Förra veckan hĂ€mtade jag barnen tidigt frĂ„n förskola och fritids. Jag hade nĂ€mligen en saffrandsdeg pĂ„ jĂ€sning och lite kolakok pĂ„ gĂ„ng. Den hĂ€r Ă„rstiden Ă€r den bĂ€sta – nĂ€r jag tar mig tid att göra det dĂ€r lilla extra med barnen. Som att baka.

Ungarna fick en stor degklump var att göra vad de hade lust med. Det knÄdades och formades och bakades av hjÀrtans lust.

Saffransbullar i alla de former!

Melker höll sig framme för att stÀda golvet vid behov. VÀldigt praktiskt pÄ det sÀttet.

Men i vanlig ordning tröttnade barnen före mamman och först troppade Folke av och sÄ smÄningom Bertil. SÄ jag blev sjÀlv med resten av degen och kolasmeten som stod pÄ kokning. Ganska skönt det ocksÄ. För dÄ kan man fÄ det precis som man vill! SlÀta lussekatter i jÀmna rader och fudge med perfekt konsistens.

Jag bakade med Apotek HjĂ€rtats pepparmyntsolja och finmalda saffran. Att köpa kryddor pĂ„ apotek Ă€r en gammal tradition – eftersom kryddor betraktats som medicinalvĂ€xter. Saffran ansĂ„gs till exempel bidra till en positiv sinnesstĂ€mning. Och att köpa den just pĂ„ apoteket var en garant för att den var av god kvalitet. Den hĂ€r traditionen lever kvar i jultider dĂ„ vi bland annat hittar senap, saffran och pepparmyntolja i apotekets sortiment.  Apotek HjĂ€rtats saffran kommer frĂ„n La Mancha i Spanien, som anses vara det omrĂ„de i vĂ€rlden som har högst kvalitet pĂ„ saffran. Det beror pĂ„ det optimala klimatet. I kombination med en lĂ„ng tradition av saffransodling och en extra varsam hantering vid sĂ„dd och skörd av saffran.

Saffran framstĂ€lls ur de gula mĂ€rkena i saffranskrokusen och Ă€r den dyrbaraste av alla kryddor. Det krĂ€vs 100 000 till 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran! NĂ€r man tĂ€nker pĂ„ det fĂ„r man en helt annan respekt för denna fantastiska krydda. BestĂ€ll hem Apotek HjĂ€rtats Saffran pĂ„ nĂ€tet sĂ„ slipper du stĂ„ utan i julbaket! Och botanisera runt lite i deras e-handel – dĂ€r finns allt sĂ„nt som behövs för att sĂ€tta piff pĂ„ julbaket!  Som flytande glykos, glöggkryddor pĂ„ flaska, marmelader och hĂ€rlig honung…

NÄ vÀl. Förutom vanliga, klassiska saffransbullar gjorde jag tvÄ sorters julgodisar. En smarrig saffransgfudge och en pikant smörkola med smak av pepparmint. SÄklart ska ni fÄ bÄda recepten!

>

Saffransfudge (ca 50 bitar)

Du behöver

2 1/2 dl vispgrÀdde

3 dl strösocker

3 msk sirap

1 kuvert Apotek HjÀrtat Saffran Finmald.

150 g vit choklad

Gör sÄ hÀr

HÀll grÀdde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. LÄt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om dÄ och dÄ. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. NÀr kolan gÄr att forma till en kula Àr den klar). Dra av plattan. HÀll ner saffran och rör om. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och blanda ner i smeten. HÀll över i en liten bakform med bakplÄtspapper i. Bred ut i ett jÀmnt lager och lÄt stelna nÄgra timmar innan fudgen skÀrs upp. Den gÄr utmÀrkt att förvara i frysen!

>

Smörkola med smak av pepparmynta

Du behöver

100 g smör

2 dl vispgrÀdde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

5-7 droppar Apotek HjÀrtat Pepparmyntsolja

1 msk neutral matolja

Gör sÄ hÀr

SmĂ€lt smöret försiktigt i en kastrull. TillsĂ€tt alla ingredienserna utom pepparmyntsoljan. Rör runt tills det börjar koka. LĂ„t sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om dĂ„ och dĂ„. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. NĂ€r kolan gĂ„r att forma till en kula Ă€r den klar). Dra av plattan. HĂ€ll ner pepparmyntsoljan och rör om.  För att testa om du vill ha starkare smak – gör ett nytt kulprov pĂ„ kolan och smaka av. TillsĂ€tt eventuellt mer pepparmyntsolja. LĂ€gg ett bakplĂ„tspapper pĂ„ en plĂ„t och pensla det med lite neutral matolja. HĂ€ll ut smeten och lĂ„t stelna. SkĂ€r i bitar och förvara i burk i frysen eller kylen med bakplĂ„tspapper mellan.