Glöggte och tidsresor

Något av det första jag gör varje höst när jag får jullängtan är att gå på Tehörnan i Umeå och köpa minst ett hekto glöggte. Gärna två. Det är inte vilket glöggte som helst – tro mig för jag har provat andra fabrikat. Nej det är just glöggteet från Tehörnan det måste vara. Samma blandning som mamma köpte i alla år. Som vi drack hela december och sedan hela jularna hos mormor. Expediten plockar ner den stora burken med glöggte från väggen och skopar över i en brun pappåse med häftklammer runt. Ibland köper jag dubbelt upp och skickar resten till min syster. Det går inte att få tag på riktigt glöggte i Borås och hon måste ju också få sin ranson.

Sedan, när jag står där hemma i köket med mitt heta vatten och tekulan redo att fyllas av teet. Då känner jag doften och förflyttas till mormors hus. Blå skymning, meterhöga snödrivor. Jag står ensam i hennes kök och stirrar ut i det mörka. Fast klockan är strax efter två är det redan full skymning. Och alldeles tyst i huset. Så tyst att jag kan höra hur det susar i öronen. Alla vuxna har åkt till Jokkmokk för att handla mat. Jag och Anna är kvar hemma själva för att elda. Akvarellfärgerna och det nya blocket jag fått i julklapp står framme på bordet. Vi sitter på varsin sida om det och målar. Har släckt ner och tänt ljus. Och är noga med att hela tiden mata elden. Mormor blir inte glad om hon upptäcker att det slocknat i vedspisen. Inte när det är så kallt ute. Ur hörnskåpet plockar jag fram den silvriga plåtburken full med pepparkakor. Lägger upp några på ett fat, tillsammans med varsitt rullrån. Och så mäter jag upp några matskedar teblad ur den bruna påsen. Lägger i kastrullen med det heta vattnet. Doften av glöggte sprider sig i mormors kök. Och som vi njuter. Njuter av de där fridfulla timmarna innan alla vuxna kommer tillbaka. När huset är vårt och julafton redan har varit – men alla de skönaste dagarna på jullovet ligger framför en. Ja, de bästa dagarna på hela året!

Precis dit, precis då reser jag tillbaka i tanken.

Det är vad glöggteet gör med mig när jag dricker det. Så då förstår ni ju att jag måste köpa det varje år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Glöggte och tidsresor”

 1. Jag skulle vilja veta hur du får till håret så som du har det nu för tiden, så himla snyggt som en filmstjärna sä vill jag också styla mig själv!!

 2. Så vackert! Så tydligt. Du förflyttade mig till ett hus utanför Jokkmokk. Jag fick rys. Tack!!

 3. Har du funderat på att ge ut dina bästa bloggtexter i bokform? Du är en fena på att förmedla stämningar.

 4. Det finns inget ställe som har så gott te som just Tehörnan. Jag hat provat att köpa lösviktste på massor av liknande butiker men icke. Just därför är det ju bra att de har en webshop så jag kan handla te även om jag inte bor kvar i Umeå😊

 5. Tycker du ska göra som Ebba Witt-Brattström, som läste Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt medan hon ammade hennes och Horace tredje son. Läs åtminstone första delen med berättaren som doppar madeleinekakan i lindblomsteet och i tanken plötsligt förflyttats till barndomens somrar hos mormor. 🙂

 6. Åh vad mysigt det låter! Var är din tekopp från? Är på jakt efter koppar men det är så svårt att hitta några bra… Kram!

 7. Jag blev jättesugen på detta teet och var in på deras webshop för att beställa men hittar det inte.
  Vet du om kanske bara säljer det i butik?

 8. Jag drack glögg-te förra året. Nu känner jag en stor tvekan till detta glögg-te, var det inte tillräckligt bra? Jag minns inte var jag köpte det, öster om Göteborg och norr om Borås någonstans. Jag borde ha glögg-te-provning och be alla köpa med sig var sitt för att utse en vinnare. Någon som vet om Alingsås har godkänt glögg-te?

 9. Vackert skrivet. Stort tack för alla fina texter som du skriver, för bilderna de ger mig, för känslan du förmedlar. Tack för att du förgyller mina vardagskvällar!

 10. Tänk en adventsbok med dina texter; en text för var dag i december. Om stjärnor och dofter och knarr under vinterkängor.

 11. Åh så avundsjuk (men långt ifrån missunnsam <3 ) jag är på din trygga, kärleksfulla uppväxt.

 12. Vilket härligt inspirerande och nostalgiskt inlägg! Tack för att du låter oss förflyttas till olika platser och sinnestillstånd med din förmåga att beskriva med känsla och inlevelse 😊

 13. Så fint minne och tänk vad lukt och smak kan göra med en! Tänker alltid på dig när jag kör från Jokkmokk och passerar Stenträsk ❤️

 14. Vilken fin beskrivning av glögg-te hos din mormor, som i en roman. Känner att jag bara vill läsa mer av vad som ska hända….. du skriver väldigt bra och fängslande – som att man ser allt framför sej och känner dofterna, stämningen. Skriv en bok/roman!

 15. O hä sitter jag o med tårar i ögonen innan jag ens kommit i ög till jobbet. Så fint Clara<3

 16. Visst är det fantastiskt vad dofter kan göra med en – som att färdas i tid och rum! Tack för en vackert skriven text!

 17. Vilken beskrivning. 💕
  Jag hittade inte glöggthet när jag kollade hemsidan. Men jag hittade Umeå blandningen. Har inte köpt den på flera år, då jag inte tänkt på att man kunde köpa den på nätet. Men nu har jag beställt o druckit. ☺️