Ska man vara tärning eller lucia?

Jag kom precis hem från luciafirandet på förskolan. Så himla mysigt!  Tåget är alltid utomhus och det är så rörande när de påbyltade barnen kommer gående i mörkret med sina vänner. Späda barnröster som knappt hörs över gården. Väldig förväntan i luften. Ljus som pekar åt alla möjliga håll och overaller som sticker fram under linnen och tomtedräkter.

Jakob fick laga luciakronan i sista stund för Folke ville absolut vara lucia. Men han kunde också tänka sig att vara “tärning”. Detta ledde till en lång diskussion med storebror som upprört undrade om man verkligen får klär ut sig till en tärning när man går i luciatåg?! Stor förvirring rådde. Tack och lov var det i år alla fall inget gråtande barn som undrade varför de inte fått åka med tåget. Luciatåget?

Jag är så glad för att vi snart fyller på med smått så att vi får fortsätta gå på förskolans luciatåg i alla fall i sex år till!

Det här var årets tredje luciatåg. Men på torsdag blir det ett fjärde och sista för då är det skolans tur att tåga. Och då får vi kolla i kyrkan i byn. Hur mysigt som helst!

Men nu ska jag hugga in på dagens arbete. Fixa med fakturor när det närmar sig bokslut, besvara mail och dona med det ena och tredje. Hoppas tisdagen blir fin för er!

En lugn och mysig luciadag

En Underbar Pod – Bokom kulisserna i luciatåget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Ska man vara tärning eller lucia?”

 1. …och sedan blir barnen stora och går Estetprogrammet och man får gå på fantastiska julkonserter mm. Inte dumt det heller!

 2. Hei Clara. Har tenkt å lage rødbetssalet etter din oppskrift. Vet du om jeg kan lage den noen dager i forveien? Kan jeg isåfall oppbevare den i kjøleskapet, eller bør den fryses? Forstår om du ikke har mulighet til å svare på dette altså 🙂 <3

 3. Tärning, så himla gulligt. Fint med snö när firandet är utomhus. Här i Gävle regnar det mest och det känns skönt att skolan kör Luciatåget i matsalen.
  Jag tror faktiskt att dottern var Darth Vader på Lucia ett år. En liten bestämd dam bland alla tärnor, lucior och tomtenissar. 🙂

 4. Tärning, haha! Tack för din blogg – det är som att få komma in i ett varmt, hemtrevligt rum.

 5. Hej! Tack för en otroligt fin och inspirerande blogg! Kan inte du visa hur du pyntar julgranen i år och kanske från tidigare år?
  Mvh Josefin

 6. Min son ville också vara tärning. Enligt honom hade man Lucialinne, ljuskrona och stjärna. Klart han fick vara det!

 7. Vad olika det kan vara det där med luciafirande. Vi var på ett igår, för minsta tjejen som är 1,5 år. Två större barnen är 7 & 9. Inklämda i en liten lokal med massor av småbarn som absolut inte vill sitta still och som är jättetrötta (kl 17:15). Vi ville bara hem allihop. När större barnen var mindre hade de utomhus ett tag, men jag tror att personalen tyckte att det kändes bättre att ha allt inomhus. Men ert luciafirande såg jättemysigt ut!

 8. Haha, vad jag skrattade åt barnens kommentarer!! De är ju för härliga:)
  Jag saknar att stå och frysa på kvällen och titta på syskonbarnens luciatåg; det var ju så mysigt <3. Nu får jag nöja mig med Luciamorgon på tv…

 9. Okej, det här är väl lite som att svära i kyrkan, men… själv avskydde jag Luciafirande på dagis när mina barn var små! Ungar som inte kan sjunga, med luciakronor på sned, och som kliar sig i rumpan och snorar, vad är det för kul med det liksom? Och så ska man klämma in sig i en trång och varm dagislokal och dricka ljummet kaffe (i värsta fall ur plastmugg) och äta industribakade pepparkakor. Hemskt. Så snart barnen blev lite större och vi kunde slippa dagiseländet så hade vi vårt Luciafirande hemma i stället. Vi bakade alltid lussekatterna kvällen före så att de var alldeles pinfärska, och så dukade vi bricka och gick upp och sjöng för barnens pappa och drack kaffe och åt pepparkakor i sängen. Efter ytterligare några år behövde jag inte ens hjälpa till, då fixade de det själva och jag blev väckt av Luciasång och kaffebricka, å så underbart!

  Och idag, när barnen är utflyttade, kan jag sitta uppkrupen i soffan på Luciamorgonen med tända ljus, gott kaffe, hembakade kakor och lussekatter och se ett välregisserat Luciatåg med en riktig sångkör på TV. Det är också jättefint! Och jag är så tacksam att jag slipper dagisfirandet.

 10. Haha! Min yngsta son var också tärning när han gick sitt första dagisluciatåg. Men storebror kom hem med tårar i ögonen, efter att de övat Luciasånger. Med darrande läpp berättade han hur synd det var om Staffan stalledräng, som tappade sin hjärna (tackom nu så gärna)!