• Annonssamarbete Apotek Hjärtat •

Bra att ha, när man skapar liv

Varje morgon när jag vaknar pillar jag i mig ett gäng vitaminer och tillskott. Nu som gravid känns det viktigt eftersom jag har otroligt dålig aptit, knappt vill äta något och bara är sugen på väldigt specifika saker (morötter, apelsiner och lakrits).  Samtidigt ska jag ändå hålla på och skapa ett helt litet barn inuti mig. Så det behövs ju bra grejer! För att komma ihåg att ta kosttillskotten står de bredvid mitt vattenglas på nattygsbordet så jag ser dem direkt jag vaknar.

Jag tar Apotek Hjärtats Multivitamin Gravid. Det är ett allsidigt kosttillskott som innehåller ett flertal viktig a vitaminer och mineraler, speciellt anpassat för gravida och ammande kvinnors extra näringsbehov. Det innehåller extra folsyra, kalcium, D-vitamin samt antioxidanterna C- och E-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Utöver dessa kosttillskott tar jag också järntabletter (lider konstant järnbrist under mina graviditeter), folsyra och så magnesium för mina hemska krypningar i benen. Något jag också får när jag är gravid. Det sista rekommenderade min barnmorska mig och jag tycker att det känns som att det hjälper.

Tänk på att om du ska börja ta kosttillskott eller vitaminer är det klokt att konsultera en expert. Och går man till ett apotek så kan man vara trygg att de verkligen är experter! Man ska också vara noga med att hålla sig inom daglig rekommenderad dos för annars kan det blir för mycket av det goda.  Man kan alltid gå in på Apotek Hjärtat och få rådgivning av deras kunniga farmaceuter – eller så kan man enkelt och i lugn och ro göra som jag gör och klicka hem kosttillskott och vitaminer på apotekhjartat.se.

Apotek Hjärtat har vitamintillskott för hela familjen  – inte bara Hjärtats Multivitamin Gravid utan också Hjärtats Multivitamin Man, Hjärtats Multivitamin Familj och Hjärtats Multivitamin Barn. Jag minns så väl hur jag som liten alltid blev i-trugad vitamintabletter av mamma. Hur några smakade kartong och var hopplösa att försöka svälja hela, men att tuggtabletterna med fruktsmak smakade lika gott som godis. Vi brukade få tabletterna efter maten och jag minns att jag tyckte att det var som att få en extra efterrätt!  Synd bara att jag inte känner riktigt likadant idag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Bra att ha, när man skapar liv”

 1. Åh! Någon har sagt till mig att man som gravid inte får äta lakrits, blev ledsen då jag älskar lakrits.. menar du att man får det?? Hade varit fantastiska nyheter! (Är i v7 och allt är nytt och nojigt)

  1. Man kan ete *litt* lakrits. Livsmedelverket anbefaler at gravide ikke eter mer enn 50g lakritsgodis dagen; i Finland sier de under 250g i uka. Så trenger ikke avstå helt, men for mye lakrits over tid er ikke bra for verken deg eller bebisen.

   1. Fast gör något år sedan ändrades det och nu får man inte alls äta lakrits/salmiak i Finland då man är gravid. Inte heller linfrön (annat än små mängder, tex i bröd)

  2. Se information den Livsmedelsverket här:

   https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/lakrits-och-gravid/

   Som de skriver avser råden om lakritsätande alla människor, inte bara gravida då lakrits i stora mängder inte är bra för någon människa. 🙂

   Finns så många råd som flyger runt, samma sak som du fick höra fick jag också höra av min pojkväns mormor (jag är också gravid) så kollade direkt upp det på livsmedelsverket och det visade sig ju inte stämma tack å lov (är i vecka 19 och har mumsat på väldigt mycket lakrits) :))

   1. Observera då skillnaden på lakrits (melass och lakstritsrot) och salmiak (ammoniumklorid) som också kallas saltlakrits! Det senare är inte bra för någon i stora mängder, men speciellt inte för dem med benägenhet för högt blodtryck eftersom det höjer trycket!

  3. Det var ok när jag var gravid. Men ingen, gravid eller inte, ska äta mer än 50 g per dag pga salterna i lakrits och dess påverkan på blodtryck. Har inte senaste uppdateringen, läs på livsmedelsverkets hemsida!

 2. Man behöver inte äta vitamintillskott ifall man äter en allsidig kost. D-vitamin är viktigt då vi får för lite av det vinterhalvåret. Och veganer behöver äta B12. Och så självfallet du som är gravid kanske inte klarar av att äta allsidig kost och därav behöver tillskott (ovh andra gravida)? Men resten är bara humbug för de som får äter allsidigt. Helt jäkla onödigt.

