Den här tiden varje vår tänker jag på min energiska mormor och hur hon gnodde och gick ann med vårstädningen. Fönsterputs, taktvätt, dammande av hela det perfekt manglade linneskåpet och så vädring av all textil i hela huset.

Jag önskar att jag hade det lika fint som mormor – men fullt så grundligt orkar jag verkligen inte vårstäda. Alls. Men jag gillar ändå tanken på att fara fram och välkomna våren genom att damma bort vintern. Ambitionsnivån väljer man såklart själv – men jag brukar i alla fokusera på att rensa och städa på de där platserna som kan kännas extra ingrodda efter en hel vinter.

De rengöringsmedel jag använder mest när jag städar är såpa, ättika, en skvätt diskmedel och galltvål till kläder eller sofföverdrag.

Den här FSC-märkte dammvippan är min bästa vän. Sjukt smidig att damma porslin och prydnadsgrejer med – för att inte tala om alla skrymslen i elementen.

Att putsa fönster tar en evighet hemma hos oss med alla gamla rutor som ska tas isär och innerglas som ska plockas bort inför sommaren. Men när det väl är gjort är det som att gränsen mellan ute och inne suddats ut. Genom englas-fönster hörs fågelkvitter och humlesurret så tydligt.

Jag putsar fönstret genom att fylla en sprayflaska med vatten och diskmedel och sedan spraya rutan och  skrubba den med en svamp eller en microfiberduk med lite struktur som tar bort envisa fläckar. Jag väljer en svanenmärkt trasa. Sedan drar jag bort vattnet med en fönsterraka och torkar torrt kanterna med en gammal kökshandduk.

I samband med fönsterputs byter jag ofta gardiner men annars brukar jag hur som helst haka ner hela stången och bära ut och damma av dem.

galltvål vårstäda

Jag brukar ta av och tvätta sofföverdrag och överkast. I solskenet framträder smutsen och envisa fläckar brukar jag behandla med Galltvål som är en riktig mirakelprodukt.

mattpiska trasmatta

Mattorna dammas ju vid varje städning – men stora tunga mattor brukar vi oftast bara dammsuga. Till vårstädningen lägger vi däremot ut dem i snön några timmar, med ovansidan nedåt. Sedan piskas mattan ordentligt  med en mattpiska – så att allt damm ramlar ner och snön rengör mattan.

Även sängkläder, madrasser och kuddar hängs ut och vädras eller tvättas i maskinen.

Jag tömmer fickorna på vinterkläderna, plockar ihop vantar och mössor och tvättar det som behövs rengöras. Plagg som känns rena hänger jag bara ut en stund på vädring innan jag packar in dem i klädpåsar.

I badrumsskåpet brukar jag rengöra extra noga kring toalettstol, lister och kakelfogar. Jag använder diskmedel och en skvätt ättika i en sprayflaska.

sprayflaska mattpiska microfibertrasa

Jag går igenom necessären och badrumsskåpet och rensar det på gammalt smink, tvålslattar och tomma schampoflaskor som blivit stående.

Ugnen får sig också en grovrengöring genom att jag sprayar såpvatten i hela ugnen och värmer den till 100 grader för att sedan låta den kallna igen. Med hjälp av en grovsvamp och en trasa går det sedan enkelt att torka ren ugnen

emaljhink skura stora

Till golven använder jag alltid linoljesåpa när jag skurar och en stor trasa på en kvast med kraftig borts som verkligen rengör golven på djupet. Efteråt luktar hemmet fantastisk gott! Ja. Ungefär så går en vårstädning till hemma hos oss! Utöver att huset förstås plockas och dammsugs precis som vid en vanlig städning!

Clas Ohlsson har jag hittat alla dessa fina städprodukter – de har ett stor utbud av Svanenmärkta och FSC-märkta städredskap som jag verkligen tycker att man ska använda. Och såklart hoppa över alla syntetiska rengöringsmedel med frän lukt. Välj istället naturprodukter när du städar så gör du en insats för naturen samtidigt.

Ps –  för att städningen ska bli lite roligare har jag satt samman en spotifylista med massa bra musik att ha på i bakgrunden. Musik som jag tänker mig att min mormor skulle gnolat på under vårstädningen. Sök på Clara Lidström Vårstädning så hittar ni den!