En bit äppelpaj och kaffe på kaffebricka med rosor.
En rejäl bit äppelpaj på fat med grädde.

Här är receptet på en smarrig äppelkaka jag bakade i helgen. Receptet har jag hittat i ett gammalt nummer av Hemmets Veckotidning.

Vaniljtäcket adderar något alldeles extra till äppelkakan – som med fördel kan bakas på aningen syrliga trädgårdsäpplen.

Äppelpaj med täcke av vanilj

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • Till pajbotten
  • 100 g smör

  • 1/2 dl socker

  • 2 ägg

  • 3 dl vetemjöl

  • 1/2 dl potatismjöl

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1/2  tsk äkta vaniljpulver

  • 3 äpplen

  • Till vaniljtäcket
  • 1 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 2 dl creme fraiche

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör smör och socker poröst.
  • Tillsätt äggen ett åt gången.
  • Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
  • Rör sedan ner i äggsmeten.
  • Häll i en smörad och bröad pajform.
  • Skala och skiva klyfta äpplena och tryck ner i kakan.
  • Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
  • Blanda ingredienserna till Vaniljtäcket i en skål och rör till en jämn smet.
  • Häll över kakan när den kommer ut ur ugnen.
  • Grädda sedan färdigt kakan i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
  • Låt kallna innan servering.

Testa knäckig äppelpaj med vit choklad!