Jag är en prepper

Ibland har jag hört folk säga att de inte fattar hur man vågar bo på landet om det “händer något”. Själv känner jag likadant fast tvärtom. Det vore läskigt att bo i en stad om vattnet tog slut, om mat inte levererades till affärerna och jag inte hade åtminstone lite konserver och vatten någonstans i lägenheten. Så att jag skulle klara mig en vecka utan hjälp.

Jag har inte tänkt på mig själv i de termerna tidigare – men jag är nog lite av en prepper. Eller egentligen är det väl sunt förnuft det borde heta? Jag är som mormor och morfar som hade jordkällaren och frysen full med mat. Och huset liksom säkrat mot strömavbrott och elände. När man bor på landet så är man en prepper vare sig man vill eller inte. Men vi preppar inte för apokalypsen utan för vintern.

-Vad gäller maten så har vi i källaren tre frysboxar med “egen fångst”. En med kött, en med fisk, bär och grönsaker och en med sånt som dumpstrats som ost, bröd etc.

-Vårt hus värms upp med ved, så vi är inte beroende av elektricitet.  Vi har en stor vedpanna i källaren och en järnspis uppe i köket. Dessutom går vår vanliga köksspis på gas istället för el. Även när vi har strömavbrott är det med andra ord ganska odramatiskt.

-Vattnet kommer från egen källa och det funkar även när elektriciteten har gått.

– Vi har också en jordkällare under trappen där vi kan vinterförvara rotsaker. Men den är inte så himla bra och går dessutom på el så på sikt skulle jag vilja bygga en ny jordkällare utomhus efter konstens alla regler. Men den här funkar tills vidare.

-Vi har ett skafferi i källaren som går under namnet Lill-Konsum. Där finns sånt som krossad tomat, mjöl, bönor, soya, kaffe, konserver, olja, buljong mm. Det skafferiet har vi för att inte behöva handla så ofta. Vissa saker tar ju jämt tar slut hos oss –  som ketchup – så det är perfekt att ha hemma. Vi storhandlar till Lill-Konsum en gång om året och fyller upp förråden. Delvis gör vi inköpen på vanliga affärer, delvis från Matsmart. Där säljs mat med kort utgångsdatum, och sånt som kan ha defekta förpackningar men bra innehåll tex. Både billigt och klimatsmart att kunna handla därifrån!

-På Lill-Konsum har vi också förråd av tandkräm, plåster, toapapper, hushållspapper, diskmedel, lampolja, stearinljus och tvättmedel. Såna där saker man inte vill få slut på hux flux och heller inte vill behöva köpa jämt och ständigt.

-Det enda vi egentligen behöver nu är ett dieselaggregat. Det skulle underlätta om strömmen försvann under en längre period.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Jag är en prepper”

 1. Tänker samma som dig, bor i förort till Stockholm men har plan för att åka ut till landet om det skulle behövas/hända något. Där finns vedspis för värme och egen brunn för vatten (men får man verkligen upp vatten utan el en längre period? Hur funkar det?) och förråd för mat, men det liknar inte alls ditt! Har gasspis i min lägenhet, det saknas tyvärr på landet men det funkar ju med den gamla agaspisen, bara inte lika enkelt som man är van vid. Jag tycker också det är sunt förnuft att “preppa” min mormor och morfar är födda tidigt 30tal och har överfört det på min mamma och därmed mig. De har fortfarande stort matförråd för det visste man kunde behövas då, nu finns det en kanske lite FÖR stark tilltro till att staten kan hjälpa och skydda oss alla.

  1. Vatten och avlopp fungerar utan el om du har självfall. Ligger vattenkällan högre än huset behöver du inte någon pump för att få in det, och ligger ledningarna till avloppet lägre än husets lägsta ledningar behöver du inte någon pump till det. Som med mycket annat är det oftast de som bor på landet och har eget vatten + avlopp som har bäst koll på hur det fungerar.

 2. Jag är också en prepper. Vi är bara två stycken i hushållet och bor i Göteborg men jag har alltid gillat att storhandla och ha i skafferiet istället för att småhandla hela tiden. Både oekonomiskt och tidskrävande. Beror kanske på att jag är uppvuxen långt ut på landet och längtar tillbaka dit i framtiden.

  Fler inlägg om detta! Hur ser förrådet ut? Några speciella tankar om det? Handlar ni mycket efter erbjudanden eller bara EN gång allt ni vill ha?

  Hur gör ni när ni dumpstar? Det är så svårt att veta…

  Tack för en fantastisk blogg!

