta i tvättpåse.

  1. Jag tycker att säkerhetshyvel fungerar lika bra som annan till intimrakning, tog ett tag att lära sig. Men så mycket bättre nu när jag vet hur man gör🙂