Regntung söndag

När jag varit bortrest några dagar vill jag komma in i hemmakänslan på en gång. Det gör jag genom att fixa och dona och skylta om här hemma. Då tar jag liksom hemmet i besittning. Direkt när jag vaknade imorse bestämde jag mig för att ägna dagen åt exakt det. Steg upp vid åtta och släppte ut hunden. Daggvått i gräset.

Sedan åt jag och barnen frukost tillsammans. Finns inte mycket jag har aptit på just nu. Mår mest illa. Men apelsinjuice och sura frukter funkar fortfarande.

Det kändes så kallt inomhus att jag bestämde mig för att göra en brasa. Hade dock glömt att en skorsten som inte använts på veckor behöver lite draghjälp för att inte ryka in. Sån här dimma blev det.

Efter frukosten bestämde jag mig för att fortsätta projekt sätta tillbaka innerfönster som varit utplockade under sommaren. Blev ett väldigt putsande och fejande innan allt var ihopskruvat. Tänk att när jag tog ut fönsterna i våras kändes det som att det skulle dröja en livstid tills sommaren var slut, det blev kallt och dags att sätta i dem igen. Men nu känns det som att det hela passerade på en vecka.

På Kupan på Öland fann jag detta gulliga gamla tyg som ser ut som något som kunnat hänga i min farmors kök. Femtiotal på rätt sätt. Så jag klippte till och sydde upp och hängde i fönstret.

Det blev tarmigt på precis rätt sätt.

När jag sytt gardiner och städat bokhyllan och sorterat in tidningar och papper fick jag sådan lust att baka någonting av alla fina äpplen.

Det blev en äppelkaka med mandelmassa. Folke hjälpte mig att baka.

Och jag fick äntligen en sådan där skön, regnig innedag som jag längtat efter hela sommaren. Med blyertsgrå himmel, blåst och bara nio stackars plusgrader. Friden jag känner i hela kroppen sådana dagar är svår att beskriva. Älskar hösten.

Medan kakan gräddades såg pojkarna på film och jag hoppade i badkaret med telefonen för att lyssna på pod och spela Toon Blast samtidigt. Besatt som sagt. Har dock inte hunnit längre än till bana 71. Började i torsdags.

Därefter åt vi middag och sedan äppelkaka.

Bertil tyckte att den smakade som semla med äpple och det hade han rätt i. Väldigt god.

Det bästa med att barnen börjat skolan igen är att de är tillbaka i sina rutiner där de lägger sig sju på kvällen. SÅ SKÖNT! De har lagt sig sju i alla år och jag har inga planer på att ändra på det så länge Bertil bara kan somna så tidigt.

Men innan läggdags tog jag och Folke en promenad för att rasta Melker.

Gulligaste promenadsällskapet.

Sedan gick vi in, borstade tänderna, läste saga och halv åtta sov barnen som små grisar i sina sängar. Hallelujah!

Imorgon kommer Jakob hem från Bern så då är hela familjen äntligen samlad igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Regntung söndag”

 1. Hej! Har foljt din blogg av och till i nagra ar nu, tycker den ar mysig 🙂 Jag maste bara fraga, vad gor dina barn nar du pysslar sa mycket hemma? Jag har sjalv tva sma barn och blir fascinerad nar jag laser att du syr gardiner, bakar etc, allt pa en dag! Jag ar glad om jag hinner med ett par maskiner tvatt!! Tankte om jag kan fa tips pa underhallning…

 2. Åh vilka mysiga bilder! Jag älskar också hösten, det känns så lugnt och tryggt och ombonat på nåt sätt. Fint med rutiner för barnen också, när våra var små la de sig också vid sju tills de var 8-9 år, då blev det åtta istället i flera år. Fick då dumma kommentarer av somliga – att jag la dem tidigt för att “bli av med dem” osv. Struntprat. Visst är det skönt att få en barnfri stund på kvällen, det skäms jag inte för att tycka, men mest är det skönt för barnen att få tillräckligt med sömn. Bristvara idag tror jag… Och så underbart att ni ska få en liten unge till, stort grattis till hela familjen! Lycka!

  1. Precis samma sak har, folk tycker vi ar konstiga som lagger barnen klockan 7 pa kvallen! Tror verkligen somn ar en bristvara hos manga barn.

   1. Fast bristvara på sömn handlar ju inte bara om när barnen somnar utan lika mycket om när de väcks på morgonen? Jag har två mycket kvällspigga barn som somnar runt kl 21, men eftersom de kan sova till minst 08 om de vill så har de aldrig någon sömnbrist. När äldsta börjar skolan så får vi tidigarelägga nattningen något, men att börja kvällsbestyr och nattning så barnen somnar kl 19? Nää.

 3. Alltså jag fattar inte hur du hinner?! Greja hemma, sy gardiner, baka och ta hand om två barn. Är jag hemma en hel dag med mina två barn har jag max hunnit köra tvättmaskin och diskmaskin. Dessutom skulle vi alla få spatt av ’cabinfever’, jag älskar att vara hemma men det funkar inte med barnen.

  1. Jag har en 5-åring och en 3-åring och en hel dag inne så klättrar vi alla på väggarna… De har ett stort behov av att röra på sig utomhus (och då inte sitta och småpåta lite i en sandlåda eller gunga lite, utan verkligen röra på sig, klättra, springa, baxa runt på saker etc). 5-åringen är väldigt impulsstyrd och 3åringen är, ja, 3 år och kan inte förväntas ta hand om sig själv… så att låta dem springa runt ute på egen hand på det sätt vi bor nu kommer inte på fråga. Jag skulle nog inte låta dem springa runt ute ensamma ens om jag bodde som UnderbaraClara heller när jag tänker efter. Helt enkelt för att ingen av dem är mogen nog för det ännu. Har man väldigt lugna, stillsamma barn så är allt nog generellt enklare, både ut och inne.

