• Annonssamarbete Kockums Jernverk •

Kärt återseende av tidlös klassiker

Jag har samlat på Kockumgrejer sedan jag flyttade hemifrån – och ni bloggläsare har sett otaliga loppisfyndade grejer därifrån flimra förbi i mitt kök. Men många gammaldags Kockumgrejer på loppis kan vara skadade i emaljen – stora flisor fattas – och då ska man inte använda produkterna för matlagning. Istället kan man ha dem till dekoration, plantering eller förvaring av torra ingredienser.

När jag sprungit benen av mig på loppis efter Kockum har jag i mitt stilla sinne undrat varför ingen längre tillverkar Kockums fina kvalitet och design? Den är ju så klassisk och tidlös! Så när jag fick höra att Kockum Jernverk återuppstått blev jag ärligt talat helt nipprig. Nu är det alltså tillbaka och det med besked. Deras serviser och kastruller finns i flera fina färger – men särskilt gillar jag den klassiska cremévita med grön kant. Så underbara att man kan ställa dem direkt på bordet – utan omvägen via snofsiga serveringskärl.

Emaljprodukter funkar på alla typer av spisar – men man får vara försiktig med metallredskap i dem, för att de inte ska repas.  Min personliga favorit i den nya kollektionen är tekannan! Helt underbar gammal modell som också är fin att servera glögg i tänker jag mig. Gillar det höga, nätta och smala utseendet.

Emaljmuggarna är mysiga att dricka ur men även bra för barnen eftersom de är mycket tåligare än porslin och bättre än plast. Och de går utmärkt att ta med exempelvis på utflykten.  Det lilla halvlitersmåttet funkar fint både till matlagning och bak men även till mjölk eller saftkanna.

Den lilla rundmagade kastrullen med lock är perfekt att koka marmelad i – eller för att göra såser och andra tillbehör.

En riktigt bra kastrullgarderob består av en halvstor panna lagom för att koka gröt, varm choklad eller värma soppa i. Sedan behöver man en något större kastrull för pasta och potatis. Gärna med öron som den som syns här i bakgrunden som heter Bellied Pot. Ovanpå den står durkslaget Colander i emalj – som gör att man dels kan ånga maten om man ställer den ovanpå kastrullen, men också bara hälla av vätska i.

Jag har helt plockat bort alla durkslag av plast här hemma. Jag vill inte hälla kokande varmt pastavatten rakt ner i en plastbehållare. Emalj är både vackrare och bättre!

I en komplett kastrullgarderob behövs också ett par rejäla lasagne eller gratängformar. Som den Stew Pan som skymtar här till vänster. Jag gör ju storkok ibland – av lasagne och moussaka. Då lagar jag till det i en sådan här form och fryser sedan in hela formen. När det är dags att äta ställer jag bara in den i ugnen på långsam uppvärmning och maten smakar som nylagad! Den här typen av form är också perfekt för pajer och kladdkakor av alla slag.

Kockums fina kastruller är en perfekt julklapp både att ge och få och på Kockums webbshop kan du klicka hem dem!  Här finns också en förteckning över alla återförsäljare i butik.

Men nu har fem personer möjlighet att vinna enormt fina priser från Kockums Jernverk.

Själva tävlingen hålls på instagram och för att delta ska du

-Följa @kockumsjernverk på Instagram.

-I mitt kommentarsfält på instagram (under posten om Kockum) motivera vem du skulle vilja laga en härlig julmiddag till och vilken som är just din favoritpryl från Kockums nya sortiment.

(Tävlingen avslutas den 19 november och vinnarna presenteras hos @kockumsjernverk tisdag den 20 november kl 10.00.  Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren)

Vinsterna är

 • Första pris: Creme Lux sortimentet (Bowl, Stew Pan, Bellied pot, Mug och Teapot, värde 2895 kr.
 • Andra pris:  Kockums White sortimentet ( Bowl, Stew Pan, Bellied pot, Mug och Teapot, värde 2895 kr.
 • Tredje pris: Kockums Green Orion Stew Pan, Kockums Green Orion Bowl ,Yellow Citrine Teapot och Yellow Citrine Mug, värde 1996 kr.
 • Fjärde pris: Kockums Blue Stew Pan, Kockums Grey  Mug with vernier scale, Kockums White Bowl och Kockums White mug värde 1696 kr.
 • Femte pris: Yellow Citrine Stew Pan, Kockums White Mug with vernier scale och Kockums Blue Bowl, värde 1497 kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Kärt återseende av tidlös klassiker”

 1. Men hallllleluja! Vilken fantastisk nyhet!! Äntligen kan man använda Kockumsgrejor i matlagningen och inte bara dekorera med dem 😀

  Dagens absolut bästa inlägg, nej, jag ändrar mig. ÅRETS bästa, helt klart!

  Men en fråga har jag: Tycker durkslaget verkar ha rätt stora hål, tror du det funkar till spaghetti eller kommer de att slinka ur?

 2. Så vackra och hållbara grejer! Funderar på om även nytillverkade koppar och grytor i emalj är “förbrukade” när de skadats i emaljen? Någon som vet?

  1. Jag vet inte säkert men tror det är mindre fara – insidan är ju beklädd med stål och det bör gå bra.

   1. Jag har en nytillverkad där en flisa gått ur på insidan. Använder den ändå men vill gärna få den reparerad. Tips mottages tacksamt! Och @Clara, jag tror annonsbannern över inlägget klipper bort lite av texten på min mobil (iPhone 8), det ser ut att stå “kart aterseende” Bara till info 🙂

 3. Fantastiskt fina saker och jag behöver skaffa mig ett stört set av dessa!!!
  (Däremot skippar jag att tävla då jag på riktigt har väääärldens sämsta flyt detta år😅).

  Jag vet inte om man får önska inlägg men jag testar. ☺️ Jag älskar (!) julen och tycker att just julmusiken är en så viktig del i att skapa rätt stämning. Har du några julmåsten i musikväg och vad klingar i dina högtalare under december. ☺️

  1. Absolut! Tack för input. Kan rekomendera min egen spellista Underbaraclaras Underbara Jul på Spotify. Mysig, stillsam julmusik som inte är för smörig eller kletig 😉

 4. Härligt! Älskar Kockums! Tål de maskindisk? Brukar ju vara det dåliga med emalj att de inte fixar det.

  Kramar

  Linda

 5. Vi har plastbantat hemma för flera år sen och numera använder vi träskålar, glas, metall och emalj så långt bet är möjligt. Håller verkligen med dig, känns inte bra att hälla kokande vatten i ett plastkärl!

  1. Tyvärr finns kompetensen för den här typen av tillverkning inte längre i Sverige. Men som jag förstod det på Kockum så är deras ambition att kunna starta produktionen här så småningom.

  2. Var tillverkas de? Jag letade på deras sida, men hittade inget.
   Personligen tycker jag att det är gott nog ifall de tillverkas i Europa, även om svensktillverkat vore en extra bonus!