 3. Jag är själv precis likadan men har alltid varit det. Jag är också en samlare, vilket innebär att jag fryser in, gör sylt, saft, inläggningar, kryddor och annat som är bra att ha. Har förråd både för matvaror men även som du tandkräm, hårschampo, tvättmedel etc. Är uppvuxen på det sättet på landet. Min mamma gjorde allt och då menar jag verkligen allt. Vi tyckte köpekakor var lyx…hahaha!
  /Berith

 4. Ryser av välbehag över att läsa detta?! Så rimligt!
  Måste då berätta om hur det ser ut där vi bor. Jag och min sambo bor i en studentlägenhet i en av Sveriges största städer, studentlägenhetskomplexet har ca 100 hushåll (det är väldigt stort). Nästan alla är med i en stor fb-grupp för att kommunicera om allt möjligt som kan röra ens grannar. I våras hade vi strömavbrott 3 gånger under ett dygn, det händer nästan aldrig, men då vad det något centralt fel hos elleverantören. Varje avbrott varade någon h. Vissa grannar blev mer och mer uppjagade för varje strömavbrott, pratade om att kräva hyressänkning och några av dem skrev (på allvar) att eftersom de inte kunde laga mat när det inte fanns el så var de ju tvungna att KÖPA HÄMTMAT, vilket så klart hyresvärden måste ersätta dem för. Detta är alltså myndiga människor som inte kunde få i sig näring utan tillgång till elektricitet, vad skulle de göra vid en eventuell samhällskris?

 5. Åh vad jag gillade detta inlägg! Bor i stan och stortrivs men nu blev jag ju lite sugen på landet ändå. Tyvärr hänger det som vanligt på arbete. Känns som att man behöver vara entreprenör/egenföretagare för att få ihop vardagen utanför stan. Men mer om detta så får jag drömma lite!

 6. Åh. Önskar fler inlägg av denna sorten! Så himla bra att få tips till sitt egna ”Lill-Konsum”..
  Är nyfiken på hur ni gör med eventuella möss i huset?

 7. Vi har också börjat preppa, men min sambo säger att vi inte kan berätta det för nån för då blir vi plundrade när apokalypsen kommer hahah. Lite extremt kanske, men ändå, blir du inte orolig att folk nu känner till era förråd?

  Kan vara så att jag sett för många apokalypsfilmer.. 😛

  1. Haha!! Så tänker jag med..att jag ska inte säga att jag har ett lager med flaskvatten 😂

   För övrigt väldigt inspirerande inlägg Clara!! 👍🏻

  2. Hahaha men han har ju SÅ rätt! Inte tänkt på det själv, men nu ska jag bannemig ha ett superhemligt förråd. Åh. <3

   Btw som många skriver, MER av detta ämne fina Clara!

 8. Älskar att läsa detta! Det ligger i linje med hur jag själv planerar att vi ska ha det. Har nyss flyttat till hus med källare i ett litet samhälle så nu finns förutsättningarna!

 9. Åh, jag sällar mig till skaran och vill också se och höra mer om Lill-konsum. Så charmigt! Kanske helt fräckt snor namnet rakt av när vi väl byggt vårt platsbyggda hörnskafferi 🙂

 10. Åh, jag önskar att jag hade hus med skafferi och jordkällare. Jag är också en prepper men mina köksskåp blir snabbt fyllda. En extra frys införskaffade vi i samband med att sambon började jaga för något år sen och den är mycket tacksam att ha.

 11. ÄLSKAR detta. Jag bor i en Stockholmsförort men drömmer om att kunna köpa hus på landet (och ändå ha jobb) en dag. Tills dess så har jag och min sambo börjat “preppa” med livsmedel, hygienartiklar, första hjälpen, spritkök/gaskök, vatten i dunkar osv. i vårt källarförråd. Det känns vettigt att tänka tanken att vi kan komma att behöva klara oss utan exempelvis el under en längre period och hur vi då ska klara oss. Jag läser gärna mer om detta ifrån dig och det vore så kul att läsa mer om hur andra stadsråttor tänker kring detta.

 12. Åh detta är så intressant, jag är nyss fyllda 25 och precis fått upp ögonen för vad prepping är, även fast jag har levt med “sunt förnuft” och alltid haft lite extra mat hemma i förrådet. Men jag blev iaf intresserad av prepping för att jag har tyckt att jag själv inte har haft någon koll på vad mitt ansvar är som individ är ifall det skulle hända något.
  Jag bor med min sambo och våra två barn i en by i Dalarna, vi har ett gammalt hus med jordkällare, en panna för att elda med ved (även om vi kör med pellets nu) och ett sommarkök med vedspis som nästan bara står och väntar på att få bli använt.
  Jag har fyllt jordkällaren med konserver och torra varor, sånt som håller flera år efter bäst före datum, och ser till att rotera förrådet när det köps nytt. Vi köper vårat kött från jägare och en bonde här i byn och vi har kött så vi klarar oss länge. Jag odlar och försöker få hum om hur jag lägger in och syltar på allt som finns i trädgården, allt är nytt men jag lär mig!

