Slut på jordbruksåret

Det är så vansinnigt skönt att jordbruksåret går mot sitt slut. I veckan har vi vår sista grönsaksleverans till alla prenumeranter. Hela åkern är nu skördad och det passar bra för nästa vecka kommer tydligen snön.

När man driver jordbruk är hela ens liv styrt av det. På ont och på gott, men mest på gott såklart. Den arbetsamma, hoppfulla våren och försommaren. När man aldrig går och lägger sig. När Jakob och Albin är ute på åkern till tio, elva på kvällarna. Och solen vägrar gå ner.  Högsommaren som skänker ett kort andningshål innan den intensiva skördetiden drar igång på allvar. Det fina är att vintern betyder vila. Nu får vi vila. Efter månader av hårt arbete där jag knappt sett röken av Jakob har han nu äntligen tid att ta en långfrukost eller en eftermiddagsfika igen. Det är så härligt. Vilket odlingsår vi haft!

Vi odlar ju massor av olika grönsaker, men frukt är det sämre med. Vårt enda äppelträd dröjer många år innan det ger äpplen. Men när jag var hos Ericas pappa och hälsade på fick jag länsa deras enorma träd på frukt.

Fyllde kassar och lådor och det mesta tog jag hem och kokade äppelkräm, mos och gjorde paj av. Men det som var maskätet fick bli uppskattat godis till några andra nyttodjur i jordbruket….

Nämligen Snabbaste fåret i Ryssland och Ett, Två, Tre Önskning. De älskar äpplen!

Folke matade dem och råkade samtidigt kasta några äpplen tjong i fåren. Tur att de är ordentligt vadderade.

Här ser ni ett lyckligt, glupskt får. Som snart får flytta inomhus och vila efter en lång skön sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Slut på jordbruksåret”

 1. Ganska precis börjat lyssna på er podd. Är nu på avsnitt från våren 2017. Jag lyssnar när jag åker bil, städar, viker tvätt och allt är så mycket lättare med er i öronen.
  Blir verkligen berörd över det ni pratar om. Skrattar ofta, men känner också igenkänning i tröttheten, sorgen att inte alltid orkar det man vill. Är oerhört skönt att höra er sätta ord på vissa måendet. Ville bara titta in och säga tack för sällskapet.

 2. Fårens namn alltså, älskar dem😂 Ett, två, tre önskning låter så genialt. Och så försöker jag föreställa mig hur snabbt ett får ens kan vara🤔

 3. Känner igen mig trots att jag bara odlar i några pallkragar…:) Snart dags att gå in och ta det lite lugnare. Tycker varje årstid blir mer välkommen när man odlar eller gör något annat säsongsbundet. Tycker även stressen minskar.

 4. Är det bara jag som blir tokig på det fantastiska vädret hela tiden? Jag som vill ha regn så att vi kan vara inne hela dagarna, haha.

 5. Alltså: jag läste ju inlägget då ni fick hem fåren och barnen gav dem namnen.
  Smilbanden gick nästan att knyta ihop i hjässan hos mig 🙂
  Och nu när jag läser detta inlägg så fnissar jag så tårarna rinner…. älskade underbara ungar som gett fåren så härliga namn! Smilbandet är konstant “på” så fort fåren är med i inlägg…….