När bröst plötsligt blir äckliga

Ibland känns det som att vi bara står och stampar. Samma korkade argument i samma korkade diskussioner vevas om och om igen. Nu är det amningens tur att diskuteras. Man tror ju ta mig fan inte att det är sant! Bloggaren Johanna Toftby stör sig på ammande mammor och Bloggbevakning hakar på diskussionen och undrar hur hennes läsare ställer sig i frågan om offentlig amning. Och folk häver ur sig sina åsikter till svar. SOM ATT DERAS ÅSIKTER SPELAR ROLL? SOM ATT DE HAR NÅGON BÄRING? De har de inte!

Man ska skita helt i vad folk tycker. Barns rätt till att amma är lagstadgad. Det som tillåts på en plats ska gälla för alla. Där människor får äta ska bebisar få äta. Att någon tycker att det är äckligt med bebisar som suger på bröstvårtor är ingenting som någon ammande mamma behöver ta hänsyn till. För att fråga sig om bebisar ska få äta på offentlig plats är lika vidrigt som om vi skulle diskutera ifall romer eller synskadade ska få äta på offentlig plats. Det är en diskussion som inte är värdig ett modernt samhälle.

Det som förvånar mig är att folk verkar tro att mammor älskar att flasha tuttarna för dem. Jag kan försäkra att ammande kvinnor är ointresserade av åskådare. De förutsätter att vuxna i omgivningen artigt viker undan blicken. Men gör personen i fråga inte det får den skylla sig själv. Och även om några kvinnor säkert önskar att de kunde skyla bröstet och barnets huvud med en sjal – är det långt ifrån alla bebisar som går med på det.

Jag har hört människor som på fullaste allvar jämför amning med att de själva skulle dra fram snoppen på kafé eller kissa offentligt. Det är lite lustigt – för just dessa argument hör man aldrig annars. I vanliga fall får kvinnans kropp gärna exponeras. I tv, på tidningsomslag, i musikvideos och på stora reklamtavlor.  Men när kvinnors bröst används till sitt egentliga syfte, att ge bebisar mat, då får folk plötsligt panik. Då blir bröst plötsligt äckliga. Det är som att vissa inte står ut med tanken på att bröst kan finnas till för annat än mäns lystnad. Och när man jämställer en mans snopp med en kvinnas bröst säger det något om hur laddad kvinnokroppen är. En kvinnas bröst ska förstås inte jämställas med en mans könsorgan. En kvinnas bröst ska jämställas med en mans bröst. Och mäns bröst får vi se jämt och ständigt utan att något spädbarn blir mättare för det.

Respekt och diskretion är något som många kritiker till offentlig amning förespråkar. Så även jag. Så vet du med dig att du blir äcklad av ätande bebisar men ändå inte kan förmå dig att slita blicken från främmande kvinnors bröst: Välj en undanskymd plats nästa gång du åker tåg eller går på restaurang. Och räcker inte det – ta fram en sjal och lägg över ditt eget ansikte när du rör dig bland folk. Det blir trevligare för alla på det viset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

184 kommentarer på “När bröst plötsligt blir äckliga”

 1. Fan vad ledsen jag blir när jag inser att dessa sunkiga åsikter lever kvar. Det där är huvudorsaken till att jag inte ville amma mitt barn. Jag kände mig osäker på vad människor skulle tycka. (Som att det skulle spela någon roll) Nu ammade jag ändå och jävlar i mig till den som ens vågade titta på ett negativt sätt. Var är världen påväg när bebisars mat är äckligt?

 2. Så bra skrivet Clara! Blir mörkrädd när jag läser om att ammande kvinnor ska gå in på offentliga toaletter och amma som någon tredjeklassens medborgare! 😡

 3. Visst måste vi ändå leva i ett rätt pervers samhälle när amning ses som något äckligt? För precis som Lady Dahmer skrev här om dagen är väl det mest troliga till att det ses som äckligt att brösten även i amningssitustionen ses som sexuella.

 4. Tack, tack, tack för att du lyfter denna fråg! Jag är mamma till Lily som fyller två år om en månad. Jag ammar fortfarande henne och hon mår toppenbra, är ytterst sällan sjuk. Jag får och har fått mycket kritik under dessa två år som jag har ammat men har försökt att inte ta åt mig. Hur kan amning vara någonting onaturligt? Det har varit en ren ’blessing’ för mig och min dotter. När Lily är sjuk, för trött eller ledsen så är amningen det enda som fungerar. Jag är så tacksam för amningen!

 5. Du är ljuvlig!! Tack för dessa ord!/fyrabarnsmamma som är inne på åttonde året av amning

 6. Att tillägga också vid amning är att mammors fokus ligger på att ge sitt barn mat. Inte på folk runt omkring. Kan ju ibland vara väldigt stressigt när ett litet barn blir superledset och bara vill äta. Då skiter man förmodligen i vart man är utan ger barnet det den behöver, dvs bröstet.

