Vad väcker din läslust?

Clara och Erica sitter med näsorna djupt försjunkna i varsin bok. Ur En Underbar Pod.

I dag åker jag ner till Göteborg för att vara med på bokmässan. Under några intensiva dagar ska jag och Erica prata om boken Hjälp jag är utmattad som har sina rötter här i podden så vi känner att du som lyssnar är med oss på den här resan. Kul!

Vi är så glada över alla som skriver (oftast på instagram) under #hjälpjagärutmattad.  Den här veckan njuter vi av det och annat som väcker vår lust att läsa.
Vad väcker din lust?

Det här avsnittet blev lite kortare än vanligt eftersom vi valde att lägga ut en del  ur det redan i onsdags. Om du missade den  delen finns den här och alla avsnitt finns som vanligt samlade (senaste först). Prenumerera gärna på podden i valfri poddapp så missar du inga avsnitt!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Vad väcker din läslust?”

 1. Hade varit jättekul att komma och lyssna på er och se er 😊men hinner tyvärr inte till kl 17 på fredag. Kan inte hitta att ni talar lördag eller söndag Men jag kanske missat något?

  1. Hej Nina,
   på lördag är vi på Psykologiscenen kl 13.

   Annars är det mycket torsdag och fredag om jag inte minns fel, plockar nu ur huvudet och kommer då på en längre del på Ledarskapsscenen 13.30-14.15 på fredag.

   Om du skulle vara på plats redan på torsdag är vi vid Se Människan kl 14.

   1. Hej, tillhör ju allmänheten så torsdag och fredag (dag) är jag ju inte välkommen😊 . Tack ändå för informationen. /Nina

    1. Nu förstår jag vidden av vilken nybörjare jag är i det här sammanhanget. Hoppas du kan komma någon tid!

 2. Min läslust väcks när någon pratar passionerat om en bok! Då känner jag att jag inte vill missa det fantastiska som den här personen har upplevt.

 3. Min läslust väcks när jag läser sådant som jag saknade under min uppväxt trots (eller på grund av?) frikyrklig bakgrund. Främst handlar det om det vardagsnära filosofiska och äkta andliga samtalet. Det hittar jag främst i essäer och böcker med D eller Dh på bokryggen om den är från biblioteket. I verkligheten träffar man sällan på människor som vill eller kan prata ur djupet, så jag “umgås” mycket med böcker istället. Andlig mat som stillar hunger är det ont om och t ex Bibeln skulle man behöva tugga gemensamt i grupp då det är verkligt bastant föda. Mina favoritpodd är Myter och mysterier av Eric Schüldt och Per Johansson. Läslust är för mig läsHUNGER!

  1. Vilket fantastiskt bra poddtips Maria. Tack! Jag har precis lyssnat på första programmet om Atlantis, spännande tankegångar och intessant information. Den podden ska jag fortsätta lyssna på under min föräldraledighet. Skön mening “Bibeln behöver man tugga i grupp för det är bastant föda;)” H. Emma

 4. Min läslust väcks av det här avsnittet!
  En annan spännande grej (jag är bara halvvägs genom avsnittet ännu) är att man plötsligt inser att det finns en klasskillnad mellan er, Clara och Erika. En akademikerskillnad. Har ni pratat om det förr? Det skulle vara spännande att höra om! Märks det i er vänskap? Är det något ni behövt överbrygga, varför/varför inte?

  1. Jag minns att de pratat om det förr, om Claras barndom i stan med bokhyllor och Ericas barndom på landet med vild lek. Möjligen i samma avsnitt där de sa att Claras farmor hade Lenin i skafferiet…

