När jag jobbade på glasblåseri var det alltid så roligt att få slå in fina julklappar till kunderna. Efter ett tag fick man upp farten så att det både blev vackert och gick undan. Men nu när jag inte längre behöver stå i kassan i julruschen får klappinslagningen gärna ta lite tid. Jag brukar vänta in till sista veckan och sedan göra det till en mysig stund med tända ljus och bra musik. Jag har något tema varje år som jag följer på ett ungefär.

Ett måste är dock lackstången! För den luktar så gott och det pyssliga omständliga när man smälter den är så härligt. Själva stämpeln är en variant med en fransk lilja och både lackstänger och stämpel har jag köpt från Sandbergs Pappershandel i Umeå.

Ett år körde jag på prickiga papper med gräddvita etiketter fastsatta med lackstång.

Till det hade jag tvinnade, tunna papperssnören. Som om man tvinnade upp blev fina och breda.

Det blev vackert när man slog in och flärparna på snöret gick att tvinna ut och göra till små vingar eller blad.

Små enkla vita pappersaskar fick prickiga “snören” och rosetter genom att jag klippte till papper och limmade fast. Själva kartongerna fick prickar av röd tuschpenna. Det blev ömtåliga små paket – men som passade till de där lite speciella julgåvorna.

Ett annat år körde jag på naturfärgat strävt papper med gröna granar. Till det använde jag randiga snören som är det finaste jag vet när det gäller paket!

Ett riktigt ambitiöst år slog jag in allting i brunt strävt papper men gjorde dekorationer ovanpå av scrapbookpapper. Vimplar, etiketter och…

Pumlor på snöre som också fungerade som etikett. Istället för rött valde jag mintblått och rosa som kontrastfärger.

Vackert inslagna julpaket, julklappar i rött och vitt och brunt papper.

Några paket fick fina tygsnören. Det undre paketet däremot – det med randiga “snören” –  gjorde jag genom att klippa ut remsor av scrapbookpapper och klistra fast på paketet. Då kan man få hur fina och roliga band som helst!

bruna paket och vita kuvert lackade med lackstång.

Men allra vackrast är kanske ändå brunt kraftpapper med tvinnade band och handskrivna etiketter fastsatta med lackstång.

Fast i år har jag en helt annan tanke med paketinslagningen. Vad det blir får ni se längre fram! Men som den tant jag är tar jag såklart alltid rätt på alla fina snören efter julklappsutdelningen. Och papper som går att återanvända rullas ihop. Resten ska återvinnas (snören som brännbart avfall och presentpapper som pappersförpackningar ) men jag får erkänna att jag istället använder pappret för att starta vedspisen nästa morgon.

För miljösnällare paketinslagning är det toppen med oblekt och återanvänt papper. Eller så kan gamla tidningar fungera som omslag till paketen.  En tygstuv funkar också fint att slå in presenter i – och knyta om med en bit snöre. Eller så låter man en skokartong eller någon gammal musliförpackning få färg och agera finlåda för julgåvan. Bara fantasin sätter gränser!

Snygga paket med glada hälsningar!

Med lackstång i hand