• annonssamarbete salta kvarn •

Världens godaste gröt – steel cut oats

Jag är ju generellt dålig på att äta frukost och måste erkänna att gröt inte är min grej. Tills jag läste Krickelins blogg där hon skrev om när hon var i Los Angeles och åt gröt gjord på Steel Cut Oats. Det lät exotiskt och sådär Kalifornien-nyttigt att jag blev sugen på att testa.

Sedan så insåg jag att Havrekross är det svenska namnet på samma sak och då var jag såklart tvungen att göra det hemma. Jag använde receptet från Saltå Kvarn med hälften havregryn och hälften havrekross. Och ja  – ta mig tusan – det blev en riktigt god, len, krämig gröt med fint tuggmotstånd. Vill du ha en kortare koktid lägger du havrekrossen i blöt över natten – men du kan också koka gröten på svag värme under en dryg halvtimme – då behövs den inte blötläggas –  men tillsätta lite extra vätska!

Varför ska man då göra gröt på Saltå Havrekross? Jo för att det framställs av svensk hel, ångbehandlad, skalad havre som klippts i bitar. Det är en fullkornsprodukt med både grodd och kli kvar som är rik på fiber, magnesium, järn och zink.

Men också för att Gröt-SM gick av stapeln i helgen . Och i Gröt-VM i Skottland förra året vann det svenska laget som använde just Saltå Havrekross till sin gröt. Den här gröten är mättande och nyttig –  testa att tillsätta lite vaniljsocker, kardemumma eller kanel under kokningen för extra god smak!

Det fina med Saltå Kvarn är att de också arbetar med en verktygslåda för sina odlare, som belönas ju fler miljöförbättrande åtgärder de gör på sin gård. Det finns 155 stycken insatser att välja mellan. Bland annat kan man göra en så kallad Gäddfabrik. Man kan restaurera eller konstruera en våtmark så att den fungerar som en gäddfabrik där fisken har optimala förutsättningar att föröka sig. Det viktiga är att man tar hänsyn till fiskens ekologi så att den får vad den vill ha för att kunna leka. Våtmarken i en gäddfabrik utgör också en biotop för fåglar och andra djur –  och minskar så väl övergödning som klimatpåverkan i närområdet.

Smakar gott och gör gott helt enkelt!

Världens godaste gröt  (2-3 portioner)

Du behöver

1 dl Havrekross

1 dl Havregryn

1 krm Salt

3 dl Mjölk

3 dl Vatten

Gör så här

Lägg havrekross i blöt i rikligt med vatten över natten. Sila bort vattnet, lägg havrekrossen i en kastrull med havregryn, salt, mjölk och nytt vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills gröten blir mjuk och krämig men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Servera med kall mjölk, färsk frukt, sylt eller russin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Världens godaste gröt – steel cut oats”

 1. Bojkottar alla produkter från Saltå kvarn pga deras kopplingar till Vidarstiftelsen och Antroposoferna!

  1. Varenda gång Clara skriver något som berör Saltå Kvarn kommer någon och skriver det du skrev. Och varenda gång klargör Clara eller någon annan hur det ligger till.
   Hoppas att du bojkottar Nestlé med alla hundra underföretag också.

  2. Antroposoferna är en liten utdöende skara som inte gör något ont mot planeten. Håller med Stina nedan/ovan, det finns större och värre företag att bojkotta. Nestlé är bara ett av dem.

  3. Det är väl bra och vaket att någon påpekar kopplingen mellan Saltå kvarn och antroposoferna, som verkligen inte är en så oskyldig rörelse som en del vill framställa dem som. Det som verkligen är intressant här är hur vissa känner ett behov av att rycka ut till försvar för denna rörelse, som bland annat kopplas till vaccinationsmotstånd och annan pseudovetenskap så som antroposofiska läkemedel. I Järna är vart femte barn ovaccinerat mot mässling, trender som annars oftast ses i socialt utsatta områden så som Järva i Stockholm. En påminnelse är att ca 90 000 människor avled globalt som en följd av mässling så sent som 2016, det första år antalet döda per år understeg 100 000.

 2. Låter gott men jag har inte tid att laga frukost i 20 minuter på morgonen :/ Jag får fortsätta köra på havregrynsgröt med ägg i.

  1. Köp andra steel cut oats som kokar på ungefär samma tid som vanlig havregrynsgröt. Jag köper från risenta.

 3. Hej alla som klagar!

  Prova gröten. Det är säkert en god frukost som fattas er och det kommer kännas bättre med en mätt och glad mage.

 4. Prova också Dinkelflingor- och Rågflingor, hälften av varje och drygt dubbelt så mycket vatten till det. Salt såklart. Jag brukar lägga i russin och linfrön samt när allt är klart färsk frukt ovanpå. Mums

 5. Gröt är gott o har själv inte tänkt på kombinationen av två sorter,skall prova. Tack för tipset.

 6. Varför hälla av vattnet? När man gör exempelvis havremjölk så är det väl just det vattnet man vill åt? Eller är det skillnad?
  Grymt gott för övrigt, nya favoriten!! Tack