• annonssamarbete Länsförsäkringar Västerbotten •

En tryggare start i livet

Under mina första två graviditeter var min inställning lite hejsan hoppsan liksom. Jag tecknade inte ens en barnförsäkring till båda barnen förrän efter Folke hade fötts och Bertil var fyra år gammal. Och då bara för att min syster som fått barn ringde och skällde på mig (hon är lite mer ordningssam jag jag är).  Men nu är det mer ordning på torpet. Jag har till exempel tecknat mitt livs första gravidförsäkring. Tredje graviditeten gillt! Men varför ska man ha en sån då kan man undra?

Jo. Men det är ju en trygghet om det skulle hända något. Det är ju inget man vill tänka på när man är gravid – men tråkigheter kan inträffa. Dels när barnet fortfarande är i magen. Dels komplikationer vid förlossning. Med lång sjukhusvistelse, resor för vård, terapi etc. Eller om barnet som föds skulle visa sig ha någon sjukdom, diagnos, ärr eller skada. Då kan man få ekonomisk ersättning som kan göra livet lite mindre svårt och komplicerat.

Vad spelar lite pengar för roll om någon är sjuk? Ja, pengar kan ju såklart inte ersätta hälsa på något sätt. Men det kan göra svåra situationer lite lättare. 

Om man som förälder har ekonomisk möjlighet skulle jag rekommendera att man tar en gravidförsäkring. Länsförsäkringar Västerbotten har en gratis gravidförsäkring som man kan teckna – men också en variant som kostar lite och ger ett större skydd). Jag valde det senare alternativet. Men sedan skulle jag också teckna en barnförsäkring när barnet väl har fötts.

Några saker att tänka på när du tecknar gravidförsäkring

 • Teckna en försäkring tidigt i graviditeten. Och kom ihåg att betala den också! Den börjar ju inte gälla förrän pengarna finns på kontot.
 • En gratis gravidförsäkring är bättre än ingen försäkring.
 • Teckna en barnförsäkring så snart barnet är fött, och innan din gravidförsäkring har slutat gälla (den räcker vanligtvis upp till sex månader efter födseln) så att inget glapp kan uppstå däremellan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “En tryggare start i livet”

 1. Vilket tajmat inlägg! Tack! Är gravid och ska snart föda, har också tecknat länsförsäkringars gravidförsäkring, tycker den är toppen, och i helgen nu ska vi ordna med barnförsäkringen och ditt inlägg gjorde det faktiskt lite enklare allting.

  Sen vill jag passa på att säga att era klänningar är underbara! Köpte 2 st nu under höstrean på provrummet som jag tagit några gravidbilder i, de är så fina och så bekväma att bära <3

 2. Vi hade också en gravidförsäkring, men när min dotter föddes med en missbildning på tarmarna så gällde dock inte försäkringen. Troligtvis uppstod missbildningen tidigt och då får man såklart ingen ersättning. Så trots månader på sjukhus fick vi inte ett öre. Dessutom hade dom mage att ringa upp och gratulera när barnet var fött för att göra reklam för sin barnförsäkring, men då de fick höra att dottern hade ett par planerade operationer kvar att göra så sa de rakt ut att de inte var intresserade av oss som kund. Då hade vi redan våra andra två barn försäkrade i samma bolag. Kände mig så otroligt kränkt, som att min fantastiska dotter inte var något värd! Enligt kuratorn på sjukhuset så är detta en ständigt problem. De där gravidförsäkringarna gäller ofta inte på grund av alla villkor och då kan man ju fråga sig om det verkligen ger en tryggare start i livet..

 3. …och kolla igenom försäkringsvillkoren när ni byter till barnförsäkring sen. Många har t ex undantag för “risksporter” som ridning.

 4. Jag är en av de få i min bekantskapskrets som tecknat barnförsäkring, och jag gjorde det från att min dotter föddes. När hon var 3,5 år visade det sig att hon är svårt sjuk i den neuromuskulära sjukdomen Charcot Marie Tooth som jag bar på utan att veta om det. Den orsakar stort lidande och vi har spenderat många veckor på sjukhus. Men sjukdomen hör till dem som försäkringsbolagen inte betalar ut någon som helst ersättning för. Jag är dessutom ensam förälder (pappan avliden) och måste jobba deltid för att klara av att ta hand om mitt barn. Så barnförsäkringarna är inte för alla!

