Världsgoda äppelbullar med kokos

Det här receptet på äppelbullar med kokos experimenterade jag nyligen fram när jag egentligen tänkt baka äppelbullar med mandelmassa – men mandeln tagit slut. Resultatet blev den godaste bulle jag någonsin bakat. Tyvärr skrev jag inte ner exakt hur jag gjorde med fyllningen – men här kommer ett försök att minnas.

Äppelbullar med kokos

 

Deg

3 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

100 g mjukt smör

1 ägg

ca 10 dl vetemjöl

 

Fyllning

200 g mjukt smör

2 tsk mortlad kardemumma

1 dl strösocker

3 äpplen (rivna)

2 dl kokosflingor

Ägg till pensling

 

Gör så här

Värm mjölken så att den blir fingerljummen. Häll ner den i en bakbunke. Smula jästen i mjölken och rör om tills den löst sig. Blanda i strösocker, salt och det mjuka smöret.  Vispa ner ägget. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och kör i maskin i ca 10 minuter – men gärna 20 minuter för hand. Degen ska börja släppa från kanterna på bunken och kännas smidig och lättarbetad.

Låt degen jäsa i bunken täckt me en bakduk,  i 60 minuter. Ta fram smöret till fyllningen så att det mjuknar. Riv äpplena på den näst grövsta sidan på rivjärnet. Lägg i ett durkslag och pressa ut vätskan.  Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, socker och kardemumma i en skål. Baka ut bulldegen och bred över smörblandningen. Strö ut de rivna äpplena och därefter kokosflingorna ovanpå. Men spara lite kokos till att dekorera bullarna med.

Rulla ihop bullarna och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa  under bakduk i 45 minuter.

Pensla med ägg och strö sedan över kokos. Grädda i mitten av ugnen ca tio minuter.

Äppelpaj med vaniljtäcke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Världsgoda äppelbullar med kokos”

 1. Tack för detta recept, ska jag baka till tisdag då barn o barnbarnen kommer till stugan i Blåvik som ligger vid sjön Sommen och firar min dag. Ha det så bra kram

 2. Jag skall också baka till våran Ö:s årliga picnic i båtklubben som lokaler. Tack för härlig bakinspiration. ♥️

 3. Du är så duktig på att baka och pyssla! Jag blir alltid så inspirerad när jag ser din blogg! Du verkar ha en så fin balans mellan allt, kakor och godsaker till egenodlade grönsaker. Jag är 20 år och har bulimi och skulle så gärna vilja hitta en balans som du och många andra stora bloggare verkar ha mellan nyttig och “onyttig” mat. Hur gör ni som är friska eller som tillfrisknat får en ätstörning? Jag tror att jag är på rätt väg för jag får bra hjälp nu men det är ändå svårt att låta bli att inte tänka på mat och kompensation för uppäten mat osv… Kram från en annan Clara

  1. Bra att du läser bloggar som ger dig sund inspiration, med riktig mat och godsaker. Se till att skippa profiler som enbart fokuserar på t ex träning och så kallad “clean eating” eftersom det ger en skev bild av vad som är normalt. Så välj dina inspirationskällor med omsorg! Det är så lätt att tänka att varje godsak man stoppar i sig är förödande och hemskt onyttigt men det är helt skevt. Kunde själv få panik av att ha ätit en bulle liksom. Faktum är att kroppen kan hantera både socker och gluten och fett och så vidare. Det är liksom inte gift.. Så man måste få en mer avslappnad inställning till det man äter. Aldrig ångra något efteråt. Tänk att du ibland äter för kroppen och ibland för själen, det hjälpte mig mycket 🙂 laga god färgrik mat och njuta av efterrätter. Även i efterrätter finns ju ägg, smör, grädde och annat som ger kroppen näring och energi. Testa nya recept, nya grönsaker, utländsk mat.. var förlåtande vid eventuella nedgångar. Det är många fler än man tror som haft problematiken men kommit ur det och kan njuta ångestfritt. Ta hand om dig! 🙂

   1. Vilket fint svar av dig. Också jag är drabbad av bulimi och med människor som dig, kan vi få lite hopp om att det kan bli bättre.

    1. Ja tack för att du tog dig tid att svara, ger mig hopp att läsa det du skrev! Vi får kämpa tillsammans, jag vill ändå våga tro att det blir bättre trots att det går lite upp och ner. /Clara