 7. Men precis!
  Kommer vi få se många män (eller kvinnor) med sjal över huvudena framöver?

  Vi håller utkik.

 8. Jag håller helt med dig!
  Jag börjar fundera på om fenomenet att folk blir störda av ammande mammor är lite av ett storstadsfenomen? Jag har ammat tre barn, och sista barnet ammade jag typ var tionde minut i två års tid… det var faktiskt aldrig någon som kommenterade amningen i sig (fick förstås höra det klassiska ’ska hon äta nu igen?’).
  Jag bor på landsbygden och här är ju folk lite mer vana vid… fullt normala delar av livet.

  1. Bor i storstad och har ammat mina båda barn helt öppet i flera år per barn och aldrig mött något ifrågasättande eller annat negativt.

   Jag tror att det snarare är något specifikt för internet, inte i verkligheten. Om någon blivit störd på min amning har de åtminstone haft vett att hålla sina ord och blickar för sig själva. Däremot har jag haft många positiva möten runt amning.

 9. Jag vet inte om jag har missat något, men jag kan inte komma ihåg att den här diskussionen existerade när jag fick barn för ca 20 år sedan. Det finns ju knappt någonstans där man kan sitta och amma när man är utanför hemmet förutom kaféer. Ja på sommaren kanske då, sitta i parken eller så. Hänvisa till toaletten? Sedan när finns det stolar på toaletten där man kan sitta och amma? Eller menar folk att man ska slå ner toasitsen och sitta där?
  Det var i alla fall självklart då att man ammade när man tog en fika. Jag la en sjal över axel och barn, men det var mer för att barnet inte alltid skulle avledas av alla som hen ville titta på (och för att jag alltid frös och då var det svårt att amma).
  Har folk blivit prydare med åren eller vad är detta?

  1. Jag berättade för min mamma om amningsdebatterna på nätet och hon kunde inte tro sina öron. När hon ammade oss för 30 år sen var det ingen diskussion överhuvudtaget. Jag tror att internet i kombination med att vårt samhälle blivit så fjärmat från den naturliga kroppen är åtminstone en del av orsaken. Men mest kanske ändå internet. Amningsfientliga ideer får spridning, vilket kanske leder till att färre vågar amma offentligt, vilket leder till att folk blir ovana att se bröst göra något annat än att vara snygga.

   1. Jeg annet mine barn for 30 og 32 år siden, og her i Oslo ble jeg ofte tilsnakket, henvist til, ja, toaletter, og bedt om å finne et hjørne der ingen kunne se meg. Dette var på kafeer og vanlige steder, ikke fisefine restauranter med hvit duk osv. Mine svigerforeldre ba meg sågar gå ned i kjelleren, de likte ikke at jeg ammet i stuen,selv om de ikke satt der…Jeg hadde også en gutt som slet litt med å die,så det gikk ikke alltid så fort, og jeg husker hvor ubehagelig det var med alle irriterte blikk. Huff. Min datter venter sitt første barn nå, og jeg håper virkelig hun møter mer forståelse og aksept på at å mate sitt barn med morsmelk er det mest naturlige i verden! Clara, jeg digger dette innlegget!

 10. Fantastiskt skrivet Clara!
  Tyckte till min stora glädje att majoriteten av kommentarerna på bloggbevakning var amningspositiva

 11. Jag har uppenbarligen levt under en sten. Jag trodde det var typ en gubbe i skogen som hade åsikter om offentlig amning. Tydligen är det även kvinnor som fött barn och en jäkla massa nötter. Man blir ju mörkrädd. Hur hände detta? Jag får lust att amma till ungen fyller 7 i ren trots. Aaaah. Orkar icke.

 12. (Jag länkade o skrev denna kommentaren). Gode Gud så bra skrivet! Att amning är så till bristningsgränsen laddat bevisas gång på gång.
  ”Du Måste Amma men Amma inte för kort. Amma för Guds skull inte för länge! 6 månader räcker och hör sen! Längre än så och du Bör skämmas! Skäms också om du väljer att inte amma alls!”
  (Tack o lov brydde jag mig inte ett smack om skammandet o ammade länge. Väldigt länge. Enkelt o oproblematiskt. Fast inte i början då. Stresspåslaget innan allt ”satt” var en historia för sig.)
  Alltså skam… är jävligt tröttsam ibland.

  Amma offentligt?!?! Äckelmaja!
  Vi pratade om blottare härhemma häromdagen (asgarv utbröt när jag förklarade – ”vuxna som visar snoppen för folk! Ha ha haaaaa!”) och det slår mig nu att en del verkar uppleva amning på samma sätt. Vilket säger väldigt mycket om betraktaren.
  De allra flesta kvinnor som väljer att mata sina hungriga barn oavsett vart man är har just Det fokuset. Att mata sina barn. Andra människor är synnerligen oviktiga där och då.
  Tror inte samma fakta råder med blottare. Faktiskt.