  1. Många kvinnor behöver också järntillskott, vilket både jag och syrran upptäckt den hårda vägen…

  2. Instämmer fullständigt. För friska människor som äter en hyfsad balanserad kost är det fullständigt onödigt och väldigt dyrt. Jag blir faktiskt lite upprörd över att det säljs receptfria kosttillskott för barn som nåt slags mirakelmedlel för det mesta till oroliga föräldrar när det inte behövs.

   1. För många barn är ju kosten dock allt annat än balanserad. Särskilt inte i vissa åldrar då barnen bara petar i maten…
    Inte för att jag menar att man då ska ersätta maten med en tablett, men det kan vara ett bra komplement.

 3. Tar också de där jäkla gravidtabletterna från dem. Det värsta jag gjort. Jag tröstar mig att det är bra för den lille, men storleken är grotesk och flera gånger har jag kräkts av att ta tabletterna. Jag mår illa så fort jag tar dem. Dem är helt enkelt för stora och har en konstig form som gör dem svåra att svälja. Skulle ALDRIG rekommendera dem till någon annan förrän tillverkaren ändrat dess form eller/och storlek! Fy för dem! Min BM säger att jag inte behöver ta dem längre nu, i och med att jag är förbi v12 och äter så varierat, men vissa dagar tar jag dem ändå eftersom jag ändå har dem och de dagarna tycker jag inte vi ätit varierat nog. Det finns tabletter med enbart Folsyra för dem som är gravida. Och mycket bättre, mindre tabletter med de andra vitaminerna. Rekommenderar verkligen inte dessa! Särskilt inte när man mår illa!

 4. Mina barn älskar också sina multivitaminer! Som godis till frukost och dessutom varje dag 🙂 De får även omega3 i tuggtablett och den är nästan ännu godare. Prova den vetja! Omega3 ska ju vara bra för gravida med. Vi har en från Eskimo men EyeQ ska vara god med. Den flytande är ok och kapslarna också.
  Hade en från apoteket med men fy, det var en plåga att få i sig!

  1. Oj inte ens tänkt tanken på att de det till barn. Finns säkert fog för det hos barn med allergier eller liknade men för de absolut flesta duger vanlig mat. Finns mycket som tyder på att kroppen inte kan ta tillvara på vitaminer i denna form och lätt att överdosera. Speciellt till barn!

 5. Hur mycket folsyra får du i dig då, med både separat folsyratablett och multitabletten?

  1. Det räcker med folsyra från en av tabletterna, annars blir det upp mot 400-500% rekommenderat dagligt intag vilket kanske är lite väl mycket.

 6. Nu kommer en erfarenhetsbaserad kommentar som kan uppfattas ganska absurd.
  Min erfarenhet av Apoteket hjärtats tabletter (främst kalktabletter förvisso) är att de passerar genom tarmsystemet helt opåverkade. Eftersom de kommer ut hela gör de ingen som helst nytta. Spana lite försiktigt är mitt råd och klaga om de passerar (tyvärr är min erfarehet att de inte återkommer…).

 7. Ah blev exalterad over vitaminer man inte behover ta med mat nar Clara skrev att hon tar dem direkt pa morgonen! Men tydligen bor man ta aven dessa med mat…
  Vet inte varfor det ar sa, ar det nagon lasare som vet kanske?
  Pa mina gravidvitaminer star det till och med “main meal”, sa undrar alltid om min fagelstorleksfrukost racker? Nagon som vet? 🙂

 8. Litet tips: D-vitamin köper jag aldrig på apotek eftersom dosen är så liten att man lika gärna kan låta bli att ta tabletterna (enligt vad jag har lärt mig). Men på hälsokosten köper jag D-vitamin som jag tar en tablett av per dag under vintermånaderna.

  1. Det låter som ett marknadsföringsknep blandat med lite lurendrejeri från hälsokostens sida… På burkarnas innehållsförteckning kan man läsa hur många procent av det dagliga rekommenderade intaget en tablett innehåller.
   För mycket D-vitamin kan vara skadligt:
   http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/06/Tillskott-av-D-vitamin-kan-gora-mer-skada-an-nytta/
   https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin

 9. Ett tips är att ta magnesiumet på kvällen istället. Den gör så musklerna slappnar av och man sover bättre så bättre på kvällen.

  1. Magnesium citrat och oxid är avslappnande och ska tas på kvällen (och oxid hjälper också mot förstoppning.. ngt som man som gravid tyvärr oftast dras med) Magnesium malat är däremot uppiggande och bör kanske inte tas på kvällen:) Men det finns över 10 olika sorters magnesium så det gäller att välja rätt. Läs mer om det Martina Johansson skriver om kosttillskott. 🙂