En bit äppelpaj och kaffe på kaffebricka med rosor.
En rejäl bit äppelpaj på fat med grädde.

Här är receptet på en smarrig äppelkaka jag bakade i helgen. Receptet har jag hittat i ett gammalt nummer av Hemmets Veckotidning.

Vaniljtäcket adderar något alldeles extra till äppelkakan – som med fördel kan bakas på aningen syrliga trädgårdsäpplen.

Till pajbotten behöver du:

100 g smör

1 1/2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2  tsk äkta vaniljpulver

3 äppplen

Till vaniljtäcket behöver du:

1 dl strösocker

2 ägg

1/tsk äkta vaniljpulver

2 dl creme fraiche

 Så här bakar du äppelpajen:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett åt gången.

Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.

Rör sedan ner i äggsmeten.

Häll i en smörad och bröad pajform.

Skala och skiva klyfta äpplena och tryck ner i kakan.

Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till Vaniljtäcket i en skål och rör till en jämn smet.

Häll över kakan när den kommer ut ur ugnen.

Grädda sedan färdigt kakan i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Låt kallna innan servering.

Testa knäckig äppelpaj med vit choklad!