 13. Fantastiskt skrivet. Huvudet på spiken. Blir fan gråtfärdig av att vi inte kommit längre. Vill bara skrika ”KÄFT” t de som öht yttrar sig i frågan om att ”inte ok att flasha brösten”… fy fan.

 14. Bra skrivet! Hade med mig mitt spädbarn till ett kafé och kände mig lite orolig när jag märkte att hon var hungrig. Ska jag våga amma här? Men så såg jag ett anslag på väggen där det stod: barn får självklart ammas här! Då blev jag så glad 🙂

 15. Bästa blogginlägget jag någonsin läst! Så tråkig bara att det ens ska upp för diskussion. Men tack för ett bra inlägg🙌🏼

 16. Heja klara så sant och bra skrivet. har delat på mitt facebook-konto, hoppas det gick bra? Om inte så tar jag bort det.

 17. Håller med helt. Det får vara slutdiskuterat. Det är oacceptabelt och pinsamt att kritisera amning.

 18. Enligt min mening är det Johanna Toftby som är äcklig när hon sitter så nära en ammande mamma att hon får hennes bröst i ansiktet! För övrigt är amning det mest naturliga i världen!

 19. Oh, ja! Tack för detta Clara för det kan inte sägas nog många gånger tydligen!

  Och vet ni – även toddlers har rätt att amma när de vill, var de vill. Även fast de äter vanlig mat också. Samma sak gäller där – gå hem och dra nåt gammalt över er om ni inte klarar av det.

 20. Ja man vet ju inte om man ska skratta eller gråta… Tänk att det finns en sån här diskussionen överhuvudtaget. Tack för att du orkar säga ifrån till idioterna Clara! ❤️

 21. Alltså man får ju härdsmälta av att läsa de där ”analyserna”. Man har alltid rätt att ge sitt barn mat!
  Många av de där bloggarna och influenserna är ju typ bara tuffa gänget i nian som nu istället får betalt för att vara det. Samtiden. Snark.

 22. Jag jobbar i Danmark och där är det förbjudet att amma på offentliga platser/åtminstone något som t.ex en caféägare själv får neka till. Samtidigt kläs bussarna i stora reklamaffischer med ett plastikopererat bröst. Och Köpenhamn är nedlusat av reklam för gogogirls osv. När jag var gravid senast var det en man på jobbet som pratade på lunchen om att han blev så äcklad av amning och sedan vände han sig mot mig och sa no offence, men det fick jag inte göra framför honom. I såna stunder är jag så lycklig och stolt över att vara svensk. Riktigt jävla VRÅLstolt. Jag älskar Sverige. Vi är inte verklighetsfrånvända. Här förstår man att små barn äter, man förstår att små barn behöver sina föräldrar, man förstår att små barn ska vara hemma med föräldrarna när de är sjuka osv. Ibland tror jag inte svenskar förstår vilken tur de har.

  1. Intressant! Jag bor själv i Köpenhamn sen tio år, har fått tre barn sen jag flyttade hit och ammat alla tre som jag har velat. Har ALDRIG hört ett negativt ord om det eller blivit bortvisad någonstans ifrån. Har heller aldrig hört talas om att det skulle vara förbjudet att amma på offentlig plats?

   1. Lovisa, senest i 2014 var der et forslag i Folketinget om å lov-sikre kvinner rett til å amme i offentlig rom og i cafeer og liknende. Det er ikke noe lovmessig direkte forbud mot å amme,men alle cafeer og restauranter osv har full rett til å nekte en kvinne å amme. Mange større steder tilbyr dog egne ammerom. Så, ja, du kan godt oppleve å bli bortvist om du ønsker å amme. Du har nok også hatt « en lille smule held» med dine barn!Å gi mat fra flaske,er ikke noe problem, og nettopp det var grunnlaget for lovforslaget i 2014,at det var forskjellsbehandling. Jeg tror nok disse holdningene er i endring, i takt med resten av Europa. I Frankrike,Storbritannia og Tyskland, f eks, er det nå mer vanlig å amme offentlig,mens de for inntil ganske nylig var «frowned upon».

  2. Café, restaurang och butiker är inte offentliga platser. Varken i Danmark eller Sverige. Tycker det är bra om den som faktiskt äger rörelsen får bestämma själv.

 23. DET vassaste du skrivit nånsin. Ord efter ord så på pricken! Avskalade meningar med precist och absolut innehåll.

 24. Att äcklas över amning säger allt om vår relation till kvinnans kropp. Barnet behöver mat. Kvinnans kropp skapar den maten. Ge barnet mat.
  Bröst kan vara vackra och meningsfulla. Som resten av kvinnan…

 25. Ett försiktigt inlägg i debatten som är något svartvit – enligt min åsikt. En viss skillnad i att amma en liten bebis som inte äter annat än mammas mjölk mot en ettåring som vill snutta (som J Toftby skrev om). En ettåring kan äta annat på tåget och ute bland folk. Det handlar inte om mat eller svält utan snarare om tröst. Lägg ner brandtalen och låt oss ta mer hänsyn till omgivningen. Både till ammande mammor men också till medmänniskor som delar ett litet utrymme på tåget med varandra en kort stund. Måste alla vänja sig vid allt i denna värld av mig och mitt? Tänk om det suttit en äldre herre eller dam mittemot, som tyckt det var väldigt pinsamt att behöva titta på ett kvinnobröst som tröstade en ettåring? Ska vi ammande mammor skita i omgivningen totalt?

