• Annonssamarbete Clas Ohlson •

Vårstädning

Den här tiden varje vår tänker jag på min energiska mormor och hur hon gnodde och gick ann med vårstädningen. Fönsterputs, taktvätt, dammande av hela det perfekt manglade linneskåpet och så vädring av all textil i hela huset.

Jag önskar att jag hade det lika fint som mormor – men fullt så grundligt orkar jag verkligen inte vårstäda. Alls. Men jag gillar ändå tanken på att fara fram och välkomna våren genom att damma bort vintern. Ambitionsnivån väljer man såklart själv – men jag brukar i alla fokusera på att rensa och städa på de där platserna som kan kännas extra ingrodda efter en hel vinter.

De rengöringsmedel jag använder när jag städar är såpa, ättika, en skvätt diskmedel och galltvål till kläder eller sofföverdrag. Starkare kemikalier behövs inte!

Den här FSC-märkte dammvippan är min bästa vän. Sjukt smidig att damma porslin och prydnadsgrejer med – för att inte tala om alla skrymslen i elementen.

Att putsa fönster tar en evighet hemma hos oss med alla gamla rutor som ska tas isär och innerglas som ska plockas bort inför sommaren. Men när det väl är gjort är det som att gränsen mellan ute och inne suddats ut. Genom englas-fönster hörs fågelkvitter och humlesurret så tydligt.

Jag putsar fönstret genom att fylla en sprayflaska med vatten och diskmedel och sedan spraya rutan och  skrubba den med en svamp eller en microfiberduk med lite struktur som tar bort envisa fläckar. Jag väljer en svanenmärkt trasa. Sedan drar jag bort vattnet med en fönsterraka och torkar torrt kanterna med en gammal kökshandduk.

I samband med fönsterputs byter jag ofta gardiner men annars brukar jag hur som helst haka ner hela stången och bära ut och damma av dem.

galltvål vårstäda

Jag brukar ta av och tvätta sofföverdrag och överkast. I solskenet framträder smutsen och envisa fläckar brukar jag behandla med Galltvål som är en riktig mirakelprodukt.

mattpiska trasmatta

Mattorna dammas ju vid varje städning – men stora tunga mattor brukar vi oftast bara dammsuga. Till vårstädningen lägger vi däremot ut dem i snön några timmar, med ovansidan nedåt. Sedan piskas mattan ordentligt  med en mattpiska – så att allt damm ramlar ner och snön rengör mattan.

Även sängkläder, madrasser och kuddar hängs ut och vädras eller tvättas i maskinen.

Jag tömmer fickorna på vinterkläderna, plockar ihop vantar och mössor och tvättar det som behövs rengöras. Plagg som känns rena hänger jag bara ut en stund på vädring innan jag packar in dem i klädpåsar.

I badrumsskåpet brukar jag rengöra extra noga kring toalettstol, lister och kakelfogar. Jag använder diskmedel och en skvätt ättika i en sprayflaska.

sprayflaska mattpiska microfibertrasa

Jag går igenom necessären och badrumsskåpet och rensar det på gammalt smink, tvålslattar och tomma schampoflaskor som blivit stående.

Ugnen får sig också en grovrengöring genom att jag sprayar såpvatten i hela ugnen och värmer den till 100 grader för att sedan låta den kallna igen. Med hjälp av en grovsvamp och en trasa går det sedan enkelt att torka ren ugnen

emaljhink skura stora

Till golven använder jag alltid linoljesåpa när jag skurar och en stor trasa på en kvast med kraftig borts som verkligen rengör golven på djupet. Efteråt luktar hemmet fantastisk gott! Ja. Ungefär så går en vårstädning till hemma hos oss! Utöver att huset förstås plockas och dammsugs precis som vid en vanlig städning!

Clas Ohlsson har jag hittat alla dessa fina städprodukter – de har ett stor utbud av Svanenmärkta och FSC-märkta städredskap som jag verkligen tycker att man ska använda. Och såklart hoppa över alla syntetiska rengöringsmedel med frän lukt. Välj istället naturprodukter när du städar så gör du en insats för naturen samtidigt.

