Sånt jag samlar på

Jag älskar gammaldags julpynt – moderna grejer är inget för mig. Lite extra älskar jag sådana här gamla tomtar. Jag har en hel samling hemma som jag fyndat på loppis under åren. Tror de flesta är från 3o-40-tal någon gång. Och ja, jag erkänner. De är ganska smaklösa. Men inte charmlösa! Som Erica uttryckte det i poddavsnittet “Jullängtan summa summarum” så krävs det svart bälte i julpynt för att kunna få tomtar som dessa att funka hemma. Sån tur att jag råkar ha svart bälte just i julpyntande! Hela mitt hem är gjort för detaljer som dessa.

Jag tror att fascinationen med tomtarna är att de också ser lite läskiga ut. Ibland har ögonen nästan runnit ut på kinderna – eller så stirrar de vildsint på en. Eller så är de aprikosa eller knallorangea i uppsynen.  Ibland allt på en och samma gång.

Men det finns något rart med det också.

Jag är så nöjd över mina julfynd. Har ibland sett att de gått för 300-400 kronor på tradera. Men jag har betalat mellan 20-90 kronor för mina. De flesta köpta sommartid när ingen annan är på jakt efter smaklösa tyska handmålade fyrtiotalstomtekrukor. I krukorna brukar jag sätta hyacinter eller julstjärnor med lite mossa runtomkring. Eller så får de ageras förvaring för julnötter.  Och så känner jag mig på pricken som Tant Berg när jag går runt och beundrar dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer på “Sånt jag samlar på”

  1. Förstår din känsla helt. Älskar dem oxå. Och precis som du säger så kräv det svart bälte i julpyntande för att få in dem i en omgivning som är lite modernare. Men jag gillar din stil. Påminns ofta om saker jag sett hos mormor o morfar. Fortsätt så 👍😘

  2. Jag tycker att gamla tomtar är allt annat än smaklösa! De är så vackert gjorda och känns mycket mer som tomtar än de nyproducerade, som ibland inte ens har ett ansikte! Varför köpa en tomte utan ansikte?! Så jättekul att se alla dina fina tomtar och smakfullt pynt!

  3. Tycker du ger så mycket inspiration med din inredning och återbruk av gamla fina ting. Jag var på loppis i helgen och fyndade gamla julbonader bland annat, allt tack vare inspiration från dig och din fina blogg! Sån härlig nostalgisk känsla i sådana saker, från min barndoms jular <3

  4. Jag håller med! De gamla tomtarna har en karaktär som de nya saknar. Det är nästan lite läskigt med alla dessa tomtar med enbart näsa – skägg – luva. De finns överallt och förökar sig till alla affärer, marknader och loppisar. Det visar bara på en brist på omsorg och hantverkskunnande. Vem som helst kan göra dem. Hur kul är det?