  1. Damen eller den gamla gubben behöver ju inte titta? Varför lägga sig i vad andra gör? Sålänge män får gå omkring och visa sina bröst får väl vi kvinnor göra samma sak. O det är absolut svart eller vitt. Din kommentar är helt värdelös.

  2. Och varken du eller jag har någon aning om hur denna 1-årings förhållande till mat är. Jag hade en liten som vägrade äta länge och endast ammade. Eller tog pyttelite men verkligen behövde amningen trots enligt många en ålder där det skulle handla om snuttande istället. Vi vet inte allt. Men det vi vet är att det enligt Who är rekommenderat att delamma fram till 2 år. Vet ska sätta åldersgränsen för när det är ok eller inte ok att amma offentligt? Ska vi ha en lag på att efter 9 månader ska det vara slut med offentlig amning. 10 månader är otrevligt för omgivningen? Amning är inte bara föda heller. Om ett barn blir lungt och tröstat av bröstet måste det väl ändå vara att föredra speciellt på ett tåg där en missnöjd skrikande unge nog skulle störa betydligt mer.

  3. Håller med kan fortfarande inte släppa en händelse när jag och sonen var på barnsång, vi satt i ring föräldrar och barn plötsligt sliter en tvååring ner sin mammas tröja och plockar fram hennes bröst mitt i sångstunden, han var typ uttråkad och inte intresserad av aktiviteten, hon lät honom hållas. Nej inte ok tycker jag

   1. Åh gud så tragiskt. Du kan inte släppa det? Vilken fruktansvärd självupptagenhet.

    1. Din reaktion på Lios kommentar säger mycket om självupptagenhet.

     Har du svårt att respektera annorlunda åsikter? Du verkar vara riktigt otrevlig typ när någon inte håller med dig.

     1. Otrevlig typ? Ja det har du rätt i att jag är, när det gäller folk med så kvinnofientliga åsikter.

    2. Ja i sammanhang som detta minns jag och nej jag tycker inte det är ok att mitt under sångstunden plocka fram matlådan heller, respektlöst och ger barnet orättvis bild av hur man beter sig. Min poäng är- måste man göra allt i alla sammanhang? Är lika förbryllad över dem som byter blöjor ogenerat mitt i andra pågående aktiviteter, tex på restaurang. Vissa föräldrar verkar tro att uppförandekoder upphör att gälla när barn är inblandade. Och nej jag anser inte att amning offentligt är fel, har själv ammat på stan men aldrig en tvååring mitt under sångstunden, då hade jag gått åt sidan.

     1. Plocka fram matlådan? Nu är det väl ändå skillnad på barn och vuxna. Små barn vill äta när de är hungriga. Inte när det är lämpligt för lättstötta vuxna.

   2. Jag tänker; en bebis/unge som sitter still, tyst och ammar (psst, man ser inte tutten om ungen har den i munnen).

    Eller; en skrikande bebis/unge som gnäller pga hunger

   3. @ Utgår ifrån att du aldrig upplevt en gnällig tvååring som tröstats med napp, vällingflaska eller andra amningssubstitut heller då eftersom du blev så svårt chockad av ett litet barns behov?

  4. Så gränsen går vid 6 månader då alltså? Ja, herre gud ungen måste ju få överleva liksom? Men om ungen är ett år och ammar? Då är det minsann dags för mamman att betrakta sig själv med skammens blick. Farbror och tant på tåget ser ju henne så. Vi måste respektera skammen i samhället och låta den gå före kvinnors och bebisars rätt att vara människa!

   Förstår jag dig rätt då?

  5. Vill typ gråta, eller skrika rakt ut, när jag läser Emmas kommentar. VAR (???) i den logiken tar någon hänsyn till ammande mammor? Gubben, eller vem det än är, kan väl kolla åt ett annat håll för att TA HÄNSYN till mamman och barnet? Hade tänkt skriva en lång text, men blev så matt av bara tanken att jag tror jag låter bli. Clara har ändå formulerat det hela så himla bra!