 4. Alltså – hut sjutton hinner du med allt det där på en dag? Och sköter dina barn sig helt själva medan du syr om gardiner och sätter om fönster och organiserar om bokhyllan och plockar och städar? Hur hinner du med lunchen och mellanmål? Och utfodrar de sig själva+låter dig sova till 8? I min värld låter din dag som en omöjlig ekvation men det kanske helt enkelt är något jag kan se fram emot allt eftersom barnen blir äldre? *hoppas*

  1. För att man kanske inte hinner en hel uppgift på en gång, utan går mellan dem och lägger ner och tar upp allt eftersom?

 5. Alltså så UNDERBART inlägg! (Jag är lika imponerad som alla andra över allt att du hinner med!) Folke under paraplyet, MY GOD. Så himla #GOOAAALZZ på allt i inlägget utom illamåendet…

  Gissar att ”tarmigt” ska vara något annat ord… ”tantigt” kanske? Eller är tarmigt ett ord jag missat? 😇❤️

  1. Det är nog sånt man bara kan säga här i Västerbotten😂 tarmigt är ju när de är så där tunna

 6. Hej!
  Vill bara påpeka att det heter kl 19 om det är på kvällen. Barnen lägger sig väl inte på morgonen kl 7?
  Annars en jättemysig blogg. Gillar din inredning, pyssel och goda recept.

  1. Haha, Vadå ”det heter”? Folk säger väl olika, båda är rätt…. 😆! Står helt klart en sjua även på kvällen på mina klockor som det gjort i alla tider…..

 7. Jag fungerar på exakt samma sätt! Det gäller både när jag varit bortrest och då det har varit mycket runt omkring och jag inte riktigt hunnit “landa”. Då pysslar jag också runt hemma för att komma tillbaka lite.

  Älskar sådana här inlägg från dig, speciellt nu på hösten. Ser fram emot en mysig höst tillsammans med dig här på bloggen!

  Och grattis till knodden i magen!

 8. “Tarmigt” – kanske felskrivning men eminent ord! En kombination av “tantigt” och “charmigt”?

  1. Nejdå! Menar tarmigt. Smalt och skevt som en utdragen tarm. Sådär som det blir i gammla hus där gardinerna hängt i femtio är och blivit helt smala och bleka

    1. Haha, nä det förstår jag. Har mest använt det som internt uttryck mellan mig och min syster. För att beskriva textilier och kläder av olika slag. Hade inte tänkt på att det kanske inte gick att direktöversätta till bloggen utan förklaring.

     Min mamma sa alltid om fula gardiner att “de hängde som tarmar i fönstret”. Det var inte menat som något positivt. Men jag har bytt smakpreferenser sedan dess, hehe

 9. Men jag undrar, vad gör du av barnen? Hade du barnvakt? Jag har en 5 åring och en åttaåring får man en halvtimme på en hel dag när de inte stör en får man vara nöjd. Annars är det mest konflikter, uttråkade, vill ha sällskap, hjälp med något etc etc. kanske ska förtydliga detta för som du framställer dina barn utifrån hur msn läser det verkar de nästan lite märkliga eftersom bilden man får är att de pysslar lugnt för dig själva och ordnar mat och annat medan du ligger i badet ( en annan får knappt gå på toa ifred)

  1. Men det står väl inte att de stör? Mina barn är sju och fyra och går greja rätt mycket på dagarna. De leker faktiskt bäst när jag är igång med något. Dock blir det förstås en hel del pauser för allt de behöver hjälp med. Och vid badet skriver ju Clara om den eminenta barnvakten tv:n 😉

  2. Ah sa skont att hora (ber om ursakt men jag har utlandskt tangentbord…! Ska vara prickar saklart!), borjade tro att det bara var jag!!!

  3. De flesta 5- och 7-åringar är rent fysiskt och mentalt tillräckligt mogna för att sysselsätta sig själva långa stunder. Självklart finns det undantag men undantagen är just det, undantag. Resten kan. Nu vet jag inte alls hur du har det men jag vet att många, många föräldrar “lär” sina barn att mamma och pappa står redo att serva dem hela tiden.

  4. Öh… hade du tyckt att det varit trevligt om Clara skrivit att hon klarar sig alldeles utmärkt utan barnvakt och att dina barn nästan verkar lite märkliga som trots att de är fem och åtta år inte verkar kunna roa sig själva överhuvudtaget?

   Mina barn är små fortfarande, men jag hoppas innerligt att de låter mig gå på toa ifred om fyra år, då de är lika gamla som dina.

   Barn är olika. Det är INTE märkligt.

   1. Tja tycker mina är rätt vanliga om jag jämför med vänner och deras barn och som man ser längre upp i tråden, bara att fixa måltider under en hel dag ( även om det handlar om snabbmakaroner) tar tid. Men visst sätt på några filmer och låt skärmtiden vara obegränsad så kan väl även jag knåpa ihop ett par gardiner hade gillat att få hela vilden bara. Clara beskriver ofta sina barn som om de helt sköter sig själva många timmar i sträck, det både förundras jag över och känner viss av insjukna över. Skulle också gärna veta lite knep och hur hon gör. Skulle själv inte släppa en treåring vind för våg även om jag bodde på landet.

 10. Hej Clara!
  Jag har en fråga som inte är relevant till inlägget ovan men jag undrar vilket program du använder när du redigerar videor, som när du gjorde din hudvårdsrutin?
  Tack på förhand och tack för en jättefin och inspirerande blogg.