Julklappsinslagning – ett knippe idéer !

När jag jobbade på glasblåseri var det alltid så roligt att få slå in fina julklappar till kunderna. Efter ett tag fick man upp farten så att det både blev vackert och gick undan. Men nu när jag inte längre behöver stå i kassan i julruschen får klappinslagningen gärna ta lite tid. Jag brukar vänta in till sista veckan och sedan göra det till en mysig stund med tända ljus och bra musik. Jag har något tema varje år som jag följer på ett ungefär.

Ett måste är dock lackstången! För den luktar så gott och det pyssliga omständliga när man smälter den är så härligt. Själva stämpeln är en variant med en fransk lilja och både lackstänger och stämpel har jag köpt från Sandbergs Pappershandel i Umeå.

Ett år körde jag på prickiga papper med gräddvita etiketter fastsatta med lackstång.

Till det hade jag tvinnade, tunna papperssnören. Som om man tvinnade upp blev fina och breda.

Det blev vackert när man slog in och flärparna på snöret gick att tvinna ut och göra till små vingar eller blad.

Små enkla vita pappersaskar fick prickiga “snören” och rosetter genom att jag klippte till papper och limmade fast. Själva kartongerna fick prickar av röd tuschpenna. Det blev ömtåliga små paket – men som passade till de där lite speciella julgåvorna.

Ett annat år körde jag på naturfärgat strävt papper med gröna granar. Till det använde jag randiga snören som är det finaste jag vet när det gäller paket!

Ett riktigt ambitiöst år slog jag in allting i brunt strävt papper men gjorde dekorationer ovanpå av scrapbookpapper. Vimplar, etiketter och…

Pumlor på snöre som också fungerade som etikett. Istället för rött valde jag mintblått och rosa som kontrastfärger.

Vackert inslagna julpaket, julklappar i rött och vitt och brunt papper.

Några paket fick fina tygsnören. Det undre paketet däremot – det med randiga “snören” –  gjorde jag genom att klippa ut remsor av scrapbookpapper och klistra fast på paketet. Då kan man få hur fina och roliga band som helst!

bruna paket och vita kuvert lackade med lackstång.

Men allra vackrast är kanske ändå brunt kraftpapper med tvinnade band och handskrivna etiketter fastsatta med lackstång.

Fast i år har jag en helt annan tanke med paketinslagningen. Vad det blir får ni se längre fram! Men som den tant jag är tar jag såklart alltid rätt på alla fina snören efter julklappsutdelningen. Och papper som går att återanvända rullas ihop. Resten ska återvinnas (snören som brännbart avfall och presentpapper som pappersförpackningar ) men jag får erkänna att jag istället använder pappret för att starta vedspisen nästa morgon.

För miljösnällare paketinslagning är det toppen med oblekt och återanvänt papper. Eller så kan gamla tidningar fungera som omslag till paketen.  En tygstuv funkar också fint att slå in presenter i – och knyta om med en bit snöre. Eller så låter man en skokartong eller någon gammal musliförpackning få färg och agera finlåda för julgåvan. Bara fantasin sätter gränser!

Snygga paket med glada hälsningar!

Med lackstång i hand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Julklappsinslagning – ett knippe idéer !”

 1. Så fantastiskt fint! 😍 Min plan för i år är att skriva mottagarens namn med glasyr på pepparkakor och fästa på paketen. Lite omständigt, men det blir nog fint!

  1. Det gjorde vi som placeringskort till en sittning för 130 personer när jag pluggade. Tog hela natten att göra…

 2. Kul med årsteman!
  Ett till tips är att slå in i fint silkespapper o virka snören i passlig färg o även små rosetter 🙂
  Jag o mamma är hopplöst entusiastiska med att återanvända papper o snören 🙂 Vi har ett gäng tygsnören som ständigt går fram o tillbaks!

 3. Jag brukar också ha olika teman på inslagningarna. Sen sätter jag på julmusik, sippar på ett glas vin och packar in.
  Förra året skaffade jag katt, då blev temat ”så helt som möjligt”… 😂

 4. Så fina paket! Och så sugen jag blir på jul! Tycker nog mest om dämpade färger och naturmaterial i december, så här fanns mycket inspiration.

 5. Åh, en till “sparare” 😀 Känner mig lite snål när jag sparar använt papper, men det känns ju så slösigt att kasta! På sikt hoppas jag kunna byta ut i alla fall en del presentpapper mot fina lådor och tygpåsar som går att använda många år.

 6. Kul med lite inspiration! Jag sparade en bit grönt papper med lite 70-talskänsla från makens födelsedag som jag tänkte ha som inspiration för årets tema (ja – jag kör också med tema!). Jag slår oftast in paketen kvällen innan julafton. Efter att allt är klart, granen är tänd för första gången, julmusiken (mer och mer kyrkligt och körigt allt eftersom åren går, skojigt eftersom jag annars är väldigt o-kyrklig) går i bakgrunden och man öppnar den dyra julmusten och börjar pilla på godisbordet. Det här varit grötmiddag hos svärföräldrarna tidigare under eftermiddagen och den där särskilda julaftonsmagin börjar sippra in i varje por. Då – När natten är sammetssvart utanför, tomtens bjällror hörs svagt i fjärran och brasan sprakar muntert i kaminen – då har jag min lilla lyxiga egentid och börjar julfirandet med att i lugn och ro pyssla iordning alla julklappar. Skriva etiketter, dekorera och göra det lilla extra. Sitta uppe för länge medan maken som vanligt somnat fridfullt i soffan med ett leende och knäcksötma på läpparna.

  Nej jösses, nu spårar jag ur här. Men julen är verkligen min högtid och jag har sån galen abstinens nu. Jag är typ grinchens raka motsats, haha.

  Och förresten, PUMLOR! Vilket fantastiskt ord. Jag som är smålänning hade inte hört det innan du började använda det så jag var tvungen att googla XD. Men nu tänker jag införa det i mitt vokabulär!

 7. Min plan är att slå in paketen i papper liksom. Vilken färg? Tja någon julig färg. Snören? Ja kanske? Kommer papperna matcha? Nej. Bryr jag mig? Nej. Skulle jag skita i att slå in paketeten om jag kände jag kunde? Oh ja! Älskar många aspekter av julen men inte att slå in paket.

 8. Testa gärna “Bag all”, mkt bra påhitt i stället för allt detta papper!

  Tack för en fin blogg : )

 9. Det är SÅÅ bra och så viktigt att du tipsar om återvinningen och hur mycket man faktiskt kan använda igen och göra till något nytt och fint. 🙂 Tack för det. Vi är allt för mycket slit-och-släng i vårt land.

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

 10. Men vart köper jag dessa fina papper och snören? Kraftpapper t ex, ingen aning var jag ska leta, och helst inte för dyrt. Varje år stresshandlar jag julklappspapper som visar sig vara i usel kvalitet och går sönder så fort det viks i hörnen. 🙁 Behöver verkligen vägvisare till rätt butiker!

 11. Så fina paket du har slagit in och vilka roliga idéer. I år fick jag hjälp av åtta-åringen = lika med hemskt operfekta paket men så charmiga.