Här ligger hela flocken

Vi har sådana märkliga nätter nu för tiden. Våra barn har sovit i sina egna sängar sedan de var spädbarn. Men nu plötsligt ska alla sova inne hos oss. Det har varit så många ruskiga spökhistorier bland kompisarna att min stora son inte vågar ligga i sitt rum. Och eftersom storebror sover i samma säng som lillebror vill inte lillebror bli kvar själv. Och när barnen smiter in till oss på natten passar Melker på att följa efter. Så nu är det jag och Jakob, en sjuåring, en fyraåring och en hund som sover tillsammans. Plus min stora mage där det sparkas och levs rövare nätterna igenom.  Det är svårt att få en blund i ögonen.

Men det är också väldigt mysigt. Att ligga nära barnen, se deras ljusa hjässor sticka upp bland kuddar och täcken. Höra deras lätta snusande. Knäppandet i elementen som kommer igång vid femtiden, efter att ha varit avstängda under natten. Värmen som sakta sprider sig i rummet. Den svaga ljusningen vid horisonten, som skymtas bakom en ruta rosig av frost. Någon rullgardin har vi ännu inte hunnit ordna och från fönstret kan man  se både stjärnhimmel och norrsken när nätterna är klara.

Här ligger vi hela flocken samlade och hämtar kraft och närhet inför dagens alla utmaningar. Fint och jobbigt och mysigt på samma gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Här ligger hela flocken”

 1. Tänkte på samma sak i morse när jag vaknade och hade hiskligt ont i axlarna. En 2månaders på ena armen och 2åringen på andra. Katten på magen och gubben tätt intill tvååringen. Såå trångt men såå mysigt. Älskar när 2åringen ropar mitt i natten och gubben lyfter över in honom till oss. Lugga och pussas och klia lilla ryggen en stund innan han somnar om ♡

 2. Kan du inte lägga in barnens msdrssser på golvet så de kan tassa in och lägga sig hos er när det blir läskigt? Eller ställa in en extra säng som du kan rulla över till när du myst klart? Dumt att inte få sova tänker jag <3

  1. Verkligen en jättebra idé! 🙂 det mysiga till trots.
   Jag blir knasig, eller faktiskt, jag mår dåligt. Både fysiskt och psykiskt efter bara en enda natts dålig sömn. Sån är jag.

  2. Vi har en extra säng brevid våran där barnen lägger sig när de är rädda och inte vill sova i sina rum. Då känner de sig trygga men man kan sova utan att trängas och bli sparkad. Oftast är det inte samma nätter de vaknar som tur är. När de var mindre kom dottern varje natt medans sonen ville ligga i sin säng.

 3. Hei,

  Du har nevnt ditt behov for å være alene mange ganger på bloggen, og dette kan jeg ofte føle på selv. Hvordan oppleves det å ha barn når man er en person som trenger mye privatliv?

  Mvh
  Marthe

 4. Låter verkligen mysigt och jobbigt på samma gång. Varför är elementen avstängda på natten? Haha. Är det någon timer? Jag har inte satt upp rullgardiner heller, för jag älskar att se himlen när jag ska lägga mig och när jag vaknar. Bästa som finns!

  1. Det är för att spara elektricitet och varmvatten. Dumt att ha full värme när alla ligger under sina varma täcken. Plus att vi gillar kallt på nätterna =)

   1. Hej! Det låter otroligt smart, men hur gör man det rent praktiskt? Timer på varmvattenberedaren?
    / Johanna

    1. Undrar också om det praktiska. Och hur dina växter reagerar på det? (många tål ju inte temperaturväxlingar). Är det helt avstängt eller bara lögre temperatur? Hur kallt blir det. Haha många frågor men skulle gärna följa ditt exempel om det fungerar.

     1. Vi sänker nattemperaturen genom en mojäng i hallen som reglerar hur mycket varmvatten som pumpas genom huset. Där kan man ställa in olika natt och dagstemperatur och det funkar toppen. Elementen stängs inte av helt – om det tex är 20 minus är de på ändå för att hålla nattemperaturen som är ca 17 grader. Men de går på lågvarv.

 5. Älskar att ha de små skruttarna i sängen! Får ligga nära och snosa på deras mjuka små kroppar. Älskar också tryggheten man får ge dem när de drömt något läskigt och vill ligga nära. Jag tänker att etta är kort period i livet och snart är de stora och vill inte ha pussar av mamma.

