Vårt hem i juletid

Nu ska ni få följa med hem till mig på en rejäl rundtur i mitt julpyntade hem.  Förbered er på en julig bildbomb! Så här ser det ut när man kommer in på gården. Vår veranda är lika fin i snö som grönska. Kanske till och med finare nu.

På dörren hänger en granriskrans med en julröd klocka på.

Inne på verandan är det kallt. Här sitter vi inte vintertid, men använder verandan som en sval. På bordet ligger en handbroderad julduk jag köpt på loppis i Borås. Går man ut genom de röda dörrarna hamnar man på baksidan av huset. Vi har dörrar på båda kortsidorna av verandan. Ett par till framsidan och ett par till baksidan.

Granrisknippen är fina som snittblommor!

Skor och lite ved. Måste skaffa en ny och bättre vedkorg!

När man öppnat ytterdörren och kommit in i hallen ser man det här rakt framför sig. Vardagsrummet.

Vår gran som är nästan tre meter hög.

Rummet från andra hållet. Tycker så mycket om den antika mattan jag fått bytlåna med min syster. Allt här inne utom soffan är köpt begagnat.

Genom pardörrarna ser man in i matrummet.

Här sitter vi och äter och umgås. Utsikten vätter ner mot åkrarna och skogen.

En kökssoffa behövs för att göra varje hus till ett hem. Här ligger man och filosoferar och vilar och har det skönt.

Det gamla skåpet är extra fint i juletid. Och nu håller min novemberkaktus på att slå ut för fullt.

Ovanpå porslinsskåpet står en stor, gammal tomteparad.

Bredvid matrummet finns köket. I alla rum finns fönster i alla vädersträck. Det skapar sådan rymd och ett härligt ljus inne. Är svårt förtjust i mina redalådor i porslin, den handbroderade paradhandduken, julbonaderna och alla små plåtburkar.

Men det här är nog ändå min favorithörna i hela huset. Karmstolen bredvid vedspisen. När jag känner mig frusen sitter jag här och eldar, med radioapparaten trivsamt brummande ovanför huvudet.

Ciselerade nejlikoapelsiner i en gammal träskål från 1800-talet. Både vackert och väldoftande!

I köket finns en liten matplats, som vi mest bara fikar vid ibland – och som huvudsakligen används som köksö. Och så en till kökssoffa såklart! Kan aldrig få för många.

På bordet står amaryllis, tomten med julnötterna och så min urgamla ljusstake med bjällra och allt.

Stora pepparkakshjärtan pryder fönsterna. De luktar så gott!

Och utanför fönstret skymtas verandan.

Ännu mer granris…

Gulliga gamla hyllremsor med julmotiv vill jag inte vara utan. Alla plåtburkar används som förvaring för ingredienser – ingenting är enbart för dekoration. Som grytunderlägg använder vi de här gjorda i luffarslöjd.

Här tycker jag om att stå och laga mat och baka och titta ut. Lika fint nu som på sommaren.

Köket åt ena hållet.

Och åt andra. Det är detaljerna som gör det. En gammal flugsmälla på en spik, en sliten liten julbonad. En plåtburk med rostfläckar och en tygficka för kork och snören.

Men nu lämnar vi köket och går upp på övervåningen. Genom hallen och upp för trappen.

Till barnens rum. De har störst rum i hela huset med stora, härliga fönster ner mot åkrarna.

Så här är utsikten.

I kammaren innanför sover de tillsammans.  Och bakom ryggen på mig (när jag fotograferar den här bilden) finns Folkes gamla sovrum som nu är mitt kontor. Dock är det så stökigt att jag inte ens iddes öppna och försöka fota. Det får jag visa en annan gång.

Allting är så pyttigt och gulligt i den lilla sovkammaren.

Går man ut i trapphuset igen (som jag glömde fota – men tro mig ni missar inget, den ska renoveras efter jul) och väljer en annan dörr så kommer man in i vårt sovrum.

Min fristad. Här är det enda stället i huset där barnen inte får leka och härja. Har ska lugn råda!

Utsikten från sängen går inte av för hackor. Tycker om att bo där det är så kuperat.

I fönstret hänger en loppisfyndad julstjärna som tydligen är från 1940-talet någon gång. Den här julstjärnan har jag legat och tittat på varje skymningstimme i december. För det är i sovrummet jag spenderar mest tid nu när jag har så ont i kroppen. Då är det skönt med ett fridfullt vackert sovrum och något fint att fästa blicken på.