 5. Har precis lyssnat på er bok! Och TACK för den!!
  Jag har känner mig väldigt ensam och missförstådd i min utmattning!! Till stor del beror det mycket på mig själv – en social förbi har blommat upp, jag har gömt mig och inte orkat träffa folk. Stängt in mig i min egen skyddande bubbla.
  En väldigt konstig känsla för mig som tidigare varit jättesocial och som varit väldigt utgivande i relationer… plötsligt fixade jag inte vissa människor!
  Framförallt har jag hatat den ångest som vissa människor väckt i mig! Ibland har jag nästintill känt en avsky gentemot dem, vilket varit extra svårt då det är människor jag MÅSTE träffa (en granne, en arbetskollega). Jag har känt mig sååååå dålig, skämts för min avsky! Försökt motarbeta hur jag känner för dem, bjudit in dem på kaffe etc…. vilket skapat ÄNNU mer ångest i mig. Jag vet att de är besvikna på mig, att de inte förstår min situation. Vilket gör det än värre.
  Jag som alltid haft så enkelt för att älska och som alltid klarat av de ”svåraste människor” har nu helt fuckat upp. Å!! Jag har egentligen inte gjort något ”fel” gentemot dem, bara inte ORKAT träffas, småprata, trösta…

  Har känts som att alla andra klarar av att möta människor, trots sin utmattning. Så det betydde SÅÅÅ mkt för mig att höra om er ”utmattnings-allergi” jämtemot endel i er närhet. Och att få höra att det på ngt sätt är ok. Att jag inte måste utmana mig själv t att nära relationen till dem som skapar ångest k mig.

  Det bubblar inom mig. Allt detta är så svårt!!!
  Jag fixar att jobba nu (oftast). Fixar att vara en närvarande mamma (oftast), men fortfarande orkar jag inte vara särskilt social. Kanske träffar vänner en kväll i veckan – jämfört med var och varannan kväll förr.
  Och framförallt är det fortfarande en person som ger mig grymt mkt ångest fortfarande. Jag kan SE varför (hon har periodvis betett sig väldigt svinaktigt. Är väldigt självcentrerad. Och när jag inte orkade möta henne då jag själv blev dålig så kraschade vi). Men jag VILL ju kunna förlåta… älska…

  TACK f er ärlighet, som ger mig mer tålamod med mig själv!
  Hade varit jättefint att komma och lyssna till er! Men det får bli en annan ggr!

  1. Läste igenom det jag skrev. Och inser att jag gärna grottar ner mig ännu mer! 🙂
   Om någon annan ”drabbad” läser detta: berätta GÄRNA hur ni gjort med era utmattningsallergier!!? (Alltså när ngn särskild människa väcker ångest i dig).
   Framförallt när just dessa människor inte GÅR att undvika helt.
   💕

   1. Känner igen mig så galet mycket i det här och jag ser ju din tydliga frustration i raderna. För mig var det också massor av utropstecken (känslomässiga och bokstavliga när jag skrev något om det här bara för mig själv) första halvåret. Möjligen ett helt år.

    Du kanske också har hunnit lyssna på delen om “utmattningshat” i ljudboken som både jag och Clara kände och skämdes för! Hata är ju nåt som korkade nättroll gör. Jag var rädd att det aldrig skulle gå över. Men i dag lider jag inte alls av hatkänslan så starkt som jag gjorde när vi skrev boken. Då hade det ändå gått en tid från den akuta fasen av utmattning och jag tänkte att det här går aldrig över.

    Men det blir bättre. Det tar bara en jädra massa tid och det är så frustrerande. Men till sist blir det bättre. Om du inte har gjort det redan tror jag du kan ha hjälp av att läsa vad andra skriver under #hjälpjagärutmattad

    Jag brukar kolla den under instagram så gott som varje dag och får själv hjälp av andra som delar sina berättelser. Sök på nätet #hjälpjagärutmattad så tror jag du kan känna dig mer okej med dina känslor.
    Och känner du inte för det i dag så vänta. Stor kram!

 6. Min slumrande läslust kom efter att jag lyssnade på finlandssvenska bokpodden Hietanen&Henriksson. Jag hade i många år nästan totalt tappat läslusten, Men när jag lyssna på dessa kvinnor prata om intressanta böcker med passion, då hittade jag läslusten. Det är jag tacksam över!

 7. Erika, skärpning!
  Du har inga ursäkter för att inte ha läst Harry Potter! Jag var som du – ”gillar inte magi och fantasy och sånt” – men oj vad bra det är att prova det just därför och bli överbevisad om att man kan ha fel. Tänk själv, om det nu är världens mest lästa bokserie genom tiderna, hur dålig kan den va? Den måste ju ha nånting mer än lite häftig magi och flygande kvastar. Och det har den verkligen. Skärp dig och sätt igång att läsa!