   Tänkte inflika om en händelse för inte så länge sedan. Jag reste på båt mellan Zanzibar och det tanzanska fastlandet och jag satt i ett öppet landskap, utan skylande väggar fullt med människor. Mitt emot satt en mamma med två barn, det yngre kanske kring 1,5 år. Utan att tveka bland alla människor (män, kvinnor, gamla, unga, lokala och turister) håvade kvinnan farm sitt bröst för att amma det yngre av barnen. Och när jag skriver håva så menade jag exakt det, för bröstet var långt ifrån “sociala medier-fast och -perfekt” och kvinnan hade varken BH eller amningskläder. Istället fick hon liksom jobba upp bröstet ur ringningen, som inte var speciellt urringad och sen satt hon där helt ogenerad med ett bröst utanför medan hon lyfte barnet på plats. Jag blev först häpen, och sedan otroligt förvånad för att jag reagerade så. Trots att jag inte blev varken äcklad eller obekväm så var det ändå något som var så ovant för mig, som ändå ser mig själv som öppen och fördomsfri, att jag reagerade på det som något “nytt” och “avvikande”. Vi har blivit så otroligt vana att inte se denna typ av situation att den blivit onaturlig. Hur kan det ha blivit så? (Obs! Retorisk fråga, förstår mekanismerna/strukturerna bakom osv, men det är så sorgligt att det ens blivit en fråga som kan/tillåts/anses vara värd att debattera!)

  6. Men titta inte på bröstet då!!
   En ettåring är inte för stor för att ammas ens.

   Om man tycker det är pinsamt så får väl den personen hantera det.

   Jag förstår varför världen ser ut som den gör…fy fasen. Jävla gnäll på allt å alla.

  7. Men sådär kan man väl inte dela in det? Spädbarn kontra 1-åringar? Om amning är naturligt (vilket det är) så är amning naturligt. Och vad då “bara snutt”? Ibland är snutt det enda som hjälper vid tandsprickning/trötthet/allmän oro.

   Om min unge känner för en klämma ska jag väl kunna ge det bland folk? Känner hon för bröstet ska jag väl kunna ge det? Eller ska jag behöva gå runt och göra en enkätundersökning kring omgivande vuxnas preferenser vad gäller olika alternativ och sen välja det som flest är ok med?

 26. Äääälskar denna typen av inlägg, finns absolut ingen som kan mäta sej med dina fantastiska texter. Tack att du finns och orkar!!!

 27. Well Said Clara ! Obegripligt hur Amning i dagens läge inte möts med den respekt mor och barn förtjänar .

 28. Instämmer! Superbra skrivet och helt galet att det skall behövas! Snygg slutkläm 🙂 Om man besväras är det dags att rannsaka sig själv tycker jag. När jag i storstaden ammade mina döttrar för numera många år sedan var det som tur var endast min egen blygsel som behövde överkommas. Första gångerna kändes det lite konstigt att mata utomhus men jag vande mig snabbt. Aldrig att någon kommenterade eller tittade på ett otrevligt sätt. Tack och lov för det!

 29. Hahaha… vilken slutkläm. Ja, du gör det SÅ BRA. Sätter ord på precis de där rätta sakerna som varje klok människa borde ha insett för länge sedan.

  Jag håller med till fullo. Detta är en totalt ovärdig diskussion 2018. Vi borde ha kommit längre idag. Att barnets bästa går före omgivningens präktighet och trista attityder är en självklarhet. Och klarar man inte av synen av ett ammande barn så får man snällt se åt ett annat håll.

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

 30. Tack vad bra skrivet, precis så är det! Johanna behövde lite klick till sin blogg förstår inte varför någon känner att de behöver veta hennes åsikter…

 31. Oj, jag insåg inte att det finns såna tråkiga åsikter i Sverige idag. Idag ammade jag offentligt för första gången vilket ändå kändes diskret med alla kläder i höstkylan.

 32. Jag tror ärligt att det är för hon vill ha uppmärksamhet i bloggen hon skriver detta. Tycker även att det är opassande när det kommer från en kvinna som konstant sätter bilder på sina ingrepp online. Försvarar sig alltid med ”för min skull” ”jag gör vad jag vill”. Ja, mamman ammar för sitt barns skull. Någon snälla stäng ner gardinen på denna utseende hetsare. Det är 1800 tal att fortfarande debattera om man ska amma eller inte. Kan nästa ingrepp va att sy igen munnen på henne. Hon menar seriöst att det inte är ok att amma på ett tåg utan att ungen ska vara under ett skynke men i sociala medier kan man blotta ingrepp. Och barnets ålder, vad fan har det med något att göra.Asså sluta

  1. Ja det borde vara 1800-tal att diskutera om det är ok att amma offentligt eller inte, det håller jag med om. Tyvärt befinnet sig många på 1800-talet och skammar kvinnor som ammar utanför hemmet. Galet!
   Som hag tolkade Claras text så stöttar hon kvinnor som ammar på tåg, tolkar du annorlunda?

   1. Sofia menar nog inlägget av en bloggare som Clara reagerat på, inte Claras egen text! 🙂

 33. Tack för att du står stadigt i frågan om att amma offenligt, eller RÄTTEN till att amma offentligt! Att det fortfarande finns människor som ifrågasätter detta?!?!?
  Amen på din text! 🙏🏼

 34. Och minns ni för några år sedan då några kända kvinnor visade upp en bild framför sig med sina bröst för att upplysa bröstcancer och uppmana till att känna på brösten ifall det fanns knölar? Då blev det också liv för att några var GAMLA, och brösten HÄNGDE och allt var det var som människor blev UTSATTA för. Så tragiskt när (rätta) kvinnobrösten främst ses som nått som måste behaga män. Annars bör de inte synas alls. Aaargggh jag blir helt galen. Och samtidigt så känner jag kvinnor som faller in i fällan och opererar sig och måste vara sexiga och talar ner sina kroppar om de inte följer normen. Så sorligt.