Och nu när vi fått jullov, all julmat är klar, alla paket inslagna och huset städat och pyntat klart. Nu kan julgästerna komma! Eller rättare sagt – imorgon kommer de. Som vi längtar! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Vårt hem i juletid”

 1. Så otroligt vackert och fint ni har det. Älskar din stil och din förkärlek för loppisfynd och återbruk. Ha en skön och lugn jul, och ta lite ledigt från bloggen med vetja!

 2. Inte klokt vad juligt och mysigt. Njuter av bilderna och ignorerar vårt stök och listor på förslag på julklappar vi aldrig bestämde eller köpte. Minns den där filmen du la upp som var lite “bakom kulisserna”, tänker att vi kam också gå från den situationen till det du beskriver i detta inlägg. Men inte just nu. För just nu har vi fångat lite julfrid mitt i vårt stök och den släpper vi inte för att städa:)
  Tack för att du delar med dig av båda sidorna av ditt hem.

 3. Åh så fina bilder 😍 allt ser så himla mysigt ut, får verkligen Sverige-längtan när jag sitter och tittar. Men vi har mysigt här också😊 jag slog på stora trumman i år och köpte 2 julgranar, en till vardagsrummet och en till köket. Min man tyckte det var lite onödigt först men ändrade sig snabbt när han såg hur barnsligt glad jag blev när det var dags att pynta.
  Hoppas du få en underbar jul med familjen och släkten❣️

 4. Åh så fina bilder 😍 allt ser så himla mysigt ut, får en sådan Sverige-längtan av att titta på bilderna. Men vi har mysigt här också😊 bestämde mig för att slå på stora trumman i år och köpa 2 granar, en till vardagsrummet och en till köket. Min man tyckte det var lite onödigt först, men ändrade sig när han såg hur barnsligt glad jag blev när vi hade tagit in och pyntat granarna.
  Hoppas du får en underbar jul med hela familjen och släkten❣️

 5. Hej! Så juligt å mysigt! Men kan du inte ta en bild på 3 meters granen med någon referens typ dig eller barnen jag kanninte förestålla mig att den är så stor 🙂 juliga hälsningar

  1. Nej, sval är ju som ett kallskafferi, inte så kallt som ett kykskåp men betydligt svalare än ett skåp.
   Det är svalen, det.

 6. Tack Clara för att du delar med dig av ditt fina och stämningsfulla hem. Du har verkligen fått till det. Vilken ynnest att leva där!

 7. Tänk om en lantbo på typ 30-talet gjorde en tidsresa, såg in i framtiden, som en glimt, och såg din blogg Clara. Då skulle den personen tänka: “Jaha, allt är sig likt om åttio år, det ser precis ut som det gör nu, bra, då vet jag det. Folk sitter fortfarande och värmer sig vid vedspisen. Och kökssoffan är ett måste i varje hem. Och jultomtarna på borden ser lika mariga ut som vanligt. Det var skönt att se, då kan jag sova gott i natt, världen fortsätter men förblir som den är”.

  Hur den personen kom in på bloggen är en annan sak. Men man får ju fantisera 🙂

 8. Enormt mys! Så vackert och stämningsfullt. Älskar även att läsa norrländska uttryck som “iddes”. God jul 🙂

  1. Blev också glad av iddes.
   Vi finlandssvenskar ids/ids inte och iddes inte det ena och det andra och jag trodde ordet inte fanns i Sverigesvenskan. Svårt att klara sig utan iddes! Finns ju inget att ersätta med. Jag gitte inte?! Nää

 9. Otroligt mysigt och vackert! Fick genast inspiration för hur jag ska kunna ta in lite gran utan att behöva ta in en hel stor i vår lilla lägenhet. God jul till dig och familjen! <3

 10. Som antik-retro-secondhand-handlare blir man varm i hjärtat av att se ditt hem. Så smakfullt!
  Önskar er en God Jul!

 11. Så fantastiskt fint! Själv sitter jag i en hög med skräp och äter snabbnudlar och försöker ta mig samman och börja julstäda…

 12. Vilket fantastiskt hem! Tack för att du “bjuder in”. En riktigt god jul önskar jag dig och din familj!

 13. Så mysigt, vackert och personligt med ting som berättar historier. Tack för titten Clara! Inspirerande