 5. Hej Clara!

  Har du börjat ”i samarbete med”-märka dina anlägg på något annorlunda sätt nyligen? Jag läser din blogg i feedly, och där syns det inte längre alls vilka inlägg som är skrivna i samarbete med något företag och vilka som inte är det. (På din sajt syns det ju föredömligt tydligt!) Fattar ju oftast själv, men undrar om du ändrat något, och om du isf är medveten om att det inte längre syns i rss-feeden?

   1. Ja, precis, men det syns bara om man är inne på själva bloggen/sajten. Om man (som jag) läser inlägget i en rss-läsare syns det inte (längre). Det är därför jag undrar om något ändrats.

 6. Våra vänner tecknade gravidförsäkring, inte gratis utan den man betalar för. Barnet hade läpp, käk och gomspalt, vilket försäkringen täcker OM det upptäcks senare än i vecka 18-20. Men eftersom man gör rul i just vecka 18-20 och då för att upptäcka just den skada som barnet ifråga hade täckte inte försäkringen detta. Hen är opererad flera gånger, men de har inte fått någon ersättning och fick heller inte förlänga försäkringen pga barnets skada.

  1. Det beror på vilket försäkringsbolag man har. Väljer man ett bolag som ersätter från vecka tolv kan man få ett engångsbelopp för lkg (däremot inte om man, som vi, tecknat en förmiddag i vecka 19 och missbildningen upptäcks på ul samma kväll 🙈-numera råder jag alla att välja bolag med omsorg och teckna tidigt!). Länsförsäkringar har länge varit motvalls när det sedan gäller lkg och barnförsäkring, men numera tror jag att man, som på flera andra försäkringsbolag, kan teckna en helt vanlig barnförsäkring med klausul för spaltrelaterade problem.

 7. Så bra och viktigt inlägg. Förespråkar absolut försäkringar och skulle teckna både barnförsäkring och gravidfötsäkring igen om jag blev gravid och födde. Men! Som jag ser att många skriver och erfarar. Försäkringarna täcker verkligen inte allt och som jag ser det kan de även upplevas som en falsk trygghet. Vår dotter föddes med kraiosynostos vilket gjorde det omöjligt för oss att teckna barnförsäkring det första levnadsåret. Samtidigt täckte gravidfötsäkringen inte denna diagnos. Vi fick en klen ersättning för sjukhusvistelsen vid första operationen men sen var skyddet slut. Nu har vi en försäkring med friskrivning från saker som rör diagnosen. Är ganska orolig för om eventuella framtida ersättningar kan tänkas viftas undan med koppling till detta.

  Kan tänka mig att detta ämne väcker väldigt mycket känslor även hos andra som drabbats av försäkringarnas orättvisor!

  1. Precis samma situation. Min son som nu är 10 år omfattas inte av några försäkringar eftersom försäkringsbolagen hela tiden hänvisar till hans medfödda diagnos.

 8. Jag har varit som du… det har varit lite hipp som happ med det där med gravidförsäkringar. Men jag tror att jag ska skärpa till mig till nästa graviditet. Har också fått lite utskällningar från nära och kära om hur viktigt det är! 😉

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 9. Vi har barnförsäkringar och båda våra barn är sjuka och vi har fått mycket bra och fin hjälp och ekonomiskt stöd av barnförsäkring. Den har betalat sig flera gånger om hittills. Otroligt tacksamt när man får en tuff ekonomisk sits pga sjukhusvistelser, vabb och resor och annat.

   1. Då har du nog missat poängen, det måste bli ALLAS fajt om vi ska ha en chans att slippa kaos, 5% chans att klara 2gradersmålet betyder att ALLA måste hjälpas åt.

 10. Under min första graviditet fick jag högt blodtryck i v 40. Förlossningen sattes igång men eftersom det drog ut på tiden gjordes det ett akut kejsarsnitt & tack vare gravidförsäkringen fick jag ersättning för det.

 11. Har ett svårt sjukt barn som fick ligga många månader på sjukhus efter födseln, otroligt tacksam att jag skaffade försäkring! Ändå en viktig extra inkomst när båda föräldrarna tvingats vabba i ett år. Vi hade kanske tur men hade inga problem alls att få ut ersättning från LF.

 12. Som flera andra redan påpekat täcker gravidförsäkringar inte alla missbildningar. Mitt första barn föddes med en missbildning 2011, vi lärde pga det känna många andra familjen i samma situation. Jag har fortfarande inte hört talas om någon som fått ersättning för detta. Det blir alltså inte plåster på såren utan ännu en smäll när man är tilltryckt så det räcker.