 35. Heltidsammade barnen i sex månader vardera, och ammade sedan på morgon/kväll tills de var runt året. Efter det slutade de självmant. De flesta kommentarerna kring amningen dök upp vid första barnet, och de kom från svägerskan, som ideligen frågade hur länge jag skulle amma. Tillslut log jag stort och sa ”Iallafall tills skolan börjar, sen får vi se”. Efter det kom inga fler frågor. Så tröttsamt med alla synpunkter kring amning…

 36. “Men när kvinnors bröst används till sitt egentliga syfte, att ge bebisar mat, då får folk plötsligt panik.” K-l-o-c-k-r-e-n-t!!!

 37. Bra rutet! Instämmer till fullo! Nu är det 18 år sedan jag ammade bebis men jag häpnar och suckar tungt över att folk har lika korkade åsikter nu som då om amningens ickevarande.

 38. Att denna diskussion överhuvudtaget förekommer gör mig så ledsen och arg. Jag hade önskat att mänskligheten kommit längre. Jag skall smyga med att hala fram ett bröst för att ge mat till ett litet barn. Men när det nalkas reklam för underkläder kan det aldrig visas för mycket hud. Jag kan intyga att de äcklade blickarna bara blir värre ju äldre barnet är. Matar stolt min 2.5 åring, men det ses inte med blida ögon.

 39. Tack!! Så sant! Blir galen på idiotin i att ha mage att yppa en så inskränkt rutten åsikt som att ”en tycker amning är äckligt”. Att en inte har förstånd att se att problemet är ens eget och att det är osmakligt att ens tänka tanken.

 40. Tack! Så otroligt bra formulerat, detta inlägg ska jag använda i utbildningssyfte till mina barn!

 41. Har alltid ammat lite var som helst när det har behövts. Satte mig på huk på marken vid en spårvagnshållplats när det var massa folk runt omkring. Man eftersträvar ju inte direkt nån uppmärksamhet från andra… snarare tvärtom men vad gör man. Lycklig unge – fridfull mamma.
  Sen blir man ju rätt blasé gällande sina egna amningsbröst som för en själv mest känns som matmaskiner. Jag tappar helt känslan för att de skulle kunna vara nåt speciellt för nån annan att se. Men försöker påminna mig om att jag själv kunde tycka att det var lite genant att se nån annans bröst innan jag själv satt i denna situation. Well well. Bra slutsats tänker jag ändå – amning överallt, närsomhelst men med viss diskretion om situationen tillåter tänker jag.

 42. Jag håller helt och fullt med, att folk blir äcklade av en ammande bebis är hemskt, och nakna kvinnobröst visas jämt och ständigt utan att jag hör så mycket diskussion om det. Men just amning. Jag har 4 barn, den yngsta 6 månader och jag har ammat de alla i minst 1 år. En hann till och med fylla 2 innan jag lyckades sluta helt. Men min egen syster sa till mig en gång att det var så äckligt att man ammade barn över 3 månader. Jag har ammat mina bebisar på offentliga toaletter, för att slippa riskera att någon säger nåt, eller kollar snett.. Och det är ju absurt för vilken vuxen människa vill äta sin mat på en toalett? Ingen… Men häromsistens ammade jag på pinchos i Borås, visserligen under en filt, men ändå nöjd att jag själv med sista barnet insett att det banne mig är deras rättighet. Amning är fantastiskt, och fint, bekvämt att alltid ha maten med sig. Den underbara känslan när de små armarna blivit så långa så de ligger och drar med fingarna medan de äter. Ryser av välbehag. Men när min man berättade för en bekant att jag fortfarande ammade, då våran första son var 10 månader fick han den upprörda kommentaren ”VA?! Försöker hon knyta honom till sig?!” (Alltså, att barnet inte skulle vilja vara med pappan…). Jag har inget emot de som väljer att inte amma sina barn, men snälla låt ammande mammor vara ifred!

 43. Tack för detta inlägg! Att amma är att mata sitt barn och det ska jämföras med att mata sitt barn med fruktpure, banan osb. Det ska inte jämföras med att gå på toa. Det är så märkligt att så många har så starka åsikter om amning och att en del av ett bröst kan synas när det är så få som protesterar mot underklädesreklam i megastorlek på stan.

 44. Instämmer till fullo, såklart! Viktigt att poängtera är också att detsamma gäller för barn som är så stora att de inte längre behöver ammas för att få näring. Amning är så mycket mer än mat!

