Äppelpaj under täcke av vanilj

En bit äppelpaj och kaffe på kaffebricka med rosor.

En rejäl bit äppelpaj på fat med grädde.

Här är receptet på en smarrig äppelkaka jag bakade i helgen. Receptet har jag hittat i ett gammalt nummer av Hemmets Veckotidning.

Vaniljtäcket adderar något alldeles extra till äppelkakan – som med fördel kan bakas på aningen syrliga trädgårdsäpplen.

Till pajbotten behöver du:

100 g smör

1 1/2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2  tsk äkta vaniljpulver

3 äppplen

Till vaniljtäcket behöver du:

1 dl strösocker

2 ägg

1/tsk äkta vaniljpulver

2 dl creme fraiche

 Så här bakar du äppelpajen:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett åt gången.

Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.

Rör sedan ner i äggsmeten.

Häll i en smörad och bröad pajform.

Skala och skiva klyfta äpplena och tryck ner i kakan.

Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till Vaniljtäcket i en skål och rör till en jämn smet.

Häll över kakan när den kommer ut ur ugnen.

Grädda sedan färdigt kakan i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Låt kallna innan servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Äppelpaj under täcke av vanilj”

  1. Låter fantastiskt gott! Men när/var stoppar man i äpplena? Innan eller efter vaniljtäcket?

    1. 175 – var nog lite snurrig när jag skrev receptet för hälften trillade bort. Men nu ska allt stämma =)

  2. Åh, jag blir svårt sugen! Tror vår multiallergiker får åka och hälsa på mormor snart, så vi får baka lite goda saker… Att utesluta bland annat mjölk, ägg, soja och vete gör bakrepertoaren ganska sparsmakad annars.

  3. Så smarrigt det ser ut! Jag hade tänkt baka en äppelkaka i helgen men det hanns inte med tyvärr. Får nog satsa på nästa helg, och då med ditt recept:)

  4. Bakade den igårkväll.. Sååååå god! Finns risk att jag smäller i mig hela själv. Lilla sover ute i vagnen och stora är på förskolan… Mamman kan go bananas!

  5. Jag vill ju baka genast men har bara majsmjöl i skåpet. Månne det funkar med det istället för potatismjöl? Använder båda så sällan att jag oftast bara har ena sorten stående i skåpen…

  6. Jag har bakat den här idag, och alltså… Ska det inte vara nån vätska i själva kakbotten? Blev mer en deg som jag fick trycka ut i pajformen, en smet som går att hälla, som det står i receptet var inte att tänka på. Och nu när jag smakar på kakan så känns botten väldigt torr? Jaja, kan ju vara jag som misslyckats med den också.

    1. Min kaka är just nu i ugnen, och jag tänkte samma sak, mer en deg än en smet, men jag väntar med spänning på att få se kakan färdig…

    2. Det är en pajdeg och inte en kaksmet så man kan inte hälla utan man måste trycka ut den i kanterna om du inte är en smuldeg dvs. Jag personligen tycker att det är godare med smuldeg för då blir det inte så torrt

  7. Jisses vad saftig denna kaka blev, trots att smeten var torr från början. Den gjorde succe i skolan 🙂 Den kommer nog bakas flera gånger till 🙂

  8. Attans, min mitt reste sig alldeles för mycket. Så nu ligger vaniljtäcket längs kanterna och gräddar… 🙁