Stress är inte farligt. Brist på återhämtning är farligt

Utan god sömn kan man inte läka från en utmattning. Sömnen är alltid viktig – men när man varit sjuk är den viktigare än vanligt.

Här sover jag så gott numera.

Första halvåret efter att utmattningen slagit till jobbade jag från sängen. Orkade inte ens sitta vid ett skrivbord utan halvlåg bland kuddar och täcken.

Nu försöker jag hålla sovrummet fredat från jobb. Här inne ska det råda frid, lugn, trygghet och kärleksfull stämning. Så gott det nu går. Men inte en jävla massa jobbmail i alla fall – med jobbiga energier.

Idag hade jag tänkt ha en ledig dag med tid för återhämtning eftersom jag jobbade lördagen och dessutom arbetade många kvällar förra veckan. Men så mycket jobbsaker som brann i knutarna kom emellan. Inte förrän halv tre på eftermiddagen fick jag en stunds vila.

Istället för att lägga mig med telefonen lämnade jag den avstängd nere i köket och tog med mig en bok upp.

Först var jag så speedad att jag låg och sprätte i sängen och tänkte på vad jag skulle ta itu med här näst. Men efter en stunds läsande kom jag ner i varv. Och två timmar senare var jag helt lugn och hade inte det minsta oro kvar i kroppen.

Jag vet inte. Kanske lär jag mig. Kanske får jag till livet lite bättre. Efter att ha arbetat med den utmattningsboken är det lite som att poletten trillat ner. Inte bara en polett utan en hel sabla låda.

Stress är inte farligt. Brist på återhämtning är farligt. Jag ska vara mycket noggrannare med att ge tid för återhämtningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Stress är inte farligt. Brist på återhämtning är farligt”

 1. De där stunderna att förlora sig i – med en bok, målning, fotande eller vad det nu må vara – de är så jävla bra för återhämtningen. Plus att själen jublar. Jag vet fortfarande inget som gör mig så barnsligt glad som insikten att jag ska krypa undan med en bok, kanske ta en powernap, kanske bara sitta och pilla med nåt kreativt, helt utan krav från omvärlden. Blir glad och lugn av bara tanken.
  Tror jag fattat det nu 🙂

 2. Kära Clara,
  Jag är ännu en i mängden som kämpat med stress och utbrändhet länge. Sjukskrivningen slutade för ca. 1,5 år och efter det startade jag upp som egen, kanske inte världens smartaste idé men ändå det mest ‘fria’ sättet och jobba efter 10 år som fast anställd. Har själv tänkt att jag vil skriva en bok om detta för här i DK där jag bor är man inte lika lånt framme som i Sverige, det finns inte en diagnos som heter utmattningssyndrom el. utmattningsdepression tex. Nu är jag så glad för att ni skrivit ner era erfarenheter i er bok och nästa gång jag komme hem till Sverige skall jag gr direkt och köpa den. Tyvärr kan man inte beställa böcker från Sverige till DK, det är ngt med olika moms. Anyway, hoppas den går så bra att ni vågar er på att släppa den här i DK på danska, här är behovet för info stort. Tycket det är imponerande att ni orkat med at skriva + att göra allt annat fint som ni gör!! Heja er!!
  TAK för att ni delar och var rädda om er!1
  Kram från Caroline i Kph

 3. Alla rätt igen! Aldrig skärmar i sovrummet. Har tagit tid att hitta dit, men;
  mörkläggningsgardiner och en “riktig” bra bok och tid att låta allting ha sin tid…

 4. Så sant. Tycker själv att det är fruktansvärt svårt att “vila”. Då kommer ångesten och alla tankar. Jag gillar att hålla igång och ha många saker att göra.

 5. Bara att se på TV är ju svårt utan att ta fram mobilen… Men känner igen det lugnet av att läsa innan man lägger sej, tills ögonen blir tyngre och tyngre. Då sover man bäst!

 6. Jag kommer aldrig förstå hur du kan och orkar möblera om så pass ofta hemma, jag ser inga alternativ till vår möblering… Men sovrummet, som väl är nytt i denna skrud, ser ju helt underbart ut!

 7. Tack så mycket att du delar med dig av dig själv och din sjukdom och det som är svårt. Jag är själv diagnosticerad utmattad och är på väg tillbaka efter lång heltidssjukskrivning. Det är så sant det du skriver om återhämtning och stress. Jag känner att jag fortfarande är rädd för stresskänslor och behöver påminna mig om att bara man får återhämtning är det inte farligt . Men är väl rädd att ramla tillbaka o tycker det är svårt att hitta mina nya gränser och hur jag fungerar och behöver leva nu. Tack att du orkar dela, så betydelsefullt..

 8. Ett ”lustigt” sammanträffande! Jag jobbar min andra arbetsdag på ett år idag och tog en paus på ett fik mellan lämning av barn och åkning till jobbet. Fotade frukosten, lade ut på Insta och skrev ”…stress är inte farligt, förutsatt att man får återhämtning” och taggade med #hjälpjagärutmattad. Sen ville jag läsa din blogg som fikasällskap och får upp detta inlägg 🙂

  Utmattning är ett jäkla skit men man får också chans att reflektera över sina mönster och pritoriterar att ordna en rimlig vardag för sig.

 9. Tack för den rubriken! Satt just och prata med min man om precis detta. jag har mycket på jobbet just nu, men jag vet att jag fixar det bara jag får ha kvällarna fria å “lediga” utan krav från andra. Just i kväll räfsar jag trädgården istället för att fara på körövning till kyrkan, jag vet att jag behövs i kören, men just nu orkar jag inte med något extra på fritiden. Min kollega fick en sjukdomsattack och är sjukskriven några veckor åt gången, men troligen fram till sommarsemestern, så vi kan bara boka vikarie med kort tid i gången vilket leder till extra jobb åt mig. Vikarier är ju bra, men de känner ju inte barnen, inte rutinernaoch inte föräldrarna. Jag jobbar på en liten förskolegrupp där vi bara är två i personalen. privat håller vi också på bygger en bastu i skogen tillsammans med en annan familj, men tacka vet jag menföret på skogsvägen så byggandet pausar nu en månad när vägen är stängd, lägligt när jag behöver mera vila.

 10. Så sant!! Återhämtningsprocessen är ingenting man tar för givet i läkandet utan just att stanna upp och medvetet samla energi i form att vila, läsa, promenera eller att inget göra. Jag är inne i fjärde året av min sjukskrivning och det går framåt – sakta men ändå! Hittade tröst i naturen, meditation och i att skriva blogg som inte handlar om utmattning utan om mig och vardagen. Kommer att köpa boken så fort jag kommer hem ( är i Kroatien utan familj på en återhämtningsresa 😉). Ta hand om dig och fortsätt vara du 😊

 11. Åh ja det här ska jag tänka mer på. Att ge mig tid till återhämtning. Titta på himlen och stjärnorna och tänka. Och så ska jag njuta riktigt ordentligt av min ensamdag utan familjen och kalla den för vad den är – en stunds välbehövlig återhämtning.