 6. Jag tänker att det nog inte skulle kännas lika fint att vakna så i gryningen om du skulle hasta iväg till ett jobb? Även om du jobbar, tänker och skapar hela dagarna så ska du oftast inte iväg till en arbetsplats? Inte skrapa rutor på bilen, hinna med en buss eller ett tåg, cykla med packning och barn på rusiga gator för att hinna i tid. Det känns som att DET är en del av hela skönheten i ditt liv?

  1. Jag har själv ett rätt “fritt liv” precis som Clara. Jag har det livet för att jag medvetet gjort val för att få det så. Vi gör alla VAL, ingen av oss är ett offer för vardagen – vi väljer hur vi lever. Många av mina vänner är helt sönderstressade, och klagar ihop om hur omöjligt det är att få ihop livets ekvation. Bekräftar för varandra att så här har alla det. Jag tänker då: – JA MEN GÖR NÅT ÅT DET DÅ! Det är precis som om människor inte har några val. Man kan faktiskt tex bo billigare, jobba mindre, konsumera mindre, leva mer. Men det kräver ett aktivt val och en hel del klurande. Man måste “tänka själv”. Hur vill JAG ha det. Ibland är det som om det finns nån mall alla ska leva efter, barnen ska ha tusen aktiviteter man ska stressa mellan osv. Clara verkar ha tänkt mycket på allt detta och ändå blev hon utbränd – så fasen det är inte lätt att vara människa <3 Tolkade din kommentar som att du längtar efter mer av det som Clara har. Då tänker jag, fundera på hur du skulle kunna ändra ditt liv och få det mer som du vill. Vi har bara ett liv och det pågår NU. Allt gott! 🙂

   1. Fast nja, det är rätt priviligerat att kunna göra de valen. Alla har inte den möjligheten. Däremot är det ju jättebra att de som har möjlighet att göra det faktiskt tar den, om det känns rätt för dem 🙂

    1. Fast jo. Många fler än som tror det skulle kunna välja. Sen kanske man halkat “långt ner” pga. olika orsaker. MEN definitivt att man har egna val. I allafall om man, som hon i kommentaren, verkar ha. Ett jobb. Då kan man börja med att prata med sin chef. Kanske det går att rucka lite på arbetstiden!? tex. Ibland kan bara en halvtimme göra underverk. Sen se över konsumtion osv. För jag ser många som gnäller på dyr hyra, dyr mat. Också visar det sig att de röker o köper slaskmat. DET är att leva dyrt. Det är extremt kostsamt att röka ett paket om dagen och köpa Mc’donalds. Sluta rök o köp skit. Så kanske samme person kan vara ledig en dag i veckan istället.

 7. Precis här hemma också, eller i alla fall ofta 5-åring och 7-åring i vår säng! Rätt mysigt ändå… Kram!

 8. Våra barn sover också i våra sängar. Innan lillasyster föddes sov storebror oftast själv, men det slutade han genast med och sedan dess har båda barnen delat säng med oss. Ett långt tag blev det så att vi föräldrar sov i varsin säng med varsitt barn, men det var så trist att vi slog ihop sängarna till en jättebädd på 2,65. Så bra! Nu finns det plats för oss och vi kan ändå mysa också.

 9. Jag hade en idé om att bygga en jättesäng i vårt rum, från vägg till vägg så hela familjen fick plats och kunde sova gott. Men det blev inte av och de slutade snart komma över till vår säng om nätterna. Lite synd nästan..

  1. Så hade vi det när jag var liten. Jag och mina två syskon ville gärna sova inne hos föräldrarna så min pappa bygge en tre meter bred säng från vägg till vägg där vi alla fem fick plats. Hur mysigt som helst!

 10. Förstår att killarna vill sova i det mysiga sovrummet! Här sover vi också hela flocken tillsammans – mamma, pappa och en snart ettåring som blir en propeller under natten. Allihop under ett jättetäcke och jag vill inte ändra på det.

 11. Men så mysigt! Kommer själv ihåg när jag och mina kompisar var mycket för spökhistorier när jag var liten, blev ungefär samma resultat av det :’) Hoppas du får en fortsatt fin höstvecka! Kram

 12. Gos! Har också alla barnen (tre) i sängen. Har satt ihop sängar till 280 cm så det går rätt bra 🙂

 13. Vad fint ni har det. Jag önskar att jag får en flock nån dag också. Eller åtminstone nåt slags sällskap.

 14. Vad mysigt det låter. Jag brukar få ta min sex månader gamla son och sova med honom på armen i soffan ett par timmar på morgonkvisten. Det är riktigt mysigt för oss båda ❤