 13. Fast… om du läser villkoren på en gravidförsäkring så ser du att det finns en massa undantag. Den gäller inte för en rad tillstånd och diagnoser. Min son är född med flera av dessa. Och tro mig när man behöver som mest hjälp får man minst hjälp. Gravidförsäkring är en falsk trygghet men en stor inkomstkälla för försökringsbolagen. Så till mitt andra barn täckande jag absolut ingen försäkring. Min första son har en CP-skada från födseln och inga försäkringar omfattar honom pga det.

 14. Viktigt att påpeka att glapp till gravidförsäkringen är inte det viktiga. Utan att man tecknar barnförsäkringen omgående när barnet är fött, innan saker kan upptäckas på barnet som försäkringsbolaget vill göra undantag för. Man är inte det minsta hjälpt av att ha haft en gravidförsäkring när det kommer till barnförsäkringen, de har inte med varandra att göra.

  Och en gravidförsäkring täcker inte en sjuttondel av vad barnförsäkringen gör.

  Så jag önskar Clara skulle förtydliga sitt inlägg, att barnförsäkringen ska tecknas bums när barnet är fött, inget annat.

  1. Du kan inte heller täcka en barnförsäkring om barnet har fått en dålig start i livet, som min son.

  2. @Elin: tack för att du skrev detta, jag skulle precis göra det! Gravidförsäkringen gäller ju ofta 6 månader efter födseln, men som du säger, det kan hinna hända en massa saker under dessa 6 månader som gör att barnet exkluderas helt eller delvis från att få barnförsäkring. Vi hade gravidförsäkring för båda barnen, men kollade upp vilken barnförsäkring vi vill ha och ringde försäkringbolaget så fort barnet var fött.

 15. Försäkringarna har väldigt många ”men inte för…” trots det rekommenderar jag gravidförsäkring och att skaffa barnförsäkring så fort det bara går. Fick själv stanna en vecka på sjukhuset pga blodförlust med första barnet och fick kostnader betalda. Men de vägrade teckna barnförsäkring pga en oklarhet i min lilles hälsotillstånd första halvåret, men då fanns gravidförsäkringen som en liten säkerhet, även om det senare inte behövdes.

 16. Gällande barnförsäkringar bör man också kolla upp vem pengarna betalas ut till. När vår son var ett år fick han cancer och enormt mycket pengar i ersättning. Medan andra cancerföräldrar kunde använda de pengarna till att jobba mindre eller göra en rolig resa (När det funkade med behandlingen) kunde vi inte göra någonting eftersom pengarna betalades ut till vår pojke som fick en överförmyndare eftersom det var så mycket pengar. Så inte ett öre till lidande föräldrar eller storasyskon, men väldigt mycket pengar till sonen när han fyller 18 (och det är inte för ärr eller medicinsk invaliditet, det har han också fått för, utan bara för lidandet). Så kolla upp så att ni väljer ett försäkringsbolag som betalar ut till föräldrarna – de flesta gör faktiskt det, men inte alla.

  1. Gud så hemskt för er son och er det ni fått och går igenom. Hoppas att han är friskförklarade från cancern och mår bättre i all fra tid.

   Vilket bolag har ni?

 17. Jag håller med, försäkra bör man absolut göra! Men jag vill också, inte för att vara den som är den, påminna om att det inte täcker allt. Man löser och hör ofta om att man bör det för att ha ett skydd. Men aldrig är det någon som pratar om att det inte täcker allt. När vår dotter föddes med en allvarlig tarmsjukdom så var det så. Varken gravidförsäkring eller barnförsäkring hos något bolag alls täcker den sjukdomen. Det var nog så chock att få ett sjukt barn, men att sedan veta att den är undantagen från allt – gör det ju ännu svårare. Bara en liten påminnelse där ute <3

 18. Bra och viktigt inlägg! Kom bara ihåg att teckna den riktiga barnförsäkringen så fort bebisen är ute ur magen. Man ska INTE vänta, även om det går upp till 6 mån. Den ”riktiga” försäkringen har ett bättre skydd för det födda barnet.

  Hur tänker du kring ekonomi? Snart tre barn och egen företagare… Vore intressant att få höra mer om dina tankar kring pengar/försäkringar/pension. Gärna i podden!
  Hur resonerar Erica kring sitt ”jobb-bytande” och sin löneutveckling?

  Tack för bra blogg och podd!

 19. Viktigt också att man ska teckna en försäkring som automatiskt går över i barnförsäkring efter förlossningen, går förlossningen fel så har du inte en chans att teckna en barnförsäkring annars. Fick mitt tredje barn prematurs och kompisarna från NEO som hade fel försäkring kunde inte försäkra sitt barn förrän det fyllt ett år 🙁