 13. Hmm..jag kanske måste städa ur matkällaren i huset och fixa ett eget konsum 🙂 I början hade vi sylt osv nere men har blivit latare å latare och har mindre å mindre plats till alla andra saker så förrådet har invaderats av div annat. Annars så har vi ett mobilt el-aggregat och vatten med självtryck från en källa i skogen, möjlighet att elda med ved men….ingen mat 🙂

 14. Åh, såhär vill vi också ha det. Vi bor i radhus från 60-talet med rejäl källare med massor av förråd och matkällare. Har vatten i större dunkar, braskamin och ved för eldning om fjärrvärmen skulle ge sig, gott om ficklampor/pannlampor, campingkök med gas/sprit för matlagning om strömmen försvinner så visst kan man vara en prepper även i stan. Vår svagaste punkt är maten. Vi bor ca 200 m från en bra mataffär och jag ogillar att slänga mat, därför har vi inga jättestora lager hemma. Försöker ha ett basförråd med sånt vi använder mycket typ havregryn, pasta, krossade tomater m.m, men ofta slarvar jag med att fylla på basförrådet när jag tar en förpackning därifrån. Jag tycker det är svårt att preppa med sånt man äter ofta och som klarar sig i matkällare. Vill ju inte ha konserver med saker vi aldrig äter annars. Eftersom kyl/frys går på el vill jag inte ha några jättestora lager med saker som behöver det… Hur tänker ni andra?

 15. Har börjat fundera på det där nu när vi köpt hus. Vi flyttar bara en liten, liten bit utanför Stockholm, så så fasligt långt till grejer kommer vi inte ha. Men vi får en kamin att elda i, en större frys och mer utrymme för mat. Och så har jag funderat på att skaffa höns. Någon ko lär jag inte få ha tyvärr, även om kossor är typ världens bästa djur 🙂 Och även om det inte kommer någon kris är det ju himla skönt att ha bunkrat lite. Hur nära man än har till en butik är det mest störigt när grejer man ofta använder är slut. Preppa is the shit.

 16. Har ni aldrig haft skadedjur? När jag bodde i radhus fick mitt skafferi påhälsning av pälsängrar och fläskängrar. Sedan dess bor alla mina mjöl och liknande i täta glasburkar eller i kyl/frys! Det är verkligen superäckligt när man hittar baggar och larver i sin mat 😝 De djuren finns ju överallt i naturen som naturens ”städare” så det är svårt att helt skydda sig mot dem.

 17. Hörde på nyheterna i våras när man frågade personer om man var förberedd om kris kommer. Man över medelålder Stockholms innerstad -ja jag kan gå till min vinkällare… Kvinna nedre Norrland, ja vi har alltid litet lager och vedspis så vi klarar oss.
  I störr undersökning visade det sig att hela Norrland och boende på landet i övriga Sverige var bäst förberedda. Storstäderna kunde inte förstå att man skulle bunkra, -jag går till Ica då…

  Vi har vedspis och litet lager men vi bor på landet.
  Hur klarar ni mjöl och annat från råttor o skadedjur i denna lagring?

  1. Fast det är väl inte så konstigt att folk inte “förstår” att de behöver ha ett förråd? Vi har inte aktivt tagit ställning i något krig på hemmaplan på flera hundra år, har tillförlitlig el- och vattenleveratörer, och mataffärer finns lätttillgängliga och har ofta fullt utbud av varor oavsett årstid.

   1. Fast prepping handlar ju inte bara om att vara förberedd för ev. konflikt utan även andra samhällskriser. Stormen Gudrun t.ex. där många hushåll var strömlösa i 3-4 veckor i sträck. Eller som nu senast sommarens stora skogsbränder, att behöva ha sin “go bag” packad för att kunna lämna hemmet snabbt vid behov.

  2. Jeg bor i en liten leilighet i byen, og har ikke plass til et Lilla Konsum hjemme. Og nei, jeg er ikke forberedt på en apokalypse. Klarer meg dog helt fint gjennom et strømbrudd i ny og ne.

  3. Sedan finns det rent praktiska orsaker att folk i storstaden har mindre av de grejer som behövs, många gånger finns inte utrymme i tex en liten etta att samla saker på hög och inte alla har förråd som rymmer detta. Själv har jag en del av de grejer man bör ha men inte allt och kommer heller inte köpa det eftersom jag måste prioritera mitt vanliga liv före förberedelser för något som kanske aldrig händer.

 18. Jag lägger varorna i plastpåsar (genomskinliga) då är man skyddad från kryp o dylikt.

 19. Åh dieselaggregat, det har vi också pratat om att köpa, vi har bergvärme och ingen möjlighet att elda inomhus längre. Lill-Konsum var en bra idé! Jag bunkrar när det är bra pris så vi skulle också klara minst 1 vecka på maten vi har hemma. Det jag skulle vilja lära mig mer om är att ta till vara ätliga växter och rötter i naturen, att göra upp eld m.m.

