• Annonssamarbete Blomsterfrämjandet •

Blomstrande juldekorationer

För mig är nog växtligheten den viktigaste dekorationen i juletid. Enbärsris inklippt i stora knippen, den doftande gröna julgranen, misteln, hyacinterna och julstjärnorna i alla de färger. Att fylla hemmet med julig växtlighet är både vackert och stämningsskapande. Jag tror att jag har fått med mig det från mamma som varje år gjorde vackra juluppsättningar och gav bort till släktingar. Med mossa, kottar, julblommor och annat vackert grönt.

Det är härligt att skapa uppsättningar med växter – men också underbart att få som present. Och det behöver verkligen inte vara svårt. Tvärtom! Det enkla är ofta det vackra. Och mängdeffekten ska man inte underskatta. En stor skål med flera röda julstjärnor är magnifikt i sin enkelhet.

Hyacinten är dock min särskilda favoritblomma, med sin ljuvliga doft som fyller huset december igenom. Saknas julstämning räcker det långt att blunda en stund och insupa doften av en hyacint. Dessutom är blommorna enkla att dekorera med, eftersom de kräver så lite vattning. Man kan plantera dem i korgar, vaser, gamla bakformar eller trälådor…

Här har jag satt två stycken i en liten såssnipa. Bara att dra ut ur krukan och trycka ner i snipan. Om du vill kan du lägga lite mossa, halm eller gröna kvistar runtom.

I en stor bålskål fylld med fönsterlav stoppade jag ner tre hyacinter. För att inte behöva fylla hela skålen med mossa la jag en upp och nedvänd plastkruka i botten på skålen. Den fick hyacinterna stå på och sedan lät jag fönsterlaven maskera plasten. Vartefter hyacinterna vissnar kan de bytas ut mot nya lökar. Så håller uppsättningen ända in i januari!

Det är också väldigt gulligt att stoppa ner en lök i en liten tekopp eller sockerskål och ställa på en hylla eller i ett fönster.  Vill du få blomningen att vara längre är det smart att ställa lökarna svalt och mörkt om natten.

Om du istället försiktigt sköljer jorden av rötterna kan du placera lökarna i vaser. Här har jag samlat ett gäng pressglasvaser, sockerskålar och koppar köpta på loppis. Arrangemanget har jag ställt ovanpå en spegel och de små ljusen är fästa genom att jag försiktigt smält stearinet i botten på dem.

Hyacinter trivs utmärkt att stå så här – så länge rötterna är i kontakt med vattnet och själva knölarna har torrt om fötterna.

I ett gammalt tråg satte jag ner några vita hyacinter och en julstjärna av sorten Pearl. Fönsterlav runtom fick klä in arrangemanget. Och jag tycker nästan att det här är den vackraste kombinationen. När man parar ljuva, skira blommor med ruffiga material som slitet trä eller rostig metall. Kontrasten mellan materialen gör det till något alldeles extra!

Det viktigaste att tänka på när du köper julblommor är att höra efter så att de är svenskodlade! Vissa hyacinter har märkningen ”Från Sverige”  – men inte alla – så kom ihåg att fråga i butiken! Svenskodlade blommor har kortare resväg och kommer ofta från närområdet. Som mina norrlandsodlade hyacinter och julstjärnor. Att välja svenskodlade blommor är bra både för klimatet och för de lokala odlarna! Blomsterfrämjandet arbetar för att vi som älskar blommor ska välja växter från Sverige och samtidigt få plantor av högsta kvalitet! På deras hemsida finns både vackra tips och smarta skötselråd. Kika in för inspiration vettja!

Och psst! Kom ihåg att inte slänga dina hyacinter när de blommat över. Klipp bort blomsterstängeln och låt knölen vissna ner. Sluta vattna och förvara mörkt och torrt fram till våren då löken kan planteras ut i rabatten. På så sätt får blomman ett längre liv. Klokt för både miljö och plånboken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Blomstrande juldekorationer”

 1. Håller med om att hyacinter ÄR jul. De är tacksamma att göra snyggt med, och du har verkligen fått till fina arrangemang. Gillar speciellt det med baktråget. <3

 2. Älskar hyacint-doft, men det går ju knappt att hitta “riktiga” hyacinter längre? Det står nästan alltid “svag doft” på krukan. Var hittar jag hyacinter med doft? Någon som vet?

  1. Jag var häromdagen i en blomsteraffär och fick veta att hyacinter med blå färg doftar mest. Så i år blir det blå hyacinter i mitt hem.

 3. Fint du har gjort! Hyacinter är verkligen vinterns bästa blomma! Brukar sätta ut lökarna i rabatten men det blir förvirring i hjärnan med hyacinter i juni😛

 4. Älskar också julens dofter! Så mysigt och den egentliga höjdpunkten (förutom en lagom dos gemenskap förstås) med julen tycker jag.
  Har dock en sambo som är allergisk så kan inte ens ha en julstjärna eller amaryllis hemma och äkta gran är inte att tala om. Så sorgligt är det, för alla inblandade!
  Får nöja mig med lite blommor på jobbet.

 5. Underbart fina arrangemang, tack! Har tryckt ner hyacinter i några av mina fina koppar och väntar och längtar på blomning och doften! Ha en skön helg!

 6. Fina arrangemang du gjort, inspiration. Jag älskar blommor och växter och där lägger jag krutet numera inför Advent o Jul. Granen skippar vi eftersom vi inte firar Jul hemma. Jag tycker att adventsljusstakarna och stjärnorna skapar härlig stämning. På äldre där har less is more infunnit sig ganska befriande och det gäller det mesta. Köphetsen har lagt sig.
  Glad 1:a Advent Clara!

 7. Jag tycker också om hyacintdoft, men kan inte vistas i samma rum som en hyacint (eller syrénkvist eller vit lilja eller annan starkt doftande blomma) någon längre stund utan att få hosta och börja nysa. Detta är jättetråkigt och man känner sig som en glädjedödare när man kommer hem till folk som har pyntat och gjort fint – “ööö skulle du vilja vara snäll och ställa ut blommorna…” ☹️
  Fint om alla visste om att såna här problem finns hos rätt många, så skulle vi kunna hjälpas åt.