Ps –  för att städningen ska bli lite roligare har jag satt samman en spotifylista med massa bra musik att ha på i bakgrunden. Musik som jag tänker mig att min mormor skulle gnolat på under vårstädningen. Sök på Clara Lidström Vårstädning så hittar ni den!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Vårstädning”

 1. Hahaha! Läste ungen istället för ugnen! Väldigt rolig felläsning 😉 “Ungen får sig också en grovrengöring genom att jag sprayar såpvatten i hela ungen och värmer…”

  1. Haha samma här! Skrockade högt för mig själv men ju längre in i stycket jag kom så insåg jag att jag måste läst fel. Och visst var det så! Ops, stod visst ugnen haha.

 2. “På har jag hittat alla dessa fina städprodukter”

  Du har glömt att skriva Clas Ohlssons namn i meningen..

   1. Jaha! Visste inte att Adblock plockar bord ord.. trodde först du hade gjort en copy/paste och klippt in gammal text eller nåt och glömt byta ut XXX mot den du har samarbete med 😛

    1. Samma här, tyckte det såg lite märkligt ut ^^
     men fler och flersidor ber en ju att stänga av adblock, så snart kanske bloggarna börjar göra det också…

  1. Är lite luckor för mig med! Använder också adblock men har inte upplevt att den plockat bort ord förut, har följt bloggen i många år.

 3. Hej! Bara så du vet, om man läser via Bloglovin så kommer inte den översta raden om annonssamarbete med. Ingen panik för min del men kanske bra att försöka lösa?

 4. Jättebra att hänga ut och vädra grejer, javisst. MEN tänk på att om någon i familjen eller vänner har pollenallergi så kan det bli jättejobbigt om hen sitter i soffan eller har filten på sej då pollen fastnar i textilier och kan göra allergin värre!
  All välmening i denna kommentar från en pollenallergiker som gör vårstädningen utan så mycket vädring…;)

 5. Väldigt härligt inlägg tycker jag!! Städning i sig kan ju vara sjukt jobbigt, men att läsa om den ger ju supermycket energi och inspiration! : ) Fråga om galltvålen: Hur använder du den? Gnuggar du liksom hela tvålen på fläckarna?

 6. Min mormor var också så pedantisk och höll alltid snyggt i varje vrå. Jag önskar att jag också kunde vara så. …men så tänker jag att om jag också vore hemmafru skulle jag säkert också ha all tid att hålla så snyggt. Men jag jobbar heltid så jag tänker att det få vara ok med damm i hörnen.. 😊

   1. Exempelvis dun i täcken och kuddar kan komma från fåglar som plockas levande. Man dödar inte fågeln innan plockningen för att de skall kunna producera dun och fjädrar flera gånger helt enkelt. Tror frågan här är om man använt den metoden på strutsarna också.

 7. ÅH va pepp jag blev på att vårstäda nu! Det har nog typ aldrig hänt. Det känns som ett så jädra stort steg från hund-och-katthår-överallt till skinande-rent men du får det att låta så enkelt! Och skönt att vädra allt!

  Det här med klädpåsar har jag aldrig testat, jag har sommar- och vinterkläder i garderoben hela tiden, det verkar ju onödigt.

  Grymt samarbete och tack för peppen! 🙂

 8. Bra musik kan kanske hjälpa till att göra städningen litet roligare. Personligen avskyr jag att städa. Om jag hade råd skulle jag med glädje anlita en städfirma några gånger om året för storstädning. Vilken underbar känsla att komma hem och det är glänsande rent och luktar gott utan att jag själv lyft ett finger.

 9. Älskar detta inlägg! Min mamma har alltid sett sig som “pedant” och bra på att städa, men hon har aldrig berättat HUR man faktiskt städar?! Mer “här är trasa damma ditt rum å dammsug”. Har alltid känt mih så Lost, dum och förvirrad vad man fakrikst ska städa, hur ofta och med vad osv. Hittade en bok på bibblan av Marlene Eriksson som heter “städglädje” och den var – precis som detta inlägg – inspirerande och hon gick igenom ALLT. Blev så pepp på att städa! (Nej det höll iofs inte i sig men nu vet jag hur jag ska städa, när och med vad!) Tack!