 20. Hur får ni in vattnet i huset vid strömavbrott?
  Vi har egen (grävd) brunn, men vi behöver ju el för att vattenpumpen ska fungera. Utan el så tömmer man ju det vatten som finns i rören ganska fort vid exempelvis toabesök. Så ja, vi funderar också på att skaffa ett dieselaggregat. 🙂

 21. Så klokt! Vi har haft flera långvariga strömavbrott under sommaren och verkligen blivit prövade i livsföring utan el. Men vi tänder i vedspisen, hinkar vatten från vår egna brunn och njuter av maten från skafferi och jord. Och det ger en sån oerhörd trygghet att känna att livet kan fortgå, även utan el! Dock är ett diselaggregat ovärderligt – det blir lite svettigt när strömmen varit borta ett dygn och man tänker på all infrusen mat i frysboxen….

  1. Tänkte också på det, diselaggregat är inte all förglömma. Spelar ingen roll hur full frysen är, på en vecka hinner det nog tina upp.

 22. En ganska liten solcell kan stor del av året ladda mobiler, ficklampa med mera. Vet inte hur stor som behövs för att driva en frys. Diesel tar ju också slut och är inte det grönaste så kan vänta tills det är nödfall… Hur funkar ert avlopp?

 23. Nyfiken! Hur får ni vattnet och värmen (antar vattenburen?) att funka även utan ström? Vad drivs pumparna av?

 24. Intressant inlägg, skulle också gärna läsa mer om dumpstring och ert förråd. Tänkte på frysboxarna, de går väl på el så de skulle tappa kylan vid ett större elavbrott? Eller har ni nån backup till dem då ni har så mycket mat frusen?

 25. Kan få sådan ångest över att jag inte bor i hus, men lagrar så mycket jag kan, har dunkar med vatten och så trots att jag bor i lägenhet. Det svåraste blir hur man ska ta sig någonstans om det till exempel blir ett långvarigt strömavbrott och man inte kan tanka bilen. Är lite knepigt det där med att hitta bränsle som tål att lagras länge..

 26. Som min mann sa når han hadde laget X antall glass tomatsaus, pickles osv. fra drivhuset: Jeg er en blanding av italiensk bestemor og doomsday prepper! En nyttig kombo!

 27. Ja, vi som bor på landet kommer ju att klara oss mycket bättre och längre än stadsborna vid en kris. Förutom det du nämner, så har vi ju också massor av vilt i skogen, bär och svamp på bekvämt avstånd och plats att odla potatis och grönsaker. Samt oftast skapliga möjligheter att lagra och bunkra upp.

 28. Så suveränt bra idé, berätta gärna mer!
  Det är framförallt perspektivet att slippa åka och handla så ofta som lockar.
  Några frågor:
  Hur gör ni för att undvika möss?
  Hur har ni räknat ut hur mycket av allt ni ska köpa för att det ska räcka ett år?
  Finns det något en bör undvika?
  Tusen tack!

 29. Hög igenkänningsfaktor! Man blir lite av en prepper oavsett om man tänker på det eller inte. För att inte behöva besöka människobyn så ofta blir det storhandlingar och stora lager. Många frysar och förråd hjälper till. Vi har även ett dieselaggregat som verkligen varit ovärderligt vid några längre strömavbrott.

 30. En kul sak med detta inlägg är hur många kvinnor som faktiskt VILL lära sig att ta hand om sig själva/sin familj om något skulle hända. Det är jättekul, tänk om det fanns någon kurs som samlade ihop oss och lärde oss det viktigaste? Om strömmen går mitt i vintern, om matleveransen uteblir, vad gör vi då? MSB har ju förstås många förklarande videos av detta men ändå. Nu hoppas jag på att snart flytta och då ska jag börja bygga upp matförrådet. Tänker ha mycket makrill & fiskbullekonserver, de håller länge! Hårt bröd, pulvermos, saker som inte behöver tillagas eller som behöver mycket kort tillagning. Tänker att man ser över förrådet en gång i halvåret och ser om saker börjar bli gamla så tar man och äter upp dem och ersätter med nya.

 31. Bra inlägg, undrar dock hur du förvarar socker, mjöl mm för att “råttsäkra” det hela?
  Jag har bara helkonserver och inläggningar i glasburkar och så

 32. Funderar på ordet dumpstrat, det är folk som plockar duglig/ätlig mat ur container utanför affären, eftersom de ogillar att bra mat slängs. Då ni inte bor i stan, antar jag att du menar hamstrat (köpt mycket tex på extrapris). Annars vore det jättespännande att höra mera om dumpstrandet, för sånt är nästan mer ovanligt än att benämnas prepper.