   1. Hahaaa! Känner mig så jädra avslöjad! Älskar din iver att få andra att läsa det du själv gillat. Stor guldstjärna för det 😀

 8. Vad kul! Har ni boksignering också under lördagen? I så fall kommer jag och min mamma förbi! Hon om någon skulle behöva ta del av er berättelse…

 9. Jag blir inspirerad och får läslust varje gång jag går in på ett bibliotek eller en bokaffär. Bäst boktips får jag av mina kompisar i bokcirkeln och i bokpoddar och på bokbloggar. Det gäller att hitta de som har någorlunda synkad smak bara.. 🙂

 10. Men, Momo eller kampen om tiden är ju jättebra!? Har bara läst den som vuxen dock. Behövs kanske att man är vuxen för att verkligen förstå varför den är så bra? Jag tänker att den är mycket i linje med vad du Clara tagit upp tidigare, att vi tror att vi sparar tid fast vi istället fyller tiden med något annat. Att hur mycket vi än jagar att få mer tid så får dygnet inte fler timmar. Det enda sättet att ta makten över tiden är att göra aktiva val och prioriteringar i livet, göra det bästa av den tid vi får.

  1. Jag älskar Momo och Kampen om tiden! Hörde om den för första gången som vuxen efter att ha tjuvlyssnat när syskonbarnen hade den som talbok.

   Fick bokklubben att läsa den och alla vuxna gillade den😁

  2. Även jag älskar Momo! Läste den när jag gick i sjuan – dock helt frivilligt, det var såvitt jag minns ingen som försökte tvinga den på mig – och såg den också som teater i samma veva. Också Den oändliga historien av samma författare (Michael Ende?) var en favoritbok.
   Just nu ser jag fram emot att läsa del tre av den finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoffs trilogi om Maresi; Breven från Maresi heter den och har nyss kommit ut. Första delen heter Maresi och handlar om en ung flicka som kommer till en klosterö enbart för kvinnor, vad som händer där och hur hon förändras och utvecklas. Andra delen heter Naondel och handlar om kvinnorna som grundade klostret och hur de kom dithän. Det här är feministisk fantasy (utan häxor och trollkarlar, definitivt :-)) och vrålbra! Maria lär man också kunna spana in på bokmässan i Göteborg, förstod jag.

 11. Åh, du läser husmoderslexikon! 😊 Hela serien står i min bokhylla, har läst i dem sen jag lärde mig att läsa. Förutom att en att en hel del fakta och tips fortfarande är giltiga så är det fantastiska tidsdokument.

 12. Vackra böcker! Alltså snygga omslag. Eller roliga titlar. Eller en fin recension. Eller en ny bok av en författare som jag gillar. Eller en hög med reaböcker i mataffären. Och jag blir sällan besviken.

 13. Vackra böcker! Alltså snygga omslag. Eller en rolig titel. Eller en fin recension. Eller en ny bok av en författare som jag gillar. Eller en hög med reaböcker i mataffären. Och jag blir sällan besviken.

 14. Min dotter. Hon läser massor och vet vad jag tycker om. Dessutom ger hon mig alltid en kort recension av böcker hon rekommenderar. Sedan älskar jag att gå runt i bokhandeln och titta och läsa baksidestexter och köper alltid en ny bok. Blir så inspirerad, hoppas att bokhandeln finns kvar länge.

 15. Ja Erica! Läs Harry Potter! Det är humor på högsta nivån! Inte alls vad du tror. 🙂 Hemläxa i höst att läsa första Harry Potterboken!

 16. Först. Ni gör verkligen en så fantastiskt bra pod!! Älskar den. Välarbetad, rolig, varierad och intelligent!
  Det enda jag tycker är lite tjatigt (förlåt, kommer inte på något bättre ord!) är att det har varit och är ett sådant fokus på utmattning. Eftersom jag inte har varit eller är utmattad är alla dessa avsnitt så svårt att relatera till. Är det ett upplägg som ni kommer att fortsätta med? Eller har det att göra med att ni gör en boklansering?
  (Hoppas att ni inte tycker att det är en otrevlig kommentar! Radera den isf!)