Häng med på en sprakande fest i rött, gult och orange! Både jag och Erica längtar efter att ha kul med människor vi tycker om. I den mörkaste delen av året behövs de gladaste färgerna och de godaste smakerna. Vi tar hjälp av Bertil och Folke och dukar upp med löv i lampan, het chilipizza med en vansinnigt god efterrätt av apelsin, grape och saffran!
Kul om du vill komma på festen. Inget o.s.a utan tryck bara på play!
(Varning för eld i munnen och smakljud – det här är goda grejer)
Saffransapelsiner (4-5 portioner)
6-8 saftiga och söta apelsiner
2 dl vatten
2 dl socker
2-4 stjärnanis
2 små kanelstänger
1 kuvert saffra
4-6 hela kryddnejlikor
vispgrädde till servering
Gör så här
Skala apelsinerna med hjälp av kniv – det vita innerskalet på apelsinerna ska också bort. Skär skivor eller fileer av apelsinen (som ska bli skinnfria) och lägg dem i en skål.
Koka vatten och socker till lagen i en kastrull. Låt det koka några minuter och lägg sedan i kryddorna. Fortsätt låta koka i ca fem minuter. Det ska koka utan lock. Låt lagen svalna något och häll den sedan över apelsinerna. Låt dra i minst en timme före serveringen. Servera sedan med lättvispad grädde.
(Musik i podden: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson. Här hittar du tidigare avsnitt – senaste först)
21 svar
Finfina bilder!
En annan sak; för ett tag sedan skrev du om Urtekrams produkter, och jag klagade lite på schampot. Kundtjänst på Urtekram läste detta och efter lite kontakt med dem fick jag hämta ut en låda med produkter från dem som plåster på såren ;-)! Så tack för ditt inlägg! Nu kan jag rekommendera lavendelserien med duschshcampo, hårschampo, scrub och balsam. Balsamet är det bästa jag haft, det gör inte håret flottigt och tungt utan mjukt och trevligt.
Men åååh! Så himla fantastiskt att höra 🙂
Åh så gott det lät! Måste testas här hemma…
Erica, du är helt underbar när du pratar med Bertil! Sånt skönt flyt i frågorna och allt känns så naturligt.
Det var riktigt roligt att höra! För mig är barn de intervjupersoner som kräver mest fokus, är alltid som mest nervös för att intervjua riktigt unga personer. De är oftast helt oberäkneliga, ärliga och rakt på sak så man måste vara på helspänn för att hinna med.
Sen är förstås inte Bertil bara ett barn utan just Bertil : D
Tack Pernilla!
Jag tycker också att Erica pratar fint och trivsamt med Bertil. Du måste ha spelat in samtal med barn tidigare🌸
Mycket trevligt avsnitt.Man kanske skulle flytta till Umeå.
Ja gör det!
Härligt avsnitt! 🙂 Saffransapelsinerna måste jag bara testa, typ ikväll, helst igår!!
Ett apelsinrecept från Italien , att äta som sallad till varmrätt.
Skär frukten i skivor , salta lägg upp på ett fat , dekorera med svarta oliver.
Gott o inte så vanligt / Anni.
Wow! Lät ovanligt och superspännande!
Påminner om sättet man serverar frukt i Sydasien, där min mamma kommer ifrån. Sambon stirrar alltid förskräckt när jag strör salt och chilipulver på mina apelsinfiléer, men det blir så himla gott! Funkar även jättebra på ananas och syrlig mango (ej den gula, pakistanska).
Hej Clara!
Vad mysigt det ser ut! Jag såg att du bad om boktips och måste tipsa om två helt fantastiska böcker.
“Bokhandeln på Riverside Drive” handlar om en gammal bokhandel i London och de familjehemligheter som ligger begravda där. Otroligt fin, varm och omöjlig att lägga ifrån sig!
“Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” är också en riktigt bra bok som jag skrattar högt åt när jag läser.
Vore jättekul om du kunde sammanställa boktipsen så man får inspiration :).
Tack för en härlig blogg, mitt tomtebloss i höstmörkret! Kram Anitha
Vad gott det låter! Synd att jag inte kan äta apelsiner.
Alltså dina bilder är alltid så fina! Hoppas du får en superfin kväll 🙂
Haha.. vad mysigt att höra om tomaternas placering på pizzan. Mysmys i höstmörkret!
/C
http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg
Jag har suttit och pysslat med julkort hela eftermiddagen och lyssnat på alla era juliga avsnitt; så mysigt! Tack för en fin podd och ser fram emot flera julmysiga avsnitt framöver!
På tal om bålgetingar så hade Naturmorgon i P1 ett intressant reportage om dem förra lördagen, för den som vill lära sig mer 😀 https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=6773986
Precis testat apelsinsalladen.
Vilken toppen dessert!
Den kan kvala in som julbords dessert 👏. Kan tänka mig att granatäpplekärnor är smarrigt till.
Åh vad kul! Tänkte också köra den till jul och tror att granatäppelkärnor är precis vad som behövs för att få lite syra till ☺️ Ännu godare!
Jag måste få säga att jag älskar att lyssna till Anna-Karins småprat. Hennes röst och alla fina ord hon använder, det är ord som jag inte hört på många år. Kan nog lyssna på henne en evighet, hälsa det! 🙂