Förra veckan hämtade jag barnen tidigt från förskola och fritids. Jag hade nämligen en saffrandsdeg på jäsning och lite kolakok på gång. Den här årstiden är den bästa – när jag tar mig tid att göra det där lilla extra med barnen. Som att baka.

Ungarna fick en stor degklump var att göra vad de hade lust med. Det knådades och formades och bakades av hjärtans lust.

Saffransbullar i alla de former!

Melker höll sig framme för att städa golvet vid behov. Väldigt praktiskt på det sättet.

Men i vanlig ordning tröttnade barnen före mamman och först troppade Folke av och så småningom Bertil. Så jag blev själv med resten av degen och kolasmeten som stod på kokning. Ganska skönt det också. För då kan man få det precis som man vill! Släta lussekatter i jämna rader och fudge med perfekt konsistens.

Jag bakade med Apotek Hjärtats pepparmyntsolja och finmalda saffran. Att köpa kryddor på apotek är en gammal tradition – eftersom kryddor betraktats som medicinalväxter. Saffran ansågs till exempel bidra till en positiv sinnesstämning. Och att köpa den just på apoteket var en garant för att den var av god kvalitet. Den här traditionen lever kvar i jultider då vi bland annat hittar senap, saffran och pepparmyntolja i apotekets sortiment.  Apotek Hjärtats saffran kommer från La Mancha i Spanien, som anses vara det område i världen som har högst kvalitet på saffran. Det beror på det optimala klimatet. I kombination med en lång tradition av saffransodling och en extra varsam hantering vid sådd och skörd av saffran.

Saffran framställs ur de gula märkena i saffranskrokusen och är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs 100 000 till 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran! När man tänker på det får man en helt annan respekt för denna fantastiska krydda. Beställ hem Apotek Hjärtats Saffran på nätet så slipper du stå utan i julbaket! Och botanisera runt lite i deras e-handel – där finns allt sånt som behövs för att sätta piff på julbaket!  Som flytande glykos, glöggkryddor på flaska, marmelader och härlig honung…

Nå väl. Förutom vanliga, klassiska saffransbullar gjorde jag två sorters julgodisar. En smarrig saffransgfudge och en pikant smörkola med smak av pepparmint. Såklart ska ni få båda recepten!

>

Saffransfudge (ca 50 bitar)

Du behöver

2 1/2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 msk sirap

1 kuvert Apotek Hjärtat Saffran Finmald.

150 g vit choklad

Gör så här

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner saffran och rör om. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Häll över i en liten bakform med bakplåtspapper i. Bred ut i ett jämnt lager och låt stelna några timmar innan fudgen skärs upp. Den går utmärkt att förvara i frysen!

>

Smörkola med smak av pepparmynta

Du behöver

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

5-7 droppar Apotek Hjärtat Pepparmyntsolja

1 msk neutral matolja

Gör så här

Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt alla ingredienserna utom pepparmyntsoljan. Rör runt tills det börjar koka. Låt sedan kolan koka tills den klarar ett kulprov. Rör om då och då. (Ett kulprov gör man genom att droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När kolan går att forma till en kula är den klar). Dra av plattan. Häll ner pepparmyntsoljan och rör om.  För att testa om du vill ha starkare smak – gör ett nytt kulprov på kolan och smaka av. Tillsätt eventuellt mer pepparmyntsolja. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla det med lite neutral matolja. Häll ut smeten och låt stelna. Skär i bitar och förvara i burk i frysen eller kylen med bakplåtspapper mellan.