 45. Så bra skrivet, hoppas att Johanna läser detta och dom som tycker som henne. Du har sååå bra åsikter om det mesta, hurra för dig.

 46. Känner exakt likadant, orkar knappt ens bli upprörd, tänker att de människor som bär på den åsikten inte äger ett intellekt nog att förstå. 🤷🏼‍♀️ Så det är knappt någon ide att ens försöka argumentera mot dem, tänker att ditt förslag med sjal är alldeles ypperligt. Win, win, vi slipper ödsla energi på att argumentera med de som ändå inte kommer kunna ta in och de slipper se bröst användas till det de är skapta för 👌🏻

 47. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 48. Jag ryser av välbehag när du ryter, Clara! Skönt med någon som du som inte låter sig dras ner i idiotins diskussionsträsk. Måtte du för alltid ryta.

 49. Tack Clara! Så jäkla bra skrivet! Jag tillhör den skaran av ammande kvinnor som gärna alltid har en filt att skyla med när jag ammar mina bebisar. För mig är det privat och en stund av mys för mig och min bebis. Men, alla gör som man vill och det är helt SJUKT att vissa jämför det med att en man skulle visa snoppen offentligt. Gaah. Har vi inte kommit längre?! Finns det egentligen något annat som är lika naturligt som att amma sin bebis…?

 50. Nej jag trodde inte heller att det var sant att den här debatten blossa upp IGEN. Så tröttsamt att man bågnar. Bra skrivet och rutet Clara, nu hoppas jag folk slutar gnälla på ammande mammor och att du slipper något mer inlägg i den här debatten. Kram!

 51. Toppeninlägg, tackar för alla unga osäkra mammors skull
  Är själv en mormor/farmor numera, amningen fungerade aldrig för mig trots kamp med alla tre barnen
  Men för mig är det en självklarhet, är bebis hungrig så ger man den mat

  De som tycker att detta är provocerande o på något sätt äckligt bör uppsöka proffshjälp, det är i deras eget huvud problemet ligger

  Maria i Skåne

 52. Helt rätt det du skriver ..vem har bett dem att titta? Men hade det varit en snygg blondin med brösten halvt utanför urringningen hade ingen kommenterat det!

 53. Tack! Tillräcklig stress när bebis blir hungrig utan att behöva tänka på andras åsikter ❤️

 54. ÅÅÅH! Jag håller med så mycket att jag blir tokig! Orkar inte tänka på hur jädrans dubbelmoraliskt det är att kvinnors bröst sexualiseras så till den milda grad att det anses vulgärt att amma??! Den som sa det han var det, himla snuskpellar som inte klarar av att sluta glo!

  Jag känner mig så less på detta bigotta samhället vi lever i som dessutom infiltreras av amerikansk dubbelmoral via alla sociala medier med deras idiotiska communityregler där sexigt tillåts och kroppsligt förbjuds, åtminstone när det gäller kvinnor. För män verkar ju ha alldeles egna regler. Precis som vanligt, med andra ord. Kommer vi någonsin framåt i kampen för jämställdhet eller går vi i cirklar? Hjääälp!

 55. Jag var alltså tvungen att dubbelkolla datumstämpeln på det här blogginlägget för det kändes som att det kunde ha varit några år gammalt och hamnat fel i flödet.

  Så självklart. Så urbota idiotiskt att det här ens ska vara en fråga uppe för diskussion.

  Jag håller med dig. De som tycker att amning är ett problem kan dra något (gammalt) över sig.

 56. Amma på toaletten? Med tanke på att inget av mina barn någonsin gått med på att amma kortare än 30 minuter (snarast 45 min upp till en timme) så låter det verkligen som en jättebra idé att jag låser in mig på toaletten när barnet skall äta. De andra gästerna får helt enkelt hålla sig i en timme. Helt rimligt.

  1. Haha ja eller så får kvinno och barnhatare en egen toalett med plats att äta ifred från “äckliga bröst”. De slipper se barn äta , vi andra slipper deras sällskap.😁

   Skämt åsido det behövs uppenbart lagstiftning på området. Dryga böter och indragna tillstånd för ställen som diskriminerar ammande kvinnor och barn.

 57. Tycker knappt man lägger märke till när någon ammar, förstår inte grejen med att man ska lägga en sjal över sig och bebisen. Man måste ju typ anstränga sig i sådana fall för att se själva bröstet. Och det är ju inte så artigt att sitta och stirra. Nä, tröttsam ”debatt” om ett icke-problem, de som har nyfödda måste ju kunna få röra sig utanför hemmets gränser.

 58. Konstigt. På åttitalet när mina barn var små ammade vi var som helst och vi solade topless utan problem. Varför är vi plötsligt så blyga och pryda?

 59. Jag kan bara till fullo hålla med dig! Att det som från begynnelsen varit barnets födokärl nu blivit så sexualiserat. Så till den grad att många till och med inte vågar eller slutar amma på grund av vissas syn på deras bröst. Vi skjuter oss själv i foten! Så för att kreti och pleti ska slippa ha bröst blottade till middagen så ska vi alla tvingas betala notan för de ökade risker förknippade med att inte amma? Både för mor och barn. Men på badstranden går det bra att spana på helt kala bröst? Eller i reklam och annonsering? Det är ju så jäkla paradoxalt att man blott av det kan bli illamående! Och den sköt dig själv och skit i andra mentalitet som låtit vina genom landet sträcker sig såklart inte till nåt så fundamentalt som att bebisar ska kunna åtnjuta den mest naturliga av födor? Passar det inte så håll er hemma från uteliv, ni som äcklas. Så kan de ammande få ströva fritt istället.

  Eller så kan vi alla bara acceptera varandra och leva sida vid sida, i frid?

 60. Tack för att du skriver om detta!
  ❤️ Man får absolut inte glömma bort, hur jädra kämpigt många av oss ammande har det också! Att amma är inte alltid så himla lätt – men jag bestämde mig för att jag skulle klara det! Vi tog oss igenom kort läpp- och tungband, då vården inte gav oss hjälp här i Sverige/Malmö fick vi istället flyga till Holland och sen blev allt bra, men det var efter 13 mån av katastrofal/dålig/helt okej amning. Tänkte inte så mycket på det innan jag fick barn, mer än att ”jaha, jag ammar väl till runt 1 år” ungefär. Min dotter blir 2 år i januari och vi kör än. Mindre sjukdomar, snabb tröst, liten slurk och mysig närhet 😁 Ingen vet om en annans mammas amningsresa ❤️

 61. Många män (som tur är inte alla!) har inte förmåga att själv ta på sig ansvar för sina handlingar och känslor kopplade till kvinnokroppen. De är som helt igenom offer och måste då förstås lägga skuld på kvinnan i sin helt omedvetna hjälplöshet. Det verkar som att sexualiteten istället för att stärka identiteten, istället försvagar dessa män och förvandlar deras kraft till intet. Inte konstigt då att kvinna blir ett hot mot utplåning av jagsvag man och att hon måste skylas till varje pris. Det borde finnas en enorm marknad för de där manssjalarna som kan behövas på offentliga platser och som du skrev om på slutet av ditt inlägg. Med olika färger för olika grad av täthet i tyget. Ju starkare mannen blir desto tunnare kan tyget vara.

 62. Det här var så bra skrivet. Tack. Att amma är slitigt nog. Nervöst ibland. Fysiskt dränerande. Mentalt jobbigt när det händer för mycket runtomkring och barnet inte får ro. Socialt krävande beroende på vem som är i närheten. Och ständigt eskalerar det ju äldre barnet blir. Har för mig att jag läst att WHO rekommenderar amning till två års ålder. Min dotter fyller två på fredag. Jag vill egentligen fortsätta amma. Hon vill fortsätta amma. Hon behöver det. Hon älskar det. Det är trygghet och tröst. Hemma funkar det oftast bra, men ute vet jag inte om jag orkar. Och hur ska man få henne att förstå det? Utan att skämmas? Utan att det ska bli laddat och jobbigt? Tycker det är så himla drygt och svårt och störigt. Hatar att det är så. Kram!

 63. Fantastiskt vad bra du Clara kan formulera dina åsikter.
  RESPESKT❤️❤️❤️👏👏👏

 64. PREACH IT! Så bra Clara, tack, det här inlägget gjorde mig ännu säkrare på vad jag tycker i den här (så kallade) frågan. Som om det ens var en fråga.

 65. Det absolut bästa bästa jag läst hos dig. Tack!!!!
  Har följt dig mååånga år, trots att våra åsikter sällan överensstämmer. Gillar dig ändå!
  Men idag kunde jag inte ha sagt det bättre själv 👊🏽

 66. Brösten tillhör spädbarnen. och är absolut inget sex attribut. Den som anser något annat bör städa ur sin tanke smedja.

 67. Åh ja! TACK FÖR DETTA! Har nyligen slutat amma och fattade inte innan och än mindrenu hur någon alls tror sig ha rätt att säga någonting som helst om mammor som ger sina barn mat. Så idiotiskt så det saknas ord!

 68. Vilket jobb kvinnorna i Sverige gjorde på 70-talet och släppte brösten fria! Att någon annan bestämmer vilka icke-reproduktiva delar av ens kropp = sex, vare sig det är att skyla bröst eller hår, är så himla fel. Våra kroppar! Dags för en ny bh-bränning månntro? Hoppas alla ammande ser igenom lögnerna om kvinnlighet som modest prydhet och hivar upp de välsignade mjölkkällorna och SÅ FÅR DE SOM STÖRS VÄNJA SIG VID VERKLIGHETEN!

 69. Så bra! Blir otroligt provocerad och ledsen av dessa åsikter folk verkar sitta på. Att amma sitt barn är bland det finaste man kan göra tycker jag och hur det skulle uppfattas som äckligt kommer jag